Skip to main content

Vinområdene i Bordeaux er kjent for sitt fantastiske jordsmonn, de karakteristiske druene Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc, sin historie, majestetiske slott, verdensledende klassifisering fra 1855 og sitt kløktige salgssystem kjent som «En primeur»  Her kan du lese mer om vinregionen Bordeaux og omtale av ca. 100 viner som lanseres på Vinmonopolet torsdag 30.November 2023.

Nyhetslanseringen 

Det er en fast tradisjon for mange å følge Vinmonopolets Spesiallansering av Bordeaux nå før julehøytiden. Det blir rift om vinene i år. Bordeaux i 2020-årgangen er i hovedrollen. For noen år tilbake var det også å finne moden vin under denne lanseringen, men mindre moden vin tilgjengelig på markedet kombinert med høye priser har ført til at Vinmonopolet i istedenfor har tilført lanseringen etterspurte viner fra Italia, USA, Australia og Spania. Det er en god erstatning.

Det kommer også ikonviner fra Raveneau. 50 ulike Raveneau-viner og hele 345 flasker. Det er ganske så unikt og vil føre til halleluja-stemning blant entusiastene. Noe topp Keller vil også bli lansert. 

Torsdag 30. november 2023  lanseres det ca. 62000 flasker fordelt på 354 varelinjer. Vinene fordeles på følgende regioner / land. Det er også lansering i nettbutikken fredag 1.desember 2023.

Bordeaux – urkraft i flaske  

Det er historisk sus over vinområdet Bordeaux. Foto: Botti.no

Selv om arnestedet for vin sies å være i Armenia / Georgia for 6000 år siden, er det Bordeaux som for mange er å regne som vinens vugge. De første vinstokkene  i Bordeaux skal være omhandlet noen tiår etter etter Kristus. Stedet ble da omtalt som Burdigalia, Romernes navn på Bordeaux. Bordeauxs nærhet til havet har ført til at området har vært under sterk innflytelse fra England og eksport av vin har naturlig nok vært en viktig handelsvare.

Det er dog et annet folkeslag som kanskje fortjener mer heder og omdømme for at Bordeaux har blitt et av verdens mest ettertraktede vinområder. På 1600-tallet var det mange diker og sumper der det i dag produseres toppvin fra Médoc. Med ekspertise fra Hollenderne ble områdene planert ut områdene omgjort til jorder der det kunne dyrke kvalitetsvin.

Napoleon den tredjes ønske om å la franske viner skinne under verdensutstillingen i 1855 førte til denne sagnomsuste klassifiseringen som satte toppslottene i Médoc på verdenskartet. Fra midten av 1800-tallet og i nyere tid har Bordeaux befestet sin rolle verdens største region for kvalitetsvin. Ingen andre områder i verden utstråler så mye selvtillit og urkraft; det er nærmest selvsagt at viner fra Bordeaux er kongen av vin.

Bordeaux – kvalitet og kvantitet 

Solen skinner over Bordeaux. Foto: Botti,.no

Bordeaux er Frankrikes største vinområde i areal og det lages svært mye vin i regionen. Alt er derimot ikke av den kvaliteten man forbinder med navnet Bordeaux og vin.Det er faktisk under 30% av vinene som kommer fra kvalitetsmerkene i Médoc, Graves, St.Emilion og Pomerol. Nesten halvparten av vinene rødvin fra generiske appellasjoner merket «Bordeaux» eller «Bordeaux Supérieur». Merk at det også her kan være viner av god kvalitet til en fornuftig penge.

Vinområdene i Bordeaux har et moderat maritimt klima der varmen fra havet bidrar til modning av druene som ofte krever en lengre vekstsesong. Men havet bidrar også som kjent med nedbør og varierende temperaturer fra år til år. Årgangsforskjellene kan derfor oppleves som store i Bordeaux. Fra å lage verdens beste viner under perfekte klimatiske forhold, kan vinene året etter oppleves som umodne med stikk av det grønne og bitre eller helt det motsatte –  plumpe eller overmodne.

Vestsiden 

Kvalitetsvinmarker i Pauillac. Foto: Botti.no

Vi kan enkelt dele Vinområdet Bordeaux i tre deler. Til vest for elven Gironde finner vi Médoc og noe lengre sør – Graves. Her er det stort sett Cabernet Sauvignon som er hoveddrue ofte sammen med en god andel Merlot. Cabernet Franc og Petit Verdot er ofte støttedruer. I Médoc finner vi noen av verdens beste områder for vin – blant annet de verdensberømte appellasjonene St.Estèphe, Pauillac, Saint-Julien og Margaux. I tillegg finnes det mange gode kvalitetsprodusenter innenfor den mer generiske appellasjonen Haut-Médoc. Moulis og Listrac kan også nevnes. I Graves er det spesielt vinene fra Pessac som utpeker seg kvalitetsmessig. I Graves lages det også noen av verdens beste hvite og søte viner på druene Sauvignon blanc og Sémilion.

Flotte slott i vest. Her Pontet-Canet. Foto: Botti.no

Områdene er såpass store med blant annet spredt beliggenhet, forskjellig jordsmonn og nærhet til havet slik at det vanskelig gi spesifikke beskrivelser av jordsmonn eller stil på vinene. Men vi kan si at helt generelt sett består området av grus, leire og sand med noen forskjeller innenfor appellasjonene. Også smaksmessig sett er det forskjeller men viner fra vestsiden av Bordeaux kjennetegnes ofte som strukturerte, svært lagringsdyktige, tanninrike og med aromatikk av mørke bjørnebær, solbær, cassis, blåbær samt til dels ungdommelige plommer. Med lagring får du ofte kjennetegn som lær, lakris, sedertre, pappas tobakk, sopp og ulike kaffetoner.

I midten 

I mellom elveløpet Dordogne og Garonne finner vi et større generisk vinområdet kalt Entre-Deux-mers. Her lages det mer enklere viner ment for nåkonsum i ulike vinstiler som hvite, søte, rosé og røde viner.

Østsiden

Vinmarkene i St.-Emilion. Foto: Botti.no

Til øst for Gironde finner vi vinområdene som ligger rundt byen Libourne. Her er gjerne jordsmonnet mer kalksteinbasert med innslag av leire og sand. Fra de to mest kjente appellasjonene Pomerol og St.-Emilion lages noen av verdens beste viner basert på Merlot-druen med Cabernet Franc som støttedrue.

Vinene er ofte generøse og kraftfulle i uttrykket, men ofte på særdeles delikat og raffinert måte. For mange vil vinene oppleves som mer bløtere karakter enn av vinene fra vestsiden. Her kan frukten være enda mer tydelig med plommer i alle slags fargenyanser, bringebær, ulike krydderier, tobakk og lakris. Paprikatoner fra Cabernet Franc er heller ikke ukjent fenomen.

Vil du lære mer? Mer om de ulike appellasjonene finner du her:

Bordeaux – Oversikt over de mest kjente appellasjonene

Bordeaux – Klassifisering av 1855

Matfølge

Det er lite i verden som slår en fantastisk ung, litt vel tanninrik Bordeaux-vin, som matches til et stykke Entrecotè med enkel pommes. I tillegg vil kvalitetsviner fra Bordeaux som har ristet av seg de første unge år matche godt et lamme-måltid. Mer modne eksemplarer der tanninene er godt integrerte og balanse er funnet vil kunne passe fint til and. Viltkjøtt er også et alternativ, men der kan kanskje viner fra Nord-Rhòne være et lik så godt valg.

2020-årgangen

Klassiske Barriques er å finne i Bordeaux-kjellerne. Foto: Botti.no

Vekstsesongen 2020 ble initiert av en unormal varm vinter og tallenes tale er faktisk at vinteren var den varmeste på 100 år. Det var også noe nedbør som gav vannreserver innover sesongen.Knoppskyting ble registrert i mars, rett før noe snø og minus på gradestokken viste seg. April og mars ble varm igjen. Nesten sommer i været ble registrert. Det var også nedbør som medførte noe meldugg i markene. Juni var også mer våt og kjølig. Her måtte produsentene følge med å utføre nødvendige arbeid. Sommermånedene var fine og varme. Druene fikk modne godt. Det var dog ikke stor ulikheter på dag og natt-temperatur, men dette korrigerte seg når høsten meldte sinn ankomst. Større differanse på dag og natt vedlikeholdt friskhet og syrestrukturen i vinene. I solrike dager ble Merlot innhøstet i midten av september og Cabernet Sauvignon etter det.

Konklusjon 

Årgangens kvaliteter lover meget godt. Årgangen er en moderne klassisk årgang med rik og fyldig frukt i generelt mørkere stil. Tanninene er tilstede, men relativt mykere til mer enn en opprinnelig klassisk årgang. Det er struktur her, men også sjarme i frukten som skinner. Alkoholen er også litt lavere enn de siste årgangene som forsåvidt er bra. Min tidligere bekymring rundt syren ble avblåst under denne smakingen. Vinene er friske. Det fremstår som kvaliteten er meget god på tvers av appellasjonene både i vest og i øst. Margauxs mer delikate kvaliteter kom tydelig frem og sjarmerte på tvers av ulike produsenter. Pauillacs styrke kom også godt frem i årgangen. St.Emilion var bred varmende sjarme uten at vinene mistet energi. Vinene bør lagres i kjelleren, men som alltid i mer rikere årganger har de også evnen til å bidra når de er yngre, spesielt sammen med et godt kjøttmåltid.

Smaksnotater 

Til minne for vår skribent Rune Wasshaug som forlot oss 8.august 2023 – vi savner deg kompis!

Her kan vin-entusiasten lese ca.100 smaksnotater på viner som lanseres torsdag 30.november 2023. (TRYKK PÅ BILDET)

Legg igjen et svar