Den nordiske utgaven av Michelin-guiden står for tur etter en forlenget periode med inspektørenes besøk. Utsettelsen fra februar skyldes følgelig Covid-pandemien. Utdelingen foregår som et virtuelt arrangement fra Stavanger mandag 13.september. Hvem beholder stjernene og ikke minst – hvem får de prestisjetunge stjernene for første gang i Norge?
Norge på vei opp på stjernehimmelen
Michelin-guiden har en sterk posisjon her til lands, selv om landet vårt historisk sett ikke har vært bortskjemt med spesiell oppmerksomhet fra guiden. Det har endret seg i de siste årene, spesielt etter at Michelin guiden har delt ut en egen nordisk versjon siden 2015. Under fjorårets utdeling i Trondheim tok Norge storeslem og det ble stjerner til både Re-naa (**), Omakase by Vladimir Pak, Restaurant Bare og Speilsalen. I år er ting mer usikkert. Rett etter at den røde løperen var rullet inn og lysene skrudd av etter utdelingen i Trondheim ble verden hardt rammet av pandemien. Covid-situasjonen har som de fleste vet spesielt rammet restaurant-bransjen veldig hardt og mange av restaurantene, spesielt i hovedstaden, har vært stengt i mange måneder. Det har også vært flere nedstegninger. Blant annet har Bjørn Svenssons 1* restaurant Galt blir nedlagt under pandemien.
2021 – Et vanskelig år
Restaurantbransjen har vært i knestående, men er, enn så lenge, på vei opp i stående posisjon. For Michelin-guiden har det nok også vært vanskelig å hele tatt gjennomføre sjekk av restauranter. Som nevnt har mange restauranter vært stengte perioder og strenge innreise-restriksjoner har nok holdt mange av de mystiske inspektørene hjemme. Vi tror derfor at stjernedrysset vi så i fjor, ikke vil fortsette i år. Blant annet har de to siste utdelingene i Kroatia og Ungarn gitt henholdsvis tre og to nye stjerner. Vi tror den begrensende stjerneutviklingen også vil gjenta seg hos de nordiske landene.
Ingen mister stjerner
Vi tror ikke Michelin-guiden har hjerte til å ta fra restauranter stjerner i år og de som sannsynligvis fortsatt beholder sine stjerner etter utdelingen er:
- Re-naa (**)
- Sabi Omakase
- Omakase by Vladimir pak
- Restaurant Bare
- Statholdergaarden
- Kontrast
- Under
- Credo
- Fagn
- Speilsalen
Spådommen
Vi deler inn i de tre kategoriene (1-3 stjerner) når vi nå skal gi vår vurdering:
⭐️⭐️⭐️
Kandidater: Maaemo og Re-naa
Spådom: Ingen
Begrunnelse: Maaemo var nordens første tre stjerners restaurant og hadde stjernene fram til de byttet lokaler i Oslo sentrum. Da restauranten var stengt under fjorårets utdeling fikk de, litt strengt, ikke beholde stjernene. Selv om Maaemo også i nye lokaler er en av verdens aller beste restauranter tror vi ikke inspektørene har vært her mange nok ganger til å bedømme Maaemo godt nok til å være kandidat til *** stjerner. I tillegg – og kanskje det viktigste argumentet – ingen har (så vidt vi vet) i Michelin-guidens historie gått fra 0 til 3 stjerner. Så kan vi håpe på et unntak, men vi tror det ikke. Når det gjelder Re-naa så er nivået helt der oppe. Selv om Michelin-sjefen Gwendal uttalte at det kun presentasjonen på tallerken som gjelder, så tror vi ikke helt på det. Når Re-naa får utvidet med en lounge tror vi at det nærmer seg. Men inntil da må Re-naa smøre seg med tålmodighet.
⭐️⭐️
Kandidater: Maaemo, Speilsalen og Under
Spådom: Maaemo
Begrunnelse: Maaemo kommer til å følge fotsporene til nedlagte Fäviken og seg selv ved å gå fra 0 til 2 stjerner. Det kan vi nesten garantere da nivået er svært høyt. Speilsalen er en het kandidat til to stjerner, men vi tror at Covid-situasjonen gjør at restauranten må vente et år til. Det som kan tale til fordel for Under er at restauranten har vært åpent og Guiden har sannsynligvis vært på besøk. Vi er usikre på om Under foreløpig har nivået inne og spår ikke andre stjerne til stedet.
⭐️
Kandidater: Kvitnes Gård, Rest, Stallen, A´laise og Schlägergården
Spådom: Kvitnes Gård
Begrunnelse: Det er mye som skjer i utkant-Norge med blant annet restaurantene Kvitnes gård, Lofoten Food Studio og Til Elise fra Marius med sine plasseringer i Troms og Nordland fylke. Av disse er det Kvitnes som har fått størst oppmerksomhet. Restauranten har de samme forutsetningene som Fäviken hadde og med den anerkjente kokken Hallvar Ellingsen i førersetet tror vi faktisk det kan være mulig med en stjerne allerede nå. Restauranten har vært åpen under pandemien og trolig har inspektørene vært på besøk. Vi satser og tror på stjerne!
Når det gjelder de øvrige kandidatene er vi usikre, mest for at Oslo har vært nedstengt ganske så lenge. Alle er derimot en velfortjent kandidat. Schlägergården leverer topp klasse på sedvanlig Svensson-nivå. Men restauranten har kun vært åpent et par måneder og vi tror det blir for tidlig, tross Svenssons tidligere tre stjerner i beltet. Vi konkluderer derfor med kun en ny 1* stjerner i år.
Konklusjon
Pandemien sørger for færre stjerner i år, men vi kommer sannsynligvis til å få et begrenset stjernedryss til henholdsvis Maaemo og Kvitnes gård. Sendingen kan følges på Matkanalen & VG TV samt via Michelins Youtube kanal: https://youtu.be/BGSJreIiF1c.
Vi ønsker de norske restaurantene lykke til!