Skip to main content

Generelt om vinområdet Loire 

Soloppgang hos Dom. Belargus i Anjou, Loire-dalen. Foto: Dom. Belargus

Vinproduksjon langs Frankrikes lengste elv Loire høres kanskje ut som en generisk region med lik vinstil og uttrykk. Det er på mange måter det motsatte. Loire er Frankrikes tredje største vinproduserende vinområde og er kanskje landets mest varierte vinregion. Her får du alt fra Atlanterhavsklima til mer kontinentalt og kjølig klima, ulike vinstiler (Musserende, hvite, rosè, røde og søte viner) og fra enkle til mer komplekse uttrykk i vinene. Det er også mange økologiske og biodynamiske produsenter i Loire.

Det er 51 ulike appellasjoner innenfor de fire mest sentrale underområdene i Loire. Ved Atlanterhavet finner vi underområde Nantes kjent for appellasjonen Muscadet. Lengre øst finner vi Anjou-Saumur (som er kjent for det navnet tilsier) og naboen Touraine som er mest kjent for appellasjonene Vouvray, Bourgueil, og Chinon. Det sentrale Loire ligger rundt der Loire-elven begynner å vende sørover og innehar kjente appellasjoner som Sancerre og Pouilly-Fumè. Det er ikke et lite stykke med vinområder vi snakker om, men med over 600 km med vinmarker mellom ytterpunktene fra vest til øst.

Druer

Det dyrkes både hvite og mørke druer i Loire, som her hos familien Breton i Bourgueil. Foto: Dom. Breton.

Det dyrkes tilsammen 24 ulike druesorter i Loire, men de beste vinene er i hovedsak på endruer laget på Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Melon de Bourgogne eller Cabernet Franc.  Også noen av verdens beste søte viner kommer fra Loire, ofte laget på druene Chenin Blanc og Petit Manseng. Andre druer som er verdt å nevne er hvitvinsdruene Folle Blanche, Chardonnay, Pinot Gris og rødvinsdruene Cabernet Sauvignon, Malbec, Gamay og Pinot Noir.

Vinmakingstilen 

Sancerre-produsenten Paul & Benoit Fouassier har temperaturkontrollert ståltanker, gamle fat og amphora i porteføljen til bruk under vinifikasjonen. Foto: Dom. Foussaier

Vinmakingen er generelt sett tradisjonell og følger på mange måter vinmakingen i Tyskland med lite maloaktisk gjæring og eikepåvirkning, selv om det selvfølgelig finnes flere unntak. Det som mange av vinene i Loire, spesielt vinene fra Muscadet, er kjent for er lengre modning med berme som gir rikere tekstur og mer kompleksitet i vinene. På de røde vinene har det i de siste årene vært heving av kvaliteten på vinene. Det har blant annet vært arbeidet med å ekstrahere mer farge og tanniner fra druene med bruk av lengre maserasjonstid, temperaturkontrollerte tanker og med å pumpe juicen over under fermenteringsprosessen. Det gir viner mer fylde og god tanninstruktur.

Historie 

Dyrking av druer har foregått lenge før motoriserte hjelpeverktøy ble vanlig i vinindustrien, som her i Vouvray som fikk økt fokus fra hollenderne på 1700-tallet. Foto: Dom. Huet

Dyrking av druer i Loire-dalen har foregått i et par tusen år og det var sannsynligvis Romerne som også her plantet de første vinplantene. Den første omtale av vingårdene i Sancerre og Touraine er datert tilbake til ca. år 600 og det er også historier om omfattende plyndring av vinlagere i samme tidsepoke. Da Henry II Plantagenet, greven av Anjou (Født i byen), ble konge av England i 1154, fikk Loire som vinområde oppsving og det ryktes at både viner fra Loire og Bordeaux var faste travere ved det engelske slott på denne tiden.

Nederlenderne var driftige kjøpmenn og er ikke bare kjent for tørre opp dikene rundt vestsiden av Bordeaux. Også i Loire satte Nederlenderne sine fotspor og sørget for eksport av viner fra områder lengre øst for kysten, som fra områdene Vouvray og Saumur. Den franske revolusjonen hadde ødeleggende effekt på vingårdene i Loire-dalen, spesielt rundt Anjou og Nantes som var arnestedet for motrevolusjonen gjerne kalt «krigene om Vendée».

Det var som kjent også kriser og krig i Europa på første halvdel av 1900-tallet. Men selv i  vanskelige tider var det starten på kvalitetsheving også i Loire. De første etableringene av apellasjoner (AOC) var tilbake til 1936, som vi blant annet kjenner igjen fra Rhône-dalen.

Vinene fra Loire har vært populære, men nevnes ikke i samme åndedrag som mange av de øvrige kvalitetsområdene i Frankrike. Prisene er derfor veldig bra vs kvalitet. I 2000 ble deler av Loiredalen klassifisert som et UNESCOs verdensarvsted som hjelper på det generelle omdømme og tilfører reisevirksomhet til vinområdene.

Matfølge 

Geitost og Loire-vin er en ypperlig kombinasjon.

Viner fra Loire er på grunn av de ulike klimatiske forholdene, druer og vinstiler et meget godt område å se til når viner skal settes sammen med ulike matretter.

Til enklere retter med fileter av hvit fisk kan vinene fra Sancerre Sauvignon Blanc fungere fint. Nordmenn har også denne lille særegenheten med rødvin til hvitfisk. Her kan enklere rødvin fra Chinon laget på Cabernet Franc eller sjeldenheten rød Sancerre Pinot Noir være et godt alternativ. Til østers kan en yngre frisk Muscadet fungere optimalt, mens til de litt fetere fiskerettene som kveite kan rettene få selskap med litt fetere viner fra Muscadet modnet på berme, eller med viner fra områdene Vouvray eller Saumur. Disse hvite vinene kan også fungere fint til retter med hvitt kjøtt.

Til grillede kjøttretter er vinene fra Touraine et godt alternativ, gjerne med viner som har fått noen år i kjelleren. Både fra Bourgueil, St.Nicolas-de-Bourgueil og Chinon vil det være mulig å finne strålende viner på Cabernet Franc der tanninene vil bite seg fast i fettranden på f.eks Entrecôte.

Loire er kjent for sine geitoster og det er derfor ikke overraskende at områdets viner også fungerer fint til denne ostetypen. Her kan en rekke viner fra de ulike områdene passe fint som f.eks Sancerre, Pouilly-Fumé, hvit Touraine eller lett rødvin fra samme underområder.

Fra Loire finner vi også noen av verdens beste søte viner, så et glass med søtere vin fra Coteaux du Layon (Anjou-Saumur) eller søt Vouvray (Touraine) vil passe utmerket til ulike varianter av dessert inkludert det nevnte ostefatet.

Her finner du mer informasjon om de fire underområdene og 22 vintips fra Loire: (TRYKK PÅ BILDET)

Legg igjen et svar