Tradisjoner er selve identiteten til innbyggerne til den lille franske landsbyen Cornas og mange av dagens vinmakere følger fortsatt tankene til sine foreldre og besteforeldre, selv bruk av moderne og trendy teknikker kunne ha ført til større berømmelse. Men mange av vinbøndene er tro til sine visjoner og prinsipper og da passer det utmerket at markedet i dag søker etter viner med med tydelig terroir og særpreg i vinene. Her kan du lese om Domaine Lionnet – en av de tradisjonelle produsentene som i dag ser økt etterspørsel.
Lionnet-familien har lang fartstid i Cornas med de første spor allerede tilbake til 1575. Familien har alltid arbeidet som bønder og i tillegg til drue og vinproduksjon har familien blant annet drevet med kirsebær. Idag er det Corinne Lionnet og ektemannen Ludovic Izerable som driver familiens vinproduksjon. Da Corinnes far ble syk i 2001 overtok ekteparet vinproduksjonen i hastverk uten for mye trening i forkant. På dette tidspunktet var det nye tanker i Nord-Rhône og Cornas der flere produsenter tok i bruk moderne teknikker som nye barriques og bruk av presser (destemmere). Men hos de nye kreftene som skulle drive Domaine Lionnet videre var det var ingen ønske om modernisere produksjonen. Heller tvert i mot.
«Au revoir!» Ludovic Izerable hilser farvel med lokal kunde som går ut døren med en kasse vin. Hos Lionnet er det ikke bare eksport som gjelder, også det nasjonale markedet står sterkt. Døren lukkes og det går gjenklang igjennom den lille kjelleren. – Vi vektlegger tradisjon og har alltid gjort det, sier Ludovic. Vi beholder stilken, bruker naturlig gjær og filtrerer ikke. Vinen får 18 måneder på fat. Han tar en liten pause mens de eldre fatene i bakgrunn billedgjør hva han mener før han fortsetter. – Vi lager heller ikke vin som skal drikkes ung. Da kan du i mellomtiden heller drikke viner fra Crozes-Hermitage eller St.Joseph humrer han. Ludovic forteller at han anbefaler at vinene deres minst får 2-3 år i kjelleren før de drikkes. Da vil du få mer ekspressiv og kompleks vin. De vil tåle minst 10-15 år, slår han selvsikkert fast.
Lionnet eier i underkant av fire hektar vinmark og lager tre viner. To viner fra Cornas og en vin fra St.Joseph. – Vår viktigste vin er er Cornas Terres Brulles. Druene kommer fra fem forskjellige plotter der vinstokkene er mellom 50 – 85 år gamle. – Mange tror at Cornas utelukkende er Syrah og jordsmonn av granitt, men rundt i Cornas har vi jordsmonn som også inneholder mer leire og kalkstein og det er viktig for oss å vise dette. I vår Terres Brulles har vi parseller på veldig gamle vinstokker, vinstokker som står i granitt, vinstokker plantet i skråninger og vinstokker som er plantet med jordsmonn av kalkstein. Vi vinifiserer alle parsellene seperat og blender dette sammen til slutt. Da får du virkelig vist fram Cornas sitt terroir! sier engasjert Ludovic og viser fram den virkelige tradisjonalisten i seg.
Fra 2016 har Lionnet-familien også laget en Cornas fra nyplantede vinmarker lengre opp i skråningene, i overkant av den meget anerkjente Chaillot-marken. – Se her, der ligger Chaillot. Vår nye mark ligger her. Ludovic peker på et kart og utdyper. – Her er det granitt som gjelder og vi har derfor valgt å kalle vinen «Cornas Pur Granit». Vinstokkene står i godt jordsmonn og vi får en god balanse i vinen herfra sier han og forteller at vinen ikke blir å finne i Norge med det første. – Da vi begynte å arbeide med den norske importøren var vi allerede utsolgt av Pur Granit! Ler han med lett stolthet i stemmen.
Mens Ludovic heller vinene sine forteller han at fatene som brukes er eldre. Det vil si. Av og til vil moder natur det annerledes. – Når vi må erstatte enkelte fat kjøper vi to, tre år gamle brukte fat fra en produsent fra St.Joseph. Men i 2017 var kvantiteten så lav at jeg ikke brukte alle fatene og måtte selge unna noen fat. Men i 2018 ble derimot avlingen stor og da manglet jeg rett og slett fat! Jeg måtte kjøpe to helt nye fat, ler han nesten litt oppgitt.
Ludovic forteller at gjerne venter med å å høste druene da han ønsker modne druer. Men jeg ønsker også syre og god balanse. Derfor er det viktig å høste raskt på et riktig tidspunkt forteller han mens de første dråpene forsvinner fra glasset. Vinene til Lionnet framstår som klassiske i uttrykket med litt stram, men flott mørkere rødbærsfrukt og tydelig særpreget mineralitet i vinene som kan framstå som litt knytt i ung alder. Men det er åpenbart at dette er kjellerkandiat som vil skinne med årene som kommer.
Prisene på vinene er også gunstig, skjønt alle vin-entusiaster er ikke innledningsvis alltid enig i det. – Mange av kundene våre som kommer hit synes Cornas er dyrt. Så tar jeg de med i vinmarkene. Når vi så kommer vi tilbake er ikke pris et spørsmål lengre, ler han litt tørt og er inne på et viktig tema.
Vinmarkene i Cornas ligger ofte utilgjengelig til og det kreves mye arbeidskraft og adskillig arbeidstimer med hardt arbeide for at vinplanter og druer skal overleve vektsesongen. Vinbøndene eier ofte også få hektar vinmark og det åpenbart at det koster mye for å lage en flaske Cornas. – Jeg synes prisene i dag er gode. Litt rimeligere enn vinene fra Côte-Rôtie, og litt dyrere enn vinene fra Croses-Hermitage. Ja, han slår ut armene. Ja, det er en god balanse avslutter Ludovic i det døren går opp og solen i kapp med Mistralvinden kommer inn i kjelleren.
Smaksnotater
Smaksnotater – Domaine Lionnet