Skip to main content

Vinmonopolet la listen høyt med den meget gode juli-lanseringen. Det er glede å se at Vinmonopolet hopper enda høyere med lanseringen av ypperlige høstviner under September-lanseringen. Her kan du lese 35 smaksnotater på viner som lanseres under en av de beste Basislanseringene på mange år. 

Annonse

Annonse

Høsten er på vei 

Høsten kommer snart.

71 viner lanseres på basis, parti og testutvalget nå i september, derav 55 viner på basis. Fokusområdene denne gang meget typeriktig sesongknytninger. Vi finner blant annet vin fra Nord-Rhône, Portugal, GG`fra Tyskland, ÖTW fra Østerrike, nordiske viner, Georgia, Alta Langa i Piemonte, Rockpile California og kvalitetsvin fra Burgund. Det er det røde element som kommer til å fylle opp hyllene, både i kvantum og i kvalitet, men med gode musserende og hvite viner i birollene.

Vinene

Fantastiske Cornas. Foto: Botti.no

Vinene er generell av meget god kvalitet. Prisene er kanskje litt høyere enn normalt, men så er det viner fra ettertraktede områder med mindre produksjon og høyere arbeidskostnad. Vinmonopolet har denne gang, med hell, satset på viner spesielt fra Nord-Rhône og Portugal. For mange vin entusiaster er Syrah ensbetydende med Høst. Det er forståelig. Denne mørke kraftfulle frukten pakket inn med all slags parfymer, krydder og jern er stort sett ypperlig til alt av vilt, fugl og rødt kjøtt.

Under denne lanseringen er det spesielt vinene fra den lille appellasjonen Cornas med sine 145 hektar og Côtie-Rôtie som sjarmerer. Dette er viner som tidligere kanskje har vært litt vanskelig å tilnærme seg som unge, men klimaendringene har ført til at også fra Nord-Rhône er det å finne viner som kan nytes tidligere enn før. Syrah-vinene til Benjamin & David Duclaux, Pierre Gaillard, Dom. Du Coluet og François Villard er gode kjøp som med litt til i dekanter kan allerede nytes i høst.

Portugal er et annet vinområde som lager ypperlige viner som roper høst. Under denne lanseringen er det de tørre røde vinene til Niepoort og Luis Pato som er verdt å trekke frem der druen Baga får skinne i all sin prakt.

I tillegg er det verdt å nevne vinene til Mauritson og Seghesio Zinfandel-druen. Disse to tøffe amerikanske gutta skulle egentlig lanseres i sommer, men vinene står seg fint også til høstens retter med rødt kjøtt og kraftfull saus.

Når det gjelder de musserende vinene er det nok heller en smal lansering, noe som kanskje ikke er uventet med tanke på værskiftet som nå kommer. Prøv gjerne de svenske musserende fra Kullabergs Vingård og Skepparps Vingård for oppleve at klimaendringene har gjort det mulig å lage kvalitet fra vårt naboland.

Lanseringen av de hvite vinene er derimot god. God kvalitet fra Burgund til en fornuftig pris har blitt vanskelig, men Rijckaert og Jadot leverer to meget gode Premier Cru viner fra Blagny, som ligger mellom Meursault og Puligny-Montrachet. Det er viner som vil passe de litt fetere fiskerettene i løpet av høsten. I tillegg er Rieslingene fra markene Kirchspiel og Hölle signert Weingut Domdechant meget gode med tanke på kvalitet vs pris.

Helt til slutt er det verdt å nevne vinene fra Georgia. Landet er som kjent sammen med Armenia vinens vugge og her har det vært laget vin i flere tusen år. Under denne lanseringen er det å finne sedvanlige oransjeviner og røde viner modnet på store leirkrukker (Qvevri). Kvaliteten er god og prisene lave. Det gjør det absolutt verdt å forsøke disse kvalitetsvinene.

Konlusjonen

Terningkast 6 for Vinmonopolet i September 2021.

Konklusjonen er at dette er rett og slett en utmerket lansering på Basisutvalget som fortjener terningkast 6 på terningen. Her har Vinmonopolet gjort et godt forarbeide og funnet viner på ulike vintyper fra flere kvalitetsområder som roper høst. Hele 35 av disse vinene kan vi trygt anbefales til den som er glad i vin.

Vinene lanseres onsdag 1.september og vil være tilgjengelig i de fleste butikkene.

Smaksnotater

Her kan medlemmer lese smaksnotater på 35 viner som kan anbefales under sommerens varme. (Trykk på BILDET for å komme til smaksnotatene)

Annonse

Annonse

Fem utvalgte nyheter 

Musserende vin

Varenr: 13344901
Vin: Kullabergs Josefinelust Brut 2019
Region: Skåne, Sverige
Pris: 399,– kr
Importør: Champagneinwest
Produsent: Kullabergs Vingård
Alkohol:12.00%
Druer: souvignier gris og solaris.
Beskrivelse: Faktisk sjarmør på duft dette her med pærekjøtt, kjølig melon eple og vårblomst. Middels fyldig og levende musserende vin med saftig eple, mot kjølig pære, kjeks og masse urter. Rene urtehagen faktisk, på en god måte. God friskhet på utgangen som skaper glede. Mye penger, men så er dette noe spesielt. Veldig bra sak! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 88

Hvite viner 

Varenr: 13372401
Vin: Rkatsiteli Dry Amber Wine 2019
Region: Kakheti, Georgia
Pris: 169,90 kr
Importør: IB Fine Wines
Produsent: Wine Thieves
Alkohol:12.80%
Druer: Rkatsiteli.
Beskrivelse: Merk –  dette er en oransjevin. Ganske så rik og moden på duft med denne karamellserte frukten, mot fersken, tørket honning, nøtt og krydder. Middels fyldig vin med denne pene karakteren i munnfølelsen med tørket frukt, strå, nøtt og med denne fine lette saltheten som strammer seg til å slutten. Ikke for kompleks på en måte, men frukten er ren og dette er åpenbart håndverk i denne oransjevinen. Hallo Georgia! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 86

 

Røde viner

Varenr: 5756901
Vin: Seghesio Rockpile Zinfandel 2017
Region: California, Usa
Pris: 429,90 kr
Importør: Fondberg
Produsent: Seghesio Family Vinyards
Alkohol:15.40%
Druer: zinfandel og zinfandel.
Beskrivelse: Rik, bred men allikevel ganske så forførende på duft med mørk masse av bjørnebær, rødere plommer, kaffe, godt trevirke, nellik og blomst i godt driv fra sommer til høst. Bra fyldig masse som kommer i mot deg og tar seg i sin favn med sin flotte saftighet av sødmefulle plommer, bjørnebær, litt tørket rød fruktkant, tobakk, kaffe, krydder, lær og lakris på en god fast tannin-utgang, men allikevel med denne følelsen av bløthet som sjarmerer. Biffvin med sjel! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 92

 

Varenr: 5635101
Vin: Dom. du Coulet Cornas Brise Cailloux 2018
Region: Rhône nord, Frankrike
Pris: 419,90 kr
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Dom. du Coulet
Alkohol:14.00%
Druer: syrah og syrah.
Beskrivelse: Forførende og utadvendt Cornas med masse frisk frukt av rødere karakter før den mørkere frukten overtar showet sammen med lett jern, kalk, mot kritt, hvit lakris, blomst og pene urter. Bra fyldig, rik og absolutt frisk Cornas som spiller på det mer moderne med framovervendt mørk sødmefull frukt, krydder, lær, lakris og lett blodig karakter. Saftig utgang med sømløse tanniner for en Syrah. Bra syre også. Dette var absolutt en tidlig moden vin som vil skape glede allerede ved høstens matbord. Meget bra vin! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

 

Varenr: 10106901
Vin: Niepoort Nat Cool Bairrada Tinto 2020
Region: Beiras, Portugal
Pris: 179,– kr
Importør: Winetailor as
Produsent: Niepoort
Alkohol:12.50%
Druer: Baga.
Beskrivelse: Leken sak på duft med masse sommerlige blomster som hopper her og danser sammen med tydelig parfyme og bringebær. Middels fyldig og uttalt saftig vin med enkel, men god fruktkarakter av bringebær, lett sødmefull rødere bær og krydder. Fin sømløs utgang. Veldig morsom denne her! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 87

 

Legg igjen et svar