Skip to main content

Champagne er noe for seg selv. Sjelden har en drikke blitt forbundet med fest og høytidigheter som boblenes dronning. Populæriteten og salgsvolumet til Champagne har ført til at mange av husene nå eies av store multi-konsern, men et av de mest kjente Champagne-hus står allikevel fast som et familie og tradisjonspreget institusjon – nemlig Pol Roger fra Epernay.

Huset Pol Roger i Epernay. Foto: Pol Roger

I fjor var 5.generasjon familie fra Pol Roger på besøk i Norge Fine wine event. Hubert de Billy, sønn av Christian Pol Roger, er ansvarlig for salg og markedsføring og reiser rundt i verden for å markedsføre husets Champagner.

Hubert viser de forskjellige områdene de har vinmark i Champagne. Foto: Botti.no

Historien om Pol Roger. Foto: Botti.no

En fin vertikal med Sir Winston Churchill. Foto: Botti.no

de Billy forteller at familiebedriften startet ved at unge herr Pol Roger fra Aÿ fikk på midten av 1800-tallet hjelp av sin advokatfar til å begynne med drømmen sin – å selge Champagne! Familien flyttet til Epernay i 1951 og han viste tidlig kløkt og evne til å se an sitt marked. Tørre musserende begynte å bli populært i Storbrittania og Pol Roger fikk tidlig innpass i det britiske markedet. Den Britiske kongefamilien skal tidlig ha blitt meget imponert av hans tørre Champagner og det ble knyttet bånd som lever i beste velgående i dag da Pol Roger visstnok var offisiell leverandør av Champagne under bryllupet til Prins William og Kate Middleton i 2011.

Pol Roger greide i sin levetid å bygge opp familieeiendommen som en av de mest anerkjente Champagne-produsentene fram til hans død i 1899. de Billy forteller at Pol Rogers sønner Georges og Maurice ikke fikk noen god overtakelse av bedriften, heller tvert i mot. Kort tid etter at deres far var begravd raste kjelleren deres sammen og over 1,5 millioner flasker tiltenkt det britiske markedet ble ødelagt. Denne tragedien var såpass stor at familien fikk hjelp av andre lokale champagne-forhandlere og necocianter til å stable seg på benene igjen, og allerede i 1903 stod en ny kjeller klar, en kjeller som brukes den dag i dag.

Dyp og majestetisk kjeller bygd etter katastrofen i 1903. Foto: Pol Roger

Kjelleren ble bygd for framtiden, hele tre etasjer dyp. Kjelleren er en av områdets dypeste og kaldeste kjellere og modningen av Champagnen i dette miljøet gir et fint særpreg på Champagnene til Pol Roger. de Billy forteller at modningen i den kalde kjelleren kan gjøre at Champagnene miste litt preg av terroir, men gevinsten er ekstra eleganse i Champagnene.

Renommèt til huset Pol Roger forsvant ikke med Pols bortgang eller den ødelagte kjelleren, men populariteten til Champagnene steg utover 1900-tallet. Det er godt kjent at en av de store herrer i verdenshistorien, Sir Winston Churchill, tidlig ble storkunde av Pol Roger, noe som familien følgelig har brukt i sin markedsføring etter hans død. I følge huset skal Churchill ha bestilt over 500 kasser med Pol Roger Champagne i sine siste leveår, og det var naturlig at en egen Cuvèe ble oppkalt og lansert etter denne historiske herren.

Dette skal visstnok være en av Wir Winston Churchills Champagne-regninger. Foto: Pol Roger.

de Billy forteller at idag er Pol Roger er en av de større forvalterne av vinmark i Champagne-distriktet med sine 92 hektar som ligger rundt i Montagne de Reims, Vallée de Ia Marne, Vallée d’Epernay og i Côte des Blancs. Men etterspørselen er stor, så nesten 50% av druene er kjøpte druer fra andre produsenter. Totalt sett lager Pol Roger idag årlig 1,8 millioner flasker Champagne, som faktisk gjør Pol Roger til et av de «minste av de store husene» i Champagne.

Pol Roger har flotte vinmarker spredt rundt i Champagne-distriktet. Foto: Pol Roger.

Pol Roger lager også blanc de blancs – Champagne på 100% Chardonnay, mens de øvrige Champagnene er en blend på klassiske druer. de Billy fortalte at Chardonnay gir finessen i Champagnene deres med mineraler og blomstertoner, Pinot Noir gir kropp og styrke mens Pinot Meunier legger til frukt og rundhet. Druene vinifiseres hver for seg og pressingen skjer aldri mer en 6 timer etter plukking, forteller de Billy.

Han forteller videre at deres filosofi er at de skal øke smaken av druene. Alkoholfermenteringen skjer på lav temperatur i under 20 dager. Pol Roger gjennomfører maloaktisk gjæring på sine Champagner og ved andre gangs fermentering blir det tilsatt gjær og sukker. Med tanke på at Pol Roger produserer nesten to millioner flasker i året og eksporterer Champagnene til over 80 land er det imponerende at huset fortsatt bruker menneskekraft til å snu flaskene under modningen. Ikke verst det.

Store moderne ståltanker brukes til fermenteringen. Foto: Pol Roger.

Modning på fat. Foto: Pol Roger

Champagnene snues – 1,8 millioner flasker – fortsatt med menneskekraft. Foto: Pol Roger

Ha en flott høytid!

Smaksnotater

Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill Brut 2008 – Spesialbutikk – 1279,00 kroner (10611301)

Intens og overraskende aromatisk med pen moden sitrus, gule meget freshe blomster, brioche, nøtter, autolyse og med meget pene salter. Meget fyldig og dyp Champagne med stor munnfølelse. Ungdommelige sitrusfrukter og gule epler med et pent fint syrlig snitt. Litt trang, men er fylt til randen av alle nødvendige komponenter. Fantastisk lang utgang med nydelig saltutang. Hvilken energi i avslutningen! Champagne for de neste 20-3o årene. Flott Sir Winston! 240 flasker tilgjengelig. 95 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Champagne Pol Roger Winston Churchill 2006 – Spesialutvalg – 1265 kroner (10162601)

Champagnen har en dyp gyllen fin farge. På nesen oppleves Champagnen som konsenterert, men allikevel litt sjy og forsiktig med lette grønne frukter, noe gjær, kjeks og autoglysepreg. Pen fyldig Champagne med preg av modne røde epler, en herlig kremet mousse med mye salt og mineralsk preg. Noe gjærbakst. Syren er crispy og balanserer champagnen på en herlig måte. Litt stum utgang foreløpig. Konklusjonen er at dette er MYE Champagne, men denne vil trenge tid på å finne ut av det. Dette er en flott gave til kjelleren. 93 poeng. For .

Eldre smaksnotater

Pol Roger – eldre smaksnotater

Legg igjen et svar