Skip to main content

Vinområdene i Bordeaux er kjent for sitt fantastiske jordsmonn, de karakteristiske druene Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc, sin historie, majestetiske slott, verdensledende klassifisering fra 1855 og sitt kløktige salgssystem kjent som «En primeur»  Her kan du lese mer om vinregionen Bordeaux og omtale av ca. 80 viner som lanseres på Vinmonopolet.no mandag 23.november kl 0800.

Nyhetslanseringen 

Det er en fast tradisjon for mange å følge Vinmonopolets Spesiallansering av Bordeaux nå før julehøytiden. Det vil sannsynligvis bli rift om vinene også i år, med Bordeaux 2017 i hovedrollen. For noen år tilbake var det også å finne moden vin under denne lanseringen, men mindre moden vin tilgjengelig på markedet kombinert med høye priser har ført til at Vinmonopolet i istedenfor har tilført lanseringen etterspurte viner fra Italia, USA, Australia og Spania. Det er en god erstatning. 

Mandag 23.november kl 0800 lanseres det på Vinmonopolet.no (nettslipp) nesten 35 000 flasker fordelt på 215 varelinjer. Vinene fordeles på følgende regioner / land:

  • Bordeaux: 119
  • Burgund: 43
  • Champagne: 12
  • Italia: 11
  • Spania: 10
  • USA: 9
  • Australia: 7
  • Loire: 4

Resterende flasker er å finne på utvalgte vinmonopol fra torsdag 26.november ved butikkenes åpningstid.

Bordeaux – urkraft i flaske  

Det er historisk sus over vinområdet Bordeaux. Foto: Botti.no

Selv om arnestedet for vin sies å være i Armenia / Georgia for 6000 år siden, er det Bordeaux som for mange er å regne som vinens vugge. De første vinstokkene  i Bordeaux skal være omhandlet noen tiår etter etter Kristus. Stedet ble da omtalt som Burdigalia, Romernes navn på Bordeaux. Bordeauxs nærhet til havet har ført til at området har vært under sterk innflytelse fra England og eksport av vin har naturlig nok vært en viktig handelsvare. Det er dog et annet folkeslag som kanskje fortjener mer heder og omdømme for at Bordeaux har blitt et av verdens mest ettertraktede vinområder. På 1600-tallet var det mange diker og sumper der det i dag produseres toppvin fra Médoc. Med ekspertise fra Hollenderne ble områdene planert ut områdene omgjort til jorder der det kunne dyrke kvalitetsvin. Napoleon den tredjes ønske om å la franske viner skinne under verdensutstillingen i 1855 førte til denne sagnomsuste klassifiseringen som satte toppslottene i Médoc på verdenskartet. Fra midten av 1800-tallet og i nyere tid har Bordeaux befestet sin rolle verdens største region for kvalitetsvin. Ingen andre områder i verden utstråler så mye selvtillit og urkraft; det er nærmest selvsagt at viner fra Bordeaux er kongen av vin.

Bordeaux – kvalitet og kvantitet 

Solen skinner over Bordeaux. Foto: Botti,.no

Bordeaux er Frankrikes største vinområde i areal og det lages svært mye vin i regionen. Alt er derimot ikke av den kvaliteten man forbinder med navnet Bordeaux og vin.Det er faktisk under 30% av vinene som kommer fra kvalitetsmerkene i Médoc, Graves, St.Emilion og Pomerol. Nesten halvparten av vinene rødvin fra generiske appellasjoner merket «Bordeaux» eller «Bordeaux Supérieur». Merk at det også her kan være viner av god kvalitet til en fornuftig penge.

Vinområdene i Bordeaux har et moderat maritimt klima der varmen fra havet bidrar til modning av druene som ofte krever en lengre vekstsesong. Men havet bidrar også som kjent med nedbør og varierende temperaturer fra år til år. Årgangsforskjellene kan derfor oppleves som store i Bordeaux. Fra å lage verdens beste viner under perfekte klimatiske forhold, kan vinene året etter oppleves som umodne med stikk av det grønne og bitre eller helt det motsatte –  plumpe eller overmodne.

Vestsiden 

Kvalitetsvinmarker i Pauillac. Foto: Botti.no

Vi kan enkelt dele Vinområdet Bordeaux i tre deler. Til vest for elven Gironde finner vi Médoc og noe lengre sør – Graves. Her er det stort sett Cabernet Sauvignon som er hoveddrue ofte sammen med en god andel Merlot. Cabernet Franc og Petit Verdot er ofte støttedruer. I Médoc finner vi noen av verdens beste områder for vin – blant annet de verdensberømte appellasjonene St.Estèphe, Pauillac, Saint-Julien og Margaux. I tillegg finnes det mange gode kvalitetsprodusenter innenfor den mer generiske appellasjonen Haut-Médoc. Moulis og Listrac kan også nevnes. I Graves er det spesielt vinene fra Pessac som utpeker seg kvalitetsmessig. I Graves lages det også noen av verdens beste hvite og søte viner på druene Sauvignon blanc og Sémilion.

Flotte slott i vest. Her Pontet-Canet. Foto: Botti.no

Områdene er såpass store med blant annet spredt beliggenhet, forskjellig jordsmonn og nærhet til havet slik at det vanskelig gi spesifikke beskrivelser av jordsmonn eller stil på vinene. Men vi kan si at helt generelt sett består området av grus, leire og sand med noen forskjeller innenfor appellasjonene. Også smaksmessig sett er det forskjeller men viner fra vestsiden av Bordeaux kjennetegnes ofte som strukturerte, svært lagringsdyktige, tanninrike og med aromatikk av mørke bjørnebær, solbær, cassis, blåbær samt til dels ungdommelige plommer. Med lagring får du ofte kjennetegn som lær, lakris, sedertre, pappas tobakk, sopp og ulike kaffetoner.

I midten 

I mellom elveløpet Dordogne og Garonne finner vi et større generisk vinområdet kalt Entre-Deux-mers. Her lages det mer enklere viner ment for nåkonsum i ulike vinstiler som hvite, søte, rosé og røde viner.

Østsiden

Vinmarkene i St.-Emilion. Foto: Botti.no

Til øst for Gironde finner vi vinområdene som ligger rundt byen Libourne. Her er gjerne jordsmonnet mer kalksteinbasert med innslag av leire og sand. Fra de to mest kjente appellasjonene Pomerol og St.-Emilion lages noen av verdens beste viner basert på Merlot-druen med Cabernet Franc som støttedrue. Vinene er ofte generøse og kraftfulle i uttrykket, men ofte på særdeles delikat og raffinert måte. For mange vil vinene oppleves som mer bløtere karakter enn av vinene fra vestsiden. Her kan frukten være enda mer tydelig med plommer i alle slags fargenyanser, bringebær, ulike krydderier, tobakk og lakris. Paprikatoner fra Cabernet Franc er heller ikke ukjent fenomen.

Vil du lære mer? Mer om de ulike appellasjonene finner du her:

Bordeaux – Oversikt over de mest kjente appellasjonene

Bordeaux – Klassifisering av 1855

Matfølge

Det er lite i verden som slår en fantastisk ung, litt vel tanninrik Bordeaux-vin, som matches til et stykke Entrecotè med enkel pommes. I tillegg vil kvalitetsviner fra Bordeaux som har ristet av seg de første unge år matche godt et lamme-måltid. Mer modne eksemplarer der tanninene er godt integrerte og balanse er funnet vil kunne passe fint til and. Viltkjøtt er også et alternativ, men der kan kanskje viner fra Nord-Rhòne være et lik så godt valg.

2017-årgangen

Klassiske Barriques er å finne i Bordeaux-kjellerne. Foto: Botti.no

Varm start – tidlig knoppskyting 

Bordeauxs tilknytning til havet har alltid ført til hver årgang taler sitt eget språk. Så skjedde i 2017. Januar måned var kaldere og tørrere enn på flere tiår, og det var derfor kanskje utenkelig på det tidspunkt at våren totalt sett skulle vise seg å være av varm karakter. Nedbør i februar og mars fylte opp vannreservene og den tidlige varmen som la seg over området resulterte at knoppskyting begynte så tidlig som i slutten av Mars.

Alarm – Frost! 

Det moderate atlanterhavsklimaet  har ført til at frost ikke har vært en utstrakt utfordring i regionen, i sammenligning til Burgund og de mer kontinentale klimaene. I 2017 fikk derimot også denne regionen kjenne på frostutfordringene. I perioden 20 – 28 april 2017 sank temperaturen fra null til seks minus og med fortsatt fuktighet i luften. Spesielt vinplantene i de dårligst drenerte områdene opplevde store utfordringer. Det er store ulikheter hvor stor del av de ulike avlingene som ble rammet, men i gjennomsnitt er det snakk om ca.40-45% mindre produksjon enn i 2016. Enkelte produsenter ble enda hardere rammet og noen produsenter vil dessverre ikke lage vin i årgangen. Det er derimot viktig å nevne Jancis Robinsons omtale av at 80%  av vinene fra 150 topp-slott ikke ble påvirket av frostnettene.

Tilgivende Mai – varierende i juni og juli måned 

Mai var derimot tilgivende og varmen kom tilbake sammen med solskinn. Faktisk så var Mai 2017 så varm at man måtte gå tilbake 80 år for å finne noe lignende. Blomstringen, spesielt for de som unngikk frostproblematikken, foregikk på en uproblematisk måte. Juni var også ganske så varm og enkelte vinplanter led av varmestress. Det kraftige regnet i slutten av måneden var for mange kjærkommen. Juli og august måned oppsummerer årgangen godt med dager som vekslet mellom det milde overskyede været og det mer solfylte og varmere preget. Spesielt den kjølige starten av august har gitt druene mulighet til å beholde syre og friskere fruktkarakter, mens andre halvdel av måneden var varmere.

…Snublet heldigvis ikke på oppløpssiden

Det var derimot tørt stort sett i hele måneden og mange slott var glade når nedbøren fra Atlanterhavet banket på døren i begynnelsen av september. Men da regnet bare fortsatte og temperaturene sank begynte de grå hårene å melde seg. – Kunne regnet og mildværet føre til råte og sykdommer? Heldigvis kunne slottseiere, vinmakere, vinhandlere og vin-entusiaster puste lettet ut når solen kom tilbake i andre halvdel av september. Innhøstingen foregikk uten dramatikk og ble fullført i slutten av september, mens andre ventet en uke ekstra på at Cabernet Sauvignon-druen skulle oppnå nok fenolisk modning.

Konklusjon 

2017-årgangen for de røde vinene er det vi generelt sett kan kalle en god mellomårgang. De beste vinene er friske, balanserte og med uttalt god fruktfølelse. Det er ikke årgangen for langtidslagring, men flere av vinene har tiår i seg. Med årgangens utfordringer vil det gi vekslende kvalitet og det vil være viktig å være nøye i utvelgelsen av sine kjellerviner. De beste vinene kommer fra eiendommer som unngikk frostproblematikk, sorterte nøye og hadde et godt øye for vitikulturen i løpet av vekstsesongen. Toppvinene fra de kvalitativt mest kjente slottene / eiendommene ser ut til være av høy kvalitet, så årgangens viner er absolutt noe å samle videre på. Men også i det mer moderate prissjiktet er det noen flotte viner med Prisnivået er nok derimot litt bittelitt høyt pga av det lave volumet.

For de hvite vinene er årgangen meget god med pen konsentrasjon og god friskhet i seg. Prisnivået begynner dog å blitt litt høye for disse vinene, men kvalitet er det.

Tre utvalgte viner fra lanseringen 

Tre utvalgte stjerner for November 2020.

 

12485001
Ch. Canon La Gaffeliere 2017
Fra St.-Emilion, Bordeaux, Frankrike
892,60 kr
Importør: LaMarc Wines
Produsent: Ch. Canon la Gaffeliere
Alkohol: 13.50%.
Druer: 60% Merlot, 30% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon.
Antall flasker som lanseres: 120

Herlig forførende på duft med allsakens gladsaker på duft med parfyme, blomstereng og edleste kryddersorter som ligger over plommer, bringebær, espresso, litt røyk, lakris og harmonisk trevirke. Bra fyldig, frisk og saftig vin med utmerket juicy munnfølelse av plommer, rødere bær, krydder, mokka og espresso som gir masse glede. Bra syre og modne tanniner. Vin for de neste 15 år. Utmerket vin. 93 poeng. Spesielt anbefalt.

12477901
Ch. Lafon-Rochet 2017
Fra St.-Estephe, Bordeaux, Frankrike
524,90 kr
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Ch. Lafon Rochet
Alkohol: 13.00%.
Druer: 68% Cabernet Sauvignon, 24% Merlot, 5% Petit Verdot, 3% Cabernet Franc.
Antall flasker som lanseres: 480

Bra intens og forførende på duft med denne lett rustikke overtonen med strammere frukttonen av bjørnebær, litt stall, grafitt og dypt saltlag som skaper kompleksitet. Bra fyldig og uttalt frisk vin med denne litt grove rustikkheten som pirrer i midtpartiet med flott frukt av bjørnebær, solbær, grafitt, saltlag, lakris, lær og trevirke på en strammere, men utmerket utgang. Pen syre og meget pen tanninstruktur. Denne tåler fint 15 år. Meget godt kjøp. 92 poeng. Spesielt anbefalt.

 

12493001
Ch. Sociando Mallet 2017
Fra Haut-Medoc, Bordeaux, Frankrike
429,20 kr
Importør: Vinetum
Produsent: Sociando Mallet
Alkohol: 13.00%.
Druer: 55% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc.
Antall flasker som lanseres: 600

Meget tiltalende aromabilde med denne herlige mørke eksotiske parfymen som ligger over bjørnebær, solbær, snev av tobakk og pene kryddertoner. Middels fyldig og frisk vin med ganske stram og herlig kjølig fruktfølelse av ungdommelige bjørnebær, noen rødere fruktkjerner, lær, lakris, og pene herbale kryddertoner på utgangen. Litt strammere og snev av grønnee tanniner, men det blir aldri for meget. Dette var virkelig en friskhet i frukten som mange vil like, selv om overbygget kanskje ikke viser en vin for det lange løp. Super vin. 91 poeng. Spesielt anbefalt.

Medlemsskap

Ikke medlem? Bruk Voucher-kode: bdx2020 og få 25% rabatt. Medlemsskapet varer til juli 2021 og vil koste 224 kroner.

Smaksnotater 

Her finner medlemmer av Botti ca. 80 smaksnotater på viner som lanseres mandag 23. november kl 0800. (TRYKK PÅ BILDET)

 

Legg igjen et svar