Skip to main content

Vinmonopolet har startet 2023 litt under par med to nyhetslanseringer på rad med noe variabel kvalitet. Men vinene som kan anbefales er av god kvalitet og hele 14 av 22 utvalgte viner er denne gang spesielt anbefalt kvalitet vs pris. Her kan du lese omtale av 22 viner som har lansering onsdag 1.februar 2023 kl 0800. 

Moderat til god basislansering av Vinmonopolet  i mars 

Foto: Produsenten

Kun 49 viner lanseres på på basis, parti og testutvalget i mars. Fokusområdene denne gang er Pet Nat fra Argentina & Chile, oransjevin fra førstnevnte land, Riesling fra Østerriske Kamptal, moden Bordeaux, viner fra Gattinara, Pinot fra Australia og såkalte påskeviner fra Toscana.

Fokusområdene er kanskje ikke de mest spennende, men passer for såvidt årstiden godt. Vinene fra Gattinara og moden Bordeaux er typiske viner som passer utmerket til påskelammet. Den generelle kvaliteten er som nevnt i innledningen moderat. Det var ikke alt som var gull. Vi kan derfor denne gang bare anbefale 22 viner. Derimot var kvaliteten på disse 22 vinene av god kvalitet. Når vi også legger på en god pris er hele 14 viner spesielt anbefalt.

Bordeaux, Frankrike 

Det er historisk sus over vinområdet Bordeaux. Foto: Botti.no

Selv om arnestedet for vin sies å være i Armenia / Georgia for 6000 år siden, er Bordeaux for mange vinens vugge. Ingen andre områder i verden utstråler så mye selvtillit og urkraft; det er nærmest selvsagt at viner fra Bordeaux er kongen av vin. Med sitt fantastiske og unike jordsmonn, verdens mest ettertraktede drue i Cabernet Sauvignon, flotte historie, majestetiske slott, en klassifisering fra 1855 som er verdensledende, og blant annet sitt  kløktige salgssystem – en-primeur systemet – er Bordeaux kompleksiteten selv, lenge før vi begynner å se på de forskjellige områdene og vinene.

Vldig forenklet – Bordeaux deles ofte enkelt i to – både område og druemessig. Øst eller vest for elven Gironde – Cabernet Sauvignon eller Merlot som hoveddrue. Våpenbrødrene er oftest Cabernet Franc og Petit Verdot. I tillegg finner vi hvite kvalitetsviner fra Graves på vestsiden. For vin-entusiasten kan vi dele området i tre. Da får vi også Entre deux mers, et stort mer generisk område i sør der det ofte lages hvite viner og røde enklere viner kjent som Bordeaux Rouge eller Bordeaux Superior.

Vinområdene i Bordeaux har et moderat maritimt klima der varmen fra havet bidrar til å varme opp området. Men som vi ofte ser er årgangsforskjellene i Bordeaux veldig store – fra å lage verdens beste viner ett år, til å lage grønne og plumpe eller overmodne / kokte viner året etter. Dette skyldes ofte de varierende værforholdene med mye nedbør som kommer inn fra Atlanterhavet med høy luftfuktighet og av og til vel mye varme.

Det er lite i verden som slår en fantastisk ung, litt vel tanninrik Bordeaux-vin, som matches til et stykke Entrecotè med enkel pommes.  I tillegg vil viner fra Bordeaux som har ristet av seg de første unge år matche godt et lamme-måltid og mer modne eksemplarer der tanninene er vel integrerte og det mer elegante preget er i fokus vil passe fint til and.

Merk spesielt Ch.Mauvesin 2008 (230kr). Det er supert kjøp for pengene.

Konlusjonen

Vinmonopolet har levert stødige lanseringer igjennom pandemien, men de to siste lanseringene har vært under par. Denne lanseringen er generelt moderat, men de vinene som kan trekkes frem er det god til meget god kvalitet. Selv om vi kun omtaler 22 viner er hele 14 viner spesielt anbefalt og vi kaster derfor terningkast 4 på terningen også denne gang. Glere gode partikjøp og generelt bedre viner fra fokusområdene hadde gjort susen denne gang. Går Vinmonopolet for Birdie i mai? Vi gleder oss.

Vinene lanseres onsdag 1.februar og vil være tilgjengelig i de fleste butikkene.

Smaksnotater

Her kan alle vinglade lese 22 smaksnotater på viner som kan anbefales under vinterens glatte is. (Trykk på BILDET for å komme til smaksnotatene)

Legg igjen et svar