Skip to main content

Havet har fått en mørkere farge og bølgene skvulper hardere mot strandkantene. Hvite topper sees og båtene strever for å komme fram i det urolige vannet. Innendørs er det betraktelig varmere. Kraftigere fiskeretter og lammekjøtt står sammen med musserende og hvite viner på bordene fylt av stearinlys. Det går fortsatt mot høst. 

Høsten passer utmerket til klassiske og tyngre røde viner med vilt og lammemåltider. På den lysere siden er det lettere å søke etter utradisjonelle og urørte vinkombinasjoner. I høst kan det være en fin mulighet å prøve musserende viner fra andre Tyskland som gir ganske særpregede saker. Vinene står fint for seg selv som apertitif før høstmiddagen eller kan fint serveres til skalldyr eller sågar fårikål. Også litt fete og krydrete tørre hvite viner vil være en god match til høstens matretter. Her er det både klassiske, men også viner fra den nye verden som kan gjøre høsten hyggelig.

Bobler klare til høsten. Foto: Botti.no

Tysk musserende viner, kalt Sekt, er noe det norske markedet vil høre mer om i tiden som kommer. Tyske musserende viner har rundt 200 år historie, men det er i de siste årene at mer kvalitetsbevisste produsenter har tatt grep og kvaliteten på den øverste stigen – Winzersekt – begynner å blir bra med utelukkende bruk av tradisjonell metode. Flere av disse produsentene som Raumland, Strauch, Griesler, Bardong, Solter og Schloss Vaux fokuserer kun på kvalitets-Sekt, mens andre som blant annet anerkjente Reichsrat von Bühl, Diel og Barth lager både Sekt og tørre hvite viner av høy kvalitet.

Druer klar til Sekt-produksjon. Foto: Botti.no

Det lages i dag tyske musserende viner på en rekke druer og i forskjellige varianter blant annet på de tre store franske druene. (Chardonnay, Pinot Meunier, og Pinot Noir). De mest interresante og særpregede tyske boblene lages dog på Riesling og til dels Weissburgunder (Pinot Blanc). Det er også stor forskjell på om det gjennomføres maloaktisk gjæring på vinene. En god musserende vin laget på Riesling uten maloaktisk gjæring fremstår som særdeles frisk og med godt særpreg. Under mitt besøk hos en rekke Sekt-produsenter i august besøkte jeg blant annet anerkjente Reichsrat von Buhl og to andre Sekthus som i høst har lansert sine musserende viner på det norske markedet.

De tørre vinene fra Reichsrat von Buhl er velkjente for de fleste vin-entusiastene, men også deres musserende viner har tatt kvantesprang de siste årene etter at Mathieu Kauffmann, vinmakeren hos berømte Champagne-produsenten Bollinger, tok med seg hatten og dro til Tyskland og Buhl i 2013.

Flotte Reichsrat Von Buhl i Deidesheim. Foto: Botti.no

Sektmanufaktur Strauch er en ekte familiebedrift som startet den moderne driften i 2011 og drives idag av Isabel Strauch-Weissbach og ektemannen Tim Weissbach. Alle vinene kommer fra deres 17 hektar med vinmark i Rheinhessen og ekteparet driver etter økologiske prinsipper. Vinene spontangjæres og tappes ufiltrert. Svovel brukes sjeldent.

Tim Weissbach og bikkja bruker store fat hos Strauch. Foto: Botti.no

Schloss Vaux har i motsetning til Strauch en lang historie med aner tilbake til 1862. Den andre verdenskrig gjorde at de måtte flytte på seg og selskapet fant egnede lokaler i Eltville, Rheingau. Schloss Vaux har en større produksjon på over 350 000 flasker og druene kommer fra egne marker i Rheingau, men også fra Weingut Andres & Mugler som drives av to karismatiske herremenn fra samme område som også følger økologiske prinsipper. 

God kvalitet på de fleste vinene hos Scloss Vaux fra Eltville. Foto: Botti.no

En mindre produsent er Spürnasen som på godt norsk vil bety «god nese» som ble skapt av Stefan Beyerle og Steffen Michler. Som mange Sekt-produsenter lager de musserende vin på kjøpte druer, men deres Riesling Brut er meget frisk og vellaget.

På den tørre hvite siden vil vinen på Riesling fra Kühling-Gillot, Rheinhessen være en vinner utover i høsten med god tid i dekanteren. Vinen er tradisjonell i uttrykket og representerer området på en god måte.

Som nevnt har Sekt slitt med omdømme sitt. Det kan vi vel også si om vinene fra Soave der begge sider lager forglemmelige og trøstesløs dårlige viner. Men noen få lager også flotte viner fra Soave, og områdets kanskje aller beste produsent er den jordnære og hyggelige familien Pieropan. Sønnene Andrea og Dario overtok i år gården etter pappa Leonildo som dessverre døde på vårparten i år. Andrea viste meg rundt i området i mai og spennende prosjekter var i gang, blant annet bygging av et «state-of-the-art» vineri. Deres flaggskip La Rocca har nok fedme til å takle seriøse fiskeretter, gjerne godt krydret.

Andrea Pieroan viser markene sine. Foto: Botti.no

Viner fra Bordeaux er høst for meg, og den hvite vinen fra Clos des Lunes som holder til innenfor Sauternes-appellasjonen vil fungere perfekt til høstens torskeretter. Clos des Lunes er et relativt nytt sideprosjekt fra Olivier Bernard som står bak svært kjente Domaine de Chevalier fra Pessac-Leognan og Chateau Guiraud. Vinen gir mye glede for pengene.

Mange spiser også fete fiskeretter nå i høst og utover juletider. Å nyte en god Meursault er høst. Domaine Bouchard Père & Fils er en av de store produsentene i volum i Burgund, men lager også viner av meget høy kvalitet som i deres berømte le Montrachet. Druene til denne landsby-vinen (village) fra Meursault kommer fra egne vinmarker og jordsmonnet består av stein med mye leire, kalk samt spor av jern. 

Flotte Burgund i solnedgangen. Foto: Rune Wasshaug.

Det er også verdt å se til andre verdensdeler nå i høst. Viner på Chenin Blanc fra Sør-Afrika har akkurat den gode frukten og fedmen til å kombineres med lyst kjøtt og krydrete fiskeretter. Momento sin Chenin Blanc er anerkjent og serveres blant annet i vinpakken på Michelin-stjerne restauranten Galt i Oslo. Vinen fra Stellenrush er også et godt alternativ til en rimelig penge.

Vinene fra Østerriske Weingut Rabl som holder hus i Langenlois i Kamptal har slått til i Norge med sine prisgunstige viner målt mot kvalitet. Familien har lang historie med vin og har dyrket druer siden 1750. Rabl er biodynamisk og økologisk i tankegangen. Deres vin Käferberg på 100% Grüner Veltliner fra en bratt skråning med steinete jordsmonn gir en fin krydrete følelse som vil passe til høstens fiskeretter.

Flotte vinmarken Käferberg og Rudolf Rabl. Foto: Produsenten.

 

Smaksnotater – Det går mot høst – hvite viner

Legg igjen et svar