Skip to main content

Chateau Musar er legenden fra Libanon som er umåtelig populær i vinverden og spesielt hos de nordiske landene. Det var Gaston Hochar som startet vinproduksjonen hos Ch.Musar i 1930 og han ble inspirert av hvordan Frankrike og spesielt vinslottene i Vest-Bordeaux arbeidet med deres viner. Dog er det historie som binder området til vinproduksjon i flere tusen år, så tradisjon for vin kan vi trygt si fantes fra før. Serge, sønnen til Gaston overtok som vinmaker på 50-tallet og stødig førte han Ch.Musar til å blir anerkjent verden rundt for deres viner. Serge, som gikk bort i 2014 ble utropt til «Man of the Year» i Decanter i 1984. Ganske stor prestasjon med tanke på at dette var midt under krig og væpnede konflikter. Det er barnebarna Marc og Gaston som driver Ch.Musar inn i nye tider. Porteføljen er stor med over 180 hektar vinmark, der majoriteten av markene ligger i dalføret i «Bekaa Valley» på ca 1000 meter. At dalen har over 300 dager med sol kan kanskje bekymre enhver – blir vinene herfra litt vel varme med overmoden frukt? Nei, heldigvis hjelper blant annet kjølige briser gjennom dalen plantene til å bevare friskheten på druene.

Når det gjelder arbeid i vinmarkene ønsker Ch.Musar å la vinplantene få gjøre jobben selv, uten mye menneskelig påvirkning i vinmarken. Druene håndplukkes og spontanfermenteres i betong, før druene blir modnet i fat i ca 2 år. Vinene flaskelagres i mange år, opp mot 9 år før lansering. Vinene er ufiltrert og det brukes minimalt med sulfur i vinene. Deler av vinmarkene deres har allerede vært sertifisert organisk i over ti år, og Ch.Musar var den første produsenten i Libanon som fikk en slik status.

Ch.Musar lager nå flere hvite og røde viner. Legenden er fortsatt deres «Grand vin» som kalles «Gaston Hochar» der drueblandingen er som oftest 33% Cabernet Sauvignon, 33% Carignan og 33% Cinsault. (1% varierer mellom årgangene) Det som også kan nevnes er at de lager en vin som er ganske skreddersydd for det norske markedet – Ch.Musar Ana som inneholder mer Cinsault, opp mot 50%, samt Cabernet Sauvignon og en god del Grenache. Vinen slippes yngre og framstår rikere og ikke like stor og seriøs som «den store vinen».

07′ til venstre, 96′ til høyre. Relativt stor farge-forskjell her.

Smaksnotater

Ch.Musar 1996 – 375ml

Transparent moden jordbærfarge med lys orange/brun kant. På nesen blir det to spor. Rett fra flaske og med en time i glasset. Relativt klar brett og volatile (VA) toner rett fra flasken. Men av typen «men dette går seg til, ikke direkte ødeleggende dette.» Og det stemmer presist. Går seg fint til med godt med luft. Medium intensitet, litt presist anslag av  jordbær, lette solbær, jordbær, litt kraftige blomster, eksotisk krydder og urter. Rund, harmonisk i munnen med vel integrerte tanniner, men fortsatt med en fin medium syre som holder vinen oppe. Mer eleganse enn kraft nå, med tertiære smaker av modne røde bær, solbær, litt syrlige kirsebær, røyk, lærtoner, krydder med en saftig, men litt kort utgang. 90 poeng.

Ch.Musar 2007 – 375ml

Samme her. Trenger en time for å blåse av også her. Mye som foregår her altså, med ganske gjenkjennelige Musar aromaer. Her er det også en medium intensitet på nese, men ikke så spisshet på luktene. Litt mer finesse dette. Litt mørkere røde bær, røyk og eksotisk krydder. Fin konsentrert frukt på paletten med nær perfekte tanniner, men kanskje også med litt lav syre til å balansere resten av vinen. Fin solbær, bjørnebær, anis, urter, kaffe og cedertre. Jeg synes vinen har en power og trøkk jeg liker, men tror denne vinen er for medium lagring. Spørs om denne får samme eleganse som 1996 har. Drikk innen de neste 5-8 årene. 91 poeng.

Oppsummering. Begge vinene trenger tid for å åpne opp. Vinene har ikke så søtlige følelse som andre årganger har hatt, dette er meget gode viner etter min palett. Når det gjelder 1996-årgangen bør denne drikkes nå, mens 2007-årgangen er en vin for middels lagring med flott drikkevindu de neste 5-8 årene. Begge vinene takler storfe meget bra, men vil også fint greie lam, men kanskje ikke på samme måte som mange andre årganger.

Begge vinene er for øvrig til salgs på systembolaget i halv-flasker. Ca 200 nkr for 07′ og ca 350 nkr for 96′.

2 kommentarer

  • Anne Breda sier:

    Hei
    Jeg ønsker å kjøpe en gave til min kjære som har gode minner etter sin avdøde far. Vet du hvor jeg kan få kjøp Ch Mosar 1996?

    • Brattland sier:

      Hei sann! Det beste er å følge med på Blomquist-akusjonene. Der kan det komme 96 årganger til salg. Evt. ta kontakt med importør Autentico og hør med de. Mvh Andre

Legg igjen et svar