Skip to main content

Noen av verdens aller beste hvite viner laget på Chardonnay-druen kommer fra Burgund og kommunen Chassagne-Montrachet. Dypt i en liten kjeller midt i landsbyen finner vi produsenten Marc Morey som lager slanke og delikate viner som få gjør bedre innenfor kommunen.

Søvndyssig landsby

Domaine Marc Morey holder til I den søvndyssige landsbyen Chassagne Montrachet. Foto: Knut Løken / Botti.no

I den lille og søvndyssige landsbyen Chassagne-Montrachet har sola akkurat stått opp og det er nesten så hanen galer i det vi ankommer Domaine Marc Morey, et lite domene som ligger sentralt plassert i landsbyen og som har røtter tilbake til slutten av første verdenskrig. Produsenten er kjent for å lage slanke og delikate viner og har et godt omdømme internasjonalt. I Norge er Marc Morey fortsatt litt ukjent for den generelle vin-entusiasten, men en pall av deres Bourgogne Blanc som står midt i vineriet merket «shipment to Norway» vitner om at noe er på gang.

Fjerde generasjon

Sabine Mollard. Foto: Knut Løken / Botti.no

– Marc Morey var min bestefar og jeg er fjerde generasjon sier Sabine Mollard smilende. I den dype kjelleren under familiens hus røper gjenklangen i veggene at flere er på vei. -Bonjour! Foreldrene Marie-Josephine Mollard-Morey og Bernard Mollard hilser i det de passerer sammen med et følge av vin-entusiaster som også er på besøk. Foreldrene er tydeligvis ikke helt pensjonerte enda.

God portefølje av viner 

Flott kjeller! Foto: Knut Løken / Botti.no

– Jeg har i dag ca. ni hektar vinmark i Burgund derav åtte hektar for hvitvin og en hektar for rødvinsproduksjon, sier Sabine og forteller videre at hun lager vin i alle spektre, fra Bourgogne Aligoté til vin på Chardonnay-druer fra Grand Cru marken Batard-Montrachet. Hun kjøper også noen druer via hennes lille négociantvirksomhet. – Jeg er spesielt glad for å eie fem forskjellige Premier Cru vinmarker i Chassagne røper Sabine, noe som er lett å forstå. Sabines forsiktige vinmaker-stil gjør at markenes forskjellige terroir virkelig fremheves i vinene.

Toppmarker i både Chassagne og Puligny Montrachet

Sabines plotter I vinmarken Les Caillerets stråler. Foto: Knut Løken / Botti.no

Kvalitetsmessig er det vinen fra vinmarken Les Caillerets som virkelig imponerer, men også vinen fra den noe rart plasserte vinmarken En virondot utmerker seg. – Vi eier 2 hektar vinmark i En Virondot, og jeg er den eneste som lager vin der. Skjønt, monopol-vinmark er det allikevel ikke da en annen familie eier noen få plotter av marken. De selger heldigvis druene til Sabine. Hennes vin med druer fra Puligy-Montrachets kanskje aller beste Premier-Cru vinmark Les Pucelles er også av glimrende kvalitet. Kanskje er det bare berømte Domaine Leflaive som lager vin bedre fra denne marken. – Takk til bestefar Marc som kjøpte plotter i Pucelles ler Sabine høyt. I tillegg til de hvite vinene lager Sabine to gode røde viner som representerer Chassagne på en god måte i form av hennes landsbyvin og Chassagne-Montrachet Premier Cru vinen Moregot.

Stilmessig er Sabine lik sin far og hun hevder at hun ikke gjort de store endringene, bare noen justeringer. Halvparten av tiden under fermenteringen foregår i tank og andre halvdel i fat. Vinen modnes på små fat i ni måneder, derav 20-25% i nye eikefat. – Eiketønner er bra for burgund-viner, men jeg liker ikke når det lukter eik slår hun fast. –  Jeg ønsker viner som er åpne, friske og rene viner som skal være lette å drikke. Jeg skyr viner som er fete eller plumpe og at du føler at du bare vil drikke et glass. – Vin er til å nyte og fascineres over konkluderer hun.

Nye områder i Burgund vil bli populære

Domaine Marc Morey har et flott bibliotek i kjelleren. Foto: Knut Løken / Botti.no

Sabine ser at prispresset fører til at nye områder i Burgund vil dukke opp på radaren til vin-entusiasten. Mye vil fortsette å skje i områder som Santenay, Saint-Romain, Monthélie, Mâcon, rully, og Givry. Det kommer nye navn til. Det som er spesielt er gledelig er at unge vinmakere får prøve seg i disse kommunene og bidrar med nye ideer. Jeg kjenner selv flere av de unge vinmarkene som brenner etter å lage bedre viner, så de vil absolutt bli mer kjent. Det synes jeg er bra, sier Sabine engasjert.

Konklusjonen er at Sabine og Marc Morey er en av Chassagne-Montrachets aller beste produsenter og det er godt å se at deres viner begynner å få fotfeste også i Norge. Onsdag 6.mars kan du sikre deg vinene som lanseres under Vinmonopolets nyhetslansering for mars.

Smaksnotater 

Hvite viner

Varenr: 14217301
Vin: Marc Morey Puligny-Montrachet 1er Cru Les Pucelles 2022
Region: Burgund, Frankrike
Pris: 2 474,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Dom. Marc Morey & Fils
Alkohol:14.00%
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Overraskende tett og kompleks med mye mystikk aromamessig. Gul krydrete kjerne, smørete toner og pene fatkrydder er med, Fyldig og delikat sak som også viser herlig kompleksitet og konsentrasjon. Gul tett frukt, krydder og smør som er sammen som en kraftpakke. Lang kompleks og skikkelig tøff. Herlig vin!
Poeng: 94

 

Varenr: 14216701
Vin: Marc Morey Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets 2022
Region: Burgund, Frankrike
Pris: 1 649,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Dom. Marc Morey & Fils
Alkohol:13.50%
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Konsentrert, allikevel frisk og delikat i stilen med gule tette epler, masse krydder, herlige fattoner, og salter. Fyldig og frisk Les Caillerets som leverer stort. Tett gyllen gul eplefrukt, smør mot det smeltende, merkbart kryddertone og salter. Lang kompleks og tett utgang. Vin for de neste 10!
Poeng: 93

 

Varenr: 14216601
Vin: Marc Morey Chassagne-Montrachet 1er Cru En Virondot 2022
Region: Burgund, Frankrike
Pris: 1 519,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Dom. Marc Morey & Fils
Alkohol:13.50%
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Kompleks og tett, men fokusert med perfekt saltmineralsk preg over epler, krydder og perfekte fatkrydder. Middels fyldig vin er lett  bred og tiltalende med gule epler, smørete toner og krydder. Lang kompleks og delikat tone i finishen.
Poeng: 93

 

Varenr: 1250201
Vin: Dom. Marc Morey et Fils Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Vergers 2017
Region: Burgund, Frankrike
Pris: 1 494,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Dom. Marc Morey & Fils
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:3.9 g/l
Druer: chardonnay og chardonnay.
Beskrivelse: Frisk og herlig delikate aromaer som sprudler av glede. Blomst med smørkarakter gir alt med gule epler, sommerlige sitrus, mineraler og nesten bakst. Pen fyldig og større Chassagne som også oser friskhet i seg. Stor kraftig sitruskjerne, epler, krydder og mineraler. Fatktydder ligger tett på også, Lang kompleks utgang. Topp vin.
Poeng: 93

 

Varenr: 14217501
Vin: Marc Morey Saint Aubin 1er Cru Charmois Blanc 2022
Region: Burgund, Frankrike
Pris: 959,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Dom. Marc Morey & Fils
Alkohol:13.50%
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Tiltalende og større i aromaene med skikkelig delikat og innbydende preg! Dette lukter godt! Pent eikepreg ligger i overkant av litt smeltet smør, gule saftige epler, mineraler og nøtt. Middels til fyldig og rikere vin med kraft i seg. Gule kraftige epler, fruktskall, natt og kraftig smør. Lang kompleks og utett utgang! Trenger tid, men kvaliteten er topp.
Poeng: 92

Legg igjen et svar