Skip to main content

Det er få spor av høst foreløpig. Men de norske vin importørene vet at vær og humørskifte er på vei og fyller derfor bestillingsutvalget med typeriktige viner som vil kle høsten på en god måte. I tradisjonen tro er dette en meget god lansering, selv om de store etikettene avventes til november. Her kan du lese omtale av ca. 450 viner som er nyheter eller som har årgangsendring.

Annonse

Annonse

Høsten ventes

Høsten sniker seg inn.

Hverdagen begynner sakte men sikkert å normalisere seg, selv om vi ser tegn til en fjerde Corona-bølge. Men foreløpig er det mange planer i vinens tegn. Vinmonopolet arrangerer sine messer, det samme gjør Horeca-bransjen. Vinkurs begynner igjen å holdes fysisk.

Nyhetslanseringen på bestillingsutvalget for september er også tilbake til normalen. Et stort omfang av årgangsendringer og nyheter lanseres. Fargen på vinene endres fra det lyse til det mørkere preget. Det er nødvendigvis ikke vinene med svær konsentrasjon eller heftig fatbruk som dominerer lanseringen. Det er stort sett god frukt å finne medbrakt friskhet og viner som har god lagringskapasitet.

Topp viner er finne under lanseringen

Det er meget gode viner som lanseres under september-lanseringen.

Det er som nevnt innledningsvis ikke nødvendigvis de store etikettvinene som lanseres i september. Mange importører holder vinene tilbake til november-lanseringen som omtales som lanseringen med høyest omsetning. Det er allikevel svært god kvalitet på vinene som lanseres nå 1.september. Det er i hovedsak rødt som teller. De hvite vinene er færre og det er heller ikke her man finner de mest interessante vinene. Det er ikke for mange musserende viner som lanseres, men til gjengjeld er det ettertraktede og meget gode bobler som nok kommer til å skape virituell kø.

Musserende og hvite viner

Nikolaihof – en av Østerrikes aller beste produsenter.

Nyheter som det er verdt å merke seg denne gang er de Champagnene fra C.Bouchard RosesJeanne og Legras. Det er også 2008-Champagner fra blant annet Champagne Geoffroy og Clouet å finne. I tillegg slår Ettore Germano til med av Piemontes aller beste musserende viner som virkelig er verdt å forsøke. Når det gjelder de hvite vinene er det det åpenbart at sommer og varme er på hell. Noen hederlige unntak er det derimot.

De hvite vinene fra Alsace-storheten Zind-Humbrecht leverer veldig bra. Østerrike er også representert med kvalitet fra Nikolaihof. I fra Argentina kommer det også viner som det er verdt å følge med på. Vinene fra Chacra stråler i både hvitt og rødt. Barnebarnet til San Guido og Sassicaia gründeren, Piero Incisa della Rochetta har fått med seg selveste Meursault-eksperten Jean-Marc Roulot på et samarbeidsprosjekt med Chachras hvite viner laget på Chardonnay. Det er viner som åpenbart er av interesse for vin entusiasten.

Fra Italia kommer det også en spennende vin, nemlig laget på Nebbiolos ukjente søster Nascetta. Druen er den eneste grønne stedegne fra Langhe og begynte å sakte kveles sin egen død helt til Elvio Cogno og Le Strette helt på egenhand løftet opp og bevarte druen. Nascetta begynner nå å få en voksende fanskare over hele verden og det er endelig godt å se at Le Strettes viner er å finne på det norske markedet. Spesielt Le Strettes Pasinot er verdt å merke seg. Vinstokkene ble plantet tilbake til 1948 og skal være de eldste vinstokkene for nascetta. Dette er viner for de som er glad i særpreg og Italia.

Røde viner

Det er tid for LaLaLa-vinene fra Guigal.

I den grad man trodde at Montalcino begynte å miste sitt fotfeste som kvalitetsområde for vin grunnet økende varmt og tørt klima må man tenke om igjen etter denne lanseringen. Det kommer en rekke Brunelloer fra 2015 og 2016 årgangen under lanseringen. 2016 tyder på å bli en episk årgang for området. Følg spesielt med vinene til Poggio Sotto, Caparzo, Le Ragnaie og Lisini under denne lanseringen.

Det er derimot ikke bare Brunello som skinner i Toscana. Super-toscanerne tok vin entusiastene med storm for noen ti år siden og er fortsatt på moten. Petrolo Campo Lusso på Cabernet Sauvignon og Petrolo Galatrona på 100% Merlot er viner som tar oss med et smil, selv om det åpenbart er viner som kan diskuteres etter smak og egen subjektiv oppfattelse. Galatrona er trolig en vin som Robert Parker ville ha nytt til sin frokost med rik, bred med delikat stil.

Petrolo – Parkers frokostviner.

Det er ingen god september-lansering uten lansering av ypperlige Nebbiolo og Barolo-viner. I hovedsak er det å finne Baroloer fra 2017-årgangen, men riservaer fra 2014 og 2015 er også tilgjengelig under denne lanseringen. 2017 i Barolo var preget av varme og ekstraordinær tørke. Derimot var det flere aspekter som reddet årgangen og har gitt uventet energi til vinene. Vekstsesongen startet tidlig  med tidlig knoppspring. Det betydde at selv om innhøstingen startet veldig tidlig, i gjennomsnitt 25.september, var vekstsesongen 15 dager lengre enn i tilsvarende varme årganger. Også vekslingen mellom varme dager og kjølige netter hjalp veldig, spesielt den helt avgjørende september-måneden i 2017. Mange av vinene har fått nødvendig syre og friskhet.

Under denne lanseringen er det 2017-Baroloene fra garasjevin-makeren Cristian Boffa, Raineri, Ettore Germano, Giulia Negri, Roberto Voerzios og Cesare Bussolos Commune de La Morra-viner som er spesielt interessante. I tillegg vil mange Barolo-entusiaster glede seg over vinene fra Ettore Germano og Massolino med druer den legendariske Vigna Rionda marken i Serralunga. Vinene fra Barbaresco-produsenten CA´del BAIO er også viner som gir masse Nebbiolo for pengene.

Ca´ del Baio leverer meget gode Nebbiolo-viner.

Høsten er heller ingenting uten Syrah-viner. Det vet også vin-importørene. Som vanlig finner man Côtie-Rôties legendariske trillinger fra Guigal i deres LaLaLa-viner, en ny Cornas-produsent i Dumien Serrette. Fra Sør-Afrika er der verdt å trekke fram Porseleinberg 2018 fra Callie Louw. Vinen har fått svært god internasjonal omtale og viser at Syrah også kan skinne i sørlige deler i verden.

Annonse

Annonse

450 SMAKSNOTATER FINNER DU HER

Her kan medlemmer av Botti.no lese ca.450 smaksnotater på viner som lanserer eller har årgangsendring i september. (TRYKK PÅ BILDENE)

Musserende viner

Hvite viner

Rosé og røde viner

 

Fem tilgjengelige stjerner under september-lanseringen

Fem utvalgte stjerner for september 2021.

Varenr: 9060801 (NYHET)
Vin: C.Bouchard RosesJeanne Ursules BdN Brut 2017
Region: Champagne, Frankrike
Pris: 637,20 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Cédric Bouchard
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.0 g/l
Druer: Pinot noir.
Beskrivelse: Stor og kraftfull i duftbildet med denne utmerkede saltmineraliteten som ligger over glasset med litt bredere gul eplefrukt, sommerblomst, våt salt, litt kinnet smør og sval brødbakst. Pen fyldig Champagne med herlig anslag som får smilet fram fra første sekund. Nydelig mineralitet med denne skarpe saltpreget imponerer sammen med varmere brødbakst, syreskarp sitrus, rødere fruktskall og tydelig autolyse. Lang tett utgang med ypperlig syre i denne flotte Champagnen som oser terroir. (AB) Spesielt anbefalt. 
Poeng: 94

 

Hvite viner

Varenr: 10863701
Vin: Bodega Chacra Mainque Chardonnay 2020
Region: Patagonia, Argentina
Pris: 359,90 kr (bestilling)
Importør: First Wines
Produsent: Bod. Chacra SRL
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.8 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Vin fra Argentinske Patagonia der Chardonnay´ene er et samarbeidsprosjekt mellom Piero Incisa della Rocchetta, barnebarnet til San Guido og Sassicaia-oppfinneren og selveste Jean-Marc Roulot, mannen bak noen av verdens mest ettertraktede Burgund-viner. Det merkes! Ren og pen på duft med aromaer av grønne og gule epler, stenrukter, samt røyk, mineraler, nøtter og fat. Pent fyldig vin med en god, kremet munnfølelse med flott fedme. Pen konsentrasjon av saftig, fersk og kremet mineralsk frukt på smak, med vekt på epler og stenfrukter, samt litt sitrusfrukter. Vinen glir frem på en åre av en strålende saltaktig mineralitet. Innslag av urter og krydder, samt nøtter og fat. Frisk syre. Flott lengde med en fersk, kremet og tørrende avslutning. Meget vellaget vin. Drikker flott nå, men dette blir virkelig nydelig om noen år. Spesielt anbefalt.  
Poeng: 91

 

Varenr: 13510901 (NYHET)
Vin: Le Strette Pasinot Langhe Nas-cëtta 2019
Region: Piemonte, Italia
Pris: 339,20 kr (bestilling)
Importør: Grand Wines
Produsent: Az. Agr. Le Strette
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:4.7 g/l
Druer: Nascetta.
Beskrivelse: Endelig i Norge! Dette er vin på Nasetta-druen som er Nebbiolos ukjente søster og det eneste stedegne grønne druen fra Langhe. Vinen lages på druer fra vinstokker plantet tilbake i 1948. Le Strette er sammen med Elvio Cogno den som har reddet druen fra den sikre død. Dette er verdt å forsøke!

Fin dybde på duft med denne pene skarpheten i mineralene som stikker seg fram med frisk sitrus og gult eplepreg i bakkant. Bra fyldighet i vinen med denne gode fedmekarakteren som bringer fram glede med god saftig eple, mot saftig melon, nye kryddersorter og salter. Syren greier å holde seg inne i gamet og leverer en utmerket Nascetta helt der oppe blant de beste. Spesielt anbefalt.  
Poeng: 90

 

Røde viner

Vin: Petrolo Galatrona 2018
Region: Toscana, Italia
Pris: 1 299,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Produsent: Petrolo Soc. Agr.
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.5 g/l
Druer: Merlot.
Beskrivelse: 30 000 flasker laget. Modning 18-20 måneder i fransk Tonneaux og barriques.  1/3 nye fat. Virkelig intens i aromabildet med masse som foregår. Vinen greier på en utmerket måte og ikke fremstå for brutal, men er på den ytterste delikate siden med flott frukt av modne solbær, plommer, espresso, lær, litt blod, tørket løvverk, bacon og med en lett fin sødmefølelse i bakkant. Bra fyldig vin som brer seg ut med all sin kraft, heldigvis på denne Merlot´ ske måten med skikkelig delikat munnfølelse med moden plomme, blåbær, fyrstikk, lær, kjølig kaffe. Tanninene er silke. Lang og deilig utgang. Ja, hva skal man si? På mange måte er dette vinen Robert Parker ubetinget drikker til frokost, men på andre siden blir dette faktisk veldig innsmigrende og flott. Uansett om det er en vin til diskusjon, dette er strålende saker. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 95

 

Varenr: 10540701
Vin: Ca’ del Baio Autinbej Barbaresco 2018
Region: Piemonte, Italia
Pris: 269,90 kr (bestilling)
Importør: Pure Wine
Produsent: Ca’ del Baio
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.3 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Ganske tydelig i aromaene med mye opp av glasset med veistøv, jord, men også roser, tørket løvverk, røde bær, oransje, mot nype og en lett tjæreaktig bakkant. Middels fyldig vin med god balansert munnfølelse der det klassiske og strammere preget forfører masse med lys rød frukt, lett tørket skall, soppaktige toner og jord. Lang og fast utgang, men tanninene biter som de skal de. Syren er der også. Veldig mye klassisk Nebbiolo for pengene dette! Løp og kjøp! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 90

 

Legg igjen et svar