Skip to main content

Jordkloden har brukt formiddagen godt og har akkurat kommet i en perfekt posisjon til at solstrålene skinner på sitt vakreste over St.Emilion og den særdeles naturskjønne eiendommen Ch.Troplong Mondot som må ha en av øst-Bordeauxs flotteste beliggenheter.

Eiendommen ligger på en liten åsryggsørsiden av den sjarmerende landsbyen. En hest av gammel rase tusler rundt i markene i behagelig gange mens plogen bak gjør jobben. Sansene oppfatter en lyd. Noe falt til bakken, nesten lydløst. Flere lyder gir hjernen mer informasjon og synet bekrefter mistanken. Det er drueklaser. Flere arbeidere er i gang med grønn innhøsting i Ch.Troplongs Mondots fantastiske vinmarker med opprinnelse tilbake til 1700-tallet. 

Ch.Troplong Mondots hovedhus ble oppført i 1745 av familien de Seze. Foto: Botti.no

Det var familien de Seze som eide eiendommen og fikk oppført slottets hovedbygg i 1745. Raymond Troplong overtok eiendommen i 1850 og endret navnet til dagens Ch.Troplong-Mondot. Raymond har ikke bare gitt navnet til eiendommen, han kjøpte også opp de fleste vinmarkene som fortsatt i dag brukes til vinproduksjonen. Familien Valette overtok styringen av av Ch.Troplong Mondot i 1936 og var familieeid helt fram til 2017. Christine Valette fikk virkelig sving på slottet på 1980 og 1990-tallet med blant annet bruk av temperaturkontrollerte ståltanker, lavere utbytte, sen plukking av druene og bruk av mer ny eik under modningsprosessen. Christines bortgang i 2014 førte omsider til at eiendommen ble solgt til et fransk forsikringsselskap i 2017. Heldigvis har de nye eierne erfaring med vinproduksjon og eier blant annet Cos d´Estournel. 

Solfylte dager over Ch.Troplong Mondots vinmarker. Foto: Botti.no

Nye drueklaser faller til bakken. Det unngåelige skjer. De uferdige druene må testes. – Syrlig! Flere drueklaser faller ned på vinmarkenes jordsmonn som består av leire og flintstener øverst og kalkstein dypere nede. Dette gir et fint mineralsk bidrag til druene. Det er vinmarker i alle retninger og plantene består i dag av 85% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon og 2% Cabernet Franc. Vinmarkene til Ch.Troplong Mondot ligger faktisk  høyest innenfor St.Emilion appelasjonen. Solstrålene bekrefter at vinplantene får rikelig med sol og varme, noe som tidligere var veldig ettertraktet slik at druene fikk nok modning. Nå har det snudd seg.  

Klimaendringene, eiernes stil og markedets dreining bort fra de svære vinene har dessverre vist seg å være en vanskelig kombinasjon for Ch.Troplong Mondot. I de siste år har slottes viner vært på toppen av den berømte, men også utskjelte, «Parker-skalaen». Vinene har vært svært framoverlendt, med kraft og maskulin eleganse, men har også vært på kanten pompøse, for alkoholrike og har kanskje manglet friskhet og særpreg. Dette toppet seg med i den legendariske 2010-årgangen der deres hovedvin stanset på hele 16% alkohol, uhørt høyt hvis vi hadde gått 10-20 år tilbake i tid.

Flere drueklaser faller med på vinmarkenes jordsmonn som består av leire og flintstener øverst og kalkstein dypere nede som gir et fint mineralsk bidrag til druene. Foto: Botti.no

De nye eierne har tatt signalene på alvor og har allerede startet renoveringer både i vinmark og av selve eiendommen. Nye replantinger er på gang og det er bekymringer rundt den store andelen Merlot som, typeriktig nok, er plantet her. Utfordringn er at Merlot-druene modner tidligere og har slitt i den siste tiden med den globale oppvarmingen med høyt sukkernivå i druene. Det vil derfor bli plantet mer Cabernet Franc for å bidra til mer friskhet og delikate trekk i vinene i framtiden. Det vil også bli mindre grønn innhøsting framover for å redusere konsentrasjonen i druene. Mer blader vil bli beholdt på plantene for å skjerme druene for solstrålene. 

Kjelleren til Ch.Troplong-Mondot. Foto: Botti.no

Det knirker. En sval bris kommer i fra kjelleren når døren går opp. Her står velkjente barriques stilt opp som tinnsoldater som i de seneste år bare har fått et kort liv i kjelleren da Valettes grep om mer bruk av ny eik nådde 80%. Dette endres i dag. I kjelleren vil det bli tatt grep. Christines Valettes grep om å øke bruk av ny eik er satt i revers. Andel ny eik er i dag blitt redusert til 50% og vinen får 15 måneder på fat. På vei ut av kjelleren smiler solstrålene nok en gang. Nå har derimot fuglenes kvittring fått konkurranse. En stor lastebil har stilt seg opp foran vineriet. Ch.Troplong Mondot har ikke hatt fasiliteter til å tappe vinene på flaske på eiendommen og en spesialbygget lastebil med topptrent mannskap tar seg av tappingen på flaske.

En spesialtilpasset lastebil tar seg av flaskingen. Foto: Botti.no

Noen steg over gårdsplassen og bort fra klirringen av flasker så kommer jeg til eiendommens terrasse med fabelaktig utsikt som slår litt luften ut av deg. Her er det mulig å reflektere over livet på dagtid, før terrassen blir gjort om til 1* Michelin stjerne restaurant på kveldstid når solen går ned bak St.Emilion. Vel plassert på en av terrassens stoler er det mulig å reflektere. Selv om eiendommen i dag ser forandringer blir også deler den tidligere filosofien beholdt. Eiendommen blir bare grønnere og grønnere. Selv om Ch.Troplong Mondots drivere ikke vil ha merkelappen drives det etter økologiske prinsipper og det sprayes ikke kjemikaler i marken. Det er også plantet både trær og blomster. Dyrelivet får være i fred da området har er å betrakte som naturreservat. Hestene brukes fortsatt da arbeidene gjøres på en mer skånsom måte for jordsmonnet. 

Det er en fantastisk terrasse hos Ch.Troplong Mondot til ro og ettertanke på dagtid før det er 1* Michelin stjerne restaurant til lunsj og middag.Foto: Botti.no

Ch.Troplong Mondot vil fortsatt ivareta gjestfriheten som de har vært kjent for og eiendommens tre små hus / leiligheter vil fortsatt være til utleie for vin-entusiaster og deres basseng med utsikt over vinmarkene er fortsatt i drift. De nye eierne vektlegger også at deres dører aldri er stengte og ønsker at gjerne at vin-entusiastene tar turen innom, noe som ikke alle slott i regionen er kjent for.

Fabelaktig svømmebasseng med utsikt over vinmarkene og St.Emilion. Foto: Botti.no

Avslutningsvis er det betryggende å se at de nye eiene tar klimaendringene på alvor og det er stort håp om at at slottet fortsatt greier å opprettholde den høye status de har opparbeidet seg i de siste 10-15 årene, selv om stilen forhåpentligvis blir noe annerledes. 

Smaksnotater

Smaksnotater – Ch.Troplong Mondot

Legg igjen et svar