Skip to main content

Piemontes vinhistorie er allerede full av legender. Men det er plass til flere. En ny stjerne er født og de tre herremennene bak Trediberri forvalter de tradisjonelle linjene på en ypperlig måte og lager viner på Nebbiolo og Dolcetto som bare de beste gjør. 

Ung produsent – gamle ringrever 

Vladimiro Rambaldi, Nicola Oberto og Federico Oberto. Foto: Produsenten

Det var i 2007 at La Morra-produsenten Trediberri så dagens lys, da unge Nicola Oberto begynte samarbeidet med sin far Federico Oberto og familievennen Vladimiro Rambaldi. Det var Frederico som bar en solid bag av erfaring med seg inn i fellesskapet, med over 25 år som kjelleransvarlig for den kjente modernisten Renato Ratti.

Topp Barolo

Vinmarkene. Foto: Produsenten

I dag kultiverer Trediberri ca. 10 hektar med vinmark i både La Morra og i Vicoforte. Vinmakerstilen heller i retning mot det klassiske uttrykket, og skiller seg fra Federicos håndtering i kjelleren hos Ratti. Det er spesielt Trediberris topp-Barolo med druer fra 1.3 hektar vinmark i  Rocche dell’Annunziata som har fått vin-entusiastene til å gå av hengslene de siste årene. Men også Baroloen med druer fra den 5 hektar store vinmarken i Berri med sin beliggenhet vest for La Morra viser god karakter. Fra vinmarken Torriglione, som ligger rett nedenfor deres vineri og front av Rocche-marken, har Trediberri plotter der det dyrkes Nebbiolo, Barbera-druer og en liten plott med Sauvignon Blanc.

Trediberri Dogliani Bricco Mollea

Gamle sementtanker brukes under vinifikasjonen. Foto: Produsenten

Federico, Vladimiro og Nicola har også sett utenfor Barolo-sonen i deres søken etter å vise fram det orginale uttrykket i vinene deres. Siden 2018 har Trediberri leid tre hektar vinmark i Vicoforte. Enkeltvinmarken Bricco Mollea ligger i Dogliani, i den sørlige regionen for Langhe. Her er det Dolcetto-druen som trives best, men det dyrkes også noe Nebbiolo som brukes til Langhe Nebbiolo og Langhe Rosato. Plottene som Trediberri kultiverer ligger 570 meter over havet i sørvendt amfiteater. Jordsmonnet er en miks av blågrå mergl og med lag av sandsteiner. Vinstokkene er stort sett veldig gamle, men plantinger tilbake til 1950, 1974, 1979 og 1999.

Fermenteringsprosessen foregår i sementtanker for ca. 10 dager, og modningen foregår i både sement og ståltanker i ca. åtte måneder for tapping på flaske. Vinmarkens meget gode beliggenhet og de gamle vinplantene merkes i vinene. Druene sikres nok modning, er friske og vinene framstår som relativt dype og strukturerte til å være laget på Dolcetto. Fraværet av fatlagring gjør også at selve druematerialet får vise seg fram i vinene.

 

Smaksnotat

(Vinene merket RW er smakt og bedømmet av Bottis skribent Rune Wasshaug.)

12191701
Trediberri Dogliani Bricco Mollea 2019
Fra Piemonte, Italia
199,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Soc.Agr. Trediberri di Nicola Oberti
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.6 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Dolcetto.

Fargen er mørk rød og middels tett med svakt lilla skjær. Klassisk dolcetto-duft av mørke bær ispedd krekling, urter og et snev av mandler. Vinen er lett i munnen men den brer seg godt ut. Frukten er frisk og fersk på den litt søtlige siden, syra er klar og saftig. Lett tørrende tanniner gir en strukturert og stram finish. Dolcetto-fansen vil nok nikke anerkjennende til denne. 89 poeng (RW) Spesielt anbefalt. 

Legg igjen et svar