Skip to main content

Mørket har senket seg over landet og kjølige dager hjelper ikke på humøret under de stressende desember-dagene. Men nå er det bare og holde ut litt til så er fri- og høytidsdager straks rundt hjørnet. Men du trenger ikke å bekymre deg over hva du skal kjøpe til jul – her får du forslag til 35 viner som du kan nyte under den gode middagen eller gi som gave til vin-entusiasten. 

Så fikk du endelig en juleartikkel Botti også, tenker du. Nei. Det gjorde du ikke. Ønsker du konkrete forslag til viner som passer til ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk må du nok fortsette med å lese de gode notatene hos de mer tradisjonelle julevins-kildene. Det er derimot mange vin-entusiaster som finner glede å nyte en god vin i julen, uavhengig av matfølget. Derfor denne artikkelen. Bevares, vinene som foreslås her kan drikkes til de fleste måltider, men det er ikke poenget. Fokus her kvalitetsvin. Så går det seg nok til.

Vin fra Piemonte vil glede vin-entusiasten. Foto: Botti.no

Vinene som er anbefalt er nøye utvalgt og dekker viner fra flere av verdenes mest kjente vinområder. Fokus har vært på viner som oppleves som friske og syrerike. Tung eiket amerikansk Chardonnay kan være godt til julekveiten, men da er nok sjansen for at du knapt har krefter til å ta oppvasken etterpå være stor. Her vil du derfor blant annet få forslag til friske viner laget på Riesling, Nebbiolo, Barbera, Pinot Noir og Chardonnay dyrket i kjølige eller moderate kontinentale klimaer.

Familien Outhwaite fra Sussex i England står bak vingården Redfolds/Ambriel og lager en meget frisk musserende vin på Chardonnay i den fabelaktige 2010-årgangen. Foto: Botti.no

Det er også mange entusiaster som ønsker seg viner i julegave. De fleste har nok fått noen tips hjemmefra, men det er kanskje vanskelig å huske detaljene. Her får du derfor en spesielt utarbeidet liste over viner som den uttalte vin-entusiasten  høyst trolig vil nikke anerkjennende til når julepakken åpnes opp. Sannsynlig vil du få en pen stjerne i boken av kona di, ektemannen din, foreldrene dine eller kanskje den vin-interesserte sønnen eller datteren din.

Vinene fra Pieropan i Soave har bevart friskheten sin og har passe fedme til å drikke til fiskeretter i desember. Hyggelige Andrea Pieropan tar familie-eiendommen til nye høyder. Foto: Botti.no

Ps; Vinene som er forslag til å nytes i desember kan selvfølgelig også gis i gaver.

MERK at vinene er å finne på bestillingsutvalget til Vinmonopolet og må bestilles innen den neste uken for å rekke fram til høytidsdagene.

Smaksnotater

Smaksnotater – Desember- Dette drikker du

Smaksnotater – Desember- Dette drikker du

Legg igjen et svar