Skip to main content

Begrepet «kvalitetsvin» tar for seg meget gode viner som både har evnen til å kunne lagres eller drikkes nå. Det er i dette prissjiktet at spesielt konkurransen er høy.

Annonse

Annonse

På Vinmonopolets nettsider finner du mellom 5000 – 6000 ulike musserende, hvite og røde viner i prisklassen 250 – 500 kroner. Det er da selv den garve vin-entusiasten trenger råd. Men husk: Det er din smak som gjelder. Ingen kan ta fra deg det du liker. Noen liker vinene litt ungdommelige, mens andre liker mer velutviklede aromaer. Denne siden er derfor veilledene og ingen fasit.

Her er en knippe hvite viner som kan lagres eller drikkes nå i sommer. Prissjiktet er 250 – 500 kroner.

Vinene merket Basisutvalget er nyheter og vil være tilgjengelig i de fleste butikkene. De øvrige vinene er på bestillingsutvalget og kan bestilles direkte på nettbutikken, hos Vinmonopolets kundesenter eller direkte ved det enkelte utsalg.

Vinene på denne siden er viner som Botti.no mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg.

Der vinene er ekstra lukket og potensialet fortsatt er uavklart vil foreløpig potensial stå i klammetegn. 

Medarbeidere i denne artikkelen er skribentene Andre Brattland (AB) og Erlend Stokstad Haarr (ESH).

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside.

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere)

Hvite viner 

7159901
Von Buhl Freundstück Forst Riesling GG 2018
Område: Pfalz, Tyskland
439,90 kr (bestilling)
Importør: Palmer Fine Wine
Produsent: Weing. Reichsrat von Buhl
Alkohol: 12.50%. Syre: 7.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Riesling.
Smaksnotat: Mer strammere i aromabilde med jordsmonn, snev av Petroleum og blomst som ligger over kjølig tropisk og eplefrukt. Middels fyldig vin med skikkelig pen stramhet i frukten som skaper begjær med solvarm, men energisk frukt ava kjølig melon, dypere salter og nesten skiferaktig jordsmonn. Tett, men fin utgang. Flott Freundstück. (AB).
poeng: 92  

 

Vin: Samuel Billaud Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2019
Varenr: 295001
Område: Chablis, Burgund
Pris:
479,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Druer: Chardonnay.
Alkohol: 13.00%
Smaksnotat: Herlig Chablis-tone med denne fine sjø og skalldyrtanken som ligger over eple, sitrus og vår/sommerblomst. Middels fyldig, energisk og frisk Chablis som er virkelig ren og delikat med våt saltmineralitet som ligger over frisk sitrusfrukt og vårlige epler. Lang og herlig steinaktig utgang. Fortsatt litt trang, men dette kommer seg. Flott vin. (AB)
Poeng: 92

 

Vin: Jean-Yves Bretaudeau Mouzillon-Tillières Muscadet Sévre et Maine 2012 
Varenr: 12993101
Område: Loire, Frankrike
Pris: 265,– kr (bestilling)
Importør: Poder As
Druer: Muscadet.
Alkohol: 12.50%
Smaksnotat: Ganske så særpreget og noe annet dette her! Moden og delikat frukt, stall, strå og salter. Middels fyldig og skikkelig delikat vin med denne herlig modne rundheten som fortsatt føles virkelig frisk! Saftig eple, sitrus, melon, grape, nøtt og pene salter. Herlig syrestruktur. Dette var virkelig noe særpreget. Dette må prøves! (AB)
Poeng: 92

 

Vin: Ganevat Chardonnay Cotes Du Jura 2016 
Varenr: 12964601
Område: Jura, Frankrike
Pris: 449,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Druer: Chardonnay.
Alkohol: 13.50%
Smaksnotat: Kompleks på nesen med dufter av oksidative gule epler, modne sitrusfrukter, noe stenfrukter, samt voks, mandler, valnøtter og pent integrert tre. Pen dybde på duft. Fyldig kropp med en god, lett kremet munnfølelse med god fedme og mye nerve. Pen konsentrasjon av saftig, frisk og mineralsk frukt på smak, med vekt på oksidative epler, sitrusfrukter og hvit fersken. Innslag av en flott mineralitet, samt av pepper, krydder, voks, nøtter og noe tre. Frisk syre. Pen lengde med en knusktørr avslutning. Meget flott, balansert og særpreget vin. (ESH)
Poeng: 92

 

Vin:El Hombre Bala Albillo Real 2019
Varenr:12660601
Område: Madrid, Spania
Pris:369,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Druer:albillo real (albillo)
Alkohol:13.00%
Smaksnotat:Vertikal i aromabildet med dette sjømineralske preget snittet som forfører over ungdommelige gule epler og stenfrukt. Bra fyldig og tett vin som oser kvalitet med dette skikkelig tette saltpreget som skaper glede sammen med kjølig sitronskall, nøtt og lett tørket smør. Frisk syre som skaper nerve og sammen med saltheten er dette en smak av håndverk. Flott vin! Nydelig pris. (AB) 
Poeng: 92

 

Varenr: 12640301
Vin: Guy Bocard Meursault Vielles Vignes 2015
Region: Burgund, Frankrike
Pris: 449,90 kr (bestilling)
Importør: Heritage Wines
Produsent: Guy Bocard
Alkohol:13.00% Sukker:3.0 g/l Syre:6.1 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Tiltalende med denne flotte smørete frukten som ligger over solvarme epler, mer gyllen gul frukt, nøtt, tydelige smørblomst, karamell og saltmineraler. Rik og bred vin med denne tiltalende smørete og litt fleskete frukten som skaper glede med solvarme sitroner, nøtt, smør, lett trefat og krydder på en god saftig utgang. Vin med overraskende bra dybde med nok syre til at dette er friskt. Meget godt kjøp jfr pris. (AB)
Poeng: 91

 

Vin: La Spinetta Langhe Bianco 2017
Varenr: 13125201
Område: Piemonte, Italia
Pris:
449,40 kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Druer: Sauvignon blanc.
Alkohol: 12.50%
Smaksnotat: Ganske massiv og intens på duft, men det er sjarmen som slår og ikke kraften. Svært massiv sommerblomst kommer opp og smiler sammen med sommerlige gule frukter, nesten litt høstmoden fruktskall, nøtt og karamell. Middels fyldig og  sjarmerende vin som gir dette fine midtpartiet med kremete og på en måte svær tone, men som holdes nede av denne skarpe syren som overrasker veldig i den varme årgangen. God eplefrukt, lett melon og svale krydderier på en god utgang. Meget godt uttrykk på en Sauvignon blanc fra Italia! (AB) 
Poeng: 91

 

Vin: Vino di Anna Bianco 2018
Varenr: 11740701
Område: Italia
Pris: 419,90 kr (bestilling)
Importør: NON DOS
Druer: Grecanico.
Alkohol: 13.00%
Smaksnotat: Ganske markant, litt grov og rett og slett litt autentisk på duft med gul eplefrukt, hvete og dette tydelige saltpreget som skaper interesse. Bra fyldig, vektig litt kremete i midtpartiet med god fruktfølelse av gul frukt, pen saltkarakter, nært, urt og mer markante kryddersorter. Dette er virkelig et godt håndverksprodukt! (AB)
Poeng: 91

 

12553701
Emrich-Schönleber Mineral Riesling Trocken 2019 
Fra Nahe, Tyskland
299,90 kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Weing. Emrich-Schönleber
Alkohol: 12.50%. 
Druer: Riesling.

Intens og forførende på duft med masse blomst og parfyme over sitrus, stenfrukt og lette salter. Middels fyldig vin med god saftig munnfølelse av sitrus, epleskall og med denne tydelige våte salt-mineraliteten som ligger bak og lurer. Dette var skikkelig godt. (AB) 91 poeng

 

12581601
Josmeyer Les Pierrets 2016 
Fra Alsace, Frankrike
359,90 kr (bestilling)
Blend Wines AS
Produsent: Josmeyer
Alkohol: 12.50%. Syre: 8.0 gram per liter. Sukker: 2.0 gram per liter.
Druer: Riesling.

Rik og nesten aromatisk på duft med masse blomster og lette kryddersorter over saftige epler og nøtt. Bra fyldig og skikkelig fresh munnfølelse av saftige epler, saftig stenfrukt og med en nydelig saltnerve som bidrar til kompleksitet sammen med fresh syre. Skikkelig flott vin. (AB). 91 poeng. 

 

Varenr: 10561001
Vin: A.A. Badenhorst Klip Kop Steen 2019
Region: Coastal region, Sør-Afrika
Pris: 399,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: A.A. Badenhorst Family Wines
Alkohol: 13.50%
Druer: Chenin blanc.
Beskrivelse: Meget nerverik og tiltalende på nesen med aromaer av grønne epler, pærer, grapefrukt og sitrusfrukter, fersken og aprikos, samt krydder, sjø og en markant flintpreget, røykaktig mineralitet. Snev av litt kjeks. Nydelig dybde på duft. Vinen har en fyldig kropp med en utpreget god og nerverik, lett kremet munnfølelse. Pen konsentrasjon av saftig, frisk og kjølig frukt på smak, med vekt på fersken og stenfrukter, grønne epler og litt sitrusfrukter. Veldig ren og lineær i frukten på smak. Nydelig gjennomgående steinaktig mineralitet, og innslag av urter og litt krydder. Frisk syre. Pen lengde med en krisp og steinete mineralsk avslutning. Energisk og strålende stenfruktdrevet vin som skriker terroir. (ESH)
Poeng: 91

 

12596801
Joyce Wines Carmel Valley Chenin Blanc 2019
Område: California state, Usa
329,90 kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines AS
Produsent: Joyce Wines
Druer: 100% Chenin Blanc
6 timers skallkontakt. Fermentering på franske fat. 12 med bunnfall.
Overraskende detaljert og allikevel frisk på duft med pent saltlag under stenfrukter og noe marsipan/nøtt. Middels fyldig og virkelig frisk vin som skaper god munnfølelse av stenfrukter, nøtt og salter. Harmonisk utgang med den sursøte utgangen. Pen syre. Meget spesiell og god vin. (AB)
Poeng: 91 

 

Vin: Vasse Felix Chardonnay 2019
Varenr: 11842101
Område: Magaret River, Australia
Pris: 309,– kr (bestilling)
Importør: Vinarius
Druer: Chardonnay.
Alkohol: 13.00%
Smaksnotat: Elegant på nesen med aromaer av gule epler, pærer, fersken og melon, noe sitrusfrukter, samt voks, blomster, knust stein, røyk og mineraler. Snev av litt nøtter. Pen dybde på nesen. Fyldig kropp med en flott, lett kremet munnfølelse med god fedme. Saftig, bløt frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter, grønne og gule epler, samt hvit fersken. Fine innslag av urter, krydder og røyk, samt toner av tydelig tre. Frisk syre. Bra lengde med en tørr avslutning. En fyldig og flott chardonnay i tydelig eiket stil. (ESH)
Poeng: 91

 

Vin: Dog Point Section 94 2019
Varenr: 3996601
Område: Marlbourough, New Zealand
Pris: 335,– kr (bestilling)
Importør: Structure Wines
Druer: Sauvignon blanc.
Alkohol: 13.00%
Smaksnotat: Lett reduktiv på duft, men har en underliggende dybde her som pirrer med denne dypere saltpreget, mot flint, mot våt stein som ligger over grape og saftig eple. Middels fyldig vin med presist anslag som tar tak og leder deg ned den smale sti.Veldig tydelig med denne tydelig markante friske stenfrukt, eple og sitruskarakteren som ligger over mer sval herbal, mot medisinal tone og med dette tydelige våte sjømineraliteten, mot flintkarakter. Dette er en vin som er noe krevende, men dette er for entusiasten som forstår og kan vin. Dette må forsøkes. (AB)
Poeng: 91

 

9738401
Contino Blanco 2017
Rioja, Spania
279,90 kr (bestilling)
Importør: Good Beverage AS
Alkohol: 13%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: Under 3.0 gram per liter.
Druer: 50% Viura, 20% Garnacha Blanca og 20% Malvasia

Gyllen gul farge. Frisk og tiltalende på duft med pen rik frukt av gule saftige bær, nøtt, karamell, støvlag og lett blomst. Harmoni! Middels fyldig og lett fedme på munnfølelsen med saftig pære, moden sitrus, stenfrukt, lett trevirke og nøtt med en pen syre som frisker opp fedmepreget. Ikke dyp, men vinen er virkelig sjarmerende. (AB). 90 poeng.  

 

437101
Pattes Loup Chablis 2018
Fra Burgund, Frankrike
389,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Alkohol: 13.50%. Syre: 4.8 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

Vinstokkene plantet i 1951. Ståtank og 1/3 i betongegg. Modning på berme.

Tiltalende aromabilde med framovervendt gul frukt og lett nøtt. Middels fyldig vin med saftig og relativt frisk frukt av saftige gule epler og modent sitrusskall. Snev av grapefruktbitterhet på utgangen. Ikke typisk Chablis, litt for varm for det. Men uansett – dette drikker jo veldig godt da! (AB). 89 poeng. 

 

789401
Trimbach Pinot Gris Réserve Personnelle 2016
Alsace, Frankrike
379,90 kr (Basis)
Importør: Stenberg & Blom AS
Alkohol: 14%. Syre: 6.5 gram per liter. Sukker: 11.5 gram per liter.
Druer: Pinot Gris

Druene kommer fra Grand Cru Osterberg, en av de beste vinmarkene i Alsace. Jordsmonnet her er steinete med kalk og leire over en sandbase. Vinrankene er 25-30 år gamle. Réserve Personnelle blir kun produsert i år med topp druekvalitet. Innhøsting av druene skjer så sent som mulig for å oppnå maksimal smak og kompleksitet.

Rik og ganske maskulin aromabilde av stenfrukt, pære og dyp saltmineralitet. Bra fyldig vin med konsentrerte gule frukter, blomst, eksotisk krydder og stilker. Pen dybde i frukten. Ganske kraftfull vin som vil passe fint til retter med lyst kjøtt. (AB). 89 poeng.

 

Vin: Lavradores de Feitora Meruge Branco 2018
Varenr: 1982401
Pris: 289,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Druer: Viosinho.
Alkohol: 12.50%
Smaksnotat: Dufter av modne sitrusfrukter, gule epler og stenfrukter, samt voks, honning, nøtter og fint integrert fat. Pen dybde på duft. Fyldig kropp med en god, rik munnfølelse med litt fedme. Bra konsentrasjon av rik, lett moden og saftig frukt på smak, med vekt på gule epler og stenfrukter. Snev av litt sitrusfrukter. Innslag av krydder, nøtter og tre. Det er en pen, frisk syre her som løfter vinen. Bra lengde med en kremet, tørr avslutning. Elegant og fin vin. (ESH)
Poeng: 89

 

Vin: Burja Estate Bela White 2017
Varenr: 10203001
Område: Slovenia
Pris: 250,– kr (bestilling)
Importør: Structure Wines
Druer: malvasia, ribolla gialla og lazki rizling.
Alkohol: 12.50%
Smaksnotat: Fin oransjepreg på duft med denne gode fruktkarakteren av appelsin som akkurat har blitt skrellet, lett moden, men fortsatt saftig sitrus og hvete i bakkant. Middels fyldig vin i god balanse med saftig eplefrukt, noe appelsinfrukt, mer grovere fruktskall og lette salter. Ganske åpen denne og kan ta i mot ulike matretter men også til terrasselivet. Bra syre frisker opp. Bra håndverk. (AB)
Poeng: 88

 

Vin: Josef Chromy Chardonnay 2019
Varenr: 12524101
Pris: 254,90 kr (parti)
Importør: LaMarc Wines
Alkohol: 13.80%
Drue: Chardonnay
Område: Tasmania, Australia
Smaksnotat: Snev av reduktiv, men har ting under her som gleder med saftig modent eple og dette pene fatpreget med nøtt i bakgrunnen. Middels fyldig og frisk vin med god Chardonnay-karakter med denne kjølige gulere frukten, lett salt, kremete midtparti og mer sitrusaktig saftig skall på en ikke for komplisert, men god utgang. Fin syre hele veien igjennom. Nok en gang Leverer Chromy en oppsiktsvekkende god Chardonnay fra Tasmania. (AB)
Poeng: 88

Annonse

Annonse

Legg igjen et svar