Skip to main content

Våren slår innover vårt vakre land og vin-importørene følger opp med lyse og lette viner av god kvalitet. Her kan du lese over ca.300 smaksnotater på viner som lanseres som nyheter eller har årgangsendring i mai.  

Nyhetslanseringen for mai 2023

Det er vår! Sola, blomstene og de lyse vinene kommer frem!

Nyhetslanseringen for mai er som vanlig av god kvalitet og markerer en endring av årstiden. De tyngre vinene pakkes bort og en haug av lettere og lysere viner finnes frem. Det er også starten på en utmerket Rosé-sesong. I år har pressesmakingene vært preget av viner som aldri ble presentert pga av forrige ukes streik. Det vil også være sannsynlig at enkelte viner ikke lanseres grunnet logistikkutfordringer som henger igjen etter streiken.

Vinene lanseres på Vinmonopolets bestillingsutvalg onsdag 3.mai kl 0800. Vi påpeker at prisendringene 1.mai kan gjøre at prisene som er oppgitt ikke er 100% korrekte ved lansering. Vi anbefaler også å kjøpe viner som er årgangsendringer i dag da prisene sannsynligvis vil øke på de fleste vinene.

Merk at det ikke vil lanseres en artikkel om nyheter på basisutvalget denne gang.

Færre musserende viner 

Den fantastiske kjelleren til Griesel. Foto: Botti.no

I fjor var mai-lanseringen full av gode musserende viner fra både Frankrike og Tyskland. Dessverre glimrer de aller beste musserende vinene med sitt fravær i år. Det er rart med tanke på at årstiden med varmere vær og helligdager i vente bruker å bety økt salg av musserende viner. Fra Italia finner vi Ferrari-vinene til en utmerket penge og fra den andre siden av den engelske kanal lanseres topp engelsk musserende fra Simpsons. Tysk sekt er populært i Norge og i mai kommer noen topp musserende viner fra Griesel og Strauch. Fra Frankrikes Champagne er det skrint denne gang, men 2012-årgangen til Charles Heidsieck leverer godt. I tillegg lanseres det to toppviner fra Briant-Leclerc som har blitt en av de store stjernene i Champagne.

Ettertraktede hvite viner fra Frankrike og Tyskland 

Phillip Wittmann har grunn til å smile med siste årganger av Kirchspiel og Morstein. Foto: Botti.no

De som venter på den årlige lanseringen av de flotte hvite vinene fra Marc Morey må dessverre vente lengre. De var oppmeldt til salg, men har ikke kommet landet enda. Men det er topp burgundere å finne. Du må derimot ut av det sentrale Burgund og ta turen nordover. Billaud-Simon viser at de har greid å bevare kvaliteten etter Simon Billauds exit fra familiebedriften. Vinene stråler i 2021 og er en av de beste årgangene smakt fra huset. Mer klassiske toner og smak av Chablis sanne mineralske særpreg imponerer. Følg også med på Robert-Denogents viner med oppgav fra den up & coming appellasjonen Pouilly-Fuissé som nå også har fått egne premier Cru´er. Vi ønsker også å utmerke Marsannays beste produsent Audoin som leverer som alltids supre viner for en riktig penge.

Weingut Wittmann er svært ettertraktet for den norske fine wine entusiasten og som alltid skinner Kirschspiel og Morstein. Det er ikke bare Wittmann som lager gode viner fra Rheinhessen. St Antonys viner er også verdt å følge med på. Wagner-Stempels Heerkretz er som alltid en toppvin og leverer i 2021-årgangen. Knewitz leverer også denne gangen.

På den tyske rose-siden vil vi utheve Bernhard Huber. Alt de tar i hos Huber oser kvalitet, nå også på den roseaktige siden.

Pieropan – Soaves aller beste produsent

Andrea Pieropan lager flotte Soave Classicos. Foto: Botti.no

Det er verdt å registrere at Pieropan har årgangsendringer. Vinene fra Soaves aller beste produsent er kanskje de aller de ypperste hvite vinene du kan få kjøpt i Norge vs pris. Andrea og hans bror har nå laget et vineri som går perfekt inn i Soaves landskap og vinene blir bare bedre og bedre.

Piemonte i verdensklasse 

Giacosas toppviner lanseres nå i mai. Foto: Botti.no

Det er lysere tider i vente. Derimot er det også meget gode røde viner å finne under mai-lanseringen. For mange Barolo-entusiaster har tiden på året kommet for å sikre seg vinene til Serralunga-produsenten Cappellano. Både Barolo Otin Fiorin Pie Rupestris og Barolo Otin Fiorin Pie Franco-Michet leverer knallbra i den gode 2018-årgangen. Glem heller ikke Barberaen som sedvanlig leverer.

Det er også andre Baroloer som får en hver Piemonte-entusiast til å bli blank i øynene. Barolo Falletto Vigna le Rocche Riserva 2017 fra avdøde Bruno Giacosa er spektakulær og imponerer i all sin kraft. Merk også Falletto og Falletto Rocche i 2019 årgangen som leverer skinner på en herlig klassisk måte.

Den mer modernistiske versjonen av Barolo får man fra Domenico Clerico med sitt flotte vineri i Monforte d Alba. 2019-årgangen er kanskje den beste årgangen smakt fra huset og prisene er kanskje noen av de beste av Barolo kvalitet vs pris! Merk også at fatkrydderpreget ikke er dominerende. Frukten skinner den.

Når vi snakker om den mer modernistiske siden. Roberto Voerzio tar avstand fra å være modernist, selv om hans bruk av Barriques kan sette han i den båsen – hvis man ønsker. Det man allikevel heller bør bruke som typebetegnelse på Voerzio er unik. Vinene til Voerzio er alltids noe for seg selv med enorm konsentrasjon og lavt utbytte. Under denne lanseringen kommer kommune-vinen fra La Morra med druer fra de kjente enkeltvinmarkene Cerequio, La Serra, Casa Nere og Fossati. Vinen stråler i den flotte 2019-årgangen.

Hvitvin fra Italia da? Jo da, bemerk de to Timorasso-vinene fra La Colombera. Stedsegne druer fra Piemonte er igjen blitt populært. Timorasso har en lang historie fra regionen, men lav avkastning har ført til at druen var utryddningstruet. Heldigvis ha etterspørselen i samsvar med økt kvalitet på produksjonen. La Colombera lager friske og terroir-pregede viner. Verdt å prøve!

Vi bemerker også at de to flotte Rosé-vinene fra Nervi (Roberto Conterno) og Burlotto. Merk at det kun er igjen 28 flasker igjen på lager av Burlotto og det lages ikke Rosé i 2022-årgangen. Så her er det bare å samle.

Toscana og Spania glimrer med sitt kvalitetsfravær 

Få gode spanske viner denne gang.

I fjor var det vinene fra Toscana som stjal overskriftene. Det er det dessverre ikke i år. Av topp-vinene er det egentlig bare Ornellaia som er av høyere interesse. Col d´Orcias Brunello lanseres i ny årgang som alltids forsvarer den lavere prisen. Merk derimot at Sicilia-legenden Cornelissens  topp-vin er å finne denne gang. For naturvin-entusiasten er dette høytidsdag.

Det er heller ikke de største spanske stjernene som lanseres denne gang. Årgangsendring av Valbuena 5 fra Vega Sicilia og Muga-vinene er dog av interesse.

Så til det som mange har gledet seg over. Her kan alle lese over 300 smaksnotater på viner som lanseres i Mai 2023! (Trykk på bildene)

Musserende og hvite viner

Rosé og røde viner

Legg igjen et svar