Skip to main content

Siste rest av høsten og forberedelser til høytidssesongen gjør at Vinmonopolet slår på stortrommen og leverer meget flott november-lansering med typeriktige hvite og røde spanjoler, meget gode viner fra Barbaresco og søte klassiske viner som treffer godt til en utmerket pris. 

Høsten er på hell og snøen står straks for døren. Da passer det utmerket at Vinmonopolet lanserer viner som passer til peishygge og til kraftigere fiske og kjøttretter. Det lanseres totalt 56 viner i Basis, parti og testutvalget. 26 av disse vinene fortjener hederlig omtale og 11 av vinene er spesielt anbefalt kvalitet vs pris.

Fagtemaene er Piemonte, Rioja, Priorat, Jura, Mosel og klassiske dessertviner. Det er spesielt vinene fra Piemonte som skiller seg ut med viner fra de klassiske indrefiletene i Barbaresco som vinmarkene Asili, Montestefano, Rabajà, Paje og Roncagliette.

Herlige Barbaresco – Dronningen selv. Foto: Botti.no

Det er også interessant at tre forskjellige årganger – 2013, 2014 og 2015 dekkes. Vil du ha klassisk følelse er Roagna Barbaresco 2013 et godt valg. Mer varmere, allikevel herlig konsentrert, strukturert og lagringsdyktig årgang er 2015 og den flotte Barbaresco Roncagliette fra den talentfulle Olek Bondonio et utmerket valg. 2014 er også en årgang som det er verdt å legge merke til. Mer tilgjengelig og med tanninstruktur i verdensklasse er vinene fra blant annet Rivella Serafino, Giuseppe Cortese og Luigi Giordano gode valg.

Nydelige marker sentralt rundt Barbaresco. Foto: Botti.no

Vinmonopolet trekker også fram de mer glemte druene Vespolina og Pelaverga. Vespolina dyrkes gjerne nord i Piemonte rundt Ghemme og Gattinara. Brigatti er kvalitetsprodusent av disse litt sjeldne Piemonte-druene og lager viner på en utmerket måte.

De fleste vinmarkene til Pelaverga finner du rundt den lille koslige byen Verduno som ligger nord for de andre kjente landsbyene innenfor Barolo-appelasjonen. Det er i dag kun 11 vingårder som lager vin på Pelaverga med Burlotto som høyeste referanse. (Blir raskt utsolgt når den lanseres på Bestillingsutalget.) Dog er Bel Colle sin Pelaverga verdt å forsøke.

Ps – i følge Vinmonopolet er 91% av druene som dyrkes i Piemonte er andre druer enn Nebbiolo. Det var til ettertanke.

Verduno- klassisk og tradisjonsrik kommune – virkelig på vei ut av glemselen. Foto: Botti.no

I tillegg til vinene fra Piemonte lanserer det gode viner fra Rioja og Priorat i Spania. Den hvite vinen fra Lopes de Heredina leverer godt og spesielt de to røde vinene på Magnum fra Lopes de Heredina og Conde Valdemar Reserva er to meget gode kjøp. Litt rustikk følelse,  men absolutt tradisjonell og vellagede viner. Også de to søtere vinene fra Sauternes og den meget gode Auslese-vinen fra Nik Weis St. Urbans-Hof er verdt å søke ut til oster og desserter når det nærmer seg høytiden.

Smaksnotater på de hvite, søte og rødene vinene finner du nedenfor. 

Smaksnotater – Basis, parti og test – november 2018 – hvite viner

Smaksnotater – Basis og partiutvalget – november 2018 – Røde viner

Legg igjen et svar