Skip to main content

Klimaendringene gjør at produsentene må tenke annerledes og tilpasse seg. Menneskene bak den toskanske produsenten Avignonesi har gjort akkurat det – Her er kultvinen «The Juice Asylum Il Terzo Grado».

Det tradisjonelle toskanske vinhuset Avignonesi gikk i en ny og bærekraftig retning da Virgine Saverys kjøpte eiendommen i 2009. Virgine har uttalt lidenskap for å introdusere økologisk jordbruk i vinmarkene og tilsvarende prinsipper i produksjonen. Hun har også som mål å konvertere eiendommen til full biodynamisk drift.

Bildet viser de økologiske vinmarken til Avignonesi. Foto: Produsenten.

I kjelleren har Virigne latt sine medarbeidere utfolde seg. Deres salgssjef Alessio Guido har i mange år drømt om å utfolde seg med ulike teknikker og lage mindre partier av biodynamiske viner av juicy karakter. Det har han nå fått lov til med «The Juice Asylum IL Terzo Grado».

De håndplukkede druene kommer fra vinmarker med beliggenhet i Montepulciano og Cortona mellom 275-375 m.o.h. Jordsmonnet har lag av leire, sand, silt og kalkstein. Stokkene er 10-40 år gamle og oppbinding er frittstående, guyot og cordon. Vinen er delvis spontangjæret med noe hele klaser med kort maserasjonstid. Malvasia får skallkontakt. Vinen modnes i betong og tappes ufiltrert.

I 2017-årgangen var drueblenden 90% Sangiovese, 8% Merlot og 2% Cabernet Sauvignon. På grunn av 2018-årgangens rikere preg har valgte Alessio v å redusere innholdet av de røde druene og heller bruke mindre mengder med grønne druer i Malvasia og Trebbiano. Grunnen til Alessio var at han ønsket et lettere utrykke enn det årgangen gav samtidig som man fikk med flere elementer med tanke på syre, aromater og tekstur. Drueblenden i 2018 var derfor 80% Sangiovese, 8% Merlot, 6% Malvasia og 6% Trebbiano.

2019 var noe kjøligere og Alessio har derfor valgt mer tradisjonell drueblend med 92% Sangiovese og 8% Merlot. Det viser evnen til å kunne veksle litt i de ulike årgangene. Det er en styrke, spesielt når kvaliteten på vinen er så konsistent år etter år.

Smaksnotat

.

7681301
The Juice Asylum Il Terzo Grado 2019
Fra Italia
249,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Classica Srl
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: 92% Sangiovese og 8% Merlot.

Frisk og meget forførende på duft med uttalt parfyme som ligger som fløyel over kirsebær, markjordbær, bringebær og lærkant. Middels fyldig og uttalt saftig og frisk vin med flott munnfølelse av kirsebær, bringebær, markjordbær og pene salter. Pen syre og tanninstruktur. Meget god vin igjen! 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

2 kommentarer

 • Kristin V Holmen sier:

  Er dette en supertoscaner?

  • Brattland sier:

   Hei Kristin! Begrepet Super-Toscanere oppstod i en helt annen tid med andre sett med regler og erfaringer. Blant annet skulle vinene inneholde minst 80% Sangiovese og det skulle faktisk brukes grønne druer i tillegg. Det var også andre krav.

   Det var på 70-tallet at mektige krefter gikk en annen vei. Blant annet ble det sett til Frankrike og viner med majoriteten franske druer så sitt lys, blant annet i Bolgheri med Sassicaia. Det er dog også viner vi i dag fortsatt kaller Super-Toscanere som trolig kunne ha blitt kalt Chianti Classico idag som blant annet Tignanello som har en base på 80% Sangiovese. Men det er det jo ingen vits i, vinen selger som bare det. (Og er av god kvalitet)

   The Juice Asylum er noe eksperimentell og tilpasser seg klimaendringene. Nå er vi tilbake (!) igjen til å adde til grønne druer. Noe skallkontakt er det også og sement. Dog vil jeg ikke sette noe label på denne vinen, i hvertfall ikke SUper-Toscaner som det oppstod på 70-tallet.

Legg igjen et svar