Klimaendringene gjør at produsentene må tenke annerledes og tilpasse seg. Menneskene bak den toskanske produsenten Avignonesi har gjort akkurat det – Her er kultvinen «The Juice Asylum Il Terzo Grado».

Det tradisjonelle toskanske vinhuset Avignonesi gikk i en ny og bærekraftig retning da Virgine Saverys kjøpte eiendommen i 2009. Virgine har uttalt lidenskap for å introdusere økologisk jordbruk i vinmarkene og tilsvarende prinsipper i produksjonen. Hun har også som mål å konvertere eiendommen til full biodynamisk drift.

Bildet viser de økologiske vinmarken til Avignonesi. Foto: Produsenten.

I kjelleren har Virigne latt sine medarbeidere utfolde seg. Deres salgssjef Alessio Guido har i mange år drømt om å utfolde seg med ulike teknikker og lage mindre partier av biodynamiske viner av juicy karakter. Det har han nå fått lov til med «The Juice Asylum IL Terzo Grado».

De håndplukkede druene kommer fra vinmarker med beliggenhet i Montepulciano og Cortona mellom 275-375 m.o.h. Jordsmonnet har lag av leire, sand, silt og kalkstein. Stokkene er 10-40 år gamle og oppbinding er frittstående, guyot og cordon. Vinen er delvis spontangjæret med noe hele klaser med kort maserasjonstid. Malvasa får skallkontakt. Vinen modnes i betong og tappes ufiltrert.

I 2017-årgangen var drueblenden 90% Sangiovese, 8% Merlot og 2% Cabernet Sauvignon. På grunn av 2018-årgangens rikere preg har Alessio derimot valgt å redusere innholdet av de røde druene og heller bruke mindre mengder med grønne druer i Malvasia og Trebbiano. Grunnen til Alessio var at han ønsket et lettere utrykke enn det årgangen gav samtidig som man fikk med flere elementer med tanke på syre, aromater og tekstur. Drueblenden i 2018 er derfor 80% Sangiovese, 8% Merlot, 6% Malvasia og 6% Trebbiano.

Smaksnotat

7681301
The Juice Asylum Il Terzo Grado 2018
Montepulcioano og Cortona, Italia
249,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Classica Srl
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: 80% Sangiovese, 8% Merlot, 6% Malvasia og 6% Trebbiano.

Vinen står i øvre kant av glasset og biter deg ungdommelig i nesen når du forsøker å lukte. Virkelig frisk og tiltalende med friske kirsebær, markjordbær, bringebær, sitrusskall, roser og mineraler. Middels fyldig vin med uttalt syre. Virkelig frisk rødbærsfrukt av syrlige kirsebær, moreller og markjordbær. Sitrus og lett bittert appelsinskall merkes her. Noe eucalyptus, lærkant og snev av gress i en frisk og lett bitter utgang. En særpreget og frisk vin som imponerer med all sin eksentrisitet. Flott vin som får deg til å diskutere. 90 poeng. Spesielt anbefalt.

Legg igjen et svar