Skip to main content

Det er tid for årets sommerlansering på Vinmonopolets basisutvalg. Fagtemaer for juli er blant annet Flor og frukt fra Andalucia, Pet Nat fra Portugal og Spâtburgundere med lavere alkoholprosent og mindre lagring på fat. Det blir også lansert en del lette sommerviner som passer til årstiden.

Når det gjelder totalinntrykket så ser det ut at både Vinmonopolet og vin-importørene allerede har gått inn i sommerferiemodus med shorts og T-skjorte. Det var blandet drops om ble vist fram under pressesmakingen. Vinene som var bra var av meget høy kvalitet mens vinene som var dårlig var – ja, for å si det forsiktig – under pari.

Det kan se ut som Vinmonopolets produktsjefer og importører har tatt en tidlig sommerferie i år.

Det lanseres totalt 31 viner på basis/parti og av disse er det 12 viner som er verdt å trekke fram i sollyset. Den gode nyheten er derimot at alle disse vinene er av generell høy kvaliet og kan spesielt anbefales. Vinene som imponerer mest er vinene fra Andalucia som er uforsterket hvitviner med florpreg. Det kan bli litt sært for noen, men den utpregede Sherry-elskeren liker absolutt dette. Dog er dette viner som kan nytes av alle og vil passe helt strålende til lett saltaktige skinker og faste spanske oster nå på sommeren. Prøv det! Det er en flott kombinasjon.

Valdespino `Viña Macharnudo Alto` Cask-Fermented Palomino 2018 –  239,90 kroner (92 poeng)

Det er spesielt verdt å trekke fram den tørre hvite vinen fra Valdespino. Valdespino er blant de få familieeide vin-eiendommene i Jerez og har historie med sherryproduksjon i over seks århundrer. Vinmarkene ligger sør-østlig vendt 135 meter over havet og har en helling på 10 grader. Jordsmonnet er av denne hvite kjente Alvariza-jordsmonnet som er typisk for Jerez DO. Druene blir håndplukket av natten på grunn av de høye dagtidstemperaturene. 75% av druene blir presset. Druejuicen blir så overført til brukte Sherry-fat der fermenteringen skjer i syv dager. Vinen blir ligget på de døde gjærcellene for å tilføre kompleksitet og struktur i ca. Seks måneder. Til slutt får vinen litt tid på ståtank før filtrering og tapping.

Det som virkelig fremhever vinen er den slanke og friske munnfølelsen. Dette framstår så rent. På kanten sart, men det er nok kraft til at det fungerer kjempegodt. Dette er et helt strålende kjøp.

Aphros Phaunus Pet Nat 2018 – 225,90 kroner (90 poeng)

Det er også verdt å trekke fram to viner i sjangeren Pet Nat. Denne perlende sorten av vin har vært hipsterens gledesdråper og den klassiske vin-samlerens gledesdreper. Disse to eksemplarene fra Portugal er derimot en vin som både den trendy og den tradisjonelle vin-entusiasten vil nikke anerkjennende til. Dette er ikke den ekstreme sorten og har virkelig en friskhet som vil overraske.

Weing. Salwey Spätburgunder 2018 – 218 kroner (87 poeng)

Helt til slutt vil vi nevne en enkel men god Spâtburgunder fra Baden-produsenten Weingut Salwey. Druestokkene er ca. 20 år gamle. Det er brukt en større andel hele klaser under fermenteringen og vinen modnes i eldre 228 liters fat i 12 måneder.  Vinen er flasket ufiltrert. Lett rustikk aromamessig, men har en god og saftig munnfølelse av typisk frukt av kirsebær og bringebær. Vinen vil drikke godt utover sommerkveldene.

Smaksnotater

Her kan du lese smaksnotater på 12 viner som kan anbefales. (Trykk på bildet for å komme til smaksnotatene)

 

Medlem av Botti.no?

Her er smaksnotater på 130 viner som lanseres på bestillingsutvalget fredag 3.juli 2020 kl 0800.

Hvite viner

Røde viner

Legg igjen et svar