Skip to main content

Begrepet «kvalitetsvin» tar for seg meget gode viner som både har evnen til å kunne lagres eller drikkes nå. Det er i dette prissjiktet at spesielt konkurransen er høy. På Vinmonopolets nettsider finner du mellom 5000 – 6000 ulike musserende, hvite og røde viner i prisklassen 250 – 500 kroner. Det er da selv den garve vin-entusiasten trenger råd. Men husk: Det er din smak som gjelder. Ingen kan ta fra deg det du liker. Noen liker vinene litt yngre, mens andre liker mer velutviklede aromaer også. Denne siden er derfor veilledene og ingen fasit.

Her er en knippe musserende viner som kan lagres eller drikkes nå i prissjiktet 250 – 500 kroner.

Vinene merket Basisutvalget er nyheter og vil være tilgjengelig i de fleste butikkene. De øvrige vinene er på bestillingsutvalget og kan bestilles direkte på nettbutikken, hos Vinmonopolets kundesenter eller direkte ved det enkelte utsalg.

Vinene på denne siden er viner som Botti.no mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg.

Der vinene er ekstra lukket og potensialet fortsatt er uavklart vil foreløpig potensial stå i klammetegn. 

Vinene merket RW er smakt og bedømmet av Bottis skribent Rune Wasshaug. 

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside.

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere)

7629201
Camille Savès Brut 2012
Fra Champagne, Frankrike
460,– kr (bestilling)
Importør: Moestue Grape Selections
Alkohol: 12.00%. Syre: 6.9 gram per liter. Sukker: 8.0 gram per liter. 
Druer: Pinot noir, Chardonnay.

Ganske så markant og kraftfull på duft med saftig sitrus, noe aprikos-skall, rødbærsfrukt, svalt krydder, salter, nøtt og lett brødbakst. Bra kraft i munnfølelsen med mousse som er presis og tydelig i sin vei. Rødbærskjerne, sitrusskall, nøtt og lett brødbakst. Utmerket syrestruktur på en god utgang. Dette er utrolig mye Champagne for pengene. 92 poeng


2256201
A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut
Champagne, Frankrike
399,90 kr (basis)
Importør: Winning Brands AS
Alkohol: 12%. Syre: 5.6 gram per liter. Sukker: 5 gram per liter.
Druer: 33% Pinot Meunier, 33% Pinot Noir og 34% Chardonnay.  

Tradisjonell vinifikasjon av grunnvinen i eikefat uten malolaktisk gjæring, annengangsgjæring i flasken, blandet av minst 9 årganger.

Meget tiltalende og klassisk følelse på duft med aromaer av gul lett moden frukt, nøtt og halvvarmt brød. Bra fyldig og frisk Champagne med meget god klassisk og halvfet munnfølelse av solmodne saftige epler, grønn fruktkant, brødbakst, nøtt og salt kjeks. Overraskende god mineralitet. Bra syre. Flott utgave! 91 poeng.

4196801
Launois Blanc de Blanc Millesime Brut 2015
Fra Champagne, Frankrike
419,90 kr (basis)
Hans A Flaaten AS
Produsent: Launois Père & Fils
Druer: Chardonnay.

Rik og tiltalende med gule saftige epler, sitrus, tydelig harmonisk gjærbakst og autolyse. Frisk og tiltalende med framovervendt frukt av sitrus, grapefrukt, lett saltmineral og litt rå gjær. Ikke detaljert, men virkelig frisk og med uttalt god smaksfølelse. Pen syre også. Meget bra til prisen. 91 poeng

 

9461001
Tissot BBF Crémant du Jura 2019
Fra Jura, Frankrike
389,90 kr (bestilling)
Importør: Vinum
Produsent: André et Mireille Tissot
Alkohol: 12.50%. Syre: 6.8 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

75% 2014, 25% er fra 2015. Frisk og levende på duft med litt grovere aromabilde av snev av oksiderte epler, litt grov stenfrukt, litt tøff sommerblomst og lett bakst. Middels fyldig og frisk vin med god munnfølelse av frisk stenfrukt, eple, voks og brødbakst. Utmerket syre og saltkarakter i vinen. Dette var særpreg og meget godt. 91 poeng. 

 

5855501
Raumland Cuvée Katharina Brut Nature 2014
Fra Tyskland
329,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Sekthaus Raumland
Alkohol: 12.00%. Syre: 7.2 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Pinot meunier, Pinot noir.

Tett, men allikevel forførende på duft med delikat frukt av sitruser, rødt fruktskall, nøtt, våt stein, kjølig brødbakst med fortsatt eimen av det lille gjærpreget og med en pen vårblomsttone i bakgrunnen. Bra fyldig og tydelig jordsmonnspreget Sekt med salter og grov stein som ligger over kjølige gule og røde epler, sitrus og kjeks. Bra tørr stramhet i utgangen som sitter lenge i. Kvalitet i alle ledd! 91 poeng. 

 

11685101
Von Buhl Suez Riesling Brut Nature Vintage 2015
Pflaz, Tyskland
449,90 kr (basis)
Importør: Palmer Fine Wine AS
Alkohol: 12,5%. Syre: 7.4 gram per liter. Sukker: Under 3 gram per liter.
Druer: 100% Riesling.

Håndplukkede druer fra eide Erste-Lage og Grosses Gëwachs (Grand Cru) marker. Delvis gjæret i stål- og 500 liters brukte Tonneaux (eikefat). 40 månders lagring på flaske, Non-dosage – altså uten tilsatt sukker.

Mørkere strågul på farge. Frisk og tiltalende på duft med energisk sitrusfrukt, limeskall, grønne epler og nøtter. Veldig fruktdreven stil. Pen fyldig og uttalt frisk musserende vin som virkelig brer seg ut med kraftfull, men balansert munnfølelse. Frisk frukt av mørkere sitrus, saftige grønne epler, tydelig kjølig brødbakst, herlig saltmineral, og lett nøttkant. Bra kompleksitet. Høy syre. Lang og tydelig mineralsk på den knusktørre utgangen. Dette er topp musserende vin fra Tyskland! Passer til asiatisk mat, sushi, skall og fiskeretter. 91 poeng. 

 

11756101
Gusbourne Blanc de Blancs 2015
Fra England
400,– kr (basis)
Importør: Heritage Wines
Produsent: Gusbourne Estate
Alkohol: 12.00%. Syre: 8.0 gram per liter. Sukker: 8.0 gram per liter. 
Druer: Chardonnay.

Mer støvete og mineralrik på duft som ligger over sitrus, eple, kjeks og nøtt. Middels fyldig musserende vin med pen stram kjølig nerve som ligger over og tar kontroll med pen kjølig sitrusfrukt, salter og kjeks. Flott eksemplar av BdB fra England. 91 poeng

 

2399701
Contratto Blanc des Blanc 2015 
Piemonte, Italia
399,90 kr (Bestilling)
Importør: Okav AS
Alkohol: 12.5%. Syre: 6.5 gram per liter. Sukker: 3 gram per liter.
Druer: 100% Chardonnay

Ccontratto var de første til å lage Italiensk musserende vin på tradisjonell metode tilbake i 1919.

Virkelig tradisjonelt aromabilde med sitrus, epler, lett blomst og tydelig kjeks og brødbakst. Friskheten overrasker. Det viderefører seg til munnfølelsen også. Lett rik og forførende med denne overraskende friskheten for den varme vekstsesongen. Saftig sitrus, fruktskall, nøtt og brødbakst. Dette er en imponerende musserende sak fra Piemonte. 90 poeng. 

10298501
Dom. La Borderie Trois Contrées Brut
Fra Champagne, Frankrike
459,70 kr (Testutvalget)
Importør: Champagneinwest
Produsent: Dom. La Borderie
Alkohol: 12.50%. Syre: 4.5 gram per liter. Sukker: 7.5 gram per liter.
Druer: Pinot blanc, Chardonnay, Pinot noir.

Tiltalende med ganske pen intensitet på frukten av modent eple, nektar, rødbærsskinn, nøtt og litt våt brioche. Bred munnfølelse med mousse som krever sin plass. Legger ikke igjen like mye smak som forventet, men det som ligger igjen er uttalt godt av gul eplekjøtt, kjeks og pene salter. God tørr utgang. Dette er en god Champagne til hverdags og fest. (Post Covid) 90 poeng.

 

4004901
Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru Brut 
Fra Champagne, Frankrike
399,90 kr (basis)
Importør: LaMarc Wines
Produsent: Pierre Peters
Alkohol: 12.00%. Syre: 6.3 gram per liter. Sukker: 8.0 gram per liter. 
Druer: Chardonnay.

Frisk og tiltalende på duft med kjeks og knekkebrød som ligger over epler og lette krydderier. Middels fyldig og uttalt frisk munnfølelse på denne vinen med slank frukt av sitrus og epler. Pen kjølig kjeks på utgangen. Pen syrlig finish. Bra entry Champagne som forfrisker. 90 poeng

 

4005301
Diebolt-Vallois Brut Prestige
Champagne, Frankrike
429,90 kr (basis)
Importør: Heritage Wines
Produsent: Diebolt-Vallois
Alkohol: 12.50%. Syre: 7.5 gram per liter. Sukker: 8.3 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

Strågul, mye bobler. Strammere duftbilde med lett gjærbakst over saftig sitrus og epler. Pen fyldig og lett maskulin Champagne som gir karakter. Epler, sitruser, nøtt og stram mineralitet. Flott Diebolt. 90 poeng. 

 

3068901
Charlemagne Blanc de Blancs Réserve Brut
Champagne, Frankrike
369,90 kr (basis)
Importør: Heritage Wines
Alkohol: 12.00%. Syre: 6.7 gram per liter. Sukker: 10.7 gram per liter.
Druer: Chardonnay.

Frisk og klassisk på duft med sitrus og sjømineralitet som virkelig forfører. Middels fyldig og uttalt frisk Champagne med god munnfølelse av sitrus, grapefrukt, lett nøtt og med uttalt god mineralitet.  Meget god entry-champagne. 90 poeng. 

 

10426501
Griesel Chardonnay Brut Nature 2016
Fra Tyskland
379,40 kr (bestilling)
Importør: T&T Wine
Alkohol: 12.50%.
Druer: Chardonnay.

Virkelig opp av glasset med sprudlende bobler som leker og markerer seg. Intens og med pent konsentrert aromabilde av tydelig brødbakst som ligger over kjølige men saftige tropiske frukter, gule epler og nøtt. Bra fyldig Sekt med bra mousse som krever litt og tar plass i munnfølelsen med pen frukt av epler, saftige sitruser, solmoden limeskall og tydelig kjeks og kremete midtparti. Bra salthet og bittelitt syrebitt i utgangen som gjør vinen godt. Bitte litt jernpreg. Ikke for detaljert, men dette en særpreget og god Sekt. 90 poeng. 

 

7344901
Nyetimber Rosé NV
West-Sussex, England
429 kr (Bestilling)
Importør: Winning Brands AS
Alkohol: 12%. Syre: 7 gram per liter. Sukker: 9 gram per liter.
Druer: 62% Pinot Noir 62% og 38% Chardonnay

Ganske stram og kraftig aromabilde med pent fruktpreg av markjordbær og jordbær. Middels fyldig musserende vin med utpreget god mousse. Pen særpreget munnfølelse av konsentrerte røde bær, fruktkant, nøtter og mineraler. Bra frisk utgang. Meget god vin fra England. 90 poeng.

 

3638101
Bénard-Pitois Brut Nature
Champagne, Frankrike
399 kr (bestilling)
Importør: Tramontane
Alkohol: 12.00%. Syre: 8 gram per liter. Sukker: Under 3 gram per liter.
Druer: 60% Pinot noir og 40% Chardonnay.

Har små parseller spredt rundt omkring inkludert parseller i Mesnil-sur-Oger og Oger. Lavt utbytte. Hver parsell vinifiseres separat på tank (Pinot noir) eller godt brukte fat (Chardonnay). Økologisk.

Mørkere gul på farge. Duft av gule epler med noe modningspreg og autolyse. Gode bobler, stram og ren mousse, god kompleksitet og lengde i finish. Meget god champagne. 89 poeng. (RW)  

 

169701
Dom. Huet Cuvée Brut 2014
Fra Loire, Frankrike
279 kr (bestilling)
Importør: Vinarius
Produsent: S.A. Huet
Alkohol: 12.50%. Syre: 6.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: Chenin blanc.

Kraftfull og mørk sak på duft (og farge) med konsentrert gul frukt, høstblomst, treplanke og nøtter. Bra fyldig vin med bred og kraftfull mousse som brer seg godt ut med mørkere gul frukt, nøtt, krydder og pene dype salter. Mangler bittelitt friskhet, men er og smaker ekte håndverk. Fin vin. 89 poeng. 

 

10468901
Ambriel Classic Cuvée Brut
West-Sussex, England
319,90 kr (Bestilling)
Importør: Stenberg & Blom AS
Alkohol: 12%. Syre: 10,6 gram per liter. Sukker: 8,5 gram per liter.
Druer: 73% Chardonnay, 25% Pinot Noir og 2% Pinot Meunier.

Tradisjonell metode, 4,5 år på bunnfall.

Frisk og tiltalende musserende på duft med grønt eple, kjølig pærekjøtt, lett kjølig brødbakst og blomst. Middels fyldig og uttalt frisk musserende vin fra Sussex. Frukt av grønne epler, pærekjøtt, limeskall og kjølig brødbakst. Bra særpreg i vinen med tydelig syre som virkelig forfrisker. Til oppkvikker før mat eller til diverse skalldyr. Bra musserende vin! 89 poeng. 

 

11098001
Roger Manceaux Cuvée de Réserve Brut 
Fra Champagne, Frankrike
300,50 kr (bestilling)
Importør: Champagneinwest
Produsent: Roger Manceaux
Alkohol: 12.00%. Syre: 6.9 gram per liter. Sukker: 5.5 gram per liter.
Druer: Pinot noir, Pinot meunier, Chardonnay.

Litt lukket på duft, men har underliggende styrke med moden gul eple, tydelig nøtt, brioche og med pene kryddersorter. Middels fyldig Champagne med frukt av moden eple, nøtt, brødbakst, tørr kjeks og lette krydder. Bra salthet og kompleksitet på en god tørr utgang. Litt særpreget og voksen Champagne, men kvalitet er dette. 88 poeng. 

 

10132001
Philizot et Fils Champagne numéro 3
Champagne, Frankrike
309,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico AS.
Alkohol: 12.00%. Syre: 6.8 gram per liter. Sukker: 5.5 gram per liter.
Druer: 35% Pinot Noir, 35% Chardonnay og 30% Pinot Meunier.

24-30 måneder på bunnfall. Basevin fra 2015, iblandet reservevin fra 2013 og 2014. Basisutvalget.

Fargen er strågul. Duft av gule epler og søtlig sitrus, med noe kjeks og autolyse. Rund og myk munnfølelse med lette bobler, moderat syre og saftig utgang. Fin dybde i frukten, god ettersmak. Boblene forsvinner imidlertid relativt raskt, og etterlater et litt slapt preg. Ikke overvettes kompleks, men lettdrikkelig og behagelig. Bra budsjettchampagne som nok tjener på å holdes godt avkjølt. 88 poeng (RW)

 

6901301
Fèlsina Brut Classico 2016
Fra Italia
259,90 kr (bestilling)
Importør: Good Beverage
Alkohol: 12.00%. Syre: 5.5 gram per liter. Sukker: 6.0 gram per liter.
Druer: Sangiovese, Pinot noir, Chardonnay.

Rik og tiltalende på duft med saftig gul frukt og tyngre sommerblomster. Bra konsentrert og ganske seriøs musserende som også bevarer friskheten på en god måte. Gul, litt generisk frukt og lett mineral på en god saftig utgang. Mangler litt detaljer, men dette drikker godt. Fèlsina lager alltids kvalitet. 87 poeng.

 

7992001
P.Llopart Rosé Brut Reserva 2017
Spania
279,90 kr (bestilling)
Importør: Autentico AS
Alkohol: 11.50%.
Druer: Monastrell, Garnacha, Pinot noir.

Lakserosa. Tiltalende på duft med rips som ligger over kjølig fersken. Middels fyldig musserende vin med tiltalende munnfølelse. Litt kjøligere markjordbær, jordbær og ferskenskall. Pen lett kjeks og sjømineralitet på utgangen. God utgang. Dette var en god Rose som bobler fra Spania. 87 poeng.  

 

12266801
Mas Candí Segunyola Corpinnat Brut Nature 2015
Fra Spania
259,40 kr
Importør: Unico Real Wines
Produsent: CELLER MAS CANDI

Rik og forførende på duft med lett oksidert epleskrott, nøtt og blomst. Middels fyldig vin med saftig munnfølelse av epler, lett stenfrukt og blomstpreg. Akkurat nok syre til at vinen forholder seg frisk i munnen. Bra saltpreg i utgangen. Seriøs spansk musserende. 87 poeng.

 

Lyst å lese flere tips? (Trykk bildet)

Hvite viner

Røde viner

Legg igjen et svar