Skip to main content

Vinmonopolet åpner opp for solen og i hyllene slippes det inn lettere hvite viner og røde viner som vil passe til den kommende påsken. Kvalitetsmessig er lanseringen denne gang derimot moderat med noen gode unntak. Her kan du lese omtale av 26 viner som har lansering onsdag 2.mars 2022 kl 0800. 

Annonse

Annonse

Moderat lansering med gode unntak   

Hyllevarer på Vinmonopolet er viner på Basisutvalget.

61 viner lanseres på på basis, parti og testutvalget i januar. Fokusområdene denne gang passer spesielt til våren og påske. Bærekraftig vin fra Sør-Afrika, viner fra Australia, Rioja, Mosel, Bordeauxs Pessac-Leognan og ikke minst viner fra Piemonte har potensiale til å treffe sesongen godt.

Vinmonopolet har hatt noen strålende lanseringer det siste året. Denne gangen er kvaliteten på lanseringen moderat. Det er dessverre få interessante musserende viner under lanseringen. De hvite vinene fra Australia på Sauvignon Blanc er svake og vil ikke gi noe kvalitetsløft til pol-hyllene. Men det er unntak. De hvite vinene fra Mosel leverer  godt til en god pris. Le Strettes Nascetta har en oppsiktsvekkende god pris og er verdt å forsøke for de som vil bli kjent med Nebbiolos ukjente søster. Vinene fra den anerkjente Pessac-Leognan produsenten Ch. Latour-Martillac leverer både i hvitt og rødt. Prisen er også akseptabel. Au Bon Climats Chardonnay fra Santa Barbara er å finne i testutvalget og vil åpenbart for bein å gå på under vårsesongen som nærmer seg med stormskritt.

Det er også Nebbiolo-baserte viner fra appellasjonen Boca og Barbara fra enkelvinmarker å bemerke seg. Spesielt Viettis Barbera Scarrone leverer fabelaktig i 2019-årgangen. Baroloen til Enzo Boglietti fra La Morras vinmarker leverer også godt i en tradisjonell stil. Se mer beskrivelse under.

Denne lanseringen mangler noen parti-kjøp for den selvutnevnte vin-entusiasten. Det finnes så mye gode produsenter fra spesielt både Barolo og Barbaresco som kunne ha levert enda bedre til påsken. Det er også litt skrint med utvalget fra Rioja når det først er et tema.

Konklusjonen er derfor at Vinmonopolet leverer en  lansering som gjør nytten sin for våren, men som med fordel kunne ha hatt flere partiviner av høy kvalitet for å treffe flere nivåer av vinglade nordmenn.

Piemonte

Magiske Piemonte! Foto: Botti.no

Viner fra Piemonte er for mange synonymt med gode lammeretter i forbindelse med påske. Spesielt viner på Nebbiolo fra Barolo og Barbaresco vil fungere som spesielt godt match til lam. Nebbiolo-druen har høy syre og ofte tydelig tanninstruktur. Det krever mat med en god del fett og smak. Et godt tilberedt lammelår med rosmarin, grønne bønner og poteter vil treffe vinene generelt veldig godt.

I forbindelse med denne lanseringen finner vi økologisk sertifisert Barolo og Barbaresco og enkeltvinmarksviner på Barbera-Druen. Det er også Nebbiolo-basert viner å finne fra Boca, den lille appellasjonen i Alto Piemonte som ligger nord for Ghemme og Gattinara. I Boca er det i dag kun 20 hektar vinmark som dyrkes og har gitt kjøligere viner enn fra Langhe-Regionen. Klimaendringene med mer varme og økt kvalitetsfokus i vinmark og kjeller har derimot gitt flere spennende viner herfra.

Nascetta

Le Strette har vinstokker med Nascetta-druen fra 1948. Foto: Le Strette.

Det er også svært gledelig å se lansering av Nebbiolos ukjente søster Nascetta på Vinmonopolet. Druen hadde sin storhetstid i Piemonte på slutten av 1800-tallet og hadde sitt sete i kommunen Novello. I 1877 skrev Giuseppe dei Conti di Rovasenda et essay om druen som han omtalte som veldig delikat og utsøkt. Druen ble derimot ikke dyrket vidstrakt rundt i Piemonte og to faktorer gjorde etterhvert at druen var faretruende nær utrydding – Phylloxera og fattigdommen etter andre verdenskrig. I tiden etter krigen søkte vinbøndene etter druer som var resistente og mer produktive sett i lys av volumproduksjon.

Druen var mer eller mindre utryddet da Elvio Cogno og svigersønnen Valter Fissore reoppdaget og reddet druens eksistens på 1990-tallet. Sammen med Savio og avdøde Mauro Daniele hos vinprodusenten «Le Strette» begynte Cogno en lang kamp for øke Nascettas anerkjennelse. I I 2000 ble Nascetta offisielt registrert som stedegen drue fra Langhe. I 2004 fikk druen sin bekreftelse som bekrefter geografisk område og en viss kvalitet igjennom status som Langhe DOC Nascetta (Denominazione di origine controllata). Druene kan komme fra hele Langhe og vinene må inneholde minst 85% Nascetta. I 2010 fikk Novellos historiske betydning for druen sin anerkjennelse med opprettelsen av DOC Langhe Nas-Cëtta di Novello. Her må druene komme fra kommunen og det er lovbestemt at vinen må inneholde 100% Nascetta.

I dag er det 13 produsenter av Nascetta i Novello og tilsammen 35-40 produsenter innenfor Langhe-regionen. Tilsammen dyrkes det 33 hektar vinmark med druen. (15 hektar i Novello).

Når det gjelder karakteristikken av Nascetta er en tynnskinnet, semi-aromatisk drue om krever lang vekstsesong, og vinstokkens produktivitet er variabel. I enkelte årganger kan vinplantene gi god produksjon, mens i andre årganger er det tilnærmet ingen druer å hente. Druene er blant annet sensitive for ulike typer råte og Botrytis. Syre-nivået er generelt lavt til middels, noe som kan påvirke friskheten i vinene. Alkoholnivået kan variere, gjerne fra 12 til 13,5%. Generelt har viner på Nascetta bra struktur, fedme og god aromatikk, ofte med kryddertoner, urter og en floral overtone. Fruktkarakteren kan variere fra epler, sitrus og stenfrukter til nøtter og honning og med urteaktig preg av rosmarin og salvie.

Mosel

Tysk vinproduksjon kan spores tilbake til Mosel-dalen og romertiden. Foto: JJ Prüm.

Vinmonopolet har også en fin lansering av gode tørre Mosel-viner som treffer sesongen godt. Tysk vinproduksjon har som mange andre vinområder spor tilbake til romertiden med de første tegn til vinproduksjon i Mosel-dalen noen få hundre år etter starten av vår tidsregning. Området er kjent for de bratte skråningene til regionens vinmarker som ligger med mot Mosel-elvens vakre bredder. Jordsmonnet har ofte avleiringer av ulike typer skiferavsetninger. Sammen med den nordlige beliggenheten av vinområdene i Tyskland får vi derfor gjerne Riesling-viner som er lettere, ofte syrlige, med lavere alkohol og med tydelig mineralsk aspekt. Noe blomsterpreg er også å hente fra disse vinene.

Tre utvalgte nyheter (Resterende smaksnotater finner dere under)

Tre utvalgte stjerner for mars 2022.

Her er tre viner vi ønsker å fremheve som utvalgte stjerner i mars 2022  på Basis, parti og testutvalget. De øvrige smaksnotatene finner medlemmer av Botti.no nederst i artikkelen.

Varenummer: 13510701
Vin: Le Strette Langhe Nas-cëtta
Region: Novello, Langhe, Piemonte, Italia
Pris: 247,50 kr
Importør: Grand Wines
Produsent: Az. Agr. Le Strette
Alkohol: 13,5%
Druer:  Nascetta
Beskrivelse: Litt lukket foreløpig, men har god aromatisk og flott kjerne i bakkant med stenfrukt, modne gode eple, muskat, nellik og blomst. Middels fyldig og frisk Nascetta med karakter. Levende frukt av utmerket stenfrukt, eple, kryddertønne og god salthet. Fortsatt litt tett Nacetta som trenger et par år i kjelleren eller litt luft. Dette er særpreg og gir en særegen smaksprofil.
Poeng: 88

Varenummer: 14009601
Vin: Boglietti Barolo del Comune di La Morra 2018
Region: Barolo, Piemonte, Italia
Pris: 423,60 kroner
Importør: Servco AS
Produsent: Enzo Boglietti
Alkohol: 14%
Druer: Nebbiolo
Beskrivelse: Fin struktur i aromabildet med fremovervendte roser, røde bær, noe mørk parfyme, kamfer og noe krydderpreg. Middels til fyldig Barolo med mye god fruktkvalitet for pengene. En middelvei mellom litt juicy appelsin til mer tørket rød fruktkjerne, tydelig nype, tjære og saltet. Bra syre. Tanninene er tradisjonelle i den faste utgangen med lett rivjern, men allikevel ikke på en for utekkelig måte. Fin saltet utgang. Bra tradisjonell Barolo!
Poeng: 90

Varenummer: 10065101
Vin: Cruse Rancho Chimiles Valdiguié 2019
Region: Napa Valley, California, USA
Pris: 264,80 kr
Importør: Moestue Grape Selections AS
Produsent: Cruse Wine Co.
Alkohol: 13%
Druer: 100% Valdiguie
Beskrivelse: Ganske så bred og forførende på duft med mørke rosebusker over modne røde bær, noe urt og lær. Middels til fyldig, frisk og energisk amerikaner som virkelig gir god fruktkvalitet for pengene. Morellaktig frukt, med tydelig litt stram urt, vegetal, lakris, lær og salt på en god fastere utgang. En fin som gir mye, uten kanskje å gi saftighet. Men ren frukt er dette og med det lille ekstra rundt. Kvalitet!
Poeng: 89

Annonse

Annonse

Smaksnotater

Vinene lanseres onsdag 2.mars og vil være tilgjengelig i de fleste butikkene.

Her kan medlemmer lese smaksnotater på 26 viner som kan anbefales under vinterens gløtt mot sol. (Trykk på BILDET for å komme til smaksnotatene)

Legg igjen et svar