Skip to main content

Begrepet «kvalitetsvin» tar for seg meget gode viner som både har evnen til å kunne lagres eller drikkes nå. Det er i dette prissjiktet at spesielt konkurransen er høy. På Vinmonopolets nettsider finner du mellom 5000 – 6000 ulike musserende, hvite og røde viner i prisklassen 250 – 500 kroner. Det er da selv den garve vin-entusiasten trenger råd. Men husk: Det er din smak som gjelder. Ingen kan ta fra deg det du liker. Noen liker vinene litt yngre, mens andre liker mer velutviklede aromaer også. Denne siden er derfor veilledene og ingen fasit.

Her er en knippe røde viner som kan lagres eller drikkes nå i prissjiktet 250 – 500 kroner.

Vinene merket Basisutvalget er nyheter og vil være tilgjengelig i de fleste butikkene. De øvrige vinene er på bestillingsutvalget og kan bestilles direkte på nettbutikken, hos Vinmonopolets kundesenter eller direkte ved det enkelte utsalg.

Vinene på denne siden er viner som Botti.no mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg.

Der vinene er ekstra lukket og potensialet fortsatt er uavklart vil foreløpig potensial stå i klammetegn. 

Vinene merket RW er smakt og bedømmet av Bottis skribent Rune Wasshaug. 

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside.

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere)

Røde viner 

11176401
Claudio Boggione Barolo Brunate 2016
Piemonte, Italia.
489,90 kroner (Basisutvalget)
LaMarc Wines AS
Alkohol: 15%.
Druer: Nebbiolo

Økologisk produksjon. Familiedreven gård som kun produserer en vin – denne Baroloen med druer fra 1.1 hektar i den anerkjente Brunate-marken. Vinplantene ble plantet tilbake til 1956. Druene gikk tidligere til Michele Chiarlo, men familien bestemte seg for noen år tilbake å produsere vin selv. Kun 6000 flasker produseres. Ca 60% av flaskene kommer til Norge.

Granatrød, med lysere kant. Snev av orange. Lett framovervendt på duft, men allikevel et forbilledlig stram og konsentrert duftbilde. Herlig aromaer av røde knuste bær, kraftig rose-eng, lett tjære, noe krydder og dette maskuline dype støvlaget som imponerer. Pen fyldig og litt fetaktig med grovere munnfølelse. Flott konsentrert fruktbilde av kirsebær, bringebær, snev av fermenterte plommer og lakrisbåt. Dyp salthet fra jordsmonnet imponerer. Pen syre gir nok friskhet til vinen. Faste tanniner på en lang utgang. Noe alkoholfølelse i frukten som forsterkes på den lange utgangen der en mer brennende tanke merkes. Det er allikevel balanse i vinen, og konklusjonen er at dette er en svært imponerende vin. Til store kjøttmåltid. Særdeles bra QPR i Norge. 93 poeng

 

11201201
Massolino Barolo 2016
Fra Piemonte, Italia
419,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Massolino
Alkohol: 14.50%. Syre: 5.8 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Nebbiolo.

Frisk og tiltalende på duft med roser, løv, svalt krydder og saltmineraler som ligger over herlig frukt av kirsebær og markjordbær. Middels fyldig og frisk vin med meget god munnfølelse. Dette er virkelig flott Nebbe-frukt av kirsebær, morellskall og urter med lang og pen utgang. Tanniner som biter, men på en utmerket måte. Imponerende flott vin for prisen. 92 poeng. 

 

5004701
March. Antinori Pian delle Vigne Brunello di Montalcino 2015
Fra Toscana, Italia
493,– kr (bestilling)
Importør: Vinetum
Produsent: March. Antinori
Alkohol: 14.00%. Syre: 5.4 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Sangiovese Grosso.

Rik og forførende med erketypisk Sangiovese-duft med røde bær, litt tørket fruktkant, stall, høstroser på vei mot evigheten, størknet blod og krydder. Bra fyldig vin med dette lett tørkede rødbærspreget, modent oransje fruktskall, snev av tørkede rosiner, høstblader og lær. Syren greier å friske opp vinen. Tanninene biter litt, men er ikke på offensiven. Dette er nok et eksempel på at Brunello-viner begynner å merke hardkjøret med varme og tørke, men denne utgaven viser også at ingen har gitt opp. Ingen vin for evigheten, men til biff-måltid er dette en super vin. Flott sak. 92 poeng

 

 

828401
Ampeleia 2015
Fra Toscana, Italia
479,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Ampeleia
Alkohol: 13.50%. Syre: 4.8 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: 100% Cabernet franc

Rik og kraftfull på duft med røde bær, grønn paprika, mørk espresso og mørkere grove steiner. Middels til middels + fyldig vin med meget pen munnfølelse av dype konsentrerte røde bær, litt stall, snev av tørket plommeskall og grovt litt seriøs jordsmonn som ligger under og gir dybde. Pen syre og lang kraftfull utgang. Dette er seriøse greier! Flott særpreget vin. 92 poeng

 

3659101
J.L. Chave Selection Hermitage Farconnet 2015
Fra Rhône nord, Frankrike
485,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Dom. Jean-Louis Chave
Alkohol: 14.00%. Syre: 4.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Syrah.

Typeriktig rik på duft med herlig tett krydderfølelse over parfymert røde bær og lær. Bra fyldig vin med saftig munnfølelse av rødere bær, juicy mørkere fruktskall og kryddertoner ala einer. Pen saftig utgang. Bra tanninstruktur. Dette er en meget god vin. 92 poeng.

 

10875401
Sainte Croix Carignan 2017
Fra Frankrike
289,90 kr (bestilling)
Importør: Blend Wines
Produsent: Dom. Sainte Croix
Alkohol: 14.00%. Syre: 5.6 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Carignan.

Herlig dyp og konsentrert på duft med herlig tøff frukt av bringebær, lær og flott komplekst saltpreg som forteller sitt terroir. Bra fyldig og kraftig munnfølelse med flott frukt av konsentrert plomme, bringebær, krydder og lær. Det er nok friskhet her til at vinen er vibrant, selv om denne pene salttonen virkelig skaper begeistring. Flott vin med sjel. 92 poeng

 

3461001
Viña Tondonia Reserva 2008
Fra Rioja, Spania
369,90 kr (basis)
Importør: Fondberg
Produsent: Lopez de Heredia
Alkohol: 13.00%. Syre: 6.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Mazuelo, Graciano (bovale), Tempranillo, Garnacha.

Virkelig klassisk Rioja på sitt beste, men dette flotte tradisjonelle aromabilde med stram, men frisk rødbærskjerne, snev av oransje fruktskall, stall av ypperste merke, hvit pepper og mot snev av kanel. Middels fyldig og overraskende frisk vin som skaper umiddelbart begjær med herlig tradisjonell, mot rustikk rødbærsfrukt, skikkelig juicy blå fruktskall (mot blåbær), noe syrlig oransje skall, krydder mot det urtete, jordsmonn, snev av vanilje og lær. Lang og litt grovere utgang, men fortsatt med den fine syrligheten som forfrisker sammen med typeriktige tanniner. Dette er virkelig en godbit også i 2008-årgangen, nok en gang et strålende rødvinskjøp. 92 poeng.

 

6675401
Muga Seleccion Especial 2015
Fra Rioja, Spania
389,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Bod. Muga
Alkohol: 14.00%. Syre: 5.8 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano.

Rik på duft med skikkelig kjøttvinsaromaer med mørkere plommer, blod, tydelig krydder, lær og salter. Middels fyldig og overraskende frisk munnfølelse av saftig mørkere frukt, kjøtt, lær, lakris og krydder. God syre og tanniner som biter kjærlig. Mangler noen detaljer, men dette roper KJØTT! Flott vin. 92 poeng. 

 

3978101
CARM Maria de Lourdes 2016
Fra Douro, Portugal
459,– kr (bestilling)
Importør: Vinetum
Produsent: CARM Casa Agr. Roboredo Madeir
Alkohol: 14.50%. Syre: 5.3 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Touriga nacional, Touriga franca.

Relativt stram, men pirrende på duft med bålpanne, salter, mørkt rennende blod som ligger over bjørnebær og mørke plommer. Bra fyldig og strukturert vin med uttalt god munnfølelse av bjørnebær, plommer, fyrstikk, pepper, lær og lakris. Lang, litt fast utgang. Syren holder liv i vinen og alkoholen kjennes ikke. Kvalitetsvin fra Portugal som vil trenge 5-7 år i kjelleren. Flott vin. 92 poeng

 

12600101
Storm Wines Vrede Pinot Noir 2018 
Fra Western Cape, Sør-Afrika
419,90 kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines
Produsent: Storm Wines
Druer: Pinot Noir

Tiltalende på duft med sjarmerende røde våte bær og uttalt femin parfyme som skaper glede. Pent friskt anslag på denne vinen med uttalt god munnfølelse av røde bær, litt skitten fruktskall, herlig kryddersorter og lær. Skikkelig delikat sursøt utgang på denne vinen med pen syre og utmerket tanninstruktur. Elegant. Skikkelig flott vin! 92 poeng

 

2097301
Viberti Giovanni Barolo Buon Padre 2016
Fra Piemonte, Italia
324,90 kr (basis)
Importør: Hand Picked Wines
Produsent: Viberti Giovanni
Alkohol: 14.00%. Syre: 5.6 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Nebbiolo.

Frisk og framovervendt på duft på saftig rødbærsfrukt, roser, grafitt og snev av tjære. Ikke komplekst aromabilde, bare en slik «likanes kar». Middels fyldig til middels + fyldig vin med rik og uttalt god munnfølelse. Saftig kirsebærsfrukt, moden bringebær, lær og lett kokende te. Overraskende faste tanniner som snerper litt, men på ingen måte i overkant og gir bare et godt tegn på at denne fint tåler 10 år i kjelleren. Men denne greier å tilfredstille mange og drikker meget godt ungt. Ikke for komplekst, men et meget godt basiskjøp. 91 poeng.  

 

4390001
Gaja Promis 2018
Fra Toscana, Italia
389,90 kr (bestilling)
Importør: Winetailor as
Produsent: Gaja
Alkohol: 14.00%. Syre: 5.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Merlot, Syrah, Sangiovese.

Rik og tiltalende på duft med overraskende frisk plommefrukt selv om det er den saftige utgaven. Pen blomster og lærfølelse i bakgrunnen. Middels fyldig og saftig vin allikevel med bra struktur. Rik plommefrukt, bjørnebær, litt mint og kaffe på en god utgang. Dette var en vellaget vin med sømløse tanniner. 91 poeng. 

 

5936201
Il Poggione Brunello di Montalcino 2015
Fra Toscana, Italia
359,90 kr (bestilling)
Importør: Pure Wine
Alkohol: 14.50%. Syre: 5.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Sangiovese.

Rik og sjarmerende på duft med konsentrert rødbærsfrukt og dype salter. Bra fyldig vin med god munnfølelse av kirsebær, lett solvarmet fruktskall og krydder med en lang og frisk utgang. Noe stramhet i tanninene, men er allikevel særdeles balanserte og bærer vinen på gullstol. Nok et strålende kjøp på basisutvalget. 91 poeng.

 

6932401
David Reynaud 350 m Saint-Joseph 2019
Fra Rhône nord, Frankrike
317,90 kr (bestilling)
Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: David Reynaud
Druer: Syrah.

Rik og lett kraftfull på duft med røde konsentrerte bær, lær, lakris og med tydelig sommerblomst. Middels fyldig vin med pent konsentrert og tett munnfølelse som skaper interesse. Røde grove bær, lær, lakris og tett kraftig veistøv / granitt. Lang grov utgang med faste, men gode tanniner. Dette var et meget godt håndverk for prisen. 91 poeng. 

 

7620901
Ch. Thivin Cuvée Zaccharie Côte de Brouilly 2019
Fra Beaujolais, Frankrike
379,90 kr (bestilling)
Importør: Blend Wines
Produsent: Ch. Thivin
Alkohol: 13.50%. Syre: 4.6 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Gamay

Skikkelig majestetisk på duft med denne dampende følelsen som kommer opp med presise røde bær, lær og salter. Middels fyldig og stram og god munnfølelse av bringebær, lær og dypere salter. Herlig kompleksitet her. Bra syre og faste tanniner som skaper struktur i vinen. Meget bra vin, lages det bedre i Beaujolais? 91 poeng. 

 

11194401
Bernhard Huber Malterdinger Spätburgunder 2018
Fra Baden, Tyskland
359,– kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Produsent: Weingut B. Huber
Alkohol: 12.50%. Syre: 5.8 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Spätburgunder.

Tydelig og litt mer rustikk tone på duft med noe jordsmonn som ligger over røde bær, fruktskall og toner mot vasket stall. Middels fyldig vin med uttalt god munnfølelse av denne saftige parfymerte rødbærsfrukten som sprer seg ut med lette jordsmonnstoner. Pen syre gir friskhet i vinen. Litt mer bitt i tanninene, men på en god måte. Pen utgang med fokus på den gode frukten. Meget god vin. 91 poeng. 

 

12597001
Joyce Wines San Benito Gamay Noir 2019 
Fra California, Usa
339,90 kr (bestilling)
Importør: LaMarc Wines
Produsent: Joyce Wines

Leken på duft med masse fresh jordbærfrukt, hubba og lær. Bra middels fyldig og frisk Gamay som leker med jordbærfrukt, hubba, og krydder på en skikkelig fresh utgang. Sømløse tanniner. Dette var ikke detaljert, men virkelig en kul sak. 91 poeng. 

 

11891301
Cesare Bussolo Barbera d’Alba Vigna Santa Lucia 2017
Fra Piemonte, Italia
349 kr (Bestilling)
Importør: Grand Wines AS
Alkohol: 14.50%.
Druer: Barbera.

5716 flasker produsert. Fermentering og maserasjon i ståltank med spontan gjæring. Lagring i fransk barriques (85% brukte og 15% nye) i 12 måneder.

Mørk rød, lett lysere kant. Rik og ganske mørkere fløyelsaktig Barbera på duft med godt fruktbilde av lilla plomme, moden bringebær, lær, lakris, lett toast og tiltalende krydder. Middels fyldig og fløyeskaktig Barbera med meget god fruktbilde av konsentrert lett sødmefull plomme, bjørnebær, søtlig vanilje, lett eksotisk krydder, lakris og med bra salthet. Delikat utgang med litt plommeliquor, uten at sødmen demper gleden. Finkornede tanniner. Nok syre til å bevare friskheten i vinen. Meget pen Barbera til en god penge. 90 poeng. 

 

12343001
The Juice Asylum Maggie Mae 2019 
Fra Italia
279,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico
Produsent: Classica Srl
Alkohol: 12.50%. 
Druer: 60% Sangiovese, 15% Syrah, 13% Colorino og 12% Chardonnay.

Rikere og mer intens på duft med slørete parfyme over energisk villere røde bær, mørkere fruktskall, lær og krydder. Middels fyldig og uttalt saftig vin med god munnfølelse. Røde/lilla bær, lette svale krydder og lær på en pen frisk og god utgang. Pen syre og avslepne tanniner. Kult-sammensetning av druer som resulterer i en meget god vin. 90 poeng

 

10910801
Alex Foillard Brouilly 2018
Burgund, Frankrike
299,90 kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Alkohol: 14.00%. Syre: 5.4 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Gamay.

Frisk og tiltalende på duft med bringebær og saftig kirsebær. Lett søtladent krydder i bakkant gir glede. Middels fyldig og slank Broilly som skaper glede i munnfølelsen. Juicy og frisk med bringebær og kjølige kirsebær. Ikke mye kropp her, men frukten får virkelig vise seg fram med stor suksess. Sømløse tanniner. Transparent vin. Flott! 90 poeng. 

 

11039301
Chanin Santa Rita Hills Pinot Noir 2019
Fra California, Usa
319,90 kr (basis)
Importør: LaMarc Wines
Produsent: Chanin Wines
Alkohol: 13.00%. Syre: 6.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Pinot noir.

Fersk og relativt reduktiv på duft med røde lysere bær, svale krydder og salter. Middels fyldig vin med delikat munnfølelse av rødere bær og svale krydder mot urter. Pen parfymert utgang som gleder. Dette har blitt skikkelig god kvalitet! 90 poeng

 

187901
Montesecondo Chianti Classico 2016
Fra Toscana, Italia
289,90 kr (bestilling)
Importør: NON DOS
Produsent: Montesecondo
Alkohol: 13.00%. Syre: 6.0 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Sangiovese, Colorino, Canaiolo.

Sval og frisk duft med kirsebær, veistøv og med saltmineralitet. Middels fyldig og uttalt frisk vin med meget god frukt. Pen rødbærsfrukt med lett nerve som skaper glede. Ren. Pen salthet. Mangler litt dybde, men gi den lit tid så vil denne skinne ytterligere. strålende pris i Norge. 89 poeng

 

11092101
Domaine Taupenot-Merme Saint Romain Rouge 2017
Burgund, Frankrike
309,90 kr (bestilling)
Importør: Heritage Wines AS
Alkohol: 13.00%. Syre: 4.2 gram per liter. Sukker: Under 3.0 gram per liter.
Druer: Pinot Noir

Tiltalende med skarp frisk frukt som sjarmerer av saftige jordbær, bringebær, plommeskinn, mørk blomst, jordsmonn, våt skog og krydder. Middels fyldig og frisk vin med god saftig munnfølelse med bringebær, jordbær, lett plommeskall og bra kompleksitet i form av salter. Bra lær og lett trevirke på en god og frisk utgang. Pen tanninstruktur og syre. Meget bra vin. 89 poeng. 

 

11972601
Villa Raiano Taurasi 2014
Campania, Italia
295 kr (basis)
Importør: Gaia Wine & Spirits
Alkohol: 13.50%.
Druer: 100% Aglianico

Tett og litt kraftfull aromabilde av bjørnebær, lær uttalt krydder og med pen dyp jordsmonnspreg. Middels fyldig vin med god lett kraftfull munnfølelse av plommer, lett solbær og krydder. Litt grovere utgang som forfører. Pent jordsmonnspreg. Bra syre. Faste tanniner som biter passende fra seg. Dette er godt håndverk! 89 poeng.

 

5400601
Ch. Musar Aana 2017
Fra Bekaa valley, Libanon
289,90 kr (basis)
Importør: Autentico
Produsent: Ch. Musar
Alkohol: 14.00%. Syre: 5.1 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter. 
Druer: Cinsault, Grenache, Cabernet sauvignon.

Litt jordlig og stallete på duft over mørke røde bær og krydder. Middels fyldig og uttalt saftig vin med rød/lilla plommer og med pene kryddersorter en god frisk utgang. Tanninene biter og er med på ferden. Pen biffvin. 89 poeng. 

 

9955601
Scarpa Barbera d’Asti I Bricchi 2015
Fra Piemonte, Italia
279,90 kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Produsent: Scarpa
Alkohol: 14.00%. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Barbera

Rik og forførende med mørkere rødbærsfrukt, roseblader, grafitt og krydder. Middels fyldig og rik vin med bringebær, parfyme og lett krydderier på utgangen med pen mineralitet som bygger godt. Pen syre og utmerket tanninstruktur. Bra vin. 88 poeng.

 

7905201 
Riecine Chianti Classico 2018
Fra Toscana, Italia
265,– kr (bestilling)
Importør: Vinarius
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Sangiovese.

Rik og forførende med tydelige blomster og parfyme som ligger over kirsebær og salter. Middels fyldig og rik vin med mye fruktfølelse for pengene. Litt våt damp, over saftige litt varmere kirsebærsfrukter som blir holdt i ørene av en friskere syre som gir liv til vinen. Typeriktige tanniner. Bra til matfølge av okse og lam. Meget bra kjøp. 88 poeng. 

 

7800901
Ch. Peyrabon 2008
Fra Bordeaux, Frankrike
269,90 kr (bestilling)
Importør: B & R WINE
Alkohol: 13.50%. Syre: 5.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Petit verdot.

Lett moden og avdempet på duft med bjørnebær, tørket bål, kjølig kaffe og krydder. Middels fyldig vin med god lett moden munnfølelse. Litt tørket fruktskall, bjørnebær, skogsbær lær og tørket skog. Bra tanniner som fortsatt biter litt. Denne vil passe utmerket til kjøttmåltidet allerede nå. Meget godt kjøp. 88 poeng.

 

4399301
Seghesio Sonoma Zinfandel 2018
Fra California, Usa
299,90 kr (basis)
Importør: Fondberg
Produsent: Az. Vit. Seghesio
Alkohol: 15.00%. Syre: 6.1 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Zinfandel, Petite syrah.

Rik på stil med masse sødmefulle plommer, skogsbær, lett parfyme, kaffe og lær som skaper velbehag. Middels fyldig og rik saftig masse på duft med modne plommer, cassis, mot kokt solbærtoddy, lær, lakris og mørk sjokolade på en god utgang. Alkoholen stikker litt, men ikke på en utpreget negativ tone. God sømløs utgang. Dette er en biffvin med stor B. 88 poeng.

 

11165901
MT Beautiful Pinot Noir 2018
Fra Canterbury & north, New Zealand
279,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Alkohol: 13.00%. Syre: 5.8 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Pinot noir

Framoverlendt på duft med moden jordbær, bringebær og kirsebær. Litt lakris i bakgrunnen. Middels fyldig og pent syrlig vin med god kirsebærsfrukt og litt lær. Litt stilk på utgangen. Bra balanse. Sømløse tanniner. Pent sak til flott pris. 88 poeng. 

 

5789701
Reyneke wines Cornerstone 2017
Coastal region, Sør-Afrika
286,90 kr (bestilling)
Importør: Einar A Engelstad
Alkohol: 14.00%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Cabernet sauvignon, Shiraz, Merlot.

Snev av rustikke aromaer av stall, kraftfulle solbær, bjørnebær og skogsbål. Lett sødme røper opphavet. Middels fyldig og lett rik vin med god munnfølelse. Saftige plommer og solbær. Snev av mer tette bjørnebær. Lett brent jordsmonn og kraftfulle saftig fruktkjøtt på utgangen. Pent bitt i tanninene. Flott kjøttvin til sommer-grillingen. 88 poeng. 

 

Lyst å lese flere tips? (Trykk bildet)

Musserende viner

Hvite viner

 

 

Legg igjen et svar