Skip to main content

I en vinverden der etterspørselen etter viner fra de mest kjente områdene er høyere enn tilbudet og med priser som eksploderer tvinger mange til å se etter andre områder. Fortsatt er det en region som gir høy valuta for pengene. Viner fra Tyskland leverer både tørre og søte hvitviner i verdensklasse til fortsatt en god pris for entusiastene. Det er klart for et av årets virkelige høydepunkt – Spesiallanseringen av viner fra Tyskland! 

Annonse

Annonse

Historien

Majestetiske Tyskland.

Tysk vinproduksjon har som mange andre vinområder spor tilbake til romertiden med de første tegn til vinproduksjon i Mosel-dalen noen få hundre år etter starten av vår tidsregning. Men også i Tyskland har kirken og klostrene hatt innflytelse i å utvikle og sette vinproduksjonen i et system, med spor tilbake til 1100-tallet for opprettelsen av Schloss Johannisberg og Kloster Eberbach. Riesling, Tysklands mest berømte drue, har historie tilbake til 1400-tallet, da den ble dyrket av munkene i de bratte skråningene i Rheingau.

Slutten av 1800-tallet var kanskje tysk vin sine største glansdager der vinene fra spesielt Rheingau ble solgt i samme prisklasse som de noble slottene i Bordeaux. To verdenskrigerog en vanskelig økonomi satte tysk vinindustri tilbake, og man ble heller ikke hjulpet av det vanskelig 1980-tallet da tysk vin ble forbundet med søtere viner av heller laber kvalitet. Den dag i dag er det mange av de voksne garde som rynker på nesen når tysk vin blir nevnt.

Områdene

Bildet viser plotten til Weingut Wittmann i vinmarken Kirschspiel – selvfølgelig med GG-status.

De 5 mest kjente vinområdene, Mosel, Nahe, Pfalz, Rheinhessen og Rheingau ligger tett omkranset sør-vest i Tyskland. I tillegg ligger vinområdene Franken og Baden til øst og sør for disse indrefiletene i tysk vinproduksjon. Variasjonene på vinene fra de ulike områdene kan være store. Enkelte av vinene kan være fyldige og rike, mens andre viner er mer slanke og viser et elegant og forførende preg.

Druene og områdene

Modne druer hos Weingut Wittmann i Rheinhessen. Foto: Weingut Wittmann.

Tyskland er mest kjent for sin fantastiske Riesling-drue, men så mye som 75-80% av den totale vinproduksjonen inneholder andre druer. Ett eksempel på dette er den mer hverdagsvin-druen Müller-Thurgau, men det dyrkes også blant annet Silvaner, Weissburgunder, Traminer, Kerner, Bacchus og kjente franske druer som Chardonnay og Sauvignon Blanc. På den røde siden er det litt vanskeligere å lage kvalitetsviner, men i de siste årene har vinene på Spätburgunder (Pinot Noir) begynte å gå i positiv retning.

Klima

Vinmarker ved Mosel og Bernkastel. Foto: JJ Prüm.

De mest kjente vinregionene i Tyskland har relativt likt klima med en kjølig kontinental stil der været kan variere stort i de forskjellige årgangene. Klimaet gjør at druene modnes langsomt og sesongen er oppsiktsvekkende lang. Generelt er det relativt varme somre og kalde vintre, og regionene kan være hardt utsatt for både regn og frost. Allikevel har det nesten ikke vært en dårlig årgang i de seneste årene, dog har de varierende værforhold gitt tydelige forskjeller på vinenes uttrykk. Det er varierende jordsmonn i de mest kjente vinregionene i Tyskland med hovedvekt på sandstein, skifer, leire, og kalkholdig jord. I Rheinhessen finnes det også eksempler på rød leire som gir et ekstra sting til vinene herfra.

De mest kjente vinmarkene ligger nærmest en av elvene Mosel, Rhinen eller Nahe. Disse markene ligger gjerne i terrasserte skråninger som strekker seg fra 300-600 meter over havet og ned til elvenes bredder. Mange av vinmarkene ligger beskyttet til i skråningen slik at den kalde vinden som feier langs elveløpene ikke har en for stor påvirkning på vinproduksjonen. En del av vinmarkene ligger også på flatene innlands som kan gi et litt mer varmere påvirkning.

Kvalitetsheving

Elven Nahe renner majestetisk igjennom ved vinamarkene. Foto: Dönnhoff.

Heldigvis har Tysk vinindustri gjort mye riktig de siste 30 årene, og i dag skinner vinene som aldri før. Det har blitt et mer tydelig skille på hvilke viner som er tørre og hvilke viner som er laget i den mer søtere stilen. Det har også hjulpet at over 200 vinprodusenter, mer eller mindre motvillig, har blitt medlem av VDP (Verband deutscher Prädikatsweingüter), en interesse-organisasjon, som har innført et eget klassifiseringssystem der viner merket «Grosses Gewachs» (GG) kommer fra vinmarkene med øverste kvalitet.

Det er spesielt når det gjelder de tørre vinene at tysk vin har gjort et betydelig kvantesprang. Riesling-druen har relativt tynt skall og byr ofte mye på seg selv med sin rike innstilling og tidvis svært høye syre. Generelt kan vi si at de klassiske hvite tørre vinene på Riesling gir et flott snitt av sitrusfrukter, grønne og gule epler, lett tropisk preg, noe røyk og en flott mineralsk nerve. Mer modne utgaver kan også tilføre lett Petroleums-toner til vinene. Syren er ofte meget tilstedeværende i Riesling-vinene, men stort sett finner vinene en god balanse.

Men også de søte utgavene av Riesling er i verdensklasse. Det er noen ganger ubeskrivelig hvordan disse vinene greier å balansere et høyt nivå av restsødme med tydelig skarp syre og som sammen gir en fantastisk harmonisert vin. I disse vinene er det vanlig å finne mer moden sitrus og tropisk frukt med innslag av nøtter og honning. Syren er høy også her, men i de beste vinene vil kombinasjonen med høy restsødme lage unike og fantastiske balanserte søte viner.

Perfekt i kombinasjon med mat

Mosbachers flotte vinkjeller. Foto: Mosbacher

Tyske vinprodusenter har også to store markante fordeler. Med et bredt spekter av viner, fra den knusktørre siden til de søtere utgavene, er tysk vin meget matvennlig og vil passe et stort spekter av matretter fra enklere fiskeretter til asiatiske kjøttretter. Den andre fordelen, for øyeblikket, er at prisene på tysk vin er meget forbrukervennlige. Fortsatt finner du viner fra vinmarker med GG-status for godt under 500 kroner. Pr idag er det sannsynligvis ingen andre vinproduserende land som lager viner av såpass høy kvalitet til lavere pris.

2019-årgangen

Mosbacher lager ypperlige viner i 2019 årgangen. Foto: Mosbacher

Ytterpunkter

Klimaendringene med dens egenskaper med ujevn vær og ekstreme ytterpunkter viste seg også i 2019. Vinteren og tidlig vår var varmere og kunne innledningsvis gi assoiasjoner til den varme 2018-årgangen. Men her tok moder natur grep og det varmere været måtte gi avkall til kjøligere måneder i både April og mai. De fleste regionene slapp heldigvis unna frostproblematikken, mens i enkelte steder, som i Mosel, ble vinbønder rammet.

Varm sommer – og kjølig høst

Da bestemte naturen å skru på bryteren igjen. Det ble varmt. Veldig varmt. I juni var det dager med over 40 grader og det ble satt press på druene. I enkelte områder ble druematerialet rammet. Nok en gang var det Mosel som måtte se deler av avlingen tapt. Men berg og dalbane-turen var ikke over. Kjøligere vær tok over og regnet var også tilstedeværende. Det var også en liten varmeperiode i august, som igjen ble avløst av kjøligere vær. Dette bremset druemodningen som hadde kommet et stykke på vei og gjorde at druene kunne beholde sin ypperlige syrestruktur og friske karakter. Da man kunne tenke seg at varmen skulle komme tilbake i september var det heller regnet som ble markøren for måneden. Vinbøndene begynte å frykte råte, men heldigvis ble nedbøren byttet ut med en tørr og varmere senhøst.

Meget god årgang

Det er åpenbart at med det stadige værskiftet ble vinprodusentene satt på prøve. Erfaring, godt arbeid i vinmarkene og riktig plukketidspunkt var viktige momenter i årgangen. For de som har lykkes er vinene rike, konsentrerte og meget tiltalende i stilen med denne flotte nerverike syren som gir friskhet til vinene. Årgangen representerer seg selv på en god måte, selv om årgangen også deler flere av karakteristikkene fra de siste årgangene.

Kjente internasjonale vinskribenter har kåret årgangen som en av de aller beste noensinne. Vi synes det er litt tidlig å bruke disse karakteristikkene og vil heller bruke konklusjonen at dette er en meget god årgang der enkelte viner kan måle seg med noen av verdens beste hvite viner.

Vinene er unge og trenger å utvikle seg, selv om det også skal nevnes at årgangen har en overraskende tilgjengelig karakter. Mange av toppvinene oppleves som virkelig delikate og er åpenbart mer balansert og syresterke enn i den varme 2018-årgangen. Vi kan sammenligne 2019 med 2017. Derimot er 2019 noe mer volumøs og detaljene og friskheten fremstår kanskje enda tydligere fram i den ypperlige 2017-årgangen. 2019-årgangen er uansett en årgang man kan trygt kjøpe viner fra de fleste av regionene i Tyskland.

Prisene fremstår fortsatt som meget fordelaktig hvis man sammenligner pris med kvalitet. Det er svært få, om noen, områder man får så mye valuta for pengene som tysk vin.

Lansering

Vinene lanseres på nettbutikken til Vinmonopolet mandag 19.april kl 0800. Resterende viner er å finne i spesialbutikkene torsdag 22.april kl 1000. Merk at de mest kjente hvite vinene til Weingut Keller ikke lanseres nå pga Covid-situasjonen.

Det lanseres ca. 20 000 flasker fordelt på 174 varelinjer. Majoriteten av varelinjene er hvite viner, men får besøk av 16 røde viner. Det lanseres også viner Fra Burgund-produsentene Berthaut-Gerbet, Ballot-Millot, Javillier og Vincent, J.-M. denne gang.

Tre utvalgte smaksnotater kan alle lese under. Medlemmer av Botti.no kan lese 75 smaksnotater på viner som lanseres.

Tre spesielt anbefalte viner

Tre utvalgte tyske stjerner.

Schäfer-Fröhlich Schlossböckelheimer Kupfergrube Riesling GG 2019
Varenummer: 13034801
Smaksnotat: Meget flott dybde på duft med rene og konsentrerte aromaer av grønne epler, lime og friske og syrlige sitrusfrukter, pasjonsfrukt, melon og gule plommer, samt friske blomster, urter, stein og en nydelig mineralitet. Pent fyldig vin med en meget flott, frisk og nerverik munnfølelse med formidabel intensitet. Fremstår ganske så ung og tett på smak. Konsentrert, men elegant frukt, med vekt på syrlige sitrusfrukter og grønne epler, samt noe hvit fersken. Snev av tropisk frukt og innslag av urter, krydder, røyk og en solid mineralitet. Her er det kompleksitet og her ligger det lag på lag. Frisk syre gir pen struktur til vinen. Nydelig lengde med en saltaktig, tørr avslutning. Formidabelt flott vin som vinner på å få noen år i kjelleren. (ESH) Spesielt anbefalt. 
Pris: 658,20
Poeng: 94
Importør: Moestue Grape Selections

Von Schubert Maximin Grünhaus Abtsberg Riesling GG 2019
Varenummer: 13037201
Smaksnotat: Forførende og frisk på duft med aromaer av lime og kjølige sitrusfrukter, lett modne grønne epler, pærer og stenfrukter, samt overtoner av hvite blomster, sitruszest, våt stein, røyk og en besnærende saltmineralitet. Snev av urter, honning og et lite hint av mandler og nøtter. Middels til fyldig kropp med en flott, nerverik munnfølelse. Her er det mye kraft. Saftig, tett og nesten overraskende bredbent frukt på smak, med vekt på modne grønne epler, stramme sitrusfrukter og fersken. En herlig mineralitet får selskap av innslag av urter og røyk. Frisk, livlig syre. Nydelig lengde med en frisk, mineralsk avslutning. Virkelig strålende vin som kommer til å stråle enda sterkere med noen år på baken. Mye kvalitetsriesling for pengene. (ESH) Spesielt anbefalt. 
Pris: 461
Poeng: 93
Importør: Plus Vini

Mosbacher Forster Ungeheuer Riesling GG 2019
Varenummer: 12987601
Smaksnotat: Frisk og virkelig tiltalende på duft med livsglad vår/sommerblomst som kommer i mot deg med all sin florale prakt sammen med ferske sitrus, svabergsmineralitet og snev av kryddertone. Middels til middels + fyldig vin med flott friskhet. Vinen har ganske bra fedme, men her er det energi og livsglede til frukten slik at kombinasjonen og balansen blir helt strålende. Saftige sitrusfrukter, saftig gule og grønne epler og mot tropisk friskt fruktskall. Pen saltmineralitet gir glede hele veien. Lang og juicy utgang. Strålende Ungeheuer. Igjen! (AB) Spesielt anbefalt. 
Pris: 381,50
Poeng:
92
Importør: Hans A. Flaaten

 

75 SMAKSNOTATER KAN LESES AV MEDLEMMER (TRYKK PÅ BILDET)

Annonse

Annonse

Lyst å lese flere smaksnotater?

Les de kommende nyhetslanseringene fram til 1.juli 2021 for bare 89 kroner!

Botti medlemskap

Legg igjen et svar