Skip to main content

DA er Michelin-guiden 2020 annonsert og for en kveld for norske restauranter! Hele fire nye norske restauranter fikk * Michelin stjerne og Ren-aa fikk – som spådd – to stjerner i den sagnomsuste guiden. Maaemo derimot – mistet alle sine tre stjerner! 

Det var spente trøndere og celebre gjester fra hele skandinavia som i kveld tok plass i Trondheims storstue Olavshallen. Det var også åpenbart noen nervøse kokker i salen. De fleste som står bak restaurantene som fikk en stjerne har fått forhåndsvarsel i løpet av helgen, men det var åpenbart mye glede i salen da stjernene ble utdelt. Blant de fire nye restaurantene med to stjerner var det nok enda mer spenning.

Gwendal POULLENNEC- internasjonal direktør av Michelin-guiden åpnet utdelingen i Trondheim. Foto: Botti.no

Stjernekokken Sven Erik Renaa ble overhørt på flyplassen idag morges at han håpte på to stjerner og det ansiktsuttrykket Renaa hadde da skjermen ble fylt av navnet Ren-aa og to stjerner – det var nok for mange ganske så vakkert. 

Sven Erik Renaa og kona jublet høyt når han fikk sine to stjerner. Foto: Botti.no

Nye stjerner 

Det var en stolt danske i Nicolai Ellitsgaard som hentet hjem stjerne til den fabelaktige restauranten Under. Foto: Botti.no

Det ble altså utdelt flere nye stjerner i kveld, og Norge stod for mange av disse som fikk den trønderske salen til å koke. Syv restauranter fikk * stjerne i guiden og av disse restaurantene var fire norske! Tre av disse var allerede spådd stjerne i forkant her på Botti – Speilsalen (Trondheim), Under (Lindesnes) og Bare (Bergen) mens den store overraskelsen for alle mat og vinskribenter var den lille Sushi-restauranten Omakase av Vladimir Pak som holder til i Vika i Oslo. I tillegg den norske storeslemmen fikk også Islanske Dill, Finske Inari og Svenske Etoile en stjerne i Michelin-guiden.

Olavshallen kokte når stjernekokken Christopher Davidsen og en av Norges beste Sommelierer Henrik Dahl Jahnsen hentet hjem nok en stjerne til Tronheim. Foto: Botti.no

Restaurant Bare dro hjem den første stjernen til Bergen. Foto: Botti.no

Fire restauranter fikk ** i guiden og som nevnt, Renaas ansikt lyste av glede og han bergtok salen med sin entusiasme da han endelig doblet stjerneparken. I tillegg fikk også Svenske Aloë og de to danske restaurantene Jordnær og Alchemist to stjerner. Av disse var det sistnevnte restaurant som overrasket med å følge Maaemo og Fävikens tidligere bragder med direkte opprykk til to stjerner. Det var kanskje ikke så rart – Rasmus Munk fabelaktige restaurant serverer 50 retter som skal være så unike at folk måper av rettene som serveres på bordene.

Omakase by Vladimir Pak var den store overraskelsen når de fikk stjerne! Foto: Botti.no

Maaemo mistet stjernene

Det var nok et sjokk for mange at det kun stod restaurantene Geranium (Danmark) og Frantzén (Sverige) når restaurantene med *** ble annonsert. Hvor var Maaemo? Svaret er enkelt. Restauranten flytter lokaler og har vært stengt i nesten tre måneder. Det var tydeligvis nok for Michelin-guiden, noe som kanskje kan framstå som litt strengt. Men Esben Holmboe Bang så ut til å ta det med fatning når han kom til scenen å ble intervjuet av Gwendal Poullennec i forbindelse med snakk rundt Bærekraftprisen. Det som er sikkert – Maaemo kommer til å reise seg igjen, men vil nok ha en noe mer kronglete reise en forventet.

Alle vinnerne på scenen! Foto: Botti.no

Festen er nå startet på Britannia som kan skilte med stjerne i Michelin-guiden, bare ti måneder etter nyåpningen i 2019. Nå er det hele tre trønderske restauranter med stjerne i Trondheim, nå som begynner å nærme seg benevnelsen Norges svar på San Sebastian, hvis vi tenker på innbyggertallet.

Full fest på Britannia etter utdelingen. Foto: Botti.no

Legg igjen et svar