Skip to main content

– Jeg mener vi er et perfekt eksempel på hvordan ting kan fungere hvis den eldre og den yngre generasjon jobber godt sammen, sier Sophie Christmann. Nytenkning og kontinuitet går hånd i hånd hos Weingut A. Christmann, en av Tysklands mest tradisjonsrike vinprodusenter. Og vinene? De imponerer.

 

Gjensidig respekt

Sophie og Steffen Christmann. Foto: Produsenten/Fabian Pellegrini

Familien Christmann har i generasjoner dyrket vindruer rundt hjemstedet Gimmeldingen i Pfalz. Røttene strekker seg tilbake til 1798. Steffen Christmann er 7. generasjon som driver vingården, noe han har gjort siden 1996. Han har også vært president i VDP siden 2007. 

Steffens datter Sophie begynte å jobbe fulltid sammen med ham i 2018, og spiller en stadig større rolle i driften. Hun studerte i Geisenheim, og har hatt praksis hos Schäfer-Fröhlich i Nahe, Bürklin-Wolf i Pfalz og Bernhard Huber i Baden, samt i utlandet.

Før Sophie skulle tre inn i familiebedriften for fullt, vurderte far og datter nøye utviklingsmulighetene. De var enige om å konsentrere og fintune driften rundt det de begge mente var viktigst. Det har innebåret at man har kvittet seg med flere vinmarker og redusert årlig produksjon med en tredjedel. Fra å ha dyrket flere druesorter, konsentrerer man seg nå i hovedsak om tre. Porteføljen er redusert fra 28 til 12 viner.

Sophie har mer enn én hånd på rattet når Christmanns fremtid planlegges. Foto: Produsenten/Fabian Pellegrini

Nedskalering på noen områder er blitt fulgt av revitalisert satsing på andre områder. Sophie har med en utpreget lidenskap for pinot noir vært en pådriver. Christmann er ikke lenger bare ensbetydende med flott riesling.

– Pinot noir har aldri vært så sentralt for min far. Han er en del av «rieslinggenerasjonen», de som ønsket – og oppnådde – å gjøre de flotte terroirene i Tyskland kjente igjen. Så er det helt normalt at når neste generasjon kommer inn, søker de noe som kan være deres eget. Jeg ville ikke bare lage så bra rieslingviner som min far, jeg ønsket også å skape noe eget som kunne bevege folk. 

Sophie og Steffen er henholdvis 8. og 7. generasjon Christmann som driver vingården. Foto: Produsenten/Anna Ziegler

Sophie mener familien har håndtert overgangen bra.

– Noen ganger trenger den eldre generasjonen en dytt for å se ting på en ny måte. For egen del trengte jeg at han ga meg stabilitet og fortalte hva som var mulig og ikke mulig. For i begynnelsen brukte vi bare penger på ting knyttet til pinotvinene, som nye barriques, ny kurvpresse. Men jeg hadde utsøkt veiledning. Nå har vi ledet vingården sammen i 7-8 år, og det fungerer veldig bra for oss. Det gjør det fordi vi verdsetter hverandres arbeid. Det er snakk om gjensidig respekt. 

Balanse og eleganse

Vinmarken Idig, Christmanns indrefilet. Foto: Produsenten/Fabian Pellegrini

Christmann dyrker i dag 20 hektar vinmarker som ligger rundt Gimmeldingen, Königsbach og Neustadt. Alle vinmarker er klassifisert som Grosse Lage eller Erste Lage. 70 prosent av vinmarkene er plantet med riesling. I løpet av få år har andelen pinot noir i vinmarkene økt betraktelig, fra 12 prosent til 30 prosent, noe som gjenspeiler satsingen Sophie har stått i bresjen for. Christmann konverterte til biodynamisk dyrking i 2003.

I tråd med at man de siste årene har kvittet seg med vinmarker og porteføljen er blitt krympet, er også kvalitetsfokuset skjerpet. Siden 2022 lages kun viner fra enkeltvinmarker, med unntak av en «Aus den Lagen» innenfor druesortene riesling, pinot blanc og pinot noir, og en Pfalz Riesling, som begge er blender av druemateriale fra klassifiserte vinmarker.

Foto: Produsenten/Fabian Pellegrini

Christmann er først og fremst kjent for sine balanserte og elegante rieslingviner, som lenge har holdt et kvalitetsmessig meget høyt nivå. Et kalksteinsrikt jordsmonn og et mikroklima som er relativt sett kjøligere enn andre deler av Pfalz, gir opphav til friske, presise og delikat krydrede viner. Skal noen toppviner fremheves, må dette være GG-ene fra vinmarker som Vogelsang, Meerspinne og Idig. Sistnevnte er blant Tysklands aller beste tørre rieslingviner.

Suksess og anerkjennelse til tross; det ses stadig etter forbedringer. Sophie forklarer at Christmann har implementert flere endringer, men at det er snakk om en gradvis utvikling.

– Når det gjelder riesling, har vi siden 2013 hatt minimal skallkontakt, fra 2018 har fermenteringen vært varmere og mer cloudy, og siden 2020 har vi i varmere årganger begynt å skille ut det siste som presses av druene, dette for å beholde syrefriskhet.

Noe har også skjedd med pinotvinene. Her har Sophie satt sine spor. Vinene er blitt tydelig mer elegante.

– I vårt område har pinot noir lange tradisjoner. I Gimmeldingen, med kalksteinsrikt jordsmonn, passer pinot noir perfekt. Vi tenkte: vi har tradisjonene, vi har jordsmonnet – det eneste vi trenger er mer kunnskap. Den kunnskapen opparbeidet jeg meg spesielt hos Julian Huber [hos Bernhard Huber]. Det var far som virkelig pushet meg til å endre alt når det gjaldt pinotvinene. Han sa at vi skulle gi vinmakingen en ny og frisk start, og ga meg frie tøyler, forteller Sophie.

En ny start

Sophie har fått frie tøyler i rødvinsmakingen. Foto: Produsenten/Anna Ziegler

Sophie Christmann bedyrer at mye var på plass da hun kom inn i rødvinsmakingen.

– Jeg disponerte pinotvinstokker som hadde blitt plantet på veldig bra steder av min bestefar og som hadde blitt dyrket biodynamisk av min far i over 20 år. Den lette delen var å endre alt arbeidet i kjelleren, siden det er noe du egentlig kan gjøre fra et år til det neste. Nå utgjør pinot noir 30 prosent av produksjonen vår og vi er veldig fornøyde med det.

Sophie har endret Christmanns fatregime.

– Siden jeg tok over hovedansvaret for pinotvinene, har vi økt andelen ny eik litt og lært oss hvilke barriques vi liker. Jeg var med på innhøstingen hos Huber i 2016, og da jeg kom hjem forsøkte jeg i begynnelsen å bare gjøre alt jeg hadde lært hos Julian. Men Julians viner er litt kraftigere enn våre viner, så jeg dro etter hvert lærdommen at vi trenger en litt annen type fat som ikke overkjører vinene våre.

Fra kjelleren i Gimmeldingen. Foto: Produsenten/Fabian Pellegrini

En annen ting som fortsatt justeres, er bruken av hele klaser.

– Vi eksperimenterer, men foreløpig har jeg ikke ønsket å pushe det for mye, siden produksjonen har vært liten. Vi holder oss mellom 10 og 30 prosent hele klaser, men det kan godt hende jeg kommer til å forsøke høyere andel, eller også vin helt uten hele klaser, forteller Sophie.

Selv om det har vært en ønsket utvikling å øke andelen pinot noir i vinmarkene, har det også skapt noen utfordringer knyttet til hvordan man kan produsere flere viner.

– Ettersom andelen øker, er det faktisk litt utfordrende å unngå å ikke bare ha nye barriques. Vi bruker noe av druemosten fra sektvingården som vi uansett ikke har bruk for, til å fermentere i de nye barriquene, for deretter å selges. Da har vi nye fat hvor det allerede har vært en fermentering som har tatt bort mesteparten av fatsmak. Slik har vi hatt mulighet til å øke andelen pinot noir og antallet nye fat uten at vinene har blitt for fatpreget, forklarer Sophie.

Årganger som begeistrer

Sophie er veldig fornøyd med rieslingvinene i 2023-årgangen.

– 2023-årgangen er en veldig bra blanding av 2021 og 2022. 21-årgangen var veldig syrerik – en årgang for samlere, med viner som du putter i kjelleren i 20 år. 22-årgangen var litt rundere og mer åpen. 2023-årgangen er en mellomting. Begynnelsen av våren og sommeren var ganske tørr, men så begynte det å regne endel fra slutten av juli. På grunn av regnet var innhøstingen utfordrende. Du måtte virkelig selektere nøye. Men hvis du ser på druekvaliteten, var årgangen veldig bra og med perfekt syrenivå.

Hun beskriver 2023-årgangen som er utpreget balansert årgang.

– Vi sammenlikner den med 2017 og 2020, begge superbalanserte årganger, årganger som kommer til å lagre godt. 2023-årgangen tipper jeg vil vise seg enda bedre med 3-4 års modning. I 2023 hang druene litt lenger på vinstokkene og aromaene hadde mer tid på å utvikle seg. Vinene har konsentrasjon og smak, men er ikke for kraftige. Det er en årgang som har gitt elegante viner, slik vi ønsker våre rieslingviner skal være.

Far og datter kan glede seg over noen strålende årganger. Foto: Produsenten/Fabian Pellegrini

Sophie er ikke mindre begeistret for 2022-årgangen av vinene på pinot noir. 

– 2022-årgangen er veldig hypet i Tyskland når det gjelder rødviner. Mange produsenter vil nok fortelle deg at det er den beste årgangen de har laget de siste ti år. Det er en virkelig bra årgang. Det var en enkel årgang å lage pinotviner, siden det var tørt under innhøstingen og druene var modne og fine. Det var superkvalitet på frukten og balanse mellom friskhet og kraft.

Sophie utdyper.

– Konsentrasjonen er nok den høyeste vi har hatt siden jeg ble med. I 2022 var utfordringen mer å ha nok friskhet, ettersom det var en tørr og varm vekstsesong. Vi plukket endel druer allerede i august, og det ganske raskt, siden det var varmt under innhøstingen og jeg ikke ønsker pinot med alkohol på 14. Vi økte andelen hele klaser til 20 prosent. Gjæringen foregikk også med ganske kort skallkontakt, fordi vi følte vi veldig lett fikk mye smak ut av drueskallene og jeg derfor var litt redd for overekstraksjon. 

Sammentreffet

Familien Christmann har sammen med Bollingers tidligere kjellermester Mathieu Kauffmann drevet Sektgut Christmann & Kauffmann siden 2019. Foto: Produsenten/Lucie Greiner

Noen ganger er det tilfeldigheter som setter retning. 

En dag i 2019 ble Steffen Christmann kontaktet av eierne av nabovingården, Weingut Mugler. Sophie forklarer at de aldrende eierne ikke hadde arvinger som ønsket å overta driften av vinmarkene.

– De tilbød oss deres 14 hektar i meget bra parseller i Gimmeldingen. Vi hadde jo egentlig bestemt at vi ville skalere ned vingården. Men vi kunne ikke bare si nei. Så vi bestemte oss for at vi skulle leie vinmarkene og selge druene mens vi brukte tid på å undersøke hvilke vinmarker vi ønsket å beholde og hvilke vi ville gi videre til andre.

Så kontaktet Steffen familievennen Mathieu Kauffmann, tidligere kjellermester hos Bollinger i Champagne og daværende teknisk direktør hos ærverdige Reichsrat von Buhl i Deidesheim.

Foto: Produsenten/Lucie Greiner

– Vi fremla for Mathieu at vi hadde noen hektar bra vinmarker som vi ville konvertere til økologisk dyrking, og spurte om han ville kjøpe druene. Mathieu svarte at han visste at han ville få høy kvalitet fra oss, og takket på vegne av von Buhl ja til tilbudet. Deretter signerte vi leiekontrakt for 30 år, sier Sophie. 

Men en uke senere brøt Mathieu med von Buhl etter noen uenigheter. Steffen tok kontakt med Mathieu og spurte om de kunne tenke på en annen bruk av vinmarkene de hadde leid.

– Noen dager senere ringte Mathieu og spurte: «Skal vi lage musserende vin?». Vi tenkte bare: «Ja, hvorfor ikke?». Og så begynte vi faktisk å innhøste druer til første årgang bare ti dager senere, forteller Sophie.

Med dette ble Sektgut Christmann & Kauffmann etablert i august 2019, som en søsterbedrift til A. Christmann. Christmann og Kauffmann har definert et ambisiøst mål: Å lage musserende viner som kvalitetsmessig kan hamle opp med prestisjecuveer fra Champagne. 

Mer enn et prosjekt

– Da vi startet ønsket vi ikke å få inn en stor investor, snarere at det skulle være en familiedrevet vingård eid av Mathieus familie og vår familie. Mesteparten av pengene ville vi investere i kjellerfasiliteter for flaskemodning. Vi leier Muglers kjeller for å fermentere vinene og har en praktfull sandsteinskjeller i Neustadt hvor vi modner flaskene. Der har vi nå nesten 400.000 flasker musserende vin. Så dette er ikke et prosjekt lenger, sier Sophie.

I 2022 begynte man med lanseringen av to non vintage-sekter med 30-36 måneders modning på bunnfallet. Mot slutten av 2024 ble de to første enkeltvinmarkssektene fra 2019-årgangen lansert i et svært begrenset antall i Tyskland. Enkeltvinmarksvinene får 5-8 års modning på bunnfallet.  

– Både Mathieu og vi er vant med å lage enkeltvinmarksviner. Så for oss har det vært litt irriterende de siste årene, hvor vi ikke kunne vise frem vinene fordi de fortsatt modnes i kjelleren. Men fremover skal det lanseres viner fra syv ulike enkeltvinmarker, noen bestående av riesling, noen bestående av burgunddruesorter. Noen også fra vinmarker vi allerede hadde knyttet til vår vingård, forklarer Sophie.

Christmann & Kauffmann har en ambisjon om å produsere opp mot 90.000 flasker årlig. Foto: Produsenten/Lucie Greiner

Blant enkeltvinmarksvinene som skal lanseres er Idig (riesling), Meerspinne (chardonnay), Reiterpfad (riesling) og Kapellenberg (pinot noir). 

– Vi lanserer en enkeltvinmarksvin hvert år, og om tre år vil vi lansere den siste, enkeltvinmarksvinen fra Idig, som vi ønsker å modne i åtte år før degosjering. Den vil komme på markedet i 2028. Nå er ting litt nærmere enn det var i starten, for da vi i 2019 la planen for alt, virket 2028 så langt frem i tid. Men nå er vi jo over halvveis. Vi går spennende tider i møte, avslutter Sophie. 

Smaksnotater

Her kan du lese våre smaksnotater til Christmanns viner som du finner i bestillingsutvalget på Vinmonopolet, samt til fem viner som ble lansert i spesialutvalget (SU) i forbindelse med Tyskland-lanseringen 10. april – og som fortsatt er tilgjengelige. Vi gir deg også smaksnotater til de musserende vinene til Christmann & Kauffmann som er tilgjengelige i bestillingsutvalget.

Vinene er smakt av Bottis medarbeidere André Brattland (AB) og Erlend Stokstad Haarr (ESH).

Musserende viner

Varenr: 19135101
Vin: Christmann & Kauffmann Cuvée No. 204 Sekt Brut Nature
Region: Pfalz, Tyskland
Pris: 499,90 kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Sektgut Christmann & Kauffmann
Alkohol:12.00%
Beskrivelse: Raffinert på nesen med aromaer av sitroner og modne epler, samt epleskall, bakst, kryddertoner, gjær og litt brioche. Middels til fyldig musserende vin med en god munnfølelse. Elegant, kremet mousse. Flott konsentrasjon av fyldig, kremet og syrlig frukt på smak, med vekt på modne epler og sitrusfrukter. Innslag av urtetoner, bakst og litt krydder, samt fine saltmineraltoner. Frisk syre. Pen lengde med en tørr avslutning. Meget bra Sekt. (ESH)
Poeng: 91

Varenr: 17044101
Vin: Christmann & Kauffmann Cuvée No. 103 Brut Nature
Region: Sekt, Tyskland
Pris: 499,90 kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Sektgut Christmann & Kauffmann
Alkohol:11.50%
Beskrivelse: Ren og tiltalende på nesen med aromaer av sitrusfrukter, fersken og grønne og gule epler, samt blomster, mineraler, kjeks, autolyse. Middels til fyldig sekt med en god, kremet munnfølelse og pen nerve. Fine, små bobler. Flott konsentrasjon av fersk, fyldig og syrlig kremet frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter og epler. Innslag av sitrusskall, urter, mineraler og litt nøtter. Frisk syre. Fin lengde med en tørr og syrlig avslutning. Strålende Sekt! (ESH)
Poeng: 91

Hvite viner

Varenr: 19301701
Vin: Christmann Neustadter Vogelsang Riesling GG 2023
Region: Pfalz, Tyskland
Pris: 849,90 kr
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Christmann
Druer: Riesling.
Beskrivelse: Ren, dyp og mineraldrevet på nesen med aromaer av modne sitrusfrukter og epler, noe hvit fersken, samt kryddertoner, voks og mineraler. Pent fyldig vin med en utpreget god, elegant munnfølelse, balansert og med pen friskhet. Flott konsentrasjon av fyldig, fersk og syrlig kjøttfull frukt på smak, med vekt på epler og modne sitrusfrukter. Innslag av nøtter, krydder og saltmineraler. Frisk syre. Nydelig lengde med en tørr og syrlig-mineralsk avslutning. Nydelig, nerverik riesling. (ESH)
Poeng: 93

Varenr: 19302401
Vin: Christmann Königsbacher Idig Riesling GG 2023
Region: Pfalz, Tyskland
Pris: 899,90 kr
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Christmann
Alkohol:11.50%
Druer: Riesling.
Beskrivelse: Frisk i aromaene med den vårlige blomsten, lime, sitrus og med et lett fint steinpreg. Middels fyldig og kompleks vin med steinete preg over gult eple, litt skittent fruktskall og mineraler. En tøffere, men meget god vin. (AB)
Poeng: 92

Varenr: 19301801
Vin: Christmann Königsbacher Ölberg-Hart Riesling GG 2023
Region: Pfalz, Tyskland
Pris: 899,70 kr
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Christmann
Druer: Riesling.
Beskrivelse: Dypere og noe flintpreget på nesen med dufter av modne sitrusfrukter og modne gule epler, litt stenfrukter, samt knust stein, krydder, voks og mineraler. Pent fyldig vin med en god, rikere munnfølelse og bra nerve. Fyldig, fersk og kjøttfull syrlig frukt på smak, med vekt på modne sitrusfrukter og stenfrukter. Innslag av kryddertoner og fine mineraltoner. Frisk syre. Bra lengde med en tørr og saltmineralpreget utgang. Ganske fersk nå, men meget lovende. (ESH)
Poeng: 92

Varenr: 19301901
Vin: Christmann Gimmeldinger Meerspinne Riesling GG 2023
Region: Pfalz, Tyskland
Pris: 799,90 kr
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Christmann
Druer: Riesling.
Beskrivelse: Dyp og kompleks på nesen med dufter av modne sitrusfrukter og gule og grønne epler, litt fersken, samt krydder, voks og saltmineraler. Snev av florale toner. Pent fyldig vin med en raffinert, rik munnfølelse og rik tekstur. Nydelig intensitet her. Fyldig, bløt og delikat syrlig frukt på smak, med vekt på modne sitrusfrukter og epler. Innslag av sitrusskall, krydder og saltmineraler. Frisk syre. Bra lengde med en tørr, sitruspreget avslutning som griper godt i utgangen. Meget vellaget og lovende GG. Gi den litt tid. (ESH)
Poeng: 92

Varenr: 19302501
Vin: Gimmeldinger Kapellenberg Riesling Erste Lage 2023
Region: Pfalz, Tyskland
Pris: 499,90 kr
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Christmann
Druer: Riesling.
Beskrivelse: Kjølig og dypere på nesen med dufter av epler og sitrusfrukter, samt knust stein og mineraler. Noe reduktiv. Middels til fyldig vin med en utpreget god, rundere munnfølelse. Flott konsentrasjon av fersk, syrlig frukt på smak, med vekt lime og epler. Innslag av lette urtetoner og en fin saltmineralitet. Frisk syre. Pen lengde med en tørrende, frisk avslutning. Raffinert og flott vin. (ESH)
Poeng: 91

Varenr: 14961801
Vin: Weing. Christmann Aus den Lagen Weissburgunder 2023
Region: Pfalz, Tyskland
Pris: 329,90 kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Weing. A. Christmann
Alkohol:12.00%
Beskrivelse: Frisk og mineralpreget på nesen med dufter av epler og noe stenfrukter, samt lette kryddertoner, flintrøyk, voks og noe tre. Middels fyldig vin med en balansert, presis munnfølelse og bra nerve. Konsentrert, fersk og noe bløt syrlig frukt på smak, med vekt på epler og stenfrukter. Innslag av sitrusskall, saltmineraler og hint av fat. Frisk syre. Tydelige tørrstoffer. Fin lengde med en tørr, salin og lett kremet avslutning. Meget bra vin! (ESH)
Poeng: 89

Varenr: 15318801
Vin: Christmann Aus den Lagen Riesling 2023
Region: Pfalz, Tyskland
Pris: 329,90 kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Weing. A. Christmann
Alkohol:12.00%
Beskrivelse: Frisk og konsentrert på nesen med dufter av fersken, lime og grønne epler, samt knust stein og fine mineraltoner. Middels fyldig vin med en raffinert munnfølelse og fin nerve. Fersk, konsentrert og frisk syrlig frukt på smak, med vekt på epler og lime. Innslag av saltmineraltoner og lette bittertoner. Fin syre. Bra lengde med en knusktørr, lett salin avslutning. Flott, nerverik riesling. (ESH)
Poeng: 89

Varenr: 2018501
Vin: Christmann Riesling Trocken 2023
Region: Pfalz, Tyskland
Pris: 189,90 kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Weing. A. Christmann
Alkohol:11.50% Sukker:5.0 g/l Syre:8.5 g/l
Druer: riesling og riesling.
Beskrivelse: Dufter av lime, grønne epler og lyse stenfrukter, samt blomster, flintrøyk, mineraler og litt urter. Middels fyldig vin med en god, delikat saftig munnfølelse. Fin konsentrasjon av fersk, syrlig og lett bløt frukt på smak, med vekt på grønne epler og lime. Innslag av saltmineraler. Krisp syre. Bra lengde med en ren, tørr avslutning. God, pur riesling. (ESH)
Poeng: 87

Røde viner

Varenr: 19302601
Vin: Christmann Königsbacher Idig Spätburgunder GG 2022
Region: Pfalz, Tyskland
Pris: 1 175,– kr
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Christmann
Alkohol:13.00%
Druer: Spätburgunder.
Beskrivelse: Dampen står i mot deg med herlige røde bær, snev av espresso, lær og lakris. Middels fyldig, overraskende frisk og elegant til Spat å være med kirsebær, morell, mineraler og lakris. Urter også. Lang elegant utgang med flotte tanniner. Bra syre. En topp vin. (AB)
Poeng: 93

Varenr: 19302001
Vin: Gimmeldinger Biengarten Spätburgunder Erste Lage 2022
Region: Pfalz, Tyskland
Pris: 779,– kr (spesial)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Christmann
Druer: Spätburgunder.
Beskrivelse: Aromatisk, frisk og intens på nesen med dufter av kirsebær og skogsbær, samt blomster, elegante kryddertoner, saltmineraler og noe tre. Pent fyldig vin med en utpreget god, raffinert munnfølelse og rik tekstur. Kjøttfull, delikat saftig og fersk sursøt frukt på smak, med vekt på skogsbær og kirsebær. Innslag av krydder, fine saltmineraltoner og fint integrert tre. Frisk syre. Lette tanniner. Pen lengde med en tørr og lett syrlig avslutning. Elegant og meget vellaget vin. (ESH)
Poeng: 92

Varenr: 14190801
Vin: Christmann Gimmeldinger Schlössel Spätburgunder 2020
Region: Pfalz, Tyskland
Pris: 478,– kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Weing. A. Christmann
Alkohol:12.50%
Druer: Spätburgunder.
Beskrivelse: Delikat og floralpreget på nesen med aromaer av bringebær, mørkerøde kirsebær, samt kryddertoner, anistoner, blomster, mineraler og noe tre. Middels fyldig vin med en utpreget god, strukturert munnfølelse og fin friskhet. Fersk, delikat konsentrert og saftig frukt på smak, med vekt på syrlige røde kirsebær og bringebær. Innslag av urter, anis, saltmineraltoner og noe tre. Frisk syre. Finkornede tanniner. Pen lengde med en tørr avslutning. Elegant, meget bra spätburgunder. (ESH)
Poeng: 91

Varenr: 14190701
Vin: Christmann Aus den Lagen Spätburgunder 2021
Region: Pfalz, Tyskland
Pris: 379,90 kr (bestilling)
Importør: Hans A.Flaaten Vins Fins
Produsent: Weing. A. Christmann
Alkohol:13.00%
Druer: Spätburgunder.
Beskrivelse: Noe reduktiv. Kjølig på nesen med dufter av mørkerøde kirsebær, sødmerike villbringebær, samt kryddertoner, blomster, pepper og fint integrert fat. Middels fyldig vin med en god, strukturert munnfølelse. Fin konsentrasjon av kjøttfull og saftig sursøt frukt på smak, med vekt på mørkerøde kirsebær og bringebær, samt noe skogsbær. Innslag av saltmineraler, litt anis og noe tre. Frisk syre. Lett strukturerte, finkornede tanniner. Bra lengde med en tørr avslutning. Bra, lineær spätburgunder. (ESH)
Poeng: 88

Legg igjen et svar