Skip to main content

«I søkelyset» er spalten som tar for seg en utvalgt vin som inneholder spesielle kvaliteter som gjør den til et spesielt godt kjøp for vin-entusiasten. Vinen er også god representant for at utmerket kvalitet ikke nødvendigvis trenger å koste skjorten. I dag skal vi ta for oss den spanske vertikaldrevne vinen Verticales La Raspa Moscatel y Doradilla 2019.

DO Malaga og DO Sierras de Malaga 

Bratte skråninger i La Axarquía og Andalucia. Foto: Produsenten.

Appellasjonene DO Malaga og DO Sierras de Malaga ligger i Andalucia, som er Spanias sørligste fastlands administrative region. Vinmarkene innenfor de to appellasjonene består av ca. 1000 hektar. Druene er i hovedsak de kjente Sherry-druen Pedro Ximénez (Pero Ximén) og Muscat of Alexandria, men vi finner også druer som Garnacha, Macabeo, Airén, Verdejo og enkelte internasjonale druer. Appellasjonen DO Sierras De Malaga er for tørre uforsterkede viner. DO Malaga er forsterket vin eller naturlig søtvin lastet på overmodne eller tørkede druer. Markene finnes stort sett mellom 300 til 1000 meter over havet. Herfra får du viner som virkelig oser sitt terroir, det vi si hvordan klima, jordsmonn og terreng kan merkes i vinene.

Viñedos Verticales

Tradisjonell Bodega i La Axarquía. Foto: Produsenten

Viñedos Verticales holder til i vinregionen La Axarquía, «den som ligger øst», og ligger som navnet tilsier øst for turistbyen Malaga. Herfra får du viner som  virkelig oser sitt terroir, det vi si hvordan klima, jordsmonn og terreng kan merkes i vinene. Her er stikkordene skrint jordsmonn av schist og skifer, gamle vinplanter, høy beliggenhet i svært bratte skråninger, påvirkning fra middelhavet og med liten intervenering i kjelleren.

 

Vertikale viner – bokstavelig talt

Menneskene bak Viñedos Verticales. Foto: Produsenten

Det er tredje generasjonsvinbonde Juan Muñoz og vinmakeren Vincente Inat som sammen med lokale vinbønder lager til samme fem tørre viner fra ca. åtte hektar vinmark. Vinmarkene ligger i svært bratte skråninger med helling på mellom 40 til 60 grader. De svært bratte markedene gjør at det åpenbart må arbeides svært tradisjonelt i markene. De håndplukkede druene bæres ned i små kasser som henges på ryggen eller ved hjelp av muldyr. Vincente Inat spontangjærer vinene som avhengig av hvilken vin modnes i ståltanker, betong eller 100 år gammelt fat.

Verticales La Raspa Moscatel y Doradilla 2019

Drueplukking i små esker som mennesker eller muldyr bærer ned fra de bratte skråningene. Foto: Produsenten.

Viñedos Verticales druer av Muscat of Alexandria og Doradilla kommer fra utvalgte plotter på 600 meters beliggenhet over havet. Vinmarkene er nordvendt og gir et kjøligere uttrykk . Jordsmonnet er skiferholdig med kvarts og glimmer. Vinplantene er deres yngste og er mellom 15 til 50 år gamle. Vinifkasjonen er enkel med spontangjæring i ståltanker og modning på berme i betong i minst fem måneder.

Vinen oser terroir med denne fabelaktige grove salttonen som imponerer både på duft og i smaksprofilen. Dette er som å smatte på skiferstein. Også den høyere og nordvendte beliggenheten gir et friskt og mer grønnere fruktpreg som kler vinen. Som sitt opphavssted har vinen tydeligvis et vertikalt snitt. Dette er vinen til saltet fisk av ulike sorter, også til en del skalldyr er dette supert.

Smaksnotat

12663401
Vinedos Verticales La Raspa Moscatel y Doradilla 2019
DO Sierras de Malaga, Andalucia, Spania
199,80 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Viñedos Verticales
Importør: Autentico
Druer: 75% Muscat of Alexandria og 25% Doradilla.

Litt grov og nesten litt autentisk i aromabilde med epler, veistøv, snev av vårblomst og salthet. Middels fyldig og dette tydelig saltheten som skaper skikkelig karakter i vinen. Frukten, den grønnere sorten, er med på ferden og skaper glede, men denne skikkelig tydelig mineraliten er stjernen her. Topp vin! Sjekk prisen! 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

2 kommentarer

Legg igjen et svar