Også denne artikkelen vil ta for seg situasjonen rundt vinbransjen i disse usikre tider med Korona-viruset. Det anbefales at vin-entusiasten fortsatt kjøper kvalitetsviner i stendenfor forglemmelige Bag-in-Box. Her kan du derfor finne 25 smaksnotater på viner laget av kvalitetsprodusenter importert av kvalitetsimportører. 

Tilværelsen er annerledes

Tilværelsen er annerledes for oss alle. Fire uker med restriksjoner setter spor. Blant annet er 400 000 mennesker for tiden arbeidsledige i Norge. Vår bevegelsesfrihet er fortsatt begrenset og mange må være hjemme når skolene og barnehagene fortsatt er stengte. I Norge har vi foreløpig greid å håndtere de helsemessige utfordringene rundt virus-utbruddet, mens mange av våre europeiske naboer sliter fryktelig. Nå er det ikke bare Italia som er hardt rammet. Vi ser mange dødsfall blant annet i Spania, Frankrike og Storbrittania. I tillegg er situasjonen i USA svært dramatisk.

Dramatisk for vinbransjen

Det vil ligge igjen mye vin på lagerene hos produsentene og importørene i tiden framover. Foto: Botti.no

Det vil ta lang tid før hverdagen vår blir å regne som normal. Også i vinbransjen vil en normalisering ta tid. Restaurantbransjen er fortsatt stengt. Det gir store ringvirkninger. Mange av de norske vin-importørene har permittert sine selgere mot Horeca-bransjen (Hotell, restaurant og Cafe). Vin-importørene vil framover trenge mindre kvalitetsvin til restaurantene  som igjen fører til mindre bestillinger hos vin-produsentene. Både importører og produsenter vil sannsynligvis sitte igjen med mye kvalitetsvin på lager når 2020 nærmer seg slutten. Hos vingårdene er det også andre bekymringer. Mange har sendt hjem sine kontoransatte og alt arbeid i vinmark og vinkjellere må tilrettelegges slik at smitte unngås. Fram til nå greier de fleste vinbøndene arbeidsoppgavene på en forsvarlig måte. Men hva skjer til høsten når innhøstingen nærmer seg? Vil det være arbeidere å leie inn til å høste druer?

Markant økt handel i Norge

I Norge har salget av alkohol til privatpersoner derimot økt betraktelig. Det skyldes trolig i hovedsak, som nevnt i forrige artikkel, stans i taxfree og utenlandshandel, stengt uteliv og generell mer tid i hjemmet. Det er fortsatt bag-in-box (BiB) vinene som har størst økning etter koronautbruddet, men også viner på betillingsutvalget øker. Her er tallene fra siste fire uker før påske i år (uke 11-14) mot siste fire uker før påske i fjor (uke 12-15):

Basis vs Bestillingsutvalget

  • Salg av viner på basisutvalget øker med 47%
  • Salg av viner på bestillingsutvalget øker med 38%

Rødvin på boks vs rødvin på flaske

  • Rødvin BiB øker med 83%
  • rødvin flaske øker med 17%

Hvitvin på boks vs hvitvin på flaske

  • Hvitvin BiB øker med 68%
  • Hvitvin flaske øker med 5%

Det er derimot ikke alle kvalitetsimportører som har satset på å finne en bestselger i Bag-In-Box segmentet. Det er disse importørene som sannsynligvis vil slite mest når etterdønningene etter krisen har lagt seg.

Kronekursen vil gjøre vin dyrere

Mye kvalitetsvin vil sannsynligvis bli dyrere i Norge fra 1.mai. Foto: Botti.no

Kronekursen har fått drastisk slagside mot valutaer som Dollar og Euro. 1.Mai er første dato de norske vin-importørene kan justere prisen på vinene som finnes på basis og bestillingsutvalget. De fleste vin-importørene betaler vinene etter ankomst Norge. Det indikerer at all vin som kommer til Norge framover vil bli dyrere. Samtidig har mange vin-importører trolig sett tap av inntekter under krisen som må tas igjen med økte priser på eksisterende varelager. Det vil den norske vin-entusiasten merke. Botti.no vil derfor anbefale å kjøpe inn planlagte samlingsobjekter før 1.mai for å unngå en eventuell prisøkning.

Kjøp kvalitetsvin

Selv om Vinmonopolet melder om økt salg av vin, spesielt på Bag-in-box, anbefaler Botti.no igjen at vin-entusiasten kjøper kvalitetsviner fra kvalitetsimportører. Her kan du derfor lese 25 smaksnotater på kvalitetsviner som anbefales i prissjiktet 180 – 500 kroner. 

Smaksnotater

Smaksnotater – Support Quality – #2

Legg igjen et svar