Begrepet «kvalitetsvin» tar for seg meget gode viner som både har evnen til å kunne lagres eller drikkes nå. Det er i dette prissjiktet at spesielt konkurransen er høy. På Vinmonopolets nettsider finner du mellom 5000 – 6000 ulike musserende, hvite og røde viner i prisklassen 250 – 500 kroner. Det er da selv den garve vin-entusiasten trenger råd. Men husk: Det er din smak som gjelder. Ingen kan ta fra deg det du liker. Noen liker vinene litt yngre, mens andre liker mer velutviklede aromaer også. Denne siden er derfor veilledene og ingen fasit.

Her er en knippe hvite viner som kan lagres eller drikkes nå i prissjiktet 250 – 500 kroner.

Vinene merket Basisutvalget er nyheter og vil være tilgjengelig i de fleste butikkene. De øvrige vinene er på bestillingsutvalget og kan bestilles direkte på nettbutikken, hos Vinmonopolets kundesenter eller direkte ved det enkelte utsalg.

Vinene på denne siden er viner som Botti.no mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg.

Der vinene er ekstra lukket og potensialet fortsatt er uavklart vil foreløpig potensial stå i klammetegn. 

Vinene merket RW er smakt og bedømmet av Bottis skribent Rune Wasshaug. 

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside.

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere)

Hvite viner 

6337601
Pieropan Soave Classico Calvarino 2018
Veneto, Italia
274,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Alkohol: 12.50%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Garganega, Trebbiano.
Vinifiseres kun på ståltank.

Strågul. Frisk og uttalt sjarmerende vin som gir virkelig karakter på duft. Herlig gul frukt og uttalt mineralsk preg som forfører. Middels fyldig og delikat vin. Dette kanskje den mest elegante Soave Classico som lages. Punktum. Herlig fløyelsmyk munnfølelse med flott friskhet. Seriøs, allikevel så fleksibel og innbydende. Nydelig frisk sitrusfrukt og fine saltmineraler. Lang frisk utgang. Dette er virkelig høy kvalitet til oppsiktsvekkende lav pris. 92 poeng. 

8278501
Zind-Humbrecht Riesling Brand Grand Cru 2018
Alsace, Frankrike
389,90 kr (Basis)
Importør: Heritage Wines
Alkohol: 13%. Syre: 6.2 gram per liter. Sukker: 6.6 gram per liter.
Druer: Riesling
Håndplukkede druer fra 65 år gamle vinstokker. 16 mnd. på berme.18 mnd lagring på store fat før tapping.

Lett gyllen gul på farge. Rik og tiltalende på duft med litt fet aromabilde av modne stenfrukter, gule kraftige blomster, krydder, nøtteskall og pen salt-mineralitet. Pen fyldig og rik munnfølelse som forfører. Ganske bred og kraftfull munnfølelse som brer seg ut. Kraftig stenfrukt, moden sitrus, saftig limekant, grapefrukt, krydder og pen sten-mineralitet. Pen lang, mineralsk og seriøs utgang. Meget flott vin. Ankerpunktet kan være at den mangler f.eks 2015-årgangens nerve og snert. Dog er denne mer seriøs i uttrykket. Enkelte vil kanskje mangle noe friskhet også, mens andre vil aboslutt like den konsentrerte og voksne uttrykket. GI vinen tid i kjelleren eller ha den til fet fisk i dag. 91 poeng. For nå. (91-93 poeng). 

 

10096901
Weing. Rudolf Rabl Steinhaus Rote Erde Riesling 2016
Niederösterreich, Østerrike
349,90 kr (bestilling)
Importør: Stenberg & Blom
Alkohol: 13.00%. Syre: 7.2 gram per liter. Sukker: 8.4 gram per liter.
Druer: Riesling.

Herlig dybde på duft med pent jordsmonnspreg som ligger over gule frukter, nøtt og vårblomst. Bra fyldig vin med tiltalende munnfølelse. Ganske seriøs i uttrykket, men med pen balanse mellom frukt, sødme og syre. Uttalt god frukt av gule epler, fruktskall, snev av nøtt og dette dypere salt og snev av Petro-preget. Herlig vin til fetere fiskeretter. 91 poeng. 

 

6875901
Alheit Hemelrand Vine Garden 2018
Walker Bay, Sør-Afrika
349,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Alkohol: 13.50%. Syre: 4.1 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Muscat of alexandria, Verdelho, Chardonnay, Chenin blanc, Roussanne.

Vinplantene står 360 meter over havet med druer fra Walker bay. Dette er en skikkelig «Field blend». Modnes på 300 og 500l fat

Pen tiltalende duft med smørete overtoner som forføer med sitrus og flott parfyme. Middels fyldig vin med uttalt god munnfølelse. Overraskende delikat sak. Kremtete midtparti. Flott frukt av sitrus og litt smørtoner. Ikke for detaljert, men dette drikker veldig godt allerede. Herlig vin fra Alheit. 91 poeng. 

 

5245701
Dom. Long-Depaquit Chablis Premier Cru Les Vaucopins 2017
Burgund, Frankrike
444,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.6 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

31 år game vinstokker. Gjæring i ståltank og fat.

Snev av reduktiv på duft, dog tiltalende med frisk sitrus over nøtt, salt, lett røyk og trevirke. Middels fyldig vin med tiltalende og frisk munnfølelse. Saftig sitrus og litt sjømineralitet som skaper begjær. Vinen er ikke overkompleks, men drikker veldig godt og er frisk. Godt kjøp er det! 90 poeng. 

 

 

3487701
Serge Dagueneau Clos de Chaudoux Pouilly-Fumé 2018
Fra Loire, Frankrike
319,90 kr (bestilling)
Importør: Best Cellars
Alkohol: 14.00%. Syre: 7.7 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Sauvignon Blanc

Skarp og litt uvillig på duft, men her er det bra saltmineral som ligger og fører aromabildet over sitrus og saftige epler. Middels fyldig vin med pen lett femdepreget midtparti. Prøver å være ganske så seriøs. Saftige gule frukter, litt bittert fruktkant og saltmineraler i bakkant. Bra syre og kompleksitet. Særpreget sak! Meget godt kjøp. 90 poeng.

 

9738401
Contino Blanco 2017
Rioja, Spania
319,90 kr (bestilling)
Importør: Good Beverage AS
Alkohol: 13%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: Under 3.0 gram per liter.
Druer: 50% Viura, 20% Garnacha Blanca og 20% Malvasia

Gyllen gul farge. Frisk og tiltalende på duft med pen rik frukt av gule saftige bær, nøtt, karamell, støvlag og lett blomst. Harmoni! Middels fyldig og lett fedme på munnfølelsen med saftig pære, moden sitrus, stenfrukt, lett trevirke og nøtt med en pen syre som frisker opp fedmepreget. Ikke dyp, men vinen er virkelig sjarmerende. 90 poeng.  

 

4766701
Planeta Chardonnay 2018
Sicilia, Italia
365 kr (bestilling)
Importør: Gaia Wine & Spirits AS
Alkohol: 14%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: Under 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay

Gjæring i Barriques ved 18 grader. 11 måneder modning på fat. bâtonnage hver 10. dag.

Blek gul. Middels intens duft med fersk sitron, grønne epler, gule blomster, noe flintaktig. Litt nøtter, hint av fat. Småfet og glatt munnfølelse, litt søtlig gulfrukt, veldefinert syre og prikkende utgang. God lengde, bra dybde på frukten. Flott vin! 89 poeng. (RW) 

 

11699001
Les Crêtes Valle d’Aosta Petite Arvine 2018
Fra Valle d’aosta, Italia
309,90 kr (bestilling)
Importør: Winehouse
Alkohol: 13.50%. Syre: 6.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Petite Arvine.

Forsiktig pressing. 12 dagers temperaturkontrollert fermentasjon på ståltank. 1-2 måneder Sur Lie og noe battonage.

Uttalt aromatisk og framovervendt på duft med sommerblomster og kjølige tropiske frukter. Middels fyldig vin med uttalt god munnfølelse. Veldig balansert. Lett, allikevel med nok kraft til å aldri bli for spinkel. Kjølige tropiske frukter og litt sødmefull fruktkant. Delikat vin. Dette var en god vanlige enkle italienske hvite vinen. Bør prøves til fiskeretter! 89 poeng. 

 

437101
Pattes Loup Chablis 2018
Fra Burgund, Frankrike
379,90 kr (bestilling)
Importør: Unico Real Wines
Alkohol: 13.50%. Syre: 4.8 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

Vinstokkene plantet i 1951. Ståtank og 1/3 i betongegg. Modning på berme.

Tiltalende aromabilde med framovervendt gul frukt og lett nøtt. Middels fyldig vin med saftig og relativt frisk frukt av saftige gule epler og modent sitrusskall. Snev av grapefruktbitterhet på utgangen. Ikke typisk Chablis, litt for varm for det. Men uansett – dette drikker jo veldig godt da! 89 poeng. 

 

11066001
C. Moreau Chablis 1er Cru Vaillons 2017
Burgund, Frankrike
362 kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections AS
Alkohol: 12.50%. Syre: 5.3 gram per liter. Sukker: Under 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

Vinmarken ligger i hjertet av Chablis-landet, på venstre bredd av Serein-elven, og drar nytte av en utmerket eksponering i sør og sør-øst. Jorden består av kimmeridgien leire, et jordsmonn som er spesifikk for Chablis-regionen. Den er rik på fossile skjell ofte funnet i Chablis-jorden. Vinstokkene er i underkant av 60 år gamle. Druene høstes for hånd. Pneumatisk presse. 65% modnes i rustfritt stålfat med temperaturkontrollert gjæring. 35% i modnes i fat (90% på 1,2 og 3 år gamle fat, 10% i nye og 1 år gamle fat) i en periode på 6 måneder.

Frisk og tiltalende på duft med sitrus, limeskall, stenfrukter og salt. Middels fyldig og frisk vin. Pen frukt med eple, sitrus og stenfrukter. Lett saltpreg også. Ikke for kompleks, men gir et godt preg av Vaillons-marken til en meget fornuftig penge. 89 poeng. 

 

3770201
Clos de la Perrière Bourgogne Blanc 2017
Burgund, Frankrike
299,90 kr (bestilling)
Importør: Plus Vini
Produsent: Clos du Moulin aux Moines
Alkohol: 12.50%. Syre: 5.9 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

Druene kommer fra en av de 14 undergruppene til den regionale appellasjonen Bourgogne, nemlig Clos de La Perriere. Det er derimot ingen andre produsenter som får glede av druene herfra da marken er en Monopol-mark og ligger ved eiendommen til Clos du Moulin aux Moines. Vinstokkene er i gjennomsnitt 45 år gamle og og gjæres på fat i 40 dager. Vinen modnes på fat i 10 måneder.

Frisk og innsmigrende på duft med denne pene kombinasjonen mellom kjølig sitrus og mer saftig sitrustoner, lett smør og vårblomst. Middels fyldig og frisk vin som virkelig tiltaler. Også i munnfølelsen kommer den friske sitrusfrukten i tett takt med det mer saftige sitruskjøttet, lett smør, lett karamell og pent trevirke som merkes, men ikke på en skjemmende måte. Dette blir aldri for komplekst, men det skal det heller ikke være. Flott syre gir nerve til den meget gode vinen. Strålende kjøp. 89 poeng. 

 

789401
Trimbach Pinot Gris Réserve Personnelle 2016
Alsace, Frankrike
399,90 kr (Basis)
Importør: Stenberg & Blom AS
Alkohol: 14%. Syre: 6.5 gram per liter. Sukker: 11.5 gram per liter.
Druer: Pinot Gris

Druene kommer fra Grand Cru Osterberg, en av de beste vinmarkene i Alsace. Jordsmonnet her er steinete med kalk og leire over en sandbase. Vinrankene er 25-30 år gamle. Réserve Personnelle blir kun produsert i år med topp druekvalitet. Innhøsting av druene skjer så sent som mulig for å oppnå maksimal smak og kompleksitet.

Rik og ganske maskulin aromabilde av stenfrukt, pære og dyp saltmineralitet. Bra fyldig vin med konsentrerte gule frukter, blomst, eksotisk krydder og stilker. Pen dybde i frukten. Ganske kraftfull vin som vil passe fint til retter med lyst kjøtt. 89 poeng.

 

7882701
Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2018
Alsace, Frankrike
269,90 kr (Basis)
Importør: LaMarc Wines
Alkohol: 12.5%. Syre: 6.8 gram per liter. Sukker: Under 3 gram per liter.
Druer: Chardonnay

Fermentert på franske fat samt 10 måneder lagring på gamle fat.

Mørk strågul farge. Rik og tiltalende på duft med solmodne sitruser, kjølige tropiske toner, tydelig nøtt, størknet karamell og med godt saltpreg. Bra fyldig vin med fedmeaktig munnfølelse som brer seg ut og skaper glede. Fet saftig sitrus, stenfrukt, melon, lett bitter grapefrukt, lett trevirke, karamell og nøtt. Pen friskhet på midtparti og i utgangen. Mangler dybde og noe særpreg, men gir svært mye glede for pengene og kan passe både til et godt glass før mat, men også til mer seriøse fiskeretter som kveite med smør til. Utmerket vin for pengene. 89 poeng. 

 

7345901
CVNE Monopole Blanco Seco 2016

Spania
264,90 kr (bestilling)
Importør: Good Beverage AS
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.1 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Viura, Palomino.

Tiltalende på duft med lett grov jordsmonn som ligger over gult eple, blomster og med uttalt pen kryddertone. Middels fyldig vin med uttalt god munnfølelse. Slank, litt sart gul frukt innledningsvis med gul fruktkjøtt, lett flor, krydder og med pen saltmineralitet på utgangen. Vokser seg godt til. Spesiell og meget god vin. 89 poeng.

 

11992001 
Jean-Philippe Fichet Bourgogne Blanc Vieilles Vignes 2017
Burgund, Frankrike
356,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Alkohol: 13.00%.
Druer: Chardonnay.

Enkel, men med tiltalende aromabilde av kjølig lys frukt og lett vårlig krydder. Middels fyldig og frisk Bourgogne blanc med enkel, men uttalt god munnfølelse. Slank saftig gul frukt og lett mineral på finishen. Bra syre. Ukomplisert, men dette drikker veldig godt nå. 88 poeng. 

 

3416001
Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2018
California, Usa
279,90 kr (basis)
Importør: Palmer Group
Alkohol: 12.50%. Syre: 7.6 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

Enkel, men tiltalende på duft. Frisk lys gul frukt og lett blomst. Middels fyldig og lett rik Chardonnay som tiltaler veldig. Frisk saftig sitrusfrukt skaper sommerglede. Nok fylde til at dette ikke blir for spinkelt. Ikke kompleks, bare godt! 88 poeng. 

 

7707601
Bianco di Ampeleia 2019
Toscana, Italia
289,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Alkohol: 11.00%. Syre: 4.8 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Ansonica, Malvasia, Trebbiano, Trebbiano.

5 dagers skallmaserasjon.

Lett moden fruktaromaer av orange fruktskall, nøtt og høstblomster som er på vei over til evigheten. Middels fyldig vin med overraskende god saftighet i frukten med nektar og saftig appelsinskall. Pen friskhet på utgangen. Ikke detaljert, bare godt. 88 poeng. 

 

11201701
Bernhard Huber Malterdinger Weisswein 2017
Malterdingen, Tyskland
369,90 kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Alkohol: 12%. Syre: 7 gram per liter. Sukker: Under 3.0 gram per liter.
Druer: 40% Chardonnay og 60% Weissburgunder

Håndplukkede druer, hele drueklaser i vinifikasjonen og lagret på eik i 14 måneder «on lees». 30% av fatene er nye. 12 000 flasker laget.

Strågul, lett uklar vin. Framoverlendt og tiltalende på duft med stenfrukter, karamell, brioche, behagelig trevirke og lett smørblomst. Bra fyldig vin med lett fedmepreg i midtpartiet. God fruktfølelse av saftig gule frukter, grapefrukt, grønt epleskall,  lett søtt trevirke og nøtt. Lang kraftig utgang med god friskhet i form av saftig limekant. Mangler litt nerve i midtpartiet, men for pengene er dette er meget godt kvalitetsprodukt fra Tyskland. Til halvfet fisk med grønnsaker til og til sjøkreps. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

9273701
Oremus Mandolás Tokaji Dry 2017
Tokaj, Ungarn
279,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor AS
Alkohol: 13.00%. Syre: 6.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Furmint.

Frisk og tiltalende på duft med epler og veistøv. Middels fyldig og uttalt frisk vin med grønne og gule epler som tiltaler. Bra mineralitet. Herlig syre. Ikke for dyp, men nok en gang – Tørr Tojkai kan stråle! 87 poeng. 

 

5373201
Terroir Historic Priorat Blanc 2017
Priorato, Spania
279,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Garnacha blanca, Macabeo.

Litt grovere og kantete aromabilde av appelsinskall, nektar og bensin. Middels fyldig og noe grov munnfølelse av nektar, grapefrukt og appelsinskall. Tøff steinete utgang. Særpreget vin. 87 poeng. 

Smaksnotater på musserende viner i prissjiktet 250 – 500 kroner kan du lese her:

Legg igjen et svar