Skip to main content

Serralunga. Tradisjoner. Familiebånd. Sagnomsust. Tunge tider. Alt ordner seg til slutt. – Her kan du lese om en familie som dekker alle ordene som er beskrevet. La oss herved presentere Serralungas Rosso-familie. 

Rosso-familien – 130 år historie som druedyrkere

Magiske Serralunga. Foto: Botti.no

Bilen snirkler seg rundt svingene opp fra SP3 og på Strada Provenciale 125. Et par traktorer, lokale Fiater og turister på jakt etter det perfekte fotoet bidrar til at bilturen tar litt tid. Den flotte landsbyen Serralunga d´Alba kommer til syne og turistene svinger en krapp høyre ved utsiktsposisjonen sør før landsbyen. Vi fortsetter forbi kjente vin-navn som Massolino og Anselma. Dagens mål ligger noen få kilometer nord for byen ned en liten skråning på venstre side. Vi er på vei til Giovanni Rosso, vinfamilien som har drevet med drueproduksjon i Serralunga siden 1890. Vinene fra Roaso-familien har i mange år vært velkjent for både den vinglade og mer uttalte vin-entusiasten i Norge. Rosso-familien har alltids eid plotter i noen av de aller beste vinmarkene i Serralunga. Deres 3.5 hektar parsell i Cerretta har vært i familiens eie siden 1920. La Serra er en annen toppmark Rosso leverer utmerket Barolo i fra. Deler av Serralungas aller beste mark Vigna Rionda har vært kultivert av familien siden 1934. Den historien skal vi komme nøye tilbake til.

Egen etikett fra 1995

Rosso-familiens vineri. Foto: Botti.no v/ Jan Otto Johansen.

På 1900-tallet var det i Barolo-sonen vanlige å selge druene til kooperativer eller andre større hus. Vinene ble også solgt på Demijohns (store krukker) til barer og andre uten at vinen spesifikt var knyttet til druedyrkeren. Mange vinbønder begynte å tappe Barolo-viner under eget navn utover 1960-70 tallet. Hos Rosso-familien var det derimot ikke før i 1995 at Giovanni Rosso bestemte seg å tappe vinene under egen etikett med god hjelp av kona Ester Canale og sønnen Davide Rosso. Davide overtok ansvaret for gården etter hans studietur til Burgund i 2001. Davide driver etter tradisjonelle prinsipper. Han har tydeligvis tatt med seg fra Burgund viktigheten av å fremme det ulike terroir druestokkene står i. Jordsmonnet taler åpenbart i vinene hans. Her er ingenting besudlet på veien. Baroloene modnes på store fat og er alltids strukturerte, årgangstypiske og stedspreget.

Davide Rosso hviler i skyggen. Foto: Botti.no v/ Jan Otto Johansen.

Grusen står bak bilen i det vi ankommer Rosso-familien. Davide Rosso sitter ved et langt bord utenfor vineriet sammen med sine ansatte. Glasset er fylt med Champagne. Solen varmer. Biene surrer rundt. Livet virker uberørt. Det er slik mange norske vin-entusiaster kjenner Davide. Han er en sann norgesvenn og er ofte på besøk på vinmesser i Norge. Rolig tilnærming, lavmålt, men med en brummende stemme. Alltids ikledd en passformet skjorte. Litt flamboyant stil egentlig. Til tider kan han nærmest virke uinteressert. Spesielt når han stikker av på sine sedvanlige røykepauser. Men det er nok bare fremtoningen. Davide lever og ånder for vinene sine.

Davide har i dag mange viner i porteføljen. For den vinglade nordmann er nok Barbera d’Alba Donna Margherita den mest kjente vinen og som har vært fast inventar igjennom mange pizza og pastamåltider i de norske hjem. Fra vinmarkene Broglio, Meriame, Sorano, Costa Bella, Lirano og Damiano lager Rosso Langhe Nebbiolo og to Baroloer på blend som også har vært salgsvinnere på Vinmonopolet. En Arneis er også å finne. For den uttalte vin-entusiasten er det derimot Barolo-vinene og i særs cru´ene La, Serra, Cerretta og ikke minst Vigna Rionda  som skaper gjenkjennelse av høyeste kvalitet.

I tillegg så Davide til sørlige Italia da han overraskende kjøpte en eiendom i Solcchiata, Silica. Her produserer han en hvit og rød vin. Den hvite vinen kommer med Carricante-druer fra vinstokker som står i vulkansk jordsmonn og ble faktisk plantet tilbake til 1975. Den røde vinen lages på Nerello Mascalese-druer kommer også med vinstokker plantet i 1975. Også her er det vulkansk jordsmonn.

Vigna Rionda

Vigna Rionda er 10,24 hektar sørvendt vinmark med 10 eiere. Foto: Botti.no v/ Jan Otto Johansen.

Vigna Rionda-vinene er – uavhengig av produsent – kjent for å være dypt konsentrerte, komplekse med mange lag og med tettpakket frukt. Allikevel viser vinene en form for eleganse med utmerket parfyme fra første sekund. I Vigna Rionda finner vi vekslende lag av mergel, sand, sandstein og kalkstein. Faktisk har Vigna Rionda sannsynligvis den høyeste kalksteinsprosenten i Barolo-sonen.

Davide bretter ut et kart som viser oss plottene i Vigna Rionda. Hele marken er på 10,24 hektar. Det er 10 eiere av plotter i Vigna Rionda forteller han. Kartene viser at dagens eiere er nevnte Giovanni Rosso, Luigi Pira, Massolino, Poderi Oddero, Figli Luigi Oddero, Guido Porro, Giacomo Anselma, kooperativet Terre Del Barolo (drives av familien Ferretti) og familien Regis. Sistnevnte selger også druer til Alessandro Rivetto og produsenten Pico Maccario på korte kontrakter. Det vil derfor være minst 12 ulike Vigna Rionda-viner å finne på det norske og internasjonale markedet i noen år fremover.

Vinene fra Vigna Rionda noen av de mest lagringsdykige du finner fra Barolo-sonen. Uttrykket «Barolos Romanée Conti» ble hørt flere ganger. En kanskje noe romantisert sammenligning, men det er forståelig at sammenligningen brukes.

Ester Canale

Selveste Ester Canale ved parsellen oppkalt etter henne. Foto: Botti.no v/ Jan Otto Johansen.

Med deres 0.4 hektar av parsell 251p i Vigna Rionda lager Davide en av Barolo-sonens aller beste viner.  I 2019-årgangen er kvaliteten skulder til skulder med Giacomo Conternos Monfortino .I tillegg er det større re-plantinger i nedre del av Rosso parseller med 12 år gamle vinstokker. Denne vinen tappes foreløpig som Langhe Nebbiolo Esther Canale, med priser – og kvalitet – som noen av de beste Baroloene som produseres.

Historien om Vigna Rionda og Rosso-familien er lang og kronglete. Men det endte bra til slutt. Ester Canale kommer bort til bordet. Hun er ulastelig antrukket i en rosa skjorte. Håret er det ingenting å si på. Høflighetsfraser utdeles via Davide som tolk. Ester er nok ikke kløpper i engelsk, men hun oser klasse. Hun blir med oss i marken oppkalt etter henne for å utdype hennes relasjon til vinmarken som har hvert fylt med opp – og nedturer. Ester forteller på at italiensk at hun bokstavelig talt vokste opp i Vigna Rionda. Når hennes mor og far arbeidet i marken var hun med i en liten kurv.

Legendariske parsell 251p

Ester Canale på vei ned Vigna Rionda. Foto: Botti.no v/ Jan Otto Johansen.

Ester holder godt tak i vinstokkene hun var rundt som barn. egendariske parsell 251p er øverst med vinstokker fra 1946. Resten er yngre vinstokker, 12 år gamle i dag. Foto: Botti.no v/ Jan Otto Johansen.

Historien starter tilbake til 1934 fa Tommaso Canale og kona Esterina kjøpte parsellene i Vigna Rionda. Tommaso døde i 1945. Parsellene ble delt mellom hans sønner Amelio og Aldo. Aldo fikk parsellene på vestre del.  (Som idag tilhører Guido Porro og Ettore Germano). Den legendariske parsell 251p ble gitt til Amelo. Han replantet vinstokkene i 1946. Mange av vinstokkene står fortsatt der den dag i dag.

Dessverre døde Amelio i 1963. Dette i en tid som var vanskelige for regionen. Mange jordbruksarbeidere hadde sluttet med vinproduksjon og dratt til Torino og Alba for å arbeide på fabrikker for å ha en stabil inntekt. Amelios kone Cristina og datteren Ester, som da var bare 13 år, forsøkte hardt å holde liv i vinmarken. Til slutt måtte de to kvinnene på 1970-tallet bittert innse at det var umulig å fortsette driften av marken. Deres del av Vigna Rionda ble derfor solgt til svoger og onkel Aldo og driftet videre av hans sønn Tommaso (oppkalt etter bestefar) frem til sistnevntes uventede død i 2010.

Tilbake i Rosso-familiens eie

Legendariske parsell 251p er øverst med vinstokker fra 1946. Resten er yngre vinstokker, ca. 12 år gamle i dag. Foto: Botti.no v/ Jan Otto Johansen.

Tommaso hadde ingen direkte etterkommere. Ester og hennes søskenbarn, som blant annet drev produsentene Giovanni Porro og Ettore Germano, arvet marken. Søskenbarnene til Ester visste hvor viktig parsell 251 hadde vært for Ester og hennes familie. Historien endte godt da Ester og Davide fikk tilbake deres gamle vinmarker i 2011, mens Germano fikk parsell 366 og og Porro parsellene 364 og 367 med beliggenhet til venstre for Canale / Rosso-familien. Kanskje var den kronglete reisen allikevel verdt det. Parsell 251 tilhørende Canale og Rosso familien har igjennom tidene fått et sagnomsust rykte. Blant annet ble druene på 1980-1990 tallet solgt til blant annet Bruno Giacosa og Roagna som lagde strålende Vigna Rionda-viner fra parsell 251.

Kjelleren 

Kunst i kjelleren. Foto: Botti.no v/ Jan Otto Johansen.

Tilbake til Rosso-gården går ferden ned i kjelleren. Varme går over til kjøligere temperaturer. Et stort smykke av kunst henger i det de store kjellerdørene åpnes. Nesten en katedralskole følelse. Davide forteller. – Det er en kunstner i Firenze som har laget den. Det finnes bare et eksemplar. Hans dype røst gir gjenklang igjennom kjellerveggene. – Dette er ansiktet til Madonna. Dette er ansiktet til min mor når hun var baby. Dette er ansiktet til Margherita Rosso, et viktig familiemedlem. Davide fortsetter. Han er åpenbart engasjert og stolt over både kunsten, historien og vineriet.

Tradisjonell vinifikasjon

Davide Rosso foran de store fatene til Barolo-produksjonen. Botti.no v/ Jan Otto Johansen.

Davide Rosso i godt humør. Foto: Botti.no v/ Jan Otto Johansen.

Store fat står oppstilt som store runde soldater inne på kjellergulvet. Fermenteringsprosessen er semilang til en tradisjonell produsent å være. Ca. 25 dager i gjennomsnitt. Barolo-vinene får 18 – til 36 måneder på de store fatene  Det kommer litt an på årgangen. Fatene er faktisk franske, fra produsenten Fontainebleau. Unntaket er fatene til Vigna Rionda-vinen. Her er det erketradisjonell Slavonsk eik som brukes.

Davide har brummet ferdig og vi har fått tatt nødvendige bilder. Turen går tilbake til det lange bordet utenfor kjelleren. – De ansatte kommer også. Det er igjen på tide med et glass Champagne bedyrer Davide. En god måte å avslutte arbeidsdagen på her hos Rosso-familien. Det må være lov etter en lang, kronglete reise på veien til å være en av de beste vin-produsentene i Barolo-sonen.

Smaksnotater

Giovanni Rossos Cru´er lanseres under Vinmonopolets spesiallansering av italienske viner torsdag 19. oktober 2023. Giovanni Rosso øvrige viner er å finne i Vinmonopolets basis og bestillingsutvalg.

Varenr: 16410201
Vin: G.Rosso Barolo Vigna Rionda Ester Canale Rosso 2019
Region: Piemonte, Italia
Pris: 2 825,– kr
Produsent: Rosso
Alkohol:14.00%
Beskrivelse: Utrolig presis og skarp opp av glasset at du tar glasset bort fra nesen. Denne sitter! Fantastisk følelse av disse uhyre skarpe rosebladene som balanseres med lett parfyme, kirsebær, bringebær, lett urteaktig karakter og med dette dype saltmineralske preget. Pen fyldig masse som brer seg ut umiddelbart på en razorsharp måte og blir. Tydelig rødbærspreget, men også med denne noe appelsinskalls mot det oransje preget. Noe fedme i frukten, men på denne virkelige  friske måten. Urtekarakteren, den tøffe balsamiske tonen og ikke minst Vigna Riondas tøffe dype jordsmonn tar tak i midten og ut og bare sitter. Dette er terroirpreg dette! Tanninene er faste, men årgangstypisk ikke snerpete og bygger karakter til vinen. Delikatesse møter Davide Rossos mer maskuline karakter! Sublim vin! (Smakt ved to anledninger – 97 og 98 poeng – blir bare bedre og bedre!) Spesielt anbefalt.
Poeng: 98

 

Varenr: 16410001
Vin: G.Rosso Barolo Cerretta 2019
Region: Piemonte, Italia
Pris: 740,– kr
Produsent: G.Rosso
Alkohol:14.00%
Beskrivelse: Parfymert med denne litt grove steinkarakteren som ligger inn i parfymen med herlig frisk rød fruktnerve. Litt urt også. Middels til fyldig og frisk Cerretta med pen konsentrert rødbærsfrukt mot kirsebær, noe lilla kant, noe syrlig oransje også av de friske karakteren, lakrisbåt, anis og mer urtekarakter. Lang mineralsk finish med tanniner som biter som Nebbiolo skal gjøre uten at det er i overkant. Utmerket Barolo! Spesielt anbefalt.
Poeng: 93

 

Varenr: 16410101
Vin: G.Rosso Barolo La Serra 2019
Region: Piemonte, Italia
Pris: 740,– kr
Produsent: G.Rosso
Alkohol:14.00%
Beskrivelse: Utadvendt, men ikke nødvendigvis på denne bredere stilen, mer vertikal og nerverik egentlig. Røde lyse bær mot det friske oransje, snev av balsamico og krydder. Middels til fyldig og frisk vin med energisk frukt av røde og dette tydelige mer lilla skjæret. Ikke vandig i midtpartiet, men ikke fullt så konsentrert som i mer tøffere årganger. Litt urt og knust stein på utgangen med faste, men typeriktige tanniner. Dette er påskelam vin dette!
Poeng: 92

Legg igjen et svar