Skip to main content

Av og til når en deltar på vinsmakinger er det enkelte viner som utmerker seg. Ikke nødvendigvis for at produsenten er den mest berømte eller har viner av høyest kvalitet, men for at vinene viser et spesielt særpreg og karakter. Vinene til Edi Kante er i denne kategorien.

Edi Kante – En smilende vinpersonlighet som har laget viner med særpreg og sjel. Foto: Edi Kante

Under Vinfeber-messen i våres møtte jeg Edi Tapacino, salgssjefen hos den eksentriske Edi Kante  som har vært med å satt viner fra Friuli-Venezia Giulia, nord-øst i Italia, på kartet. Han presenterer denne vårdagen noen av deres viner og forteller meg ivrig at Edi Kante kommer fra en familie med jordsbrukstradisjoner i Carso-distriktet sørøst i Friuli, rett utenfor den italienske byen Trieste. Et raskt titt på kartet viser at området ligger øst for adriaterhavet og grenser mot Kroatia og Slovenia. Det var i 1980 at Kante bestemte seg for å utnytte det spesielle jordsmonnet av grå kalkstein og startet med egen vinproduksjon. Tapacino forteller videre at Kante i idag eier 18 hektar med vinmark som ligger spredt i området rundt landsbyen Prepotto.

Vinmarkene ligger litt fragmentert i området, og gjør arbeidet i vinmarken noe vanskelig. Foto: Edi Kante

«Terroir» sier Tapacino. Det er er velkjent begrep som mange vinprodusenter nevner for å gjøre seg attraktive. Tapacino utdyper: «Carso regionen er kjent for et jordsmonn med kalkstein og rødlig jernrik jord. Røttene til vinplantene graver seg dypt ned i terrenget som gir et svært mineralsk preg på vinene.» I tillegg forteller Tapacino om et klima som påvirkes av middelhavet, med større temperatur-endringer med varme dager, relativt kjølige netter samt en sterk kald tørr vind, på folkemunne kalt «bora», som preget området.

Edi Tapacino lar publikum smake viner med særpreg.

Tapacino viser meg bilder fra Kante sin vinkjeller som ligger rett nedenfor huset hans. Kjelleren, eller den store hulen som den ligner på, ligger i tre etasjer med lag av kalkstein og i etasjer med flere naturlige temperatursoner som optimaliserer hans muligheter for å behandle de ulike vindruene på en unik måte. De hvite vinene lagrer Kante i et år på eldre fat og videre i seks måneder ståltanker på døde gjærceller (lees) før vinene tappes ufiltrert på flaske. De ordinære vinene lagres i nye seks måneder før lansering.

Kante sin magiske kjeller omringet med flere lag kalkstein. Foto: Edi Kante

Når det gjelder arbeidet i vinmarkene er Kante er nøye med selekteringen, der lav avkasting gir tilbake druer med dyp konsentrasjon og og kompleksitet. Vinplantene til hans standard-cuvèer er nå blitt ca 20 år gamle. Tapacino forteller at de lager hvite viner på de mer kjente druene Chardonnay og Sauvignon samt de mer ukjente druene Malvasia, og Vitovska. Når det gjelder det franske druepreget som området har, skyldes det faktisk at franske tropper under Napoleon medbragte franske druer til området. Malavasia-druen er opprinnelig fra Hellas og dyrkes i dag stort sett i områder nær middelhavet, Madeira og Kanariøyene. Vitovska derimot dyrkes stort sett i Friuli og inn i Slovenia av ca 30 produsenter til sammen på begge sider. Viner på Vitovska lages ofte mer florale og enkle, mens noen produsenter lager viner som viser mer kompleksitet og mineralitet. Som i Kantes tilfelle. Kante lager også en «Selezione series» som blir lansert med druer fra enkelte plotter i utvalgte årganger. Disse få vinene lagres gjerne 8-10 år før lansering. I tillegg lager Kante musserende viner samt røde viner på den lokale druen Terrano og en variant av Pinot Noir, kalt Pinot Nero. Tapacino påpeker at det er viktig for Kante og få fram særpreget i alle de forskjellige druene de lager vin på, men ikke minst det mineralske preget fra det spesielle jordsmonnet.

Druer klar for å komme i kjelleren. Foto: Edi Kante

Jeg fikk smakt Vitovska Selezione ´07 og`09 som nå var perfekt moden i glasset og viser at spesielt disse hvite vinene har et godt lagringspotensiale. For meg var det spesielt vinene på Vitovska og Malvasia som gjorde et spesielt godt inntrykk med det mineralske særpreget i flott balanse med den flotte konsentrerte frukten. Kante lager viner som må være en drøm for en sommelier å kunne kombinere med forskjellige skalldyr og fiskeretter for eksempel  i en vinpakke. Vinene generelt fra Friuli og vinene til Kante er kanskje ikke helt oppdaget i Norge enda, men har begynt å få voksende internasjonal anerkjennelse. Under et besøk på en Michelin-restaurant i Toscana i sommer var både Vitovska og Vitovska Selezione fra Kante på vinkartet.

 

Smaksnotater

Edi Kante Vitovska 2014 – Bestllingsutvalget – 280 kroner

Grønngul farge, meget rik på nese, hopper opp til glasskanten. Gir deg en forvarsel om en mineralsk vin, med blomster, tropisk frukt og krydder. Medium(+) konsentrert vin på paletten med grønne frukter, sitrus, asparges, krydder og med et herlig mineralsk preg på en tørr lang utgang. Lagre vinen i tre til fem år til eller la den få et par timer i dekanter. En herlig vin med skikkelig særpreg! Vil passe ypperlig til forskjellig sjømat. 90 poeng. 

 

Edi Kante Malvasia 2014 – Bestillingsutvalget – 286 kroner

Grønngul, rik nese med litt tropiske frukter, krydrete og et klart blomstrete innslag. Tørr, med en frisk syre og god konsentrasjon med epler, litt flint og kalk på en medium lang utgang. Fin balanse på vinen og den vil være en god match til hvitt kjøtt og lette fiskeretter. Også en vin med fint særpreg. 88 poeng.

 

Edi Kante Chardonnay 2013 – Bestillingsutvalget – 286 kroner

Strågul, Ganske rik på nese med epler, sitron, og vel krydrete toner som skiller den godt fra en Burgunder på samme drue. Tørr, medium + syre, med middels konsentrasjon. Epler, mineraler på en forholdsvis  krydrete lang utgang. Vinen er av god kvalitet og har et visst særpreg, men har en utfordring med å være spennende nok opp mot andre områder der Chardonnay dyrkes. Til lette krydrete fiskeretter. 87 poeng.

I tillegg finnes Kante Sauvignon 2014 tilgjengelig på bestillingsutvalget. Noen spesialbutikker har fortsatt noen 2013-årganger av Vitovska og Sauvignon tilgjengelig også til ca 300 kroner. Se på Vinmonopolet.no for ytterligere informasjon.

 

Konklusjon: Edi Kante får fram et særpreg i hvitvinene som er tiltalende og er lærerikt. Forsøk vinene hvis en har lyst til å komme seg litt utenfor komfortsonen og oppleve nye viner og druer med et spesielt jordsmonn og med et flott mineralsk uttrykk.

Legg igjen et svar