Skip to main content

Ukjent drue, kul historie og husvin på *** Michelin restaurant. Da gjør det heller ingenting at vinen smaker meget godt og koster bare 200 kroner. 

Produsenten holder til innenfor Denominaciòn de Origen (DO) av Bizkaiko Txakolina som ligger ved den spanske byen Bilbao. Det blir feil å si at området akkurat er en nyvinning. Her har det sannsynligvis vært dyrket vindruer siden 1200-tallet.

Vinmarkene til vinen Mendraka. Foto: Produsenten.

Menneskene bak Mendraka viderefører de gamle tradisjonene. Alle vinmarkene ligger i høyden på ca. 300 meter over havet og vender mot nord. Det beskytter mot vindene fra havet og gir nok soltilførsel i løpet av døgnet. Vinmarkenes beliggenhet gjør – heldigvis – at druene må høstes for hånd. Det gjøres på gammel baskisk hvis – «Auza Lana «. Da kommer folkene fra de lokale landsbyene og hjelper hverandre med innhøstingen.

Denne vinen – «Txakoli» – er laget på de lokale druene Hondarrabi Zuri og Hondarrabi Zuri Zerettia. Totalt jobber Mendraka med 6,5 hektar. Vinplantene er nå 25 år i gjennomsnitt. Jordsmonnet er for det meste kalkleire. All fermentering gjøres på ståltanker for å holde friskheten og det mineralske preget i vinen. Modning foregår på ståltank på bunnfall i seks måneder, som gir litt mer tekstur til vinen.

Vekstsesongen i 2019-årgangen startet med mye mildvær og regn som skapte vansker i marken. Heldigvis rettet moder jord opp retningen sin og sommeren ble varm og fin. Druene ble høstet relativt tidlig, men det merkes at friskheten virkelig er i varetatt i vinen med en skinnende syre som skaper glede.

Det er ikke bare norske vin-entusiaster som har merket seg vinen. Flere topp-restauranter i Spania bruker vinen som husvin, blant annet *** Michelin-stjerne restauranten Mugaritz som ligger utenfor Gourmet-byen San Sebastian beliggende nord i Spania.

Vinen anbefales til lette og friske sommersalater med litt syre i. Gjerne med litt skinke til. Vinen passer også fint til et glass Aperitif før maten.

 

11176501
Bodega Elizalde Mendraka Txakolina 2019
Fra Bizkaiko txakolina, Spania
199,90 kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines
Alkohol: 12.00%. Syre: 8.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Hondarrbi zuri.

Floral og herlig intens på duft med blomster og salter over saftige stenfrukter. Middels fyldig og uttalt syrlig og frisk vin som renser opp ganen og skaper glede. Pen sitrus,  stenfrukt og saltlake som ligger bak og gir dybde. Flott juicy avslutning. Nok en gang en aldeles flott frisk sak! 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

Legg igjen et svar