Lidenskapelig vinelsker, jordnær og engasjert til fingerspissene. Merkelappene er mange om fyrverkeriet Nicola Oberto, som sammen med ektefellen Stefania Drocco utgjør hovedkraften bak Trediberri. I Barolosonen, hvor tradisjoner stikker dypt, har de som brobyggere mellom tradisjonalister og modernister maktet å skape en naturlig plass for Trediberri blant langt mer kjente, veletablerte produsenter.
De tre fra Berri
Historien om Trediberri er sammenvevet med historien til familien Oberto fra La Morra. Familien var i mange år druedyrkere uten å produsere vin selv. De var i den lykkelige situasjon at de eide 2,8 hektar parseller i de ettertraktede vinmarkene Rocche dell’Annunziata og Torriglione.
På 1960-tallet henvendte produsenten Renato Ratti seg til familien med ønske om å kjøpe deres parseller i Rocche. Nicolas farmor ønsket ikke å selge, men gikk i 1971 med på å la Ratti leie parsellene mot at Ratti også ansatte hennes sønn Federico. Han jobbet så helt frem til 2005 i kjelleren hos Ratti.
Federicos sønn, Nicola, jobbet som ungdom i en vinbutikk i La Morra, og utviklet en stor vininteresse. Nicola så for seg å studere ønologi, men faren oppmuntret ham til å søke lykken utenfor vinbransjen. Nicola påbegynte en utdanning i finans, men var ikke helt tilfreds med veivalget. Han hadde en drøm om å produsere vin. Han spurte faren om de kunne plante vinstokker og lage vin sammen.
– Nicola var fortsatt på universitetet, så faren oppfordret ham til å fullføre graden. Så dro han til London for å jobbe. Han var som «The wolf of Wall Street». Nicola mislikte det. Han er definitivt ingen ulv. Han er en Trediberri, han er en søting. Han var som en delfin i et hav av haier. Det sier alt, sier Stefania.
Nicola ville hjem, og klarte å overbevise faren om å finne vinmark de kunne kjøpe. Det var bare ett problem: penger. Løsningen var å få ombord flere investorer; her kom familievennen og bankmannen Vladimiro Rambaldi inn i bildet. I 2007 gikk Nicola, Federico og Vladimiro sammen om å kjøpe og replante 5 hektar vinmark i cru-en Berri i La Morra. Fundamentet for Trediberri («de tre fra Berri») var lagt.
Fantastisk arv
I 2008 vendte Nicola hjem, og trioen bak Trediberri begynte jobben med å etablere vinproduksjon basert på druemateriale fra noen fabelaktige vinmarker. Federico brakte parsellene i Rocche dell’Annunziata og Torriglione tilbake da Trediberri ble etablert.
– Det er en fantastisk arv. Vi var kjempeheldige, for selv da vi startet opp hadde det vært nær sagt umulig å kjøpe noe som helst der, forteller Stefania.
Nicola og faren så også et stort potensiale i parsellene i Berri.
– Det er en spesiell vinmark til Barolo å være, høytliggende med vind fra fjellene og kjøligere luft fra Tanaro-elven. Der kan vi vente litt lenger med innhøstingen for riktig fenolisk modning kombinert med en bra syre, forklarer Stefania.
Trediberris første årgang som ble tappet for salg var 2010-årgangen. I starten foregikk produksjonen uten andre ansatte.
– I dag er har vi 16 ansatte. Vi begynte i 2010 i en garasje, men bygget i 2014 og 2019 første og andre del av vingården, forteller Nicola.
Trediberri eier i dag 8 hektar vinmarker, og leier i tillegg 3 hektar med dolcettovinstokker sør i Langhe.
– Å ha egne ansatte og benytte seg av egne druer gjør at vi kan den fruktprofilen vi ønsker som basis for vinen. Det gir sødmen og fruktmodningen vi ønsker, forklarer Nicola.
Det stråler entusiasme når Nicola snakker. Kunnskapsrik og lidenskapelig opptatt av å lage vin. Nicola er en energisk og målrettet, men også jordnær og selvreflekterende vinmaker.
– Jeg forsøker virkelig å gjøre mitt aller ytterste. Jeg stiller alltid spørsmål ved alt hva jeg gjør, jeg er alltid veldig selvkritisk, sier Nicola.
Han har solid støtte i livsledsageren.
– Hver årgang er forskjellig. Det er alltid nye utfordringer og rom for forbedring. Det er vår tilnærming. Jeg tror vi aldri vil føle oss utlærte, at vi har landet, tilføyer Stefania.
Vektløs kraft
Trediberris baroloviner følger i utgangspunktet et sammenfallende vinifikasjonsregime, men Nicola poengterer at man ikke bedriver oppskriftsvinmaking. Fermenteringen startes med en pied de cuve som forberedes 3 dager før innhøstingen. Fermenteringen varer i 12-14 dager, etterfulgt av en 12-15 dagers postfermenteringsmaserasjon. Maserasjonen foregår primært i betongtanker. Vinene modnes deretter i 20-22 måneder i botti på 2500 og 5200 liter.
– Bruk av betongtanker gir renhet. Vi kan ha en veldig fruktig profil i vinene som er ganske lineær. Vi elsker virkelig å ha denne primærfrukten i front, nesten så den skjuler andre ting, sier Nicola.
Man stoler mye på druematerialet.
– Vi er veldig italienske, som betyr å benytte seg av få ingredienser av veldig høy kvalitet – slik som når man lager pizza. Vakre viner baserer seg på den beste frukten, forteller Nicola.
Nicola liker viner som er transparente og dype. Man skal kjenne konsentrasjonen og kompleksiteten i vinen, men den skal samtidig sveve i munnen. Ifølge Nicola er vinene moderne i stilen, men har tradisjonelle røtter. Stikkord er balanse, renhet og presisjon.
– For meg skal en moderne nebbiolovin være vektløs, men kraftfull. Det handler om vektløs kraft. Med moderne mener jeg ikke at vinen er stram, men ren, primærfruktig og med en pen sødme. Ikke sødme som i søt, men en sødme som kommer av at vinen er basert på fullmoden frukt. Jeg lager vin, ikke piña colada, sier Nicola med et smil.
Han sikter ikke etter å lage store viner.
– Hvis du er ute etter vin med mye ekstraksjon, går du ikke for Trediberri. Våre viner er per definisjon transparente, men ikke anorektiske. Jeg hater viner som går for langt i subtraksjon, hvor man alltid skal kvitte seg med noe. Da drikker jeg heller vann. Jeg ønsker noe som forblir i munnen.
Kvaliteten skal åpenbare seg over tid.
– Jeg elsker å leke med reduksjon. Jeg har alltid tenkt at hvis du gir vinen mindre oksygen under produksjonen, har den hele livet på å få luft. Jeg foretrekker å lage vin som er litt sjenert i begynnelsen, men som så åpner seg og er selvsikker de neste 10-15 årene, forklarer Nicola.
Utfordrende årganger
Siste årganger har krevd endel av Trediberri- teamet. Noe de virker å takle på eksemplarisk vis.
– Vi jobber utrettelig gjennom sommeren med å håndtere vinplantenes bladverk. Ellers hadde du bare smakt tørre tanniner. Men våre viner er viner av frukt. Selv om 2022 var den tørreste årgangen vi noensinne har opplevd, har vinene en fin balanse, sier Nicola.
– Årgangen overrasker positivt, særlig fordi vi trodde den var dårlig da vi så druene. Men vinene er veldig raffinerte og elegante, i en årgang med mindre ekstraksjon.
I 2023 svingte det mellom ytterpunkter.
– Det var mye regn i mai-juni, og høye temperaturer i august. Vi opplevde noe solbrente, ødelagte drueklaser. Det var viktig med erfaring og kunnskap. Men sluttresultatet er bra, forteller Nicola.
Effektene av klimaendringer gjør det nødvendig å ta viktige valg.
– Skal man ha dekkvekster? Hvis vi har dekkvekster, kan jordsmonnet bedre absorbere vann ved regn. Skal vi beskjære vinplantene? Hvis vi ikke beskjærer, trenger vinplanten mindre vann. Skal vi håndtere bladveksten? Da kan vi gi skygge for druene, forklarer Nicola.
Stefania får en alvorlig mine.
– Vi har hatt en rekke virkelig tørre årganger. Da vi var barn hadde man det motsatte problemet: det var mye regn og flom mange steder i Piemonte. Men som regel regnet det på riktige tidspunkter. Nå opplever vi én ekstrem værhendelse, og deretter regner det ikke på mange uker.
Det er ikke bare tørke som er problematisk.
– Vårfrost var nytt for oss og har vært ødeleggende. I 2021-årgangen vil det være 40 prosent mindre av Rocche enn vanlig. Det var dramatisk. Vi måtte glemme parsellene i Torriglione. Det har til alle tider vært hagl, men Barolo har alltid vært litt heldige, forklarer Nicola.
– Men vi har også opplevd å miste dolcettoavlingen på grunn av hagl, tilføyer Stefania.
Elegante baroloer
Trediberri produserer en fin portefølje av viner.
Trediberris Langhe Nebbiolo er en blend av druemateriale fra ulike vekststeder.
– Rundt 30 prosent er fra Berri, som gir fylden og bredden til La Morra. Så har du 60-65 prosent fra høytliggende vinstokker i Levice i Alta Langa, som utgjør ryggraden og gir renhet. Og så er det 5-10 prosent druer fra Roero for å gi litt parfyme, forteller Nicola.
– Den er ikke en baby-Barolo. Det handler om forskjeller i alt fra vinmarker vi bruker til hvordan vi modner vinen. Den er ment som å gi et rent uttrykk for nebbiolo uten påvirkning av eik, men med sin egen identitet, forteller Stefania.
Trediberris Barolo del Comune di La Morra, første gang lansert i 2018-årgangen, inneholder druemateriale fra vinmarkene i La Morra. I 2018 ble det ikke ble tappet enkeltvinmarksvin fra Rocche dell’Annunziata. Nicola var heller ikke helt fornøyd med hva Berri-vinmarken ga alene.
– 2018 var en vanskelig årgang, og jeg syntes Berri manglet noe. Da tenkte jeg det var bedre å blande inn druer fra Rocche. Resultatet er virkelig bra. Det er ikke den største vinen som er laget, men den er veldig 2018, veldig La Morra, veldig Trediberri. Den har bra nerve og nok kraft i midtpartiet, sier Nicola.
Han mener vinen er mer tilgjengelig nå enn vinene fra den klassiske 2019-årgangen.
– Tanninene er perfekte. Frukten er virkelig der, men vil avta tidligere enn i 2019-årgangen. Det er en del av gamet. Det ville vært ganske kjedelig hvis alle årganger var like, sier Nicola.
Inntil 2017 laget Trediberri en klassisk Barolo med rundt 85 prosent druer fra Berri og en mindre andel fra Capalot-vinmarken, hvor Trediberri leide parseller. Men leieforholdet opphørte i 2017, hvoretter Nicola bestemte seg for å benytte etiketten videre, men la vinen bære navnet Berri.
– I de første årgangene var vinstokkene der for unge til å vinifiseres alene. I 2019 tenkte vi det var riktig tidspunkt for å sette navnet til cru-en på etiketten, siden vinstokkene da var gamle nok til å uttrykke terroiret og identiteten til Berri, forklarer Stefania.
Paret er klare på hva de ønsker å uttrykke med Berri.
– Her handler det mer om lengde enn vekt. Vi ønsker en kompleks, elegant Barolo med flere lag, ikke en stor Barolo. For Berri tillater vi oss å eksperimentere en del, sier Stefania.
– Den er mulig å tilnærme seg om et par år, men best om 10-15 år. Den er virkelig klassisk og stram. Den har litt mindre struktur enn Rocche, men jeg elsker Berri fordi jeg kjenner Barolo og jeg vet hvordan en Barolo som den vil bli, sier Nicola.
Juvelen
Juvelen er uten tvil enkeltvinmarksbaroloen fra Rocche dell’Annunziata.
– Rocche er spesielt tilnærmelig og nydelig nå. Berri fremstår strammere. Jeg synes Rocche i 2019-årgangen er en av de beste vinene vi har laget. Den vil nok være på topp tidligere enn Berri. Den har tanninene og en understøttende struktur til å vare lenge, sier Nicola.
– Rocche er rødfruktig og veldig transparent, men mer konsentrert enn Berri. Den har flere lag og et annet nivå av kompleksitet. Igjen er det snakk om vektløs kraft. En vin du tydelig forstår kvaliteten av. Som Burgund med tanniner. Det er fortsatt Barolo, vinen er fortsatt stram, men i en klassisk årgang. Jeg liker å sammenlikne med Chambolle og Les Amoureuses.
Nicola bekrefter at Burgund er en stor inspirasjon for Rocche.
– Jeg ønsker transparensen, frukten og parfymen. Du har fortsatt tanninene i en Barolo, men med den kortere maserasjonsperioden søker vi en postmoderne idé om Barolo som tydelig beveger seg mot Burgund. Men Burgund kan jo egentlig bety hva som helst. Det kan bety ingenting, det kan bety alt, sier Nicola.
Nicola mottar en telefon fra en ansatt og går ut av rommet. Stefania deler noen tanker om status for Trediberri.
– Nå søker vi å konsolidere driften. Vi har vokst og blitt mer strukturerte i arbeidet. Det har vært krevende å beholde gode ansatte siden dimensjonen vår fortsett er som en familiebedrift. Men vi ønsker ikke vokse mer, siden vi har en størrelse hvor vi fortsatt kan overse produksjonen, lære bort og delegere.
– Det er fortsatt vi som tar de viktigste beslutningene på de mest kritiske tidspunktene, som ved innhøstingen og i vinifikasjonen. Det er ikke så lett å bare gi slipp når du har bygget noe fra bunnen. Det er som at du gir fra deg nøkkelen din, avslutter Stefania.
Smaksnotater
Her kan du lese våre smaksnotater til Trediberris viner som er å finne på Vinmonopolet. Enkeltvinmarksvinen fra Rocche dell’ Annunziata er utsolgt i 2019-årgangen. 2020-årgangen blir lansert høsten 2024.
Vinene er smakt av Bottis medarbeidere André Brattland (AB) og Erlend Stokstad Haarr (ESH).
Varenr: 10453501
Vin: Trediberri Barolo Rocche dell’Annunziata 2019
Region: Piemonte, Italia
Pris: 699,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Soc.Agr. Trediberri di Nicola Oberto
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.0 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Fra vinstokker plantet i 1955, 1961 og 1999. Fermenteringen foregår i betongtanker i 12-14 dager, etterfulgt av 12-15 dagers postfermenteringsmaserasjon. Vinen modnes i botti i ca. 22 måneder. Frisk og utadvendt i aromaene, som gir glede med denne litt mørke blomstertonen og krydderier som ligger over tjære, lakris og lær. Middels til fyldig vin med dette presise anslaget som treffer hardt, men ikke på denne overpowerfulle måten som bringer to much. Røde tette bær, urtekarakter og lær. Dette saltmineralske laget tar tak fra midtpartiet og viser kompleksitet langt der inne og strammer seg inn i tanninrik utgang, men det blir aldri snerpete. En utmerket vin! (AB)
Poeng: 94
Varenr: 16328101
Vin: Trediberri Barolo Berri 2019
Region: Piemonte, Italia
Pris: 449,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Soc.Agr. Trediberri di Nicola Oberto
Alkohol:14.00%
Druer: Nebbiolo
Beskrivelse: Druematerialet er hovedsakelig fra vinstokker i cru-en Berri, med en liten andel frukt druer fra vinmarken Torriglione. Fermenteringen foregår i betongtanker i 12-14 dager, etterfulgt av en 6-7 dagers postfermenteringsmaserasjon. Vinen modnes i botti i ca. 20 måneder. Frisk, rik og utadvendt i aromaene med rød mot mørk saftig frukt, litt rosin, hint av tjære og lakris. Noe mørk sexy blomst også. Middels til fyldig vin med god saftig frukt som gir glede, selv om vinen også har en mer stramhet i seg. Røde presise bær, herbalitet og lakris. Fast utgang, men det kler vinen. (AB)
Poeng: 92
Varenr: 14660701
Vin: Trediberri Barolo del Comune di La Morra 2018
Region: Piemonte, Italia
Pris: 449,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Soc.Agr. Trediberri di Nicola Oberto
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: Druematerialet er hentet fra vinmarkene i La Morra. Fermenteringen foregår i betongtanker i 12-14 dager, etterfulgt av en 4-5 dagers postfermenteringsmaserasjon. Vinen modnes i botti i ca. 20 måneder. Tiltalende og lett parfymert på nesen med aromaer av røde kirsebær, skogsbær, litt markjordbær, samt roser, sort te, anis, lær, mandler og saltmineraler. Pen dybde på nesen. Pent fyldig vin med en utpreget god munnfølelse med pen intensitet og friskhet. Konsentrert, fersk og fyldig strukturert frukt på smak, med vekt på røde kirsebær og skogsbær, samt noe mørke bær. Innslag av sitrusskall og mandler, samt en fin saltmineralitet og noe te. Frisk syre. Fine tanniner. Flott lengde med en tørr, delikat avslutning. En meget vellaget Barolo. (ESH)
Poeng: 91
Varenr: 1697701
Vin: Trediberri Langhe Nebbiolo 2023
Region: Piemonte, Italia
Pris: 249,90 kr (bestilling)
Importør: Cuvee Invest
Produsent: Soc.Agr. Trediberri di Nicola Oberto
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.0 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Druematerialet er hentet fra vinmarker i La Morra, Levice i Alta Langa og Vicoforte og Monticello d’Alba i Roero. Fermenteringen foregår hovedsakelig i betongtanker i 10-12 dager. Vinen modnes deretter i noen måneder i betong- og ståltanker. Tiltalende og intens på nesen med aromaer av jordbær og syrlige røde kirsebær, samt granatepler, roser, urter, anis og saltmineraltoner. Snev av litt nøtter. Pent fyldig vin med en god, strukturert munnfølelse og fin friskhet. Fin konsentrasjon av fersk, syrlig og delikat saftig frukt på smak, med vekt på kirsebær og skogsbær. Innslag av urter, kryddertoner, te og anis, samt noe saltmineraler. Fine tanniner og frisk syre. Bra lengde med en tørr og lett syrlig, presis avslutning. Flott Langhe Nebbiolo. (ESH)
Poeng: 88
Varenr: 1704501
Vin: Trediberri Barbera d`Alba 2022
Region: Piemonte, Italia
Pris: 239,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Soc.Agr. Trediberri di Nicola Oberto
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.2 g/l
Druer: Barbera.
Beskrivelse: Druematerialet er hentet fra Torriglione-vinmarken og Roero-området. Fermenteringen foregår i betong- og ståltanker i 12-15 dager. Vinen modnes deretter i noen måneder i betong- og ståltanker. Parfymert og fruktig på nesen med dufter av mørkerøde kirsebær, sødmerike rips, noe skogsbær, samt blomster og anis. Pent fyldig vin med en god, rikere munnfølelse. Bra konsentrasjon av saftig, myk og rik fyldig frukt på smak, med vekt på skogsbær og syrlige røde kirsebær. Innslag av anis og krydder, samt litt mandler. Frisk syre. Fine tanniner. Bra lengde med en tørr og litt syrlig avslutning. Bra barbera. (ESH)
Poeng: 87