Skip to main content

Trøndere tåler en trøkk. Roar Aune og Petra Lohmann opplevde at vingården deres i Portugal brant ned under skogbrannene i 2017. Men opp av asken har familien greid å lage en virkelig særpreget og flott hvitvin til en oppsiktsvekkende lav penge. Her kan du lese om Aune Lohmann Branco Riserva 2017.

Portugisisk eventyr

Roar Aune og Petra Lohmann etter brannene i 2017. Foto: Produsenten.

De fleste vin-entusiaster har allerede fått med seg det portugisiske vineventyret med trønderen Roar Aune og tyske Petra Lohmann som driver vingården Quinta das Mercês i Dâo-distriktet. Det er blitt dyrket vin på gården som ligger i nærheten av Coimbra siden romertiden. Vingården er 100 % oganisk, uten bruk av innsektsmidler og kun gjødslet av sauer og geiter som gresser der om vinteren.

Det var dog ikke Norges ledende vingårseier og vinmaker Roar hadde sett for seg i ungdommen. Som skredder og med arbeid innenfor mote var yrkesvalget langt unna det som i dag er realitet. Heller ikke Petra, med sin utdannelse innenfor IT-sektoren, hadde sett for seg et hardt liv som vinbonde.

Godt håndverk 

Roar Aune har i dag blitt Norges ledende vinmaker. Foto: Produsenten.

Det som kanskje har framstått for vin-entusiasten som et seriøst hobbyprosjekt er i dag noe helt annet. Aune og Lohmann representerer ektheten i Portugisisk vinproduksjon og vinene oser viljestyrke og godt håndverkskraft. Familien greier virkelig å vise det autentiske i vinene sine. I Portugal er det ofte vanlig å blende ulike druesorter. Aune Lohmann gjør det motsatte på sine røde viner. Jaen, Alfrocheiro og Touriga Nacional rendyrkes og druenes karakter og særpreg vises fram.

I 2019 fikk familien lønn virkelig for strevet og et kvalitetsstempel kunne knyttes til vinene. Vinmonopolets spesialrådgivere  gikk nemlig til innkjøp av vinene som ble solgt under spesiallanseringen av viner fra Portugal og Spania samme høst.

Aune Lohmanns vinmarker. Foto: Produsenten.

Aune Lohmann Branco Reserva 2017

Portugisiske hvitvinsdruer fra eldgamle vinstokker på vei inn til gården. Foto: Produsenten.

Det er dog ikke bare røde viner som skaper kjennetegner kvalitet hos Aune Lohmann. Branco Riserva kommer med druer fra eldgamle vinstokker som ligger rett bak vingården og er blend på fire ulike hvitvinsdruer fra Portugal. 30% av druene er Malvasia Fina, mens de tre øvrige druene er 30% Encruzado, 20% Cereceal og 20% Bical.

Druene knuses i hele klaser med stilker. Druesaften separert fra resten, presses og pumpet til 1000  liters ståltanker etter ca to timer. Nedkjøling av ståltankene gjøres på en måte som ville ha gjort selveste Reodor Felgen stolt. Aune har laget et opplegg av plast-rør som over-risler tankene utvendig med rennende vann. Dette bringer musten ned til ca 16- 17 grader ved vannfordampingen selv på varme dager.

Musten skilles fra bunnfallet og pumpes til nye tanker. Aune bruker Fransk Champagnegjær og og gjæring igangsetter under fortsatt vann-nedkjøling i ca. fire uker. Det pumpes over et par ganger underveis for å sirkulere gjær og berme. Det utføres bâtonnage før tapping på flasker som ble gjort i mai/ juni 2018. Vinen har fått ytterligere flaskemodning før lanseringen nå i mai 2020.

Smaksnotat

7927901
Aune Lohmann Branco Reserva 2017
Portugal
159,90 kr (bestilling)
Importør: Hand Picked Wines
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.9 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Encruzado, Malvasia, Bical, Cerceal.

Frisk og energisk på duft med klar melding om at her er det mye som foregår! Sursøte saftige epler, sitruskjøtt, litt rått skarpt sitronskall og litt grovt veistøv. Middels fyldig vin med god friskhet. Pen frukt av soltørket epleskrott, grapefrukt, sitrusskall og tydelige saftige, men friske stenfrukter. Noe snev av smeltet gjær også. Lett fetladen munnfølelse, uten at det blir for varmt eller fravær av frukt. Flott syre i vinen. God utgang med lett fruktskallbitterhet. Dette er en meget god og særpreget vin til sjømat med halve fete fiskeretter eller lett skalldyr. Dette vil være en typisk vinpakkevin på restauranter som passer utmerket til ulike matretter og har en god historie. Særdeles bra kjøp for pengene! 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Her kan du lese om andre hvite viner det er verdt å teste:

Vintips – Musserende og hvite viner – 100 til 250 kroner

Legg igjen et svar