Skip to main content

Hirsch vineyards er for mange norske vin-entusiaster referansen for hvor god amerikansk Pinot Noir kan bli. Den knallgode 2022 årgangen er i landet. Her kan du lese vårt intervju med Jasmine Hirsch og smaksnotater på vinene som lanseres onsdag 5. mars 2025. 

Hirsch Vineyards

Flotte vinmarker for Hirsch i Sonoma. Foto: Hirsch vineyards.

Hirsch vineyards ligger mot stillehavet i en av de minste regionene (AVA) i California, nemlig Fort-Ross Seaview som er knyttet mot West Sonoma Coast. Høyde og tilknytning til havet bidrar til at vinmarkene til Hirsch er relativt temperert og gir en klar friskhet i vinene.

I dag har Hirsch 29 hektar vinmark fordelt på 67 ulike parseller. Under rankene kan man finne dypere lag av ulik leire, sandstein og vulkanske bergarter. Hirsch produserer viner fra ulike vinområder som Bohan-Dillon, Raschen Ridge, West Ridge og East Ridge. De lager også ulike viner som San Andreas Fault der druene kommer fra over 54 parseller i enkelte årganger. Deres flaggskip Block 8 kommer med druer fra en parsell som ble plantet i 1993. I tillegg er det å finne en vin på Chardonnay og det siste tilskuddet en maskulin rose-vin på 100% Pinot Noir.

– Vi ligger ca. 2 1/2 time kjøring unna San Francisco. Høyden er på ca. 500 meter som er ganske høyt for Sonoma. Kanskje ikke i sammenligning med Norges fjell  forteller Jasmine Hirsch engasjert mens hun trekker på smilebåndet. Hun er varm, ærlig og personlig under intervjuet. Det skinner igjennom at hennes virke betyr mer enn bare enn jobb. Tilknytningen til havet, som ligger ca. 4,5 km lengre til vest, fører til at de maritime aspektene sammen med høyden gjør at vinmarkene ligger relativt kjølig til. Frost er sjelden en utfordring her sier hun. Det er lite nedbør spesielt på sommeren, men tåken fra sjøen har kjølig effekt på området.

Historien

David Hirsch. Foto: Hirsch vineyards

Jasmines far David Hirsch er selvskapt vinbonde. Han startet opp i motebransjen i California på 1970 tallet og besøkte Paris og Frankrike i forbindelse med arbeid. Togturer til Beaune ført han til Pinots mekka, Burgund. Da han senere ønsket å komme seg til landlige omgivelser kjøpte han 400 hektar med land i Sonoma. – Han bare elsket jorda forteller Jasmine om faren. Han har ofte sagt at det var jorda som valgte han. Det var lite der. Trærne var kuttet ned og jorda var skrinn og egentlig ikke velegnet for saue og storfe hold.

-Turene til Burgund inspirerte min far. I 1980 plantet han de første vinplantene med Pinot Noir fra Pommard og Wädenswil og faktisk Riesling-druer. Det ble senere også plantet Chardonnay her. De første druene solgte David videre til andre velkjente vinprodusenter som Kistler, Littorai og Williams Selyem. Det var først i 2002 David lanserte viner under eget navn. Vinene ble raskt lagt merke til og fikk anerkjennelse både i USA og i utlandet.

Jasmines inntog i Hirsch Vineyards 

Jasmine Hirsch. Foto: Hirsch vineyards

Jasmine kom inn i familie-businessen i 2008 der hun var salgs og markedsansvarlig for Hirsch. En plutselig ulykke i mai 2014 knyttet henne nærmere til selve jorden og produksjonen.  – Min far ble utsatt for en traktorulykke i vinmarkene og fikk flere skader i nakken og overkroppen. Det har gitt han lammelser. Han var til behandling i over to år. Det var en tung periode sier Jasmine.

– Vi har alltids hatt en vinmaker som har hjulpet oss, men jeg følte for å være mer aktiv på vinsiden reflekterer hun nå. Det er i motbakke det skal gå oppover. Det erfarte også Jasmine. – Vi hadde en vinmaker som forlot oss i 2018. Jeg visste at det for en ny vinmaker ville ta tid for å bli kjent med vår terroir og uttrykk i vinene. – Jasmine bestemte seg for å ta sats selv, med god hjelp av hennes partner Michael. – Han sa han skulle hjelpe meg og jeg tok den business-dealen humrer Jasmine.

Jasmine overtar vinmakingen i 2019

Jasmine smaker på druejuicen. Foto: Hirsch vineyards

Jasmine hadde de siste hånd om blenden av 2018 årgangen, men ellers var arbeidet allerede gjort. Stilen på vinene var med hele klaser og mer te-aktig tilnærming påpeker Jasmine. 2019 årgangen ble den første årgangen under henne, men Jasmine turde ikke å endre for mye de første årene. – Jeg var 40 år i 2019 og var veldig redd. Jeg ville ikke bli for ambisiøs og vinene ble laget etter tidligere protokoll. Corona-pandemien og skogbrannene i 2020 utsatte tankene om endring.

2021 – de første endringene 

Jasmine Hirsh ønsket mer ekstraherte viner. Det fikk hun fra 2021-årgangen. Foto: Hirsch Vineyards.

2021 ble derfor den første årgangen der hun fikk lagt sitt hånd på verket. – Jeg ønsket å vise kjernen av frukten poengterer Jasmine. Hun bestemte seg for at vinene tålte mer ekstraksjon, nesten litt mot vinden i enkelte deler av California. Nøye seleksjon og rett plukketidspunkt gjør at vinene fortsatt har akseptable alkohol-verdier og har en balansert tilnærming. Vinene oppleves verken som under eller overekstrahert.- Jeg vet ikke om vinene er mer juicy, men jeg føler mer balanse sier hun og peker på tanninstrukturen. – Druene er mer tanninrike her, så jeg følte at vinene ble mer balansert med mer ekstraksjon forteller hun.

Faren er med 

Familien Hirsch. Foto: Hirsch vineyards.

David Hirsch er en tøffing. Selv om han ble lam etter ulykken  er han bidragsyter også i vinmarkene der han kjører rundt i sin spesiallagde traktor. – Vi jobber bra sammen sier Jasmine og det virker som hun mener det. Vi er ikke enige i alt, men det er ofte bare misforståelser, vi ser ikke hverandres erfaringer. – «Dette møtet er over!» sa min far nylig.  Hun humrer igjen. Me når tåken la seg så hadde de en ny prat og så hverandres perspektiver så løsningen på den aktuelle problemstillingen ble god.

Fremtiden 

Arbeid i markene. Hirsch vineyards.

-Det er alle de simple tingene som avgjør. Å lage vin er over 1000 avgjørelser sier Jasmine. Det er en del ny beplanting på gang og nye plotter som skal benyttes. Det er også en del sykdommer de må ta hensyn til sier hun. Det handler om 70-80% erfaringer, men også 20% nye tanker som dukker opp sier hun.

Hun fokuserer på skånsom frukthåndtering. Druene sorterer vi både i mark og igjen vingården. – Vi følger ingen oppskrift. Vi bruker både avstilket frukt og hele klaser. Det valget er avhengig av den enkelte parsellen som plukkes og hva årgangen krever sier hun. Det brukes både hele klaser og avstilking. Vurderingen blir gjort ut fra parsell og årgang uten fast resept poengterer hun igjen.

2022-årgangen

Block 8 er Hirsch flaggskip mark. Foto: Hirsch vineyards.

Årgang 2022 var preget tørke som gav gav konsentrerte viner dog av lite volum.  Avlingen var bare 55 % av normalen for Pinot Noir, og 45 % for Chardonnay.

Knoppspringen startet tidlig. Våren var kald med bitter vind fra havet. Det var også tørt, men juni gav etterlengtet nedbør, dog de førte med seg en del utfordringer på drueverket.

I juni begynte varmen å komme innover området  og gav en god modning på druene uten at syren forsvant eller sukkerinnholdet ble for høyt. Plukkingen startet 22 august, men plukkingen ble forlenget da dagene plutselig kjøligere og gav en god frisk effekt på druene som ikke var plukket. Da varmen kom tilbake 4.september ble plukkingen avsluttet.

Vinene er i de rikes natur, men beholder en herlig saftighet hele veien igjennom med en flott nerve og friskhet. Alkoholen og tanninene fremstår som meget balansert i årgangen.

Smaksnotater 

Vinene lanseres onsdag 5. mars 2025 kl 0800 på Vinmonopolets bestillingsutvalg. Alle vinene er spesielt anbefalt.

Varenr: 11475301
Vin: Block 8 Estate Pinot Noir 2022
Region: California, Usa
Pris: 1 454,70 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Hirsch Vineyards
Alkohol:13,90 % Sukker:3.0 g/l Syre:6.3 g/l
Druer: Pinot noir.
Beskrivelse: Herlig dampende innslag som ligger over flott fruktbilde av bringebær, lakris, lærbelte og nydelig krydret touch. Fyldig, frisk og saftig vin som oser raffinement. Nydelig bringebærsbilde, lakris, lær, jordsmonn og krydder fra de beste stedene i markene. Nydelig vin!
Poeng: 95

 

Varenr: 11475401
Vin: Pinot Noir East Ridge Estate 2022
Region: California, Usa
Pris: 1 334,70 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Hirsch Vineyards
Alkohol:13.70% Sukker:3.0 g/l Syre:6.4 g/l
Druer: Pinot noir.
Beskrivelse: Herlig aromabilde med et mer stramt snitt med tydelige roser, tett rødbærsfrukt, varm damp og krydder. Dette lukter godt! Bra fyldig vin som oser terroir også i år. Herlig jordsmonnpreg som ligger over flott fruktbilde av bringebær, litt sommerlige jordbær, parfyme og krydder. Lang og mer harmonisert utgang enn tidligere årganger med tilgivende tanniner. Strålende vin!
Poeng: 95

 

Varenr: 11475001
Vin: Hirsch Pinot Noir West Ridge 2022
Region: California, Usa
Pris: 1 334,70 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Hirsch Vineyards
Alkohol:13,80 % Sukker:3.0 g/l Syre:6.1 g/l
Druer: Pinot noir.
Beskrivelse: 510 kasser laget. Rikere og tiltalende på duft som forfører med parfyme, litt varmere jordbær og disse sexy spicy krydderne. Bra fyldig og delikat vin med silketendenser. Varmere jordbær, morell, bringebær og krydder. Herlig krydret utgang. Topp vin!
Poeng: 94

Varenr: 16334401
Vin: Hirsch Pinot Noir Reserve 2022
Region: California, Usa
Pris: 1 339,70 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Hirsch Vineyards
Alkohol:13.80%
Druer: Pinot noir.
Beskrivelse: Litt mer forsiktig i uttrykket enn de øvrige vinene i årgangen men har et fint dypt kryddersort i forkant av bringebær og jordbær. Noe varmere damp og fatkrydder også. Middels fyldig, rik, frisk og tiltalende munnfølelse. Herlig bringebærkant, lakris og fatkrydder. Overraskende konsentrasjon. Gir mye dette. Lang utgang med integrerte tanniner. En topp amerikaner!
Poeng: 94

 

Varenr: 11475101
Vin: Hirsch Raschen Ridge Pinot Noir 2022
Region: California, Usa
Pris: 1 339,70 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Hirsch Vineyards
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.1 g/l
Druer: Pinot noir.
Beskrivelse: Virkelig tiltalende på duft med dyp fruktkvalitet som tar sats med bringebær, krydder, lakris, fine fattoner og salter. Bra fyldig og saftig vin med også god struktur. Bringebær, jordbær, krydder og lakris. En topp amerikaner.
Poeng: 93

 

Varenr: 10277201
Vin: Hirsch Vineyards San Andreas Fault 2023
Region: California, Usa
Pris: 699,90 kr (basis)
Importør: Red & White
Produsent: Hirsch Vineyards
Alkohol:13.20% Sukker:3.0 g/l Syre:6.2 g/l
Druer: pinot noir
Beskrivelse: Druer fra 28 ulike parseller som vinifiseres separat. I denne årgangen er vinen tiltalende med masse roser, gledelig saftig og lett sødmepreget rødbærsfrukt som gir glede. Middels fyldig vin som umiddelbart med sin rikdom gleder deg. Saftig rødbærsfrukt, lær og lakris. Lang saftig utgang. Bra tanniner. Som alltids en delikat vin.
Poeng: 93

Legg igjen et svar