Skip to main content

USA er et vinland som har stått stødig på egne ben i mange år, men også her finnes det produsenter som har banet vei og gått foran som flaggskip når verden og det europeiske markedet skulle sjarmeres. Ett av disse flaggskipene, som er umåtelig populær i Norge, er flotte Ridge fra Santa Cruz i California.

Monte Bello, det der originale vineriet ligger oppe i åsryggen. Foto: Ridge.

Mange tror nok at Ridge vineyards oppstod med den legendariske vinmakeren og partneren Paul Draper, men faktisk så går historien til Ridge tilbake til 1885. Legen Osea Perrone med sine italienske aner kjøpte 72 hektar mark nær toppen av Monte Bello i Santa Cruz som han terrasserte og plantet vinplanter på. Å plante vinmarker i såpass høyde, rundt 800 meter over havet, var kanskje vågalt, men historien har vist at marker i Californias høydedrag har vært en fordel med vindene og påvirkningene fra havet som ofte gir et kjøligere klima. Eiendommen og vineriet ble oppkalt etter Monte Bello-toppen og Perrone brukte kløkt og midler da han bygget vineriet i fjellsiden. De første vinene ble lansert i 1892. Dessverre ble det vanskelig å være vinbonde på 1920-tallet da forbudstiden inntraff og eiendommen kom seg aldri helt til hektene igjen før nye krefter ved herremannen William Short overtok eiendommen på 1940-tallet og begynte å oppgradere eiendommen.

Samtidig begynte også andre å interessere seg for vinmarkene rundt Monte Bello. Eiendommen rett nedenfor Perrone – Torre Ranch hadde blitt oppgradert og flere vinparseller hadde blitt replantet til Cabernet Sauvignon og for første gang ble Chardonnay plantet på Monte Bello skråningen. Fire kollegaer fra Stanford forskningsinstitutt, Dave Bennion, Hew Crane, Charlie Rosen og Howard Ziedler fulgte guttedrømmen og kjøpte opp Torre Ranch og 15 hektar vinmark. De laget sin første vin på Cabernet Sauvignon på tidlig 60-tallet og under navnet Ridge Vineyards lanserte de i 1962 sin første ”Monte Bello”.

Herlige Monte Bello! Foto: Ridge

Kjøligere klima i høyden. Foto: Ridge

I 1964 fortsette de framgangen da de lanserte deres første Zinfandel som kom fra vinmarker lengre ned i åsryggen. I 1966 lanserte de vinen som er ganske kjær for mange i Norge – nemlig deres første Geyserville Zinfandel. Vinproduksjonen begynte for alvor å kreve eierens oppmerksomhet da de på slutten av 1960-tallet kjøpte opp den gamle eiendommen til Perrone, nevnte «The Monte Bello Winery», samt en del av de gamle vinmarkene som førte til at de nå eide over 45 hektar vinmark.

Så hva gjorde man når utviklingen krevde mer av eierne? Her kom mannen som i dag kanskje anerkjennes som en av tidenes amerikanske vinmarkere inn i bildet. Paul Draper, mannen som var utdannet i historie ved universitetet i Stanford, ble rådført da han kom hjem fra Chile der han i regi av Fredskorpset hadde deltatt i byggingen av et vineri. Under Drapers ledelse ble vineriet til gamle Perrone restaurert, og filosofien til Ridge ble tradisjonell vinlaging der det ble hentet inspirasjon fra de første vingårdene i California og de tradisjonelle slottene i Bordeaux. Draper ville ha en så naturlig vinproduksjon som mulig, og ønsket at naturen skulle gjøre sitt arbeid i fred. Det ble brukt kun naturlig gjær fra eiendommen og Draper lot maloaktisk fermentering oppstå naturlig.

200 liters amerikanske eikefat. Foto: Ridge

I tillegg fortsatte Ridge å ekspandere videre med første lansering av en annen klassiker i Norge, Zinfandel Lytton Springs, som de for øvrig en del år senere kjøpte vineriet og eiendommene til i Dry Creek, Sonoma County. I 1974 var første gang Ridge produserte Merlot-druer fra «The point«, den høyestliggende delen av Monte Bello-vinmarken. Fra 1975 ble druer herfra brukte til Bordeaux-blenden til den klassiske Monte Bello`en, men ettersom årene har gått og nye vinstokker ble plantet var det nok druer av god kvalitet til å kunne lage en egen vin basert på Merlot.

Ridges sitt vineri i Lytton Springs, Dry Creek, Sonoma County. Foto: Ridge

Vinmarkene til Lytton Springs. Foto: Ridge

Det internasjonale gjennombruddet for Ridge kom i 1976 med femte plass under den legendariske vinsmakingen ”The judgment of Paris”, der viner på Cabernet Sauvignon og Chardonnay fra California konkurrerte og viste klasse mot de tradisjonelle toppslottene på Bordeaux vestside. Med berømmelse kommer dessverre verdiøkning og et japansk helseforetak kjøpte Ridge i 1986. Heldigvis ble Draper også anerkjent av sine nye eiere og han ble ansatt som styreformann og leder av Ridge som i 1988 kjøpte opp de siste vinmarkene til gamle Perrone-eiendommen. På 1990-tallet ble Eric Baugher vinmaker og Paul Draper pensjonerte seg for fem år siden.

Vinene leverer fortsatt strålende den dag i dag, både viner på Chardonnay, Zinfandel, Merlot og ikke minst den klassiske Bordeaux-blenden med Cabernet Sauvignon i hovedrollen. Det jeg vil utmerke med Ridge Vineyards er at alle vinene herfra er av høy kvalitet uansett årgang og de fleste vinene vil ha en fordel med tid i kjelleren.

De hvite vinene balanserer helt i grenseland med en del fatfølelse, men spesielt Ridge Monte Bello Chardonnay leverer flotte viner hvert år med sin flotte konsentrasjon, frukter og ofte med en herlig kremete smørpreg. Vinene på Zinfandel er helt i verdensklasse og Ridge Geyserville er for meg essensen av Zinfandel med sin rike, konsentrerte og balanserte frukt som bare roper grillmat og sommer. Ridge Monte Bello har dessverre, som mange andre toppviner fra USA, blitt relativt dyr. Men vinene er allikevel fabelaktige med sin herlige konsentrasjon og kompleksitet. En ny vin for meg er deres strålende vin på 100% Merlot druer fra vinstokker som tidligere gav druene sine til deres Røde Monte Bello. Vinen viser ytterste finesse og er virkelig for deg som synes viner fra Øst-Bordeaux er bedre enn de mer maskuline vestkanttraverne.

 

Tilgjengelighet

Vinene, utenom Geyserville og Monte Bello Chardonnay, ble lansert på bestillingsutvalget sist fredag og som alltid med Ridge så forsvant vinene i rekordfart. Dog er det vanlig at en del butikker har fått kloa i enkelte av vinene og i løpet av onsdag 17 januar vil noen av vinene være å få tak i en meget begrenset tidsperiode. Ridge Lytton Springs er den eneste vinen som det er litt kvantum av, så den er igjen å finne i bestillingsutvalget.

Når det gjelder Geyserville og Monte Bello Chardonnay vil vinene lanseres på bestillingsutvalget i Mars.

 

Smaksnotater

Hvite viner

Ridge Monte Bello Chardonnay 2014 – Bestillingsutvalget – Lanseres i Mars. 

Vinen er laget på 100% Chardonnay som er håndplukket fra fire plotter i den berømte Monte Bello-vinmarken og innehar 14,2% alkohol. Det er brukt hele klaser og vinen er fermentert på fat før den ble modnet i 19 måneder på 92% amerikanske og 8% franske eikefat. Kun 8% av fatene var nye i 2014-årgangen. Vinen er flasket i mai 2016.

Ren lys gyllen på farge. Rik, mer mot kjøligere frukter på nesen med et flott fruktpreg der herlige undermodne sitrus og nektar bader i en symfoni av smørblomster, nøtter, tofee, og et fint intergrert treverk.

Det er ingen overkonsentrert eller kraftig sak som treffer deg på paletten, men ren, presis og elegant frukt som vektløst driver rundt i ganen. Noe gul tropisk frukt, sten som er gnisset sammen for å tenne bålet, og et resultatet av bålet – et vel brent treverk – gir en meget flott vin, som dog kanskje har vært mer kompleks i tidligere årganger. Trenger også litt tid for å integrere eiken, så gi vinen 3-4 år i kjelleren. Antar det blir som å drikke silke. 94 poeng. Spesielt anbefalt

 

Ridge Chardonnay Estate 2015 – Bestillingsutvalget – 519 kroner

Vinen er laget på 100% Chardonnay med håndhøstede druer og hele klaser er brukt. Vinen har undergått fermentering på eikefat før modning i 14 måneder på hovedsak amerikanske eikefat med et lite innslag av franske fat. 8% av fatene er nye, resten er fra 2-5 år brukte fat. Vinen er tappet på flasket i januar 2017.

Vinen er ren og gyllen på fargen. Vinen har et presist og forførende uttrykk på nesen med fin fruktighet, der sitrusfrukter, smør, lett floale toner og godt integrerte fat gir et overraskende harmonisk aromabilde.

Vinen er middels konsentrert på paletten, med tropisk, noe varm frukt, et snev av sitrus, bitre blomster, og med et pent treverk. Også noe brente steiner. Vinen trenger nok et par år i kjelleren for å finne balansen, men dette er som alltid en bra amerikansk utgave av Chardonnay dette. 91 poeng.

 

Røde viner

Ridge Monte Bello 2014 – Bestillingsutvalget – 1399 kroner

Denne ikonvinen kommer med druer fra 19 av de 26 parsellene i Monte Bello og er laget på 75% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot, 5% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot. Vinen oppnådde fine 13,5% alkohol. Vinen er modnet i 22 måneder derav på 97%  amerikanske eikefat, 2% franske eikefat og 1% ungarske eikefat. Og andel nye fat? 100%!

På farge er vinen klar med mørkere rød kjerne og et snev av lilla kant.

Vinen er rik og relativt åpen på nesen med lett konsentrerte modne solbær, litt røyk, krydder og et snev av blyantspiss. Dette går det an å lukte lenge på.

På paletten er vinen fyldig med dyphet og vinen har pakket seg godt inn med sine herlige modne solbær, mørkere plommer, noe tretoner og lett lærpreg. Lang, bittelitt syrlig utgang med sine faste tanniner og flotte syre. Vinen har i dag noe uforløst som venter på å komme og vise verden hva den er. Men det kommer det. 94 poeng.

 

Ridge Merlot 2014 – Bestillingsutvalget – 520 kroner 

100% Merlot-druer som kommer fra Monte Bello vinmarken i Santa Cruz. Vinen er modnet på amerikanske eikefat i 21 måneder og tappet på flaske i august 2016. Vinen innehar 13,5% alkohol.

Vinen har en lett mørkere rød kjerne med lysere kant. Vinen er ingen bråkmaker på nesen, men er fryktelig raffinert og presis med rene solbær, modne bringebær, og med lette florale toner.

Vinen slår umiddelbart inn som forførende og viser herlig fløyelsaktig rødbærsfrukt med solbær, moreller, et bittlitt mørkere sjokoladepreg samt lett tobakk på paletten. Vinen har en lang silkeaktig utgang med tanniner som er sømløst med på ferden. Hvilken positiv overraskelse! Merlot i verdensklasse. 94 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Ridge Estate Cabernet Sauvignon 2014 – Bestillingsutvalget 549 kroner

Denne vinen som også har druer fra den berømte Monte Bello marken innehar 75% Cabernet Sauvignon, 14% merlot, 6% Petit Verdot og 5% Cabernet Franc. Hele klaser ble fermentert på lokal gjær og vinen har gjennomgått maloaktisk gjæring på ståltank før avslutning på eikefat der vinen hadde ytterligere 16 uker sammen med døde gjærceller. Vinen er modnet i 19 måneder på amerikanske eikefat derav 70% nye fat.

Rødlilla med mørkere kjerne og lysere kant preger vinens farge. Forførende, dog ikke for intens, med rød saftig fruktdreven nese med kirsebær, solbær, lett lær og noe kaffetoner.

Middels + konsentrert på paletten med saftige litt sødmefulle røde bær med fin syrlige nerve som fører vinen middels bredt rundt i munnen. Også noe jordlige toner og et snev av lyst røyket kjøtt.  Det er en meget god vin dette, som trenger litt tid i kjelleren. 92 poeng.

 

Ridge Geyserville 2015 – Bestillingsutvalget – Lanseres i Mars. 

Den berømte vinen på hovedsak Zinfandel fyller 50 år, og får druene sine fra blant annet imponerende 130 år gamle vinstokker. Det er hentet druer fra 37 plotter som er vinifisert Hver for seg. I denne årgangen er blenden 70% Zinfandel, 15% Carignane, 12% Petite Sirah og 3% Alicante Bouschet. Vinen er modnet i 14 måneder på 100% amerikanske eikefat derav 5% nye, 14% ett år, og 81% tre eller fire år gamle fat. Vinen er tappet på flaske i februar 2017. Alkoholnivået er på 14,5% alkohol.

Krystallklar med presis granatrød farge med noe lysere kant. Geyserville! Ah, så forførende på nesen! Noe tydelige superfriske klare bær med preg av moreller, saftige plommer og med noen røde roseblader. Litt alkoholstikk, men det går raskt over.

Vinen er fyldig, maskulin og strukturert men uten å være aggressiv eller i ubalanse. Denne forfører deg med plommer, lær, eik og på kanten noe mørkere sjokolade og vanilje. Middels til lang smattende utgang, med relativt faste tanniner. Biffen vil skrike av glede når den treffer denne rakkaren til sommeren. Geyserville må være verdens beste vin på Zinfandel? Så stor, men allikevel balansert? 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ridge Lytton springs 2015 – Bestillingsutvalget – 440 kroner

Vinen fra Lytton Springs i Healdsburg er laget på 74% Zinfandel, 16% Petite Sirah, 8% Carignane, og 2% Mataro (Mourvedre). Druene er fra 24 plotter som er vinifisert hver for seg. Druene er fermentert i hele klaser og har gjennomgått malokatisk gjæring. Vinen er modnet i 14 måneder på 100% amerikanske eikefat derav på 15% nye fat.

Lett rik opp av glasset med følelse av kaffebønner som forsiktig forsvinner før syrlige kirsebær og saftige plommer tar over aromabildet. Bittelitt floralt preg også.

Litt forsiktig og tilkneppet på paletten enda med røde / lilla bær, litt lær, og en del eikefat. Middels + tanniner, med syre som er litt lav kanskje. Middels lang utgang med noe smattende følelse. For meg trenger vinene fra Lytton Springs litt mer tid i kjelleren, og er den litt forsiktige og sky naboen til den maskuline og tøffe Geyserville`en. 90 poeng. For .

 

Ridge East Bench Zinfandel 2015 – Bestillingsutvalget – 369 kroner

100% Zinfandel druer fra syv plotter i Dry Creek Valley med 14,5% alkohol. Vinen er modnet på amerikansk eik i 12 måneder. Vinen er tappet på flaske i desember 2016 og dette er den 10´ende utgaven av East Bench-vinen.

Krystallklar med presis granatrød eple med lysere kant. Vinen er rik på nesen og titter nysgjerrig, men aktivt ut fra hjørnet. Her er det saftige fine plommer, noen lysere røde lekne bær og florale toner som preger aromabildet.

Middels konsentert på paletten med tydelige tanniner og en fin syre som holder et grep på vinen. Her få du saftige litt mørkere plommer, et svakt urtepreg, noe tobakk og et tydelig, men bra fatpreg. Dette er en vin til de neste to sommers kjøttmåltider. Bra Zinfandel, som alltid! 90 poeng.

 

Ridge Lytton Estate Petite Sirah 2015 – Bestillingsutvalget – 389 kroner

Lilla på farge, mørkere kjerne og med vannete kant. Vinen er fra Dry Creek Valley og er laget på 100% Petite Sirah-druer. Vinen er tappet på flaske i desember 2016. Druene er fermentert i hele klaser, og inngått maloaktisk gjæring. Vinen er modnet på amerikanske eikefat i 12 måneder.

Ren, ganske så intens på nesen med meget friske mørkerøde bær med kirsebær, noe solbær i hovedrollen.

Middels konsentrert på paletten med tydelig syrlige mørkerøde bær der kirsebær, solbær og noe lærpreg preger vinen. Vinen framstår som saftig og med flotte, til dels myke tanniner som kler vinen godt. En leken vin, som kanskje ikke er spesielt kompleks. Uansett noe å prøve dette. 89 poeng.

 

Legg igjen et svar