Skip to main content

Det er viner som får tiden til å stanse. Viner som tar deg på reise tilbake til sitt arnested. Viner som forteller deg alt. Alle de små hemmelighetene. Viner som er så rene, raffinerte og stedsriktige at man har lyst til å skrike høyt. Her kan du lese historien om en slik vin – Soldera Casse Basse. 

Brunello og Montalcino

Vakre Montalcino. Foto: Botti.no

Cypressene står som tinnsoldater rundt i Montalcino-området. De små bakketoppene ruller som boller fra Espa rundt det vakre landskapet. De vakre vingårdene ligger neslet inn i vinranker rundt landsbyer som Montalcino, Sant’Angelo in Colle, Castelnuovo dell’Abate og Bagno Vignoni. Her er nevnes de første spor etter vinproduksjon av 1300-tallet. Trolig har det foregått lengre. På min kjøretur på kryss og tvers rundt middelalderbyen Montalcino finner man ro i sjelen. Alt virker så upåvirket. Vinstokkene står støtt i vinmarkene. Det er tørt nå. Det ser ikke ut som det bekymre plantene. Her er det Sangiovese Grosso som er druens mester, gjerne kalt Brunello av de lokale kreftene.

Her er nevnes de første spor etter vinproduksjon av 1300-tallet.

Selv med flere hundre år med historie må vi til 1870-tallet for å finne de første tegn til det Sangiovese og Brunello-stilen som vi kjenner i dag. Clemente Santi og Ferruccio Biondi-Santi revolusjonerte vinfremstilling av Brunello-vinene påvirket hele vin-industrien i Toscana. Viner på endruen Sangiovese var uvanlig i Toscana på den tiden, som ofte laget viner på ulike druer, varianter, kloner og faktisk farger på druene. Biondi-Santi rendyrket Sangiovese Grosso og var bevisste på de klonene som ble brukt for å finne frem til det beste terroirpreget i sine marker.

Tross Biondi Santis eldre historie var det ikke etter andre verdenskrig mange vinbønder som representerte det Brunello har blitt til i dag. Men tiden var derimot i endring. På 1970-tallet kom det flere nysgjerrige og ambiøse italienere til området for å søke lykken i markene. Viner fra enkelte enkeltvinmarker ble også introdusert, selv om det i dag er vanlig å blende druer fra flere vinmarker i husets Brunello.

Soldera Casse Basse oppstår

Monica Soldera og hennes team av arbeidere. Foto: Società Agricola Case Basse di Gianfranco Soldera SRL

I denne perioden fikk området besøk av Graziella og Gianfranco Soldera. Ginafranco hadde slått seg opp som forsikringsmegler i Milano og ekteparet så etter muligheter for å starte med vinproduksjon i det sør-toscanske landskapet. Gianfranco var klar. Det måtte være den perfekte eiendommen. De lette. Og fant.

Casse Basse-eiendommen lå i 320 meters høyde i sør-vestre del av Montalcino. Eiendommen var på 23 hektar og hadde utviklingspotensialet som Soldera-familien ønsket. Gabriella og Gianfranco har igjennom tiårene fokusert på naturen og blant annet med godt samarbeid med forskere som Professor Massimo Vincenzini forsøkt å forstå Casse Basses unike mikroklima og jordsmonn.

Casse Basse-eiendommen lå i 320 meters høyde i sør-vestre del av Montalcino.

Gianfranco Soldera forlot jorden i 2019. Gianfrancos filosofi lever allikevel i beste velgående. Graziella og familien med Monica og mannen Paolo og broren Mauro og hans Valeria driver Casse Basse videre. I tillegg kommer en ny generasjon. Monicas tre barn 21, 23 og 28 år er tiltenkt rolle i fremtiden. Forskning er også fortsatt en viktig del for familien og værdata blir nøye undersøkt underveis i vekstsesongen for å kunne ta de riktige beslutninger når blant annet druene skal høstes inn.

Unik natur

Vinplanter hos Soldera Casse Basse: Foto: Società Agricola Case Basse di Gianfranco Soldera SRL

Fra 23 hektar med land dyrkes det druer fra 10 hektar med vinplanter. Jordsmonn av vulkansk opprinnelse er skrint, men mineralrikt. Mikroklimaet her er tørt, men gir godt med sollys. Det er spesielt god drenering her som hjelper til ivareta den nedbøren som kommer.

Jordsmonn av vulkansk opprinnelse er skrint, men mineralrikt. Mikroklimaet her er tørt, men gir godt med sollys.

Hos Casse Basse er naturlig tilnærming til naturen og druedyrking helt essensielt – fra gård, mark til kjeller. Det brukes ikke kjemiske produkter og jorden er gjødslet utelukkende med organiske stoffer. Alt arbeid gjøres med klassisk håndverk. Graziella har også skapt en gård full av biologisk mangfold. I den to hektar store hagen finnes det hundrevis av arter. Både blomster og dyr lever i harmoni med vindruene her på gården. – Vi har et eget økosystem forteller Monica under vårt intervju med henne.

Nøye selektering er essensielt 

Monica Soldera: Foto: Botti.no

Nøye seleksjon og hard prioritering er nøkkelen for familien. Monica forteller: – Vi starter allerede de nødvendige prioriteringene med beskjæringen og følger opp med blant annet grønn innhøsting igjennom sesongen. Druematerialet er viktig. Monica utdyper. – Vi plukker bare de beste druene. Vi fokuserer først på drueklasen. Så tar vi bort druer som er grønne eller ikke ser sunne ut. Prosessen foregår over to ledd, både i mark samt at de sorterer også når druene ankommer vineriet etter plukking. – Kun de perfekte druene kommer i fatene til fermentering. Hun åpner opp hva som skjer med druene som ikke når Solderas mållinje. – Druene vi ikke er fornøyde med tilbyr vi til fuglene våre. Det er veldige fornøyde fugler ler Monica høyt.

Druene vi ikke er fornøyde med tilbyr vi til fuglene våre. Det er veldige fornøyde fugler ler Monica høyt.

De ulike vekstsesongene og nøye selektering av druene påvirker produksjonen. – Vi kunne ha produsert ca. 55 000 flasker. Det gjør vi ikke. I gjennomsnitt produserer vi ca. 15 000 flasker. Det kommer an på vekstsesongen sier Monica og sier at f.eks i 2014 satt Soldera igjen med 8000 flasker og i kommende 2019-årgangen 10 00 flasker. I andre årganger med større volum kan det derimot bli produsert opp mot 20 000 flasker.

Naturlig kjellerprosess 

Eldre store fat brukes under fermenteringsprosessen. Foto: Società Agricola Case Basse di Gianfranco Soldera SRL

Kjellerprosessen i den 14 meter dype kjelleren starter med fermentering i de store slavonske fat der prosessen starter naturlig. Modningsprosessen foregår videre i øvrige slavonske fat. I 2018 var vinen 44 måneder på fatene før seks måneder i flaske før salg.  Vinene har blitt noen av vinverdens mest ettertraktede. Etterspørselen er høy, selv om tilbudet er begrenset. Til Norge kommer det i 2018-årgangen i overkant av ca. 100 flasker, derav ca. halvparten er å finne under Vinmonopolets spesiallansering av italienske viner torsdag 19.oktober 2023.

I 2018 var vinen 44 måneder på fatene før seks måneder i flaske før salg.

Utfordringer og markedet

Gamle slavonske eikefat hos Soldera. Foto: Società Agricola Case Basse di Gianfranco Soldera SRL

Soldera møtte uante utfordringer i 2012. En tidligere ansatt brøt seg inn i kjelleren og sørget for at de meste av årgangene mellom 2007 og 2012 forsvant i sluket som dugg for solen. Store summer forsvant sammen med muligheten for gode vertikaler hos fine Wine samleren. I etterspillet som fulgte brøt Soldera av ukjente grunner med Consorzio del Brunello og klassifiserer vinen nå som Toscana IGT. Brunello DOCG står derfor ikke på Solderas viner, selv om vinen i ånden er å betegne som en Brunello. Dette valget er kanskje uvanlig i Montalcino, men også andre legendariske produsenter som Antinori med Tignanello og Solaia, Tenuta San Guidos Sassicaia og Piemontes Gaja har gjort dette tidligere. Vinene har vært viktigere enn etiketten.

Vi arbeider med importører vi stoler på. Det krever også ekstra arbeid.

Soldera har reist seg etter de mørke desember-dagene i 2012. Soldera Casse Basse har forsterket seg som en av verdens mest ettertraktede produsenter. Lav tilbud og høy etterspørsel setter press på Monica og teamet hennes. – Vi er nøye på hvem som skal distribuere vinen e. Vi ønsker å unngå det grå markedet. Vi arbeider med importører vi stoler på. Det krever også ekstra arbeid. I Italia selges vinene til restaurantene direkte fra gården og ikke via et markedsledd. – Det er meg og Paola (Paola Banchi – Salgs- og markedsrådgiver) som organiserer det. Det er krevende, men viktig forteller hun.

Vinen

Soldera Casse Basse i flere årganger. Foto: Botti.no

Hva gjør Solderas legendariske vin så unik? Det er nok ulike grunner til det. Beliggenhet, jordsmonn, nøye seleksjon av det beste druematerialet, upåvirket kjellerprosess og nøye forskning for å ha innsikt og forståelse for vinens evolusjon er helt essensielt. Soldera Casse Basse er i hver årgang noe for seg selv og representerer det beste man kan få i en Brunello. Det merkes gjerne i utfordrende årganger. Der andre Brunelloer kan være for skrinne, for svære eller tørrende er Soldera Casse Basse alltid balansert og raffinert. Frukten er alltids ren og tiltalende.  Årgangers svakheter skinner aldri igjennom i Solderas viner.

Der andre Brunelloer kan være for skrinne, for svære eller tørrende er Soldera Casse Basse alltid balansert og raffinert.

Smaksnotater

Soldera Casse Basse 2018 lanseres under Vinmonopolets spesiallansering av italienske viner torsdag 19. oktober 2023.

Tilgjengelig årgang

Varenr: 15819701
Vin: Soldera Case Basse Sangiovese 2018
Region: Toscana, Italia
Pris: 4 990,– kr
Produsent: Soldera
Alkohol:14.00%
Beskrivelse: 44 mnd på slavonske fat. Forførende og mer tilbakeholdent en årgangen skulle tilsi aromamessig. Men her det fantastisk forførende toner som vil komme ut. Herlig frukt av kirsebær, lett tørket karakter av høstløv, kritt og urter som gir raffinert glede. Fyldig, energisk og balansert vin som sjarmerer fra første sekund. Bred, men allikevel skjør. Tydelig og ren kirsebær, urter, te-toner, appelsinskall og lakris. Lang og herlig utgang der alt allerede passer som hånd i hanske. Kompleks, allikevel så tilstede. Strålende vin.
Poeng: 95

 

Øvrige årganger

Varenr: Ikke tilgjengelig
Vin: Soldera Case Basse Sangiovese 2016
Region: Toscana, Italia
Pris: – 
Importør: Symposium Wines
Produsent: Soldera
Alkohol:13.50%
Beskrivelse: Kompleks, framovervendt og virkelig herlig i duftbildet med kjølig vårblomst, feminin parfyme, lett svette, urt og med denne følelsen av renheten selv i den fabelaktige røde bærene. Nydelig anslag der energien får deg i knestående, englene synger og felesangen høres i bakgrunn. Vanvittig ren frukt av kirsebær, blå fruktkant og lett knust stein. Herlig skarphet hele veien igjennom. Syren får kinnene til å vibrere. Sjarme. sublim. Enestående. Verbene bare kommer. Lang, kompleks, energisk og knusktørr utgang. Sitter i. Syren er som sagt stjernen i årgangen og tanninene er sømløst med. Hutte-meg-tu for en vin!
Poeng: 98

 

Varenr: Ikke tilgjengelig
Vin: Soldera Case Basse Sangiovese 2015
Region: Toscana, Italia
Pris: – 
Importør: Symposium Wines
Produsent: Soldera
Beskrivelse: Ganske rik og opulent på duft med en herlig rødbærsfrukt og oransje fruktskall som kommer opp av glasset og markerer seg. Vått løvverk, svette, dypt saltlag, anis og lærbelte er med på den flotte ferden. Pen fyldig vin med fabelaktig munnfølelse. Dette er delikatesse satt i system. Utrolig energirik og med nydelig rødbærsfrukt som bare sviver rundt og gir glede. Nydelig dyp rødbærsfrukt med den indre konsentrasjonen som sprer seg ut. Litt syriig lys sitrusskall, nøtteskall, sval kryddersorter med en herlig sval og nesen litt urte-teaktig utgang. Nydelig tanninstruktur og fabelaktig syrestruktur. Fabelaktig utgang.
Poeng: 98

 

Varenr: Ikke tilgjengelig
Vin: Case Basse Sangiovese 2013
Region: Toscana, Italia
Pris: – 
Importør: Symposium Wines
Produsent: Soldera
Beskrivelse: Vinen er konsentrert og viser høy kompleksitet på duft med flere lag av presis røde bær, roser og lett skogssopp. Tross kraften viser den også sjarmerende tendenser aromamessig. Vinen har meget pen fylde og har flott struktur. Greier å balansere perfekt mellom kraft og eleganse og har et pent linær smaksbilde med konsentrerte røde bær, nydelig karamell, trevirke, krydder, hint av lakris og noe mintpreg på en lang og kraftig utgang. Dette er vin med ytterst særpreg.
Poeng: 96

 

Varenr: Ikke tilgjengelig
Vin: Case Basse Sangiovese 2014
Region: Toscana, Italia
Pris: – 
Importør: Symposium Wines
Produsent: Soldera
Beskrivelse: Ikke engang en katastrofe-årgang stanser Soldera! Fabelaktig sjarmerende på duft med ypperlig rødbærsfrukt, lær og sopp. Virkelig presis og detaljrik. Bra fyldig vin, allikevel med denne herlige slanke munnfølelsen med nydelige friske røde bær og dype mineraler. Linær. Perfekt tanninstruktur. Essensen av Brunello. Lang og fabelaktig frisk utgang. Nydelig vin.
Poeng: 95

 

Varenr: Ikke tilgjengelig
Vin: Case Basse Sangiovese 2017
Region: Toscana, Italia
Pris: – 
Importør: Symposium Wines
Produsent: Soldera
Beskrivelse: Fire år på gamle slavonske eikefat. Deilig parfymert i aromaene med både røde roser og mer tørkede løvblader, anis, sopp, urt og med en fin feminin tone som gir sjarme hele veien igjennom aromabildet. Flott anslag på denne fyldige vinen som sjarmerer også i varmere årgangen. Det er noe overraskende friskt og saftig i den røde frukten som gir masse glede. Herlig konsentrerte røde, oransje og lilla frukter, knust stein, tørket sopp med overraskende urtete treaktig utgang. Lang kompleks og rett og slett sexy utgang. Raffinerte tanniner og flott syre. Referanse!
Poeng: 95

Legg igjen et svar