Skip to main content

Bladene faller av. Litt regn er heller ikke uvanlig. Mørket senker seg over bygd og by. Det lukter forsiktig røyk fra de første peisene som er tatt i bruk. Lam og viltretter tilberedes. De tyngre kraftigere vinene blir tatt fram. Det går mot høst. 

Etter en lang solrik og fantastisk sommer kom høsten forsiktig krypende. Lette bobler og Rosé-viner er historie, nå er det viner med kompleksitet og kraft som hentes fram. Det er en flott tid for vinentusiasten. Nå snakker vi Rhône, Toscana, Bordeaux og ikke minst Piemonte. Når det gjelder de røde vinene er høst gjerne klassiske viner og produsenter.

Flotte St.Emilion i Bordeaux. Foto: Botti.no

Uansett årstid er det  alltid greit med en god Bordeaux-vin. Ch. d’Aiguilhe 2015 er vinen fra den eksentriske Baron Stephan von Neippberg som blant annet driver Château Canon la Gaffelière i St.Emilion. Denne vinen kommer fra Cotes de Castillon som ligger øst for St.Emilion og sør for Fronsac. Også her ble det laget mange gode viner i den gode 2015-årgangen og Ch. d’Aiguilhe leverer meget god kvalitet for pengene i denne årgangen. Verdt å forsøke.

Elio Altare fra La Morra er kjent for sine modernistiske tilnærminger, men har idag blant annet redusert bruk av nye eikefat og framstår som mer balanserte. Altares Langhe Nebbiolo 2016 framstår som frisk og er en god start på Nebbioloens verden. Davide Rosso hos Giovanni Rosso lager også en standard Barolo fra Serralunga som er lansert i den utfordrende, men gode 2014-årgangen. Vinen roper friskhet og viser virkelig hvor flotte tanniner årgangen har. Perfekt modenhet og bitt i denne gode vinen.

Nydelige Piemonte! Foto: Botti.no

Angelo Negro fra den lille kommunen Roero i Piemonte har en svært lang historie. Giovanni Dominico Negro startet opp familiebedriften i 1670 og Negro er idag en av de mest anerkjente produsentene i området med over 70 hektar vinmark inkludert marker i Barbaresco og Barolo-sonen. Familien kultiverer Piemontes lokale druer som Dolcetto, Barbera, Arnis og ikke minst Nebbiolo og lager vinene etter tradisjonelle metoder. Det merkes. Disse to vinene fra Roero viser virkelig herlig tradisjonell og rustikk stil. Sånn skal gjerne Nebbiolo smake!  

Familien Negro. Foto: Produsenten.

Testamatta fra den eksentriske og hyggelige Bibi Graetz er alltid en kandidat når Toscanas beste vin på Sangiovese skal kåres. I den lett varme, men veldig tiltalende 2015-årgangen er ingen unntak. Vinen oser kvalitet, men vil nok følgelig passe best til høsten om 10-15 år, men med gode timer i dekanter kan den gi glede nå.

Tenuta Sain Guido – jepp – Produsenten bak Sassicaia – lager også en junior-utgave i Guidalberto på Cabernet Sauvignon og Merlot-druer. Merlot-druene hadde 10-13 dager maserasjonstid, mens Cabernet-druene fikk 13-15 dager før modning i 15 måneder på franske og noen amerikanske eikefat. 2016-årgangen må være en av de beste – denne synger flott til et utmerket pris.

Poliziano fra Montepulciano lager en av de beste Vino Nobile som lages og i 2015-årgangen så skinner den voldsomt. Polizano så dagens lys i 1961 med oppkjøp av 22 hektar vinmark rundt Montepulciano og ny kjeller ble bygd i 1988. Deres Vino Nobile lanseres det ca 200 000 flasker i året av. Vinen ble for kort tid siden kåret til den beste vinen under Nordisk mesterskap for Sommelierer. Vel fortjent!

Majestetiske Montepulciano. Foto: Botti.no

For mange, inkludert meg selv, er Rhône-viner en selvfølgelighet når høstens viltretter skal på bordet. Rådyr og vin fra Cote-Rotie er er gjerne essensen av mat og vinkombinasjon. Chateau de st.Cosme lager en rimelig og god variant i den kjølige men gode årgangen 2014 som er verdt å prøve. Men enkelte viner fra Sør-Rhône kan også fungere, spesielt i litt kjølige årganger. Ch.Beaucastel lager som kjent noen av de beste vinene fra Châteauneuf de Pape, og 2014-årgangen viser flott klassisk frukt i den kjøligere stilen som virkelig roper høst.

Matthieau Perrin hos anerkjente Ch.Beaucastel. Foto: Botti.no

Den karismatiske unge kvinnen Noemi fra Le Guaite lager en meget god entry-vin til Venetos viner som vil passe fint til enkle viltretter nå i høst.

Det er heller ikke en skam å trekke fram portugisiske viner når høsten nevnes. CARM lager en strålende «Maria Loudres 2011» som vil passe utmerket til vilt. Prisen er også veldig fordelaktig. 

Uansett hva du velger – Ha en flott høstferie!

Smaksnotater – Det går mot høst del 1

Legg igjen et svar