Skip to main content

Bordeaux-messen stråler og er en av de beste vinmessene i Norge. Messen har blitt arvtaker fra den tidligere en-premiur messen, der viner som fortsatt lå under modning på fat ble vist fram. Det er mer interessant å smake sluttproduktet og det var er god anledning til å bli kjent med den friske, sjarmerende og lett pompøse 2015-årgangen. 

Full rulle på Bordeaux-messen 2018. Foto: Botti.no

Det er vin-importøren Grapestone som arrangerer messen i samarbeid med Sovex GrandsChateau og Norske Vinklubbers Forbund (NVKF). 26 Slott/hus var representert og 66 viner var mulig å smake. Det var også Winemakers finner etter messen der eldre årganger ble presentert sammen med mat.

Det positive med messen er muligheten til å smake mange forskjellige viner i samme årgang fra de store områdene i Bordeaux. Det gir unik mulighet til å bli kjent med kvaliteten på årgangen og finne viner en selv liker. Det er også positivt at flere vinmakere stiller på messen. Det gir mulighet til å lære mer om deres viner og mulighet til relasjonsbygging for de som senere ønsker å gjøre et besøk.

De små forbedringspunktene er at messen trenger flere hvite Bordeaux-viner. I tillegg var Pauillac lite representert i år. Ellers var det topp stemning.

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER.

2015 ÅRGANGEN I BORDEAUX

Saint-Emilion i det fjerne. Foto: Botti.no

 En våt vinter førte til at vannreservene ble fyllt opp i markene og kom til nytte utover vekstsesongen. Våren var tørr og uproblematisk. Blomstringen foregikk under meget flotte forhold. I juni begynte derimot varmen og stige. Og stige. Og stige. Det ble målt til å være den varmeste sommeren noen sinne i Bordeaux og mange slott begynte å uroe seg for årgangen. Heldigvis snudde det i tide. Regnet kom tidlig i august og gav etterlengtet ro. Temperaturen senket seg også. September hadde relativt kjøligere dager og netter. Tørt var det også – Det vil si – ikke alle appellasjoner var like heldig. I nordre del av Médoc, spesielt i kommunene St.Estephe og i deler av Pauillac kom det mer regn enn normalt. Men i Pessac, St.Julien og ikke minst Margaux var det spesielt gode forhold før innhøstingen som varte inn i oktober. Også i St.Emilion og Pomerol var det en uproblematisk høst, noe som trengtes etter at Merlot-druene hadde slitt litt i sommervarmen som kjennetegnes med ganske høy alkoholprosent i vinene.

Chateau Beychevelle – flotte vinmarker i St.Julien. Foto: Botti.no

2015 er som forventet – rik, konsentrert, kompleks og har tendenser til vel sødmepreg. Spesielt vinene fra Margaux og St.Emilion utmerket seg under smakingen. Førstnevnte med herlig elegant stil proppet full med herlig friskhet. Vinene fra St.Emilion var lett oppulente og svære, men på en flott måte. Lett alkohol kjennes, men det gjør ingenting så lenge vinene viser så flott balanse. Det er også bra tanninstruktur i vinene. Druene fikk aldri spesielt tykt skinn som gjør at tanninene ikke virker for stramme.

De fleste vinene vil kreve tid i kjelleren. Spørsmålet er om frukten vil vare eller om den vil ubemerket tørke inn i løpet av årens løp? Jeg er usikker. Det er grunn til å følge utviklingen og ikke legge alle innkjøpene bakerst i kjelleren og forvente at vinene holder på fruktkvaliteten i årene som kommer. Uansett er det laget mange strålende viner og som nevnt utmerket spesielt vinene fra Margaux og St.Emilion seg meget positivt. Prisene har steget siden 2014-årgangen og selv om kvaliteten er et knepp opp er det fortsatt anbefalt å følge med på gode kjøp fra forrige årgang mens du velger de gode kjøpene fra 2015-årgangen.

Pontet Cantet, en av de store nye stjernene i Pauillac skimtes i det fjerne med flotte vinranker foran. Foto: Botti.no

OVERSIKT OVER MESSEN

Arrangert 3. september 2018 Vulkan Arena, i tidsrommet 1600 – 2000.

Arrangør: Grapestone sammen med Sovex GrandsChateaux og NVKF. Over 26 slott til stede.

Pris: 450 kr.

+ Mange produsenter fra de store områdene på både vest og østside til stede.

+ Produsenter/representanter til stede, også noen eiere og vinmakere.

+ 2015 – en god årgang å få smake!

+ Alle slottene hadde med seg gjeldene årgang – supert!

+ Programmet inneholder alt det du trenger – vinene, pris og drueblend. Alkoholnivå neste år også?

+ De aller fleste vinene er tilgjengelig på vinmonopolet allerede.

+ Enkelte slott hadde både med seg 2015 årgangen og noe eldre viner. Dette er supert.

+ Gode slott som stiller –  Ch.Pichon-Baron, Ch. Loeville Poyferre, Ch. Haut-Bailly, Clos Fourtet, og Ch. Canon.

– Flere viner fra Pauillac hadde vært fint.

– Flere hvite viner hadde vært å foretrekke.

Karakter over messen: 6

Merk – Vinene som nå er tilgjengelige på Vinmonopolet kommer fra en eller to importører. Av erfaring vil prisene ligge noe lavere under selve Bordeaux-lanseringen spesialbutikkene desember 2018. Så er det et valg om en ønsker å sikre seg disse vinene allerede nå til en formentlig høyere pris eller vente til desember. PS: Noen få viner kan allerede være utsolgte. 

Smaksnotater Bordeaux-messen 2018

 

3 kommentarer

 • Erik Askevold sier:

  Takk for nok et fint innlegg og smaksnotater. Jeg registrerer at vi er enige om mange, men ikke alle 🙂 Du skriver at prisene typisk er litt lavere på Bordeaux-slippet enn hva de er nå. Har du noe inntrykk av hvor mye lavere (f.eks i prosent, eller evt i rene kroner for et konkret eksempel)?

  • Brattland sier:

   Vin er subjektivt. Det skal bare mangle at vi ikke har like tanker om alle. 🙂

   Jeg registrerer at stort sett alle vinene fra vestsiden er lavere i pris på Bordeaux-lanseringen. Gjerne flere hundrelapper, eksakt hvor mye varierer. Også Vinmonopolet kjøper inn samme vinen fra forskjellige kanter for å få nok til «slippet». F.eks Domaine De Chevalier 2014 ble solgt under Bordeaux-lanseringen til tre forskjellige priser. Den laveste var vel ca 560-570 kroner. Grapestone solgte den på BU til 850kr. Så som sagt hundrelapper å spare. Men så kan det jo hende at vinene blir utsolgt på lanseringen også.

   MERK – Vinene som er lansert fra østsiden kjøpes ofte ikke inn på spesialbutikkene, så det er gjerne den eneste sjansen du har å kjøpe de nå. Evt fra utlandet. Håper det var oppklarende.

Legg igjen et svar