Skip to main content

«I søkelyset» er spalten som tar for seg en utvalgt vin som inneholder spesielle kvaliteter som gjør den til et spesielt godt kjøp for vinentusiasten. Vinen er også god representant for at utmerket kvalitet ikke nødvendigvis trenger å koste skjorten. I dag skal vi ta for oss den klassiske, prisgunstige barolovinen Tenuta la Volta Cabutto Barolo 2017.

Annonse

Annonse

Dype røtter

Utsikten fra vingården er slående, både mot La Morra, som vi her ser lengst i bakgrunnen, og mot Barolo by. Foto: Produsenten

Tenuta La Volta Cabutto er nok ikke det første produsentnavnet man kommer på når man tenker på Barolo. Dette er en produsent som gjerne går litt under radaren. Men likefullt har Cabutto-familien, som eier og driver vingården, dype røtter i Barolo og har laget flotte, klassiske viner i mange år. Vingården og tilhørende, omkransende parseller ligger praktfullt til i landsbyen Vergne i åssiden nord for Barolo by. Selve vineriet ligger ved siden av landemerket Castello della Volta, et middelalderslott bygget på 1000-tallet, som er eiet av Marchesi di Barolo.

I 1920 kjøpte Domenico Cabutto gården La Volta i Vergne av marquis Gastone di Mirafiori, nevøen til Vittori Emanuele II, den første kongen av et samlet Italia. Domenico etablerte Tenuta La Volta og begynte med vinproduksjon i det små, men det var først med sønnen Bartolomeos inntreden i driften i 1954 at Tenuta La Volta ble utviklet til en ekte vingård. Bartolomeo valgte å utelukkende fokusere på de tradisjonelle lokale druesortene i Barolo og foredlet teknikkene for vinproduksjon.

Det er i dag tredje generasjon Cabutto, representert ved brødrene Osvaldo og Bruno, som står for driften av vingården. Brødrene begynte å jobbe i familieforetaket i henholdsvis 1976 og 1980, og overtok med årene fullstendig ansvaret for driften fra faren. Fra tidlig av ble det fastlagt en tydelig arbeidsdeling. Osvaldo er ønologen og den som tar seg av vinmarkene og vinmakingsprosessen, mens Bruno har ansvaret for eksport og salg. Totalproduksjonen ligger i dag på rundt 45.000 flasker. 95 prosent av vingårdens totale produksjon selges i utlandet.

Nytenkning og utmerkede parseller

Brødrene Osvaldo og Bruno Cabutto. Foto: Produsenten

Etter at brødrene Osvaldo og Bruno overtok driften av vingården, tok de også produsenten inn i den nye tiden og gjorde flere viktige grep for å justere på vinproduksjonen, særlig av barolo. På 1980-tallet ble det bygget nye kjellerfasiliteter – disse har også blitt utvidet i flere omganger, senest i 2013.

Brødrene så med nye øyne på fermenterings- og modningsregimene. Brødrene begynte blant annet å benytte ståltanker i fermenteringsprosessen. I tillegg ble den totale fermenterings- og maserasjonstiden av produsentens barolo redusert til rundt 25-30 dager. Faren Bartolomeo kan trygt karakteriseres å ha vært en ultratradisjonalist – i hans tid pågikk maserasjonen i opptil 45 dager. Tross noen justeringer i vinifikasjonen, herunder bruk av noen moderne vinmakingsmetoder, anses likevel brødrene for å være tradisjonalister. Blant annet foregår modningen av deres barolovin på godt brukte, store slavonske botti i tre år.

Tenuta La Volta Cabutto har i dag cirka 20 hektar vinmarker innenfor Barolo DOCG. Litt over halvparten er dedikert til nebbiolodruer. Foruten parseller i La Volta og Bricco delle Viole, en av Barolos mer kjente vinmarker, har Cabutto-brødrene også utmerkede parseller i Sarmassa og Novello. Parsellene som befinner seg ved vineriet i Vergne er relativt høyt beliggende innenfor Barolo-appellasjonen, på rundt 400 meters høyde over havet. De eldste vinstokkene er 50-60 år gamle.

Prinsippfaste

I kjelleren finner man både ståltanker og store botti av slavonsk eik. Foto: Produsenten

Der hvor veldig mange andre baroloprodusenter med tiden har valgt å produsere og selge enkeltvinmarksviner, har Tenuta la Volta Cabutto siden etableringen valgt å holde fast ved å kun produsere én standardbarolo hvor druemateriale fra samtlige nebbioloparseller i produsentens eie inngår. Dette er en bevisst beslutning, basert på brødrenes prinsipp om at en blend av druer fra forskjellige vinmarker gir en vin med større balanse og kompleksitet. Det er et prinsipp som sikkert kan diskuteres, men dette er i alle fall hva som ligger til grunn for brødrenes produksjon av baroloviner. Brødrene ønsker å sette kvalitet i høysetet ved å lage baroloviner som gjenspeiler ulike jordsmonn innenfor Barolo DOCG og gir autentiske uttrykk for nebbiolodruen.

Cabutto Barolo 2017

Tenuta La Volta Cabutto i vinterdrakt. Foto: Produsenten

I takt med stadig stigende priser på baroloviner, blir det stadig vanskeligere å finne det som kan karakteriseres som gode barolokjøp under 400 kroner. Men her er Cabuttos Barolo et viktig unntak. Cabutto Barolo 2017 er en flott, tradisjonelt laget og klassisk barolo med fint lagringspotensiale. Dette er mye barolovin for pengene. Også i den varme 2017-årgangen har Tenuta La Volta Cabutto maktet å produsere en meget bra barolo.

Cabutto Barolo er en blend av druemateriale fra produsentens parseller i Bricco delle Viole og La Volta, hvor parsellene er vestvendte og har et kalkholdig jordsmonn med betydelig innslag av leire, og i Sarmassa, en cru som befinner seg litt lenger øst i Barolo, hvor parsellene er nordøstvendte og jordsmonnet mer sandholdig.

Foto: Produsenten

Druene som inngår i vinen håndplukkes. Etter mykpressing fermenteres druemosten på ståltanker i 20-25 dager, med skinnmaserasjon i ca. 15 dager. Vinen blir deretter overført til gamle, store 3.000-10.000 liters botti av slavonsk eik, hvor vinen modnes i 3 år før tapping på flaske. Vinen flaskemodnes deretter i minimum 12 måneder før den slippes for salg.

Tenuta La Volta Barolo 2017 er er en uttrykksfull og fyldig barolo med rik frukt, pen syre og klassisk tørr avslutning. Dette er en robust – noen vil si rustikk – barolo. Det finnes mer elegante baroloviner, men alt i alt er dette en autentisk, balansert og flott barolo.

Annonse

Annonse

Smaksnotat

Varenr: 11187701
Vin: Cabutto Barolo 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 319,90 kr (bestilling)
Importør: Signature Wines
Produsent: Tenuta La Volta Cabutto
Alkohol: 14.00% Sukker: 3.0 g/l Syre: 5.3 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Uttrykksfylt, men tiltalende duftbilde med preg av begynnende moden rød og noe mørkere frukt, med vekt på røde kirsebær, bjørnebær, noe skogsbær, samt anis, pepper, tjære, lær, tørkede roser og sopp. Hint av urter og skogbunn på nesen. Pent fyldig vin med en utpreget god, rik munnfølelse. Flott konsentrasjon av rik, myk og saftig moden rød frukt på smak, med vekt på kirsebær og plommer, samt noe mørkere bær i retning av skogsbær. Innslag av urter, krydder, lær og lakris, samt saltmineraler, nøtter og fat. Frisk syre. Faste tanniner. Flott lengde med en tørr, lett syrlig avslutning. Meget bra vin. Mye barolo for pengene. Spesielt anbefalt.
Poeng: 91

2 kommentarer

  • Johan sier:

    Hei, hva tenker du om drikkevinduet til denne flasken?

    • Erlend Stokstad Haarr sier:

      2017 er en varm årgang. Cabutto 2017 er tidligere tilgjengelig enn for eksempel 2016. Jeg ville gitt den et par år i kjelleren, og deretter kan den nok nytes i minst 10 år. Den kan drikkes nå, men da bør den luftes.

Legg igjen et svar