Skip to main content

I det sola kommer med sin energi og positivitet kommer raskt en grått skylag innover fjord og fjell og legger seg som et kjedelig teppe over bygd og by. Her skal ingen glede deles. Frosten tapper deg for den siste energien før unger er levert i skole og barnehager og du har låst deg inn på jobb. Det er mørketid. Alle årstider har sine utfordringer, men også gleder. I vintertiden kan vi ihvertfall kose oss med fet fisk og gode kjøttretter. I tillegg er stearinlysene tent og peisen knitrer. Hyttekos hjelper også. Joda, vinter går det også.

Mørket har senket seg over St.Emilion og verdens vinområder. Foto: Botti.no

Det er også fristende og ta fram mer mørkere og dystre viner fra kjelleren. Dog er ikke vinter ensbetydende med å ta fram store kraftige sødmefulle saker med et hav av alkohol. Den tiden er forbi. Norge har et rikt utvalg av meget gode balanserte viner på Vinmonopolets bestillingsutvalg som vil passe både årstid og julehøytid på en god måte.

Enklere men gode Rhône-viner, Barolo, toscanere og gode viner fra Portugal kan stort sett gi motivasjon til å holde ut til vårens lysere saker kommer fram.

I tillegg er det igjen jaktsesong på gode Portviner. Portvin er vel ikke innenfor sjangeren trendy, men det er få områder som lager så høy kvalitet som hetviner fra Douro-dalen. Jeg blir år etter år overrasket over hvor godt dette er. Så i år er det lov til å hente fram god-osten og kjøpe en god portvin. Det fortjener du.

Druene er borte. Det er dvale. Foto: Dönnhoff.

Her følger smaksnotater på 10 røde viner og 8 Portviner som treffer årstiden på en god måte. Merk at dette stort sett er viner som er på bestillingsutvalget så du må bestille ganske så raskt hvis du trenger vinene til julens høytid.

I tillegg har du en enkel artikkel om Portvin du kan lese i vintermørket. Ha en god siste innspurt før høytiden setter inn.

Smaksnotater – Det er mørketid

Portviner

 

 

Legg igjen et svar