Skip to main content

Onsdag 20. september 2023 ble en av årets bedre vinmesser arrangert i selveste operaen i Oslo. Her var det å finne kvalitetsviner fra Italias ulike områder og husene var representert av noen av Italias mest rennomerte vinpersonligheter. Bravissimo! 

Vinmessen

Den Norge Opera er et flott sted for vinmesser. Foto: Botti.no

Perfekte rammer for vin. Foto: Botti.no

Det var Norwegian Wine Communication (NWC) i samarbeid med Instituto Grandi Marchi som arrangerte vinmessen i den norske Opera, et perfekt sted for å knytte kultur, kunnskap og kvalitetsvin sammen. Mange vil nok huske at Bordeaux-messen ble arrangert her noen år før den ble flyttet til Vulkan. Dessverre har det vinmesser i operaen glimret med sitt fravær etter dette.

Denne gang ble vinmessen arrangert på balkongene, noe som passet godt. Messen var delt inn i to deler – for bransje og journalister og for publikum som betalte ca. 400 kr for sin deltakelse. Det var i forkant også en Masterclass der vin-personligheten Ken Engebretsen var speaker.

Produsentene

Hele Italia var representert under vinmessen. Foto: Botti.no

Greve Francesco Marone Cinzano var i strålende humør under messen. Foto: Botti.no

Det var 18 produsenter som kom til Norge for presentere sine viner for den norske vin-entusiasten. Her var det mange store navn å finne. At selveste Priscilla Incisa della Rocchetta (San Guido) og greve Francesco Marone Cinzano (Col d´Orcia) tok turen var spennende for både den vinglade og vin-journaliaten. (Lære med om San Guido og Sasscaia? – Les vårt intervju med Priscilla her.) I tillegg til Tenuta San Guido og Col d`Orcia var produsentene Antinori, Argiolas, Ca’ Del Bosco, Carpenè, Michele Chiarlo, Donnafugata, Folonari, Jermann, Lageder, Lungarotti, Masi, Mastroberardino. Pio Cesare, Rivera, Tasca og Umani Ronchi representert.

Vinene 

Den strålende produsenten Jermann var selvfølgelig representert. Foto: Botti.no

Det var et godt utvalg av Italias bedre viner å smake under messen. Både de musserende, hvite og røde vinene leverte godt. Det er sjelden å smake ikon-vinen Sassicaia på åpne smakinger lengre, og det var av naturlige grunner stor kø ved dette bordet. Men også Col d Orcia, Jermann, Tasca og San Leonardo uthevet seg. Skuffelsen var nok at Antinori ikke ble representert med sine viner. Med tanke på den gode kvaliteten ellers på messen så ville vinene Tignanello og Solaia vært passende å vise frem

Smaksnotatene 

To årganger Sassicaia. Foto: Botti.no

Her finner du et utvalg av vinene som ble smakt under vinmessen.

Musserende viner

Varenr: 8061201
Vin: Ca’del Bosco Cuvée Annamaria Clementi 2014
Region: Lombardia, Italia
Pris: 1 259,– kr (bestilling)
Importør: Vininor
Produsent: Ca’ del Bosco
Alkohol:13.00%
Beskrivelse: Middels til intens i aromaene med deilig brødbskst som ligger over rik gul frukt med noe kjøligere toner, nøtt og salthet. Middelss til fyldig musserende vin med masse god frisk frukt i form av melon, eple, litt råere epleskall og kjekspreg med denne friskere saftigheten i seg. God salthet i utgangen. En eminent musserende vin!
Poeng: 93

 

Varenr: 15151101
Vin: Ca’del Bosco Vintage Collection Satèn 2018
Region: Lombardia, Italia
Pris: 669,– kr (bestilling)
Importør: Vininor
Produsent: Ca’ del Bosco
Alkohol:12.50%
Beskrivelse: Frisk og delikat i aromaene med melon, eple og salt. Kjeks også. Middels fyldig og pent minerlask snitt som ligger i overkant av frisk eple, litt marspipan, brioche og bakst i en lang og smattende utgang med mye salter. Dette er seriøse greier dette her! Bra!
Poeng: 92

 

Varenr: 5904501
Vin: Ca’ del Bosco Cuvée Prestige Franciacorta Brut
Region: Lombardia, Italia
Pris: 389,– kr (bestilling)
Importør: Vininor
Produsent: Ca’ del Bosco
Alkohol:12.50% Sukker:4.0 g/l Syre:5.6 g/l
Druer: chardonnay, pinot bianco og pinot noir.
Beskrivelse: Rik og saftig aromatisk stil med saftig eple, mer tropisk tone og med bra salthet. Middels fyldig og ganske så rik musserende vin med bra friskhet. Gul eple, appelsinskall, litt urt og masse fin salthet. Ganske utadvendt og rik, men friskheten er god også. Super kvalitet.
Poeng: 90

Hvite viner

Varenr: 4081401
Vin: Jermann Were Dreams 2019
Region: Friuli-venezia giuli, Italia
Pris: 595,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Silvio Jermann
Alkohol:13.50% Sukker:4.9 g/l Syre:5.2 g/l
Druer: chardonnay og chardonnay.
Beskrivelse: 300 liters modning i franske fat. Aroamtisk og leken stil I aromaene med blomst, akasie og gule friske frukter. Middels fyldig og uttalt frisk vin med flott fruktbilde av melon av kjølig karakter, nøtt og salter. Fin seriøstet i denne. Bra jordsmonnspreg på en god lang utgang. Kvalitet!
Poeng: 92

 

Varenr: 4068901
Vin: Jermann Chardonnay 2021
Region: Friuli-venezia giuli, Italia
Pris: 335,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Silvio Jermann
Alkohol:13.00% Sukker:3.7 g/l Syre:5.2 g/l
Druer: Chardonnay.
Beskrivelse: Leken og utadvendt istilen med kjølig melon, sitrus og eple. Dette sjarmerer. Middels fyldig vin med god leken stil med satig og delikat fruktbilde av kjølig melon, litt salthet og nøtt. Ikke kompleks, men energifdreven og tiltalende vin. Så absolutt.
Poeng: 90

 

Varenr: 11814101
Vin: Vette di San Leonardo 2020
Region: Trentino-alto adige, Italia
Pris: 254,90 kr (bestilling)
Importør: House of Wine
Produsent: San Leonardo
Alkohol:12.50% Sukker:3.0 g/l Syre:6.0 g/l
Druer: Sauvignon blanc.
Beskrivelse: Sement. Rik I aromaene med melon og med bra salthet i seg. Middels til fyldig og saftig vin som leker. Ukomplisert, men veldig bra dette her. God solmoden frukt, nøtt og salthet i seg. Veldigt fin sak dette for pengene. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 88

 

Varenr: 14128801
Vin: Pio Cesare L´Altro Langhe Chardonnay 2021
Region: Piemonte, Italia
Pris: 299,90 kr (bestilling)
Importør: Interbrands Norway
Produsent: Pio Cesare
Alkohol:14.00%
Beskrivelse: Frisk og energisk i duftbildet med litt enklere charfonnay-toner med gul rukt og lett minralitet. Middels fyldig vin med god saftihet i seg med melon, eple og minerraler. Lett, men god stil. Bra vin.
Poeng: 88

 

Varenr: 16295701
Vin: Mozia Grillo 2022
Region: Sicilia, Italia
Pris: 349,90 kr (bestilling)
Importør: Signature Wines
Produsent: Tasca d’Almerita
Alkohol:13.50%
Beskrivelse: Rik og blomstrete i duftbildet med aprikos og lett salthet i seg. Middels fyldig vin med litt grovhet i seg med frisk aprikos, litt stram bittert fruktskall og og litt blomstrete følelse. Seriøs vin til vegetar og litt tøffere fiskeretter.
Poeng: 88

Røde viner 

Varenr: 10323701
Vin: Sassicaia 2020
Region: Toscana, Italia
Pris: Ca. 2800 kr – lanseres under spesiallanseringen av italienske viner i oktober 2023
Importør: Palmer Fine Wine
Produsent: San Guido
Alkohol:13.50%
Druer: cabernet sauvignon og merlot.
Beskrivelse: Litt tight i starten enda, men det er mye under her som vil skinne aromamessig med tiden. Tyngre utgave av herlig plomme, mørkere bær, litt røyk, skogstoner og litt våt høstløvverk. Ganske pent parfymepreg også. Middels til fyldig vin med fantastiske delikate smaksnoter som alltids for Sassicaia. Nydelig bringebærspreg, høstløv, bål og dette litt feminin parfyme egentlig. Noe urtetoner også. Lang og kompleks, men ikke bred eller voldsom. Virkelig raffinert i munnfølelsen. Lang frisk utgang med modne tanniner. Trenger tid, men opp mot perfeksjon dette.
Poeng: 96

 

Varenr: 10323701
Vin: Sassicaia 2019
Region: Toscana, Italia
Pris: Ikke tilgjengelig
Importør: Palmer Fine Wine
Produsent: San Guido
Alkohol:13.50%
Druer: cabernet sauvignon og merlot.
Beskrivelse: Fyrrig og maskulint, men allikevel så delikat i aromabildet. Sensuell frukt med mørkere plommefrukt, solbær, violet, dette preget av vanilje, våt tørkende lærbelte, bål og salter. Middels tl fyldig vin med fantastisk delikat og friskt frukttbilde som bare smelter hjerter. Nesten feminin mørk frukt som gir karakter og glede med denne friskheten som imponerer og forfører. Herlig urt, lær, rødere bær og lakris. Her er det nål også. Lang kompleks og fast utagang der tanninene tar i, men allikevel så balansert med frukt og syre. En fabelaktig vin.
Poeng: 96

 

Varenr: 11185401
Vin: Tenuta San Leonardo 2016
Region: Trentino-alto adige, Italia
Pris: 899,90 kr (bestilling)
Importør: House of Wine
Produsent: San Leonardo
Alkohol:13.00% Sukker:3.0 g/l Syre:6.4 g/l
Druer: cabernet sauvignon, merlot, carménère og carmã©nã¨re.
Beskrivelse: Intens og fyrrig vin med perfekt tone i aromaene med solbær, kirsebær, bringebær, tobakk og røyk. Raffninert. Middels til fyldig vin med leken fruktkarkater av bringebær, kirsebær, og medf god salthet og raffinert følelse. Lang kompleks utgang. Herlig vin! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 93

 

Varenr: 4930801
Vin: Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva 2015
Region: Toscana, Italia
Pris: 950,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Col d’Orcia
Alkohol:15.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.6 g/l
Druer: Brunello.
Beskrivelse: Frisk i aromaene selv med denne tørkede toner av løvblader, kirsebær med modning, urter og lakris. Middels til fyldig vin med ganske så bra struktur i seg. Tett, men frukten er her den. Typisk litt tørket krisebærsfrukt, lakris og lær. Lang tight utgang med lett tørrende tanniner. Høy kvalitet! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 93

 

Varenr: 5752101
Vin: Mazzano Amarone della Valpolicella Classico 2013
Region: Veneto, Italia
Pris: 1 449,90 kr (bestilling)
Importør: Symposium Wines
Produsent: Masi Agr.
Alkohol:16.00% Sukker:3.2 g/l Syre:6.4 g/l
Druer: corvina, rondinella, molinara, corvina, rondinella og molinara.
Beskrivelse: Tyngre og større i aromaene. Her er det konsentrasjon! Mørke bær, konfekt, røyk og pepper. Pen fyldig vin som oser kropp i seg. Mørkere, men også rødere bær, kraftig pepper, litt konfekt og blod i seg. Syren kompenserer og gri den friskhet også uten at alkoholen ikke blir en bombe. Kvalitets-Amarone!
Poeng: 93

 

Varenr: 10407101
Vin: Ten. San Guido Guidalberto 2020
Region: Toscana, Italia
Pris: 499,90 kr (bestilling)
Importør: Palmer Fine Wine
Produsent: San Guido
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:6.5 g/l
Druer: cabernet sauvignon og merlot.
Beskrivelse: Fyrrig og utadvendt vin som viser seg godt. Rik mørk frukt, litt grønnhet og bål i seg. Middels til fyldig vin med masse god saftig frukt med bjørnebær, plommer og med litt grønt fin skjær. Fint saftighet og ganske så elegant. Flott vin. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 92

 

Varenr: 10407201
Vin: Ten. San Guido Le Difese 2021
Region: Toscana, Italia
Pris: 349,90 kr (bestilling)
Importør: Palmer Fine Wine
Produsent: San Guido
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.5 g/l
Druer: cabernet sauvignon og sangiovese.
Beskrivelse: Cabernet Sauvignon og Sangiovese. Rik, energifull og levende vin på duft med plommer. Skogsbær, urter og bål. Middels fyldig og rik vin med masse god fruktkvalitet i seg. Skogsbær, plommer. Lær, lakris og urter. Lett røyk. Fin tobakksutgang uten at det blir for mye. God saftighet også i den fine tanninbittet i utgangen. Kjempegod vin! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 92

 

Varenr: 12711901
Vin: Michele Chiarlo Barolo Tortoniano 2019
Region: Piemonte, Italia
Pris: 595,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Michele Chiarlo
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.8 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Fin klassisk aromabilde med røde bær, tørket sopp og herlig salthet i seg. Middels til fyldig vin med leken rødbærsfrukt, salthet og dennre klassiske, men gode tanninavslutninge nsom gir det nebbe skal. Fin syre her også! Meget god denne!
Poeng: 92

 

Varenr: 13602001
Vin: Tasca d’Almerita/Regaleali Rosso del Conte 2018
Region: Sicilia, Italia
Pris: 498,– kr
Importør: Vinetum
Produsent: Tasca d’Almerita/Regaleali
Alkohol:14.00%
Beskrivelse: Tavola og perticone. Vinstokker fra 1959 og 1965. 18 måneder på barriques. Pent stramhet i aromaene, men på en uttalt frisk og allikevel delikat måte. Tross røffheten. Flott frukt av plomme, bjørnebær, tobakk og lett røyk. Bra mineralitet også. Middels fyldig til fyldig vin med masse godt i seg. Her er det kompleksitet, men også frukt som ligger foran. Bringebærspreget så det holder, ,memed fyrrig salthet og tobakk i overkant. Lang og grov i utgangen, dette er virkleig terroir og mineralitet. Matvin, men dette er helt supert det. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 92

 

Varenr: 1053001
Vin: Radici Taurasi Riserva 2016
Region: Campania, Italia
Pris: 534,90 kr (bestilling)
Importør: Palmer Fine Wine
Produsent: Mastroberardino
Alkohol:13.50% Sukker:3.0 g/l Syre:4.5 g/l
Druer: Aglianico.
Beskrivelse: Mørk kraftig og pent aromabilde med plomme, bjørnebær, sopp og tørkede toner. Middels fyldig til fyldig vin med mørkere bær, litt plomme, men med syre i seg, litt urt og jordsmonnstoner. Lang smattende utgang med gode tanniner. Bra vin.
Poeng: 91

 

Varenr: 4551801
Vin: Donnafugata Mille e una Notte 2019
Region: Sicilia, Italia
Pris: 749,90 kr (bestilling)
Importør: Fine Brands
Produsent: Donnafugata
Alkohol:14.00% Sukker:3.0 g/l Syre:6.2 g/l
Druer: nero d’avola, merlot, cabernet sauvignon, nero d’avola, petit verdot, syrah, cabernet sauvignon og merlot.
Beskrivelse: Strammere og tightere vin med god seriøstet i seg med mørkere bær, kaffe, litt bål og røyk. Middels til fgyldig vin med seriøsitet i seg. Konsentrert og kaftig pakke med dette jord/mineralske preget i seg med mørke bær, lakris og litt røyk. Faste tanniner, men det kler vinen. Seriøs god vin.
Poeng: 91

 

Varenr: 1821801
Vin: Col d’Orcia Olmaia Sant’Antimo Cabernet 2017
Region: Toscana, Italia
Pris: 470,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: None
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.9 g/l
Druer: Cabernet sauvignon.
Beskrivelse: Tiltalende og bred, men på en frisk måte i aromaene, Mørkere bær med litt bjørnebær, fyrstikk og lær. Middels til fyldig vin med pen grovhet i seg, med bjørnebær, plommer og lær og lakris. Litt urt også. Pen saftig utgang med tanniner som kler vinen. Topp vin. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

 

Varenr: 1821601
Vin: Col d’Orcia Nearco Sant’Antimo 2019
Region: Toscana, Italia
Pris: 345,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: None
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.6 g/l
Druer: merlot, cabernet sauvignon, syrah og petit verdot.
Beskrivelse: Fyrrig og ganske så rik i aromaene med plommer, mørk fruk og litt deilig bål. Middelst il fyldig og saftifg vin men også med struktur i seg. Åpenbart bål og røyk, men med også krekling, mørkere toner og litt einer-innslag. Fint bitt i tanninene som også er polerte. Kjøttvin til masse god penge! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

 

Varenr: 15011701
Vin: Ten. Sallier de la Tour La Monaca 2019
Region: Sicilia, Italia
Pris: 299,90 kr (bestilling)
Importør: Signature Wines
Produsent: Tasca d’Almerita
Alkohol:15.00%
Beskrivelse: Rik og fyrrig i aromanene med denne utmerkede stein-mineralieten som oser av å være raffinert med bjørnebær, plomme, bringebær, kirsebær, litt røyk og generelt mørkere høst-tider. Middels fyldig og saftig vin med god mineralitet som oser godt over litt tobakk og einers. Litt pepper, men ikke i overkant. Integrerte tanniner. Seriøs vin dette som imponerer med syrah fra Sicilia! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91

 

Varenr: 4281201
Vin: Pio Cesare Barolo 2019
Region: Piemonte, Italia
Pris: 699,90 kr (bestilling)
Importør: Interbrands Norway
Produsent: Pio Cesare
Alkohol:14.50% Sukker:3.0 g/l Syre:5.7 g/l
Druer: Nebbiolo.
Beskrivelse: Fin friskhet i seg selv med tørrende rødbærsfrukt, men i god utadvendt stil. Litt sopp, lær og lakris i tillegg. Middels til fyldig Barolo i klassisk stil. Litt tørrende fruktbilde med røde bær, litt granittaktige toner og lakris. God tøff utgang på tanninene. Trenger litt tid.
Poeng: 90

 

Varenr: 774101
Vin: Masi Costasera Amarone Classico 2018
Region: Veneto, Italia
Pris: 449,90 kr (bestilling)
Importør: Symposium Wines
Produsent: Masi Agr.
Alkohol:15.00% Sukker:7.0 g/l Syre:5.9 g/l
Druer: corvina, rondinella og molinara.
Beskrivelse: Middels intens vin med rikdom i aromaene med plommer, litt dash mineraler og pepperaktige toner. Middels til fyldig vin med saftig og litt gode sødmeaktig preg med plommer, rødere bær og salthet. Syren greier seg fint den og leverer energi. Søtere, men bra stil i denne årgangen.
Poeng: 90

 

Varenr: 5264201
Vin: Terre di San Leonardo 2020
Region: Trentino-alto adige, Italia
Pris: 254,90 kr (bestilling)
Importør: House of Wine
Produsent: Carlo Guerrieri Gozaga
Alkohol:13.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.9 g/l
Druer: merlot, cabernet sauvignon, cabernet sauvignon, merlot, carménère og carmã©nã¨re.
Beskrivelse: Frisk og litt bred med mørkere frukt, litt tørket og røykede aromaer. Middels fyldig og frisk vin med god saftighet i seg. Mørkere, men også røde bær. Litt røyk og jonrdsmonn også. Fin plommeutgang med tanniner som er polerte.Masse vin for pengene. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 88

 

Varenr: 10462101
Vin: Donnafugata Bell’Assai Frappato di Vittoria 2021
Region: Sicilia, Italia
Pris: 259,90 kr (bestilling)
Importør: Fine Brands
Produsent: None
Alkohol:13.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.4 g/l
Druer: Frappato.
Beskrivelse: Frisk og delikat vin med blomstrete toner over røde bær. Middels fyldig vin med god saftighet i seg med lysere bærtoner, lakris og lær. Noe morell også. God juice og leken vin. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 88

 

Varenr: 4142501
Vin: Jermann Red Angel on the Moonlight 2018
Region: Friuli-venezia giuli, Italia
Pris: 335,– kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Produsent: Vinnaioli Jermann
Alkohol:13.00% Sukker:5.0 g/l Syre:5.7 g/l
Druer: pinot noir og pinot noir.
Beskrivelse: Litt forsiktig i aromaene med denne litt tyngre røde tungen over mineraler, blomst og mineraler. Middels fyldig vin med leken rødbærsfrukt, litt seriøs salthet og noe røyk. Tanninene integrerte. God vin, som mangler litt ekstra enda.
Poeng: 88

 

Varenr: 333901
Vin: Masi Campofiorin 2020
Region: Veneto, Italia
Pris: 189,90 kr (basis)
Importør: Symposium
Produsent: Masi Agr.
Alkohol:13.00% Sukker:3.0 g/l Syre:5.3 g/l
Druer: corvina, rondinella, molinara, corvina, rondinella og molinara.
Beskrivelse: Leken og utadvent med blomst, pepper og røde bær. Middels fyldig og saftig vin. Ja, det er vel det, men det gir en munnfølelse dette som gir nok innbydende karakter. Røde bær og litt mørkere toner. Syren holder den levende nok. God Crowdpleaser.
Poeng: 86

Legg igjen et svar