Skip to main content

Denne Alsace-Rieslingen er ofte en liten favoritt i kjelleren hos mange av de bedre restaurantene i Norge, blant annet hos Credo i Trondheim og klosteret i Oslo. Flere eldre årganger har vært å finne til en fin penge på disse vinkartene. Denne årgangen ble utsolgt på vinmonopolet etter kun få dager etter lansering i våres, men er nå tilbake på bestillingsutvalget og i flere utsalg til en sympatisk pris på 417 kroner.

Familien Meyer har en lang historie som negociant i flotte Alsace fra midten av 1800-tallet og senere som eier av flere flotte vinmarker blant annet i Rotenberg og i Grand cru vinmarkene Hengst og Brand. Det var Hubert Meyer som i 1963 bestemte seg for å legge til tre bokstaver fra hans fars fornavn – Joseph – og slik oppstod «Josmeyer-navnet». Josmeyer holder til i Wintzenheim, nær Colmar, ca 25 minutter med tog sør for Strasbourg. De eier ca 28 hektar vinmark med fordelt på 28% Riesling, 24% Pinot Blanc & Auxerrois, 21% Pinot Gris, 19% Gewurztraminer og til sammen 10% på Sylvaner, Muscat & Pinot Noir. På slutten av 90-tallet startet de med organisk og biodynamisk produksjon, og ble sertifisert biodynamisk i 2004. Josmeyer er kjent for god konsentrasjon og balanse i vinene sine og ulik jordsmonn gjør at en virkelig kjenner et mineralsk særpreg fra forskjellige vinmarkene deres.

Grand Cru vinmarken Hengst på i overkant 50 hektar vinmark ligger i en 360 meter lang skråning rett ovenfor Wintzenheim og flere gode produsenter har vinplotter der som f.eks Zind-Humbrecht. Jordsmonnen har historie fra jura-tiden og har en miks av kalkstein og kalkholdig mergel. Det er plantet flere forskjellige druer i Hengst-vinmarken, Josmeyer lager viner på Riesling, Gewurstraminer, Pinot Gris, og Pinot Auxerrois der. Jeg synes det er spesielt deres viner på Riesling som setter eksempel på hvor gode viner de kan lage.

Smaksnotater

Josmeyer Grand Cru Hengst Riesling 2012 – Bestillingsutvalget – 417 kroner. 

Ren gulaktig farge, med medium intensitet på nese med spisse, rene gule frukter av melon, sitron, kalk, samt tydelig pepper i utgangen. Allerede på nesen er det klart at dette er en seriøs riesling. God konsentrasjon av gule modne epler, sitrus, mineralitet og krydder på smak. Ingen tydelig syrefest dette, den flotte syren er skjult bak fruktkonsentrasjonen, men er åpenbart med å balansere vinen på en fin måte. Lang ettersmak.

Konklusjonen er at dette er en seriøs Riesling. Dyp konsentrasjon, og spesielt på nese viser den en erketypisk mineralsk preg. Jeg savner personlig litt den crispy syren og lekenheten som f.eks Trimbach og Weinbach til tider får frem på noen av sine Rieslinger, men dette er åpenbart en meget god vin og et kupp for prisen. Josmeyer sine viner er ofte et seriøst lagringsobjekt, men jeg synes denne vinen i 12-årgangen drikker bedre en forventet allerede nå. Jeg ville ha drukket den fram til de neste 5 årene, selv om den fint tåler minst 15 år til. Jeg ville ha hatt vinen til fet fisk. 92 poeng.

2 kommentarer

 • Patrick sier:

  Hei! Jeg har et par av denne i magnum fra ´96. Noen innspill på den ideelle maten til? Har dukket tilsvarende for en stund siden og bedre blir det nesten ikke:)

  • Brattland sier:

   Hei Patrik! Jeg hadde 2012 nylig til hjemmelaget Sushi, som for meg fungerte mindre vellykket. For meg var vinen litt for seriøs og mineralsk til denne retten. Jeg liker helst yngre Rieslinger fra pfalz eller Nahe til Sushi mer mer crispy syre.

   Tilbake til Josmeyer – 1996 er vel kommet i en fase der mer tertiære toner er framme. Hadde 1997 Hengst til et bedre torskemåltid som fungerte fint. Så hvit, litt enkel fisk med grønnsaker og en forsiktig smørsaus vil være fint. Med tanke på årgangen så ville jeg ha vært forsiktig med for mye krydder på fisken, som jeg ville ha hatt mer av med f.eks 12´årgangen.

   Magnum lagrer jo bedre, så du har mye å glede deg til, men det nærmer seg kanskje punktet før vinene begynner «hjemturen»? Oppdater hvordan vinen er da!

Legg igjen et svar