Skip to main content

I en vinverden der etterspørselen etter viner fra de mest kjente områdene er høyere enn tilbudet og med priser som eksploderer tvinger mange til å se etter andre områder. Fortsatt er det en region som gir valuta for pengene. Viner fra Tyskland leverer både tørre og søte viner i verdensklasse til fortsatt en god pris for entusiastene. Det er klart for et av årets virkelige høydepunkt – Spesiallanseringen av viner fra Tyskland!

Historien

Majestetiske Tyskland.

Tysk vinproduksjon har som mange andre vinområder spor tilbake til romertiden med de første tegn til vinproduksjon i Mosel-dalen noen få hundre år etter starten av vår tidsregning. Men også i Tyskland har kirken og klostrene hatt innflytelse i å utvikle og sette vinproduksjonen i et system, med spor tilbake til 1100-tallet for opprettelsen av Schloss Johannisberg og Kloster Eberbach. Riesling, Tysklands mest berømte drue, har historie tilbake til 1400-tallet, da den ble dyrket av munkene i de bratte skråningene i Rheingau.

Slutten av 1800-tallet var kanskje tysk vin sine største glansdager der vinene fra spesielt Rheingau ble solgt i samme prisklasse som de noble slottene i Bordeaux. To verdenskrigerog en vanskelig økonomi satte tysk vinindustri tilbake, og man ble heller ikke hjulpet av det vanskelig 1980-tallet da tysk vin ble forbundet med søtere viner av heller laber kvalitet. Den dag i dag er det mange av de voksne garde som rynker på nesen når tysk vin blir nevnt.

Områdene

Bildet viser plotten til Weingut Wittmann i vinmarken Kirschspiel – selvfølgelig med GG-status.

De 5 mest kjente vinområdene, Mosel, Nahe, Pfalz, Rheinhessen og Rheingau ligger tett omkranset sør-vest i Tyskland. I tillegg ligger vinområdene Franken og Baden til øst og sør for disse indrefiletene i tysk vinproduksjon. Variasjonene på vinene fra de ulike områdene kan være store. Enkelte av vinene kan være fyldige og rike, mens andre viner er mer slanke og viser et elegant og forførende preg.

Druene og områdene

Modne druer hos Weingut Wittmann i Rheinhessen. Foto: Weingut Wittmann.

Tyskland er mest kjent for sin fantastiske Riesling-drue, men så mye som 75-80% av den totale vinproduksjonen inneholder andre druer. Ett eksempel på dette er den mer hverdagsvin-druen Müller-Thurgau, men det dyrkes også blant annet Silvaner, Weissburgunder, Traminer, Kerner, Bacchus og kjente franske druer som Chardonnay og Sauvignon Blanc. På den røde siden er det litt vanskeligere å lage kvalitetsviner, men i de siste årene har vinene på Spätburgunder (Pinot Noir) begynte å gå i positiv retning.

Klima

Vinmarker ved Mosel og Bernkastel. Foto: JJ Prüm.

De mest kjente vinregionene i Tyskland har relativt likt klima med en kjølig kontinental stil der været kan variere stort i de forskjellige årgangene. Klimaet gjør at druene modnes langsomt og sesongen er oppsiktsvekkende lang. Generelt er det relativt varme somre og kalde vintre, og regionene kan være hardt utsatt for både regn og frost. Allikevel har det nesten ikke vært en dårlig årgang i de seneste årene, dog har de varierende værforhold gitt tydelige forskjeller på vinenes uttrykk. Det er varierende jordsmonn i de mest kjente vinregionene i Tyskland med hovedvekt på sandstein, skifer, leire, og kalkholdig jord. I Rheinhessen finnes det også eksempler på rød leire som gir et ekstra sting til vinene herfra.

De mest kjente vinmarkene ligger nærmest en av elvene Mosel, Rhinen eller Nahe. Disse markene ligger gjerne i terrasserte skråninger som strekker seg fra 300-600 meter over havet og ned til elvenes bredder. Mange av vinmarkene ligger beskyttet til i skråningen slik at den kalde vinden som feier langs elveløpene ikke har en for stor påvirkning på vinproduksjonen. En del av vinmarkene ligger også på flatene innlands som kan gi et litt mer varmere påvirkning.

Kvalitetsheving

Elven Nahe renner majestetisk igjennom ved vinamarkene. Foto: Dönnhoff.

Heldigvis har Tysk vinindustri gjort mye riktig de siste 30 årene, og i dag skinner vinene som aldri før. Det har blitt et mer tydelig skille på hvilke viner som er tørre og hvilke viner som er laget i den mer søtere stilen. Det har også hjulpet at over 200 vinprodusenter, mer eller mindre motvillig, har blitt medlem av VDP (Verband deutscher Prädikatsweingüter), en interesse-organisasjon, som har innført et eget klassifiseringssystem der viner merket «Grosses Gewachs» (GG) kommer fra vinmarkene med øverste kvalitet.

Det er spesielt når det gjelder de tørre vinene at tysk vin har gjort et betydelig kvantesprang. Riesling-druen har relativt tynt skall og byr ofte mye på seg selv med sin rike innstilling og tidvis svært høye syre. Generelt kan vi si at de klassiske hvite tørre vinene på Riesling gir et flott snitt av sitrusfrukter, grønne og gule epler, lett tropisk preg, noe røyk og en flott mineralsk nerve. Mer modne utgaver kan også tilføre lett Petroleums-toner til vinene. Syren er ofte meget tilstedeværende i Riesling-vinene, men stort sett finner vinene en god balanse.

Men også de søte utgavene av Riesling er i verdensklasse. Det er noen ganger ubeskrivelig hvordan disse vinene greier å balansere et høyt nivå av restsødme med tydelig skarp syre og som sammen gir en fantastisk harmonisert vin. I disse vinene er det vanlig å finne mer moden sitrus og tropisk frukt med innslag av nøtter og honning. Syren er høy også her, men i de beste vinene vil kombinasjonen med høy restsødme lage unike og fantastiske balanserte søte viner.

Perfekt i kombinasjon med mat

Mosbachers flotte vinkjeller. Foto: Mosbacher

Tyske vinprodusenter har også to store markante fordeler. Med et bredt spekter av viner, fra den knusktørre siden til de søtere utgavene, er tysk vin meget matvennlig og vil passe et stort spekter av matretter fra enklere fiskeretter til asiatiske kjøttretter. Den andre fordelen, for øyeblikket, er at prisene på tysk vin er meget forbrukervennlige. Fortsatt finner du viner fra vinmarker med GG-status for godt under 500 kroner. Pr idag er det sannsynligvis ingen andre vinproduserende land som lager viner av såpass høy kvalitet til lavere pris.

2023-årgangen

Mosbacher lager ypperlige viner i 2021 årgangen. Foto: Mosbacher

Varmen og tørken husker vi var der i vinmarkene i 2022. Heldigvis startet 2023 med en kjøligere vår og regn som fylte op vann-reservene i jorden. Det var meldt om lite frost i markene også.

Knoppskytingen startet i juni under gode forhold. Det var tørt, men som nevnt var det gode reserver i jorden. Det var nødvendig. Utover sommeren ble det varmt og lite nedbør. Det var også en del fuktighet på morgenen etter tåke og dis. Det gav utfordringer med meldugg.

Men den som venter på noe godt, venger ikke forgjeves. Mye nedbør fylte vin-regionene i slutten av juli og i begynnelsen av august tross at det fortsatt var varmt. Med temperaturer over 30 grader når september banket på døren ble druene raskt modne. Utfordringene for vinbøndene var at modningen skjedde på samme tidspunkt for alle de tyske druesortene. Det ble derfor en krevende innhøstings-prosess. Høyere dagtidstemperaturer førte også til innhøsting tidlig på morgenen eller faktisk når mørket hadde senket seg. Kvantiteten ble god.

Det er vanskelig å gi et klart svar på hvorfor årgangen har blitt meget til særdeles god. Man skulle tro varmen ville gi mer rikere og utadvendte druer som i 2022. Men her er det mer klassiske toner uten at det blir for syrlig og friskt. Det er rett og slett en flott balanse her med viner som oser  friskhet, struktur og tydelighet. Delikate viner er det å også. Vinene trenger litt tid, men dette er en topp årgang for de fleste vinområdene og de aller beste vinene er av skyhøy kvalitet.

Lansering

Vinene lanseres i Vinmonopolets spesialbutikker torsdag 10.april 2025 kl 1000. Nettlansering foregår dagen etter.

Det blir lansert 291 varelinjer og totalt ca. 38 500 flasker. De fleste av vinene er tyske, med innslag av viner fra Sveits og Østerrike. Det er Riesling, Weissburgunder, Silvaner, Chardonnay og Spatburgunder (Pinot Noir) å finne av druesortene.

Ca. 150 (!) SMAKSNOTATER KAN ALLE LESE VED Å TRYKKE PÅ BILDET

Legg igjen et svar