Skip to main content

Vinmonopolet kjører hat-trick med den tredje lanseringen på rad som er i høy klasse. Det passer bra – vi er snart på vei inn i den travle juletiden og høy press på basishyllene til Vinmonopolet. Her kan du lese 35 smaksnotater på viner som lanseres under november-lanseringen. 

Annonse

Annonse

Medlemskap koster 249 kr fram til Juli 2022. 

Det er nå mulig å bli medlem av Botti for kun 249 kroner og lese tusenvis av smaksnotater på nyhetslanseringen fram til Juli 2022.

Da vil man ha mulighet til å lese smaksnotater fra spesiallanseringene av viner fra Bordeaux, Burgund, Tyskland og Champagne samt fire lanseringer av nyheter på basis og bestillingsutvalget. (*Endringer kan forekomme)

Mørket har kommet

Mørketiden har ankommet landet vårt.

57 viner lanseres på basis, parti og testutvalget nå i november. Fokusområdene denne gang meget typeriktig sesongknytninger som viner fra Champagne, hvite viner fra Chablis, Rioja og Ungarn. Fra Chablis kommer det tre viner fra Grand Cru marken og undermarkene Vaudesir og Les Blanchot som alltids vil skape interesse. Vinstilen Szamordini fra Tokaj er også interessant. Det er hvite viner laget på hele klaser med druer som inneholder mer sødme.

På den røde siden finner vi viner fra Burgund, Toscana og Østerrike. Fra Toscana er det Brunello i den klassiske og flotte årgangen 2016 som gjelder. Hetvinene og søtvinene med adresser fra Portugal og Frankrike komplementerer lanseringen. Østerrikerne er av det moderne slaget, men som mange entusiaster vil finne interessante å prøve.

Hvite viner – Champagne

Flotte vinmarker i Champagne. Foto: Pol Roger

Vinene er generell av god til meget god kvalitet. Prisene er kanskje litt høyere enn normalt, men ved høytiden velger vi ofte høyere kvalitet og bruker litt mer penger på vinene vi kjøper.

Champagnene og de musserende vinene utmerker seg under lanseringen. 2012-årgangen fra Roger Manceaux er kanskje lanseringens aller beste kjøp. 429,90 kroner for høy kvalitet fra Champagne er imponerende. Følg også med Champagnene fra Boatas, Philipponnat og den musserende vinen fra Tasmanske Jansz. Det er gode bobler for en akseptabel penge.

Vin Jaune har sitt «moment of shine» I juletiden. Vinmonopolet er klar over dette og lanserer to gode utgaver fra legenden Rolet og Frederic Lornet. Andre hvite viner det er verdt å merke seg er den spanske høykvalitetsprodusenten Lopez de Haro og Grand Cru vinen Laroche Chablis Grand Cru Les Blanchots 2018. Mange kjenner kanskje produsenten fra Taxfree-butikken, men det underslår ikke at Laroche også lager kvalitetsviner fra de beste markene i Chablis.

Røde viner – Brunello

Øverst til venstre skimtes Montesoli-høyden der druene til La Casa kommer fra. Foto: Eget

På den røde siden vil vi utheve Brunello-produsenten Caparzo. Deres La Casa kommer med druer fra Montesoli-høyden som mange vin-entusiaster kanskje forbinder med søstereiendommen Altesino. Caparzo lager fabelaktige viner og La Casa er også strålende i årgangen og vil trenge år for å komme rundt.

Chateau Citran er en Haut-Médoc eiendom i Bordeaux som mange nordmenn kjenner til. Under denne lanseringen blir vi kjent med 1996-årgangen, en god årgang i Bordeaux. Det merkes også i denne vinen som gir fortsatt levende frukt for 414 kroner.

En god Côtes de Rhone kan være vanskelig å finne, men Dom. le Garrigon Visan Côtes du Rhône Villages 2019 gir masse god frukt for rett over 200 kroner.

Konlusjonen

Terningkast 6 for Vinmonopolet i September 2021.

Vi fortsetter konklusjonen fra september og kaster også denne gangen terningkast 6 på terningen. Spesielt på de musserende vinene vil det være kvalitet å finne i hyllene når høytiden nærmer seg.

Vinene lanseres onsdag 3.november og vil være tilgjengelig i de fleste butikkene.

Smaksnotater

Her kan medlemmer lese smaksnotater på 35 viner som kan anbefales under høstens peiskos. (Trykk på BILDET for å komme til smaksnotatene)

Annonse

Annonse

Fem utvalgte nyheter 

Musserende viner

Varenr: 5647301
Vin: Philipponnat Royale Réserve Brut
Region: Champagne, Frankrike
Pris: 459,90 kr
Importør: Bonum Beverages
Produsent: Philipponnat
Alkohol:12.00% Sukker:8.0 g/l Syre:4.6 g/l
Druer: pinot noir, chardonnay og pinot meunier.
Beskrivelse: Basen i champagnen er fra 2017-årgangen. Elegant på nesen med aromaer av lett utviklet frukt, med vekt på gule epler, sitrusfrukter og fersken, samt autolyse, brioche, kjeks, nøtter og litt toast. Fyldig kropp med en utpreget god, kremet munnfølelse. Fin mousse. Pen konsentrasjon av saftig, lett moden og frisk frukt på smak, med vekt på grønne og gule epler, sitrusfrukter og litt røde bær. Innslag av bakst, nøtter, kjeks og noe mineraler. Frisk syre. Pen lengde med en tørr avslutning. Meget bra champagne.
Poeng: 90

Varenr: 6680401
Vin: Jansz Tasmania Premium Cuvée
Region: Tasmania, Australia
Pris: 245,– kr
Importør: Vinarius
Produsent: Jansz Tasmania
Alkohol:12.00% Sukker:8.0 g/l Syre:6.4 g/l
Druer: pinot noir og chardonnay.
Beskrivelse: Aromatisk på duft med preg av modne gule og grønne epler, stenfrukter og litt lime, samt blomster, voks, autolyse og litt bakst. Middels fyldig kropp med en god munnfølelse. Fin mousse. Saftig, syrlig frukt på smak, med vekt på modne sitrusfrukter og grønne epler, samt litt stenfrukter. Innslag av nøtter og kjeks, samt litt mineraler. Balansert syre. Bra lengde med en tørr og syrlig avslutning. Fin, aromatisk musserende fra Tasmania.
Poeng: 88

Hvite viner 

Varenr: 13541101
Vin: Lopez de Haro Gran Reserva 2014
Region: Rioja, Spania
Pris: 272,80 kr
Importør: JP Wine
Produsent: Lopez de Haro, Hacienda
Alkohol:12.50%
Beskrivelse: Sammensatt duftbilde på nesen med aromaer av modne gule epler og sitrusfrukter, noe aprikos, samt nøtter, urter, honning, krydder, lær og noe trevirke. Streif av blomster på duft. Middels til fyldig kropp med en frisk munnfølelse med fin tekstur. Kompleks, begynnende moden frukt på smak, med vekt på gule epler, aprikoser og krydrede stenfrukter. Innslag av tørket frukt, honning, krydder, nøtter, mineraler og fat. Pen syre. Bra lengde med en lett trepreget, tørr avslutning. En flott vin.
Poeng: 89

 

Røde viner

Varenr: 13462401
Vin: Château Citran 1996
Region: Bordeaux, Frankrike
Pris: 414,– kr
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Ch. Citran
Alkohol:12.50%
Beskrivelse: Moden og kompleks på nesen med dufter av modne mørke bær, tørket frukt, lær, krydder, tobakk og sedertre. Pent fyldig vin med en god, strukturert munnfølelse. Moden, bløt mørk frukt på smak, med innslag av tørket frukt, lær, tobakk, krydder og eksotisk tre. Balansert syre. Modne tanniner. Bra lengde med en tørr avslutning. Ikke veldig komplekst, men en flott, moden Bordeaux-vin med levende frukt.
Poeng: 89

 

Varenr: 6529301
Vin: Dom. le Garrigon Visan Côtes du Rhône Villages 2019
Region: Rhône sør, Frankrike
Pris: 219,90 kr
Importør: Lacertidae
Produsent: Dom. le Garrigon
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:4.4 g/l
Druer: syrah og grenache.
Beskrivelse: Dufter av litt utviklet og sødmerik mørk frukt, med vekt på plommer og skogsbær, samt urter, krydder, tjære, lær, anis og pepper. Pent fyldig vin med en god, rund munnfølelse. Saftig, bløt mørkere frukt på smak, med vekt på plommer og skogsbær. Innslag av urter, pepper, krydder og lakris. Frisk syre. Fine tanniner. Bra lengde med en tørr avslutning. Bra vin fra sør-Rhône.
Poeng: 88

Legg igjen et svar