Skip to main content

Tysk vinproduksjon har lenge vært knyttet til noen av verdens beste søte viner, men også de knalltørre Riesling-vinene har i de siste tiårene satt Tyskland ettertrykkelig på vinkartet. Men nå er de klare til å erobre vinverden på nytt – Tysk kvalitetsmusserende selger som aldri før. Her kan du lese artikkel om «Sektens far» Volker Raumland.

Studentproduksjon 

Sekthaus Raumland. Foto: Botti.no

– Jeg startet med min første musserende vin tilbake til 1981, sier Volker Raumland fra Flörsheim-Dalsheim, Rheinhessen. Tolker omtales som Sektens far i Tyskland. Vi går rundt i vinmarkene hans. Vi hilser pent på noen arbeidere som har startet plukkingen. – Det var derimot ikke en storproduksjon Volker startet opp med. Med Mûller-Thurgau-druer produserte han ca. 100 liter musserende vin fra kjelleren til sine foreldre. Resultatet  ble servert under blindtestesting av flere musserende viner for studenter og lærere i Gieshenheim. Han vant testingen.

Mobilt vineri og etablering av «Sekthaus Raumland»

Klar for plukking hos Raumland. Foto: Botti.no

Det var starten på reisen som nå har ført han til landets ledende produsent av Winzersekt, den øverste delen i kvalitetshierarkiet av musserende vinproduksjon i Tyskland.  På midten av 80-tallet fikk Volker ombygd en lastebil som ble et mobilt vineri for produksjon av musserende viner. Han kjørte rundt i Tyskland og produserte Sekt. Inntekten og hjelp av foreldrene gjorde at han fikk råd til å etablere «Sekthaus Raumland» i 1990. – Det var morsom periode konkluderer Volker og små-ler.

Økologisk produksjon 

Volker tar opp en drue og viser innholdet, mens han følsomt skviser druesaften ut for å vise viktigheten med forsiktig pressing. Foto: Botti.no

I dag har Raumland vokst og Volker og familien eier nå ca. 10 hektar vinmark fordelt på Pinot Noir, Chardonnay, Riesling, Pinot Blanc og Pinot Meunier. Volker begynte med økologisk produksjon allerede fra 1990 og ble sertifisert først i 2002. Han følger disse prinsippene i dag selv om det ikke kommer fram på etiketten. – Vi er økologiske. Det er vår filosofi og det er ikke for å tjene mer penger, sier han.

Han plukker druene tidlig for å bevare friskheten og holde alkoholnivået nede. Alle druene håndplukkes og puttes i mindre bøtter før hele klaser presses meget forsiktig. – Vi knuser de ikke, sier Volter mens han demonstrativt klasker hendene sammen. Han tar opp en drue og viser innholdet, mens han følsomt skviser druesaften ut for å vise viktigheten med forsiktig pressing.

Kremete vinstil

Druer høstes. Foto: Botti.no

De fleste av vinene til Raumland er Ekstra Brut eller Brut Nature med svært lav dosage og han lager i dag over 24 forskjellige musserende viner på ulike druer eller som blend. – Jeg gjennomfører maloaktisk gjæring på mine musserende viner, også de som er laget på Riesling, sier Volker. Han liker at det gir mer kremtete og varierende utrykk i vinene. Syren er såpass høy at friskheten bevares i vinene. Volker har ulike tønnestørrelser med ulik alder på tønnene til vinifikasjonsprosessen. – Vi har vel ca. 120 barriques og 40 Tonneau (Ca. 550 liters tønner). I 2015 kjøpte jeg også noen franske 350 liters fat fra Champagne forteller han.

Lager musserende viner for andre kvalitetsprodusenter

Druene plukkes i mindre kasser og fraktes raskt til vineriet. Foto: Botti.no

I Tyskland er det normalt at de store Sekt-produsentene også lager musserende viner for de store produsentene av tørre viner. De har gjerne ikke har materiell eller erfaring til å lage denne vinstilen, selv om det er populært å ha musserende viner i porteføljen. – Vi har laget musserende viner for ca. 25 til 30 kjente vinhus forteller Volker og nevner blant annet storheter som Günter Künstler (Rheingau), Marcus Molitor (Mosel) og Battenfeld-Spaniel (Rheinhessen).

Volker forteller at de fleste av hans egne viner selges på hjemmemarkedet der restaurantene også er en stor kunde. Men som med annen kvalitetssekt er det også en økning i eksport til utlandet. – Vi har kunder i Paris, i Nederland, Danmark, Finland, Thailand og Israel. Norge har vi dessverre stanset eksport til forteller han avslutningsvis.

Ps; Intervjuet ble gjort før Raumland fikk ny importør til det norske markedet. Nå er Sektens far også klar for å erobre vin-entusiaster også i Norge.

Her finner du smaksnotater på viner som er tilgjengelig i Norge: 

Vinene som Botti.no mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

5855501
Raumland Cuvée Katharina Brut Nature 2014
Fra Tyskland
329,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Sekthaus Raumland
Alkohol: 12.00%. Syre: 7.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Pinot meunier, Pinot noir.

Tett, men allikevel forførende på duft med delikat frukt av sitruser, rødt fruktskall, nøtt, våt stein, kjølig brødbakst med fortsatt eimen av det lille gjærpreget og med en pen vårblomsttone i bakgrunnen. Bra fyldig og tydelig jordsmonnspreget Sekt med salter og grov stein som ligger over kjølige gule og røde epler, sitrus og kjeks. Bra tørr stramhet i utgangen som sitter lenge i. Kvalitet i alle ledd! 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

11868501
Raumland Cuvée Marie-Luise Brut 2013
Fra Rheinhessen, Tyskland
329,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Sekthaus Raumland
Alkohol: 12.00%. Syre: 7.2 gram per liter. Sukker: 6.0 gram per liter.
Druer: Pinot noir.

Skikkelig nålspiss på duft med små bobler som kommer opp og gir et godt aromabilde av kjølige sitruser, rødt fruktskall, strå, saltkorn og snev av kjeks. Bra fyldig sekt med denne delikate crispy syren leder vei over delikat kjølig sitrus, ungdommelige røde epler og skikkelig tørr saltkjeks på en skikkelig tight og saltete utgang. Lang og ypperlig utgang. Dette er håndverk og forteller sitt terroir. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

5855401
Raumland Riesling Brut 2013
Fra Tyskland
299,90 kr (Bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Sekthaus Raumland
Alkohol: 11.50%. Syre: 8.0 gram per liter. Sukker: 5.7 gram per liter.
Druer: Riesling.

Uttalt frisk og med små prikkede bobler som hopper og leker ut av kanten. Pen frukt av kjølig sitrus, tydelig engelsk kjeks og med svalt nøttepreg. Middels fyldig og ytterst frisk Riesling som får deg til å våkne og vise smilet. Pen frukt av kjølig sitrus, frisk gult eple og kjeks. Pen mineralitet i bakgrunnen. Malo gir lett kremete stil uten at frukten forsvinner. Syren er overraskende balanserende, den river ikke for mye. Bra lett salthet i utgangen. Ikke kompleks, men veldig pen kvalitetssekt fra Raumland. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Annonse

Trenger du gavekort til jul?

Lurer du på hva du skal gi den som har alt? Her kan du gi gavekort på medlemsskap hos Botti til kun 199 kroner!

Legg igjen et svar