Skip to main content

Det er klart for årets siste lansering av nyheter på bestillingsutvalget. I tradisjonen tro er det en overdådige lansering av kvalitetsviner i november som vil dekke behovet for samleren, nyteren og for de som ønsker å kjøpe harde pakker til jul. Her kan du lese ca. 250 smaksnotater på viner som lanseres onsdag 2.november 2022. 

«Winter is coming»

«Winter is coming»

Hverdagen har kommet tilbake etter pandemien. Nyhetssmakinger, vinmesser og vinkurs er i full gang. Nyhetslanseringen på bestillingsutvalget for november er også tilbake til normalen. Lanseringen er kvalitativt den beste i løpet av året 2022. Det er nok forskjellige grunner til det, men vinimportørene vet at november-lanseringen skaper stor oppmerksomhet og at den vinglade nordmann gjerne bruker litt mer penger på vin opp mot julehøytiden.

Topp viner er finne under lanseringen

I november er det mulig å få tak i Brunello-produsenten Le Ragnaies toppviner. Foto: Botti.no

Det er mange etikettviner som lanseres i november. La oss nevne velkjente produsenter som G.Conterno, Voerzio, Roagna, G.Rosso, Burlotto, Pingus, Ridge, Kistler, Bibi Graetz, Fontodi, Gonon og mange flere topp-produsenter. Det er svært god kvalitet på vinene som lanseres og det er røde viner som i hovedsak er den store vintypen for november. Noen viner er litt tyngre, men faktisk så er det også en rekke flotte viner på Nebbiolo, Pinot Noir og Gamay som det er verdt å trekke frem. Det er også gode hvite viner som kommer, mens det har vært overraskende vært lite musserende viner som har blitt presentert. Litt rart, med tanke på at musserende viner har sitt aller største salgspotensiale under jule og nyttårshelgen.

De mest spennende vinene

Alessandro Locatelli og Rocche Costamagna lager strålende viner fra Barolo til en god penge. Foto: Botti.no

Musserende

Det er som nevnt ikke de aller mest spennende lanseringene av musserende viner. Det er derimot verdt å trekke frem Leclerc Briant som har blitt velkjent for fine Wine entusiasten. Det er årgangsendring for «abyss«, som er blitt lagret på 60 meters dyp utenfor Bretagne før vinen har blitt lansert. Også produsentens Le Clos des Trois Clochers 1er Cru Brut Zéro 2016 med druer fra vinstokker plantet rett etter 2.verdenskrig har et herlig jordsmonnspreg. Dette oser terroir. Følg også Champagne Lacourte, en litt ukjent produsent som lager tiltalende musserende viner til bærekraftig pris.

Uthevede musserende viner:
  • Leclerc Briant Abyss Millésime Brut Zero 2017. 1949,50kr. Champagne. 94 poeng.
  • Champagne Lacourte Godbillon Premier Cru Mi Pentes. 650kr. Champagne. 93 poeng.
Hvite viner

Barbaresco-legenden Gaja har i mange år forsøkt å lage sin beste utgave på den franske Chardonnay-druen. De lykkes med Gaia & Rey i 2018. Årgangen er klassisk og vinen blir aldri for varm, her kommer energi og lekenhet frem. En sær, men herlig sær vin.

Når det gjelder Riesling er det utmerkede viner fra både Tyskland og Alsace. Tar vi førstnevnte først så lager Leitz supre viner fra Rheingau i 2019-årgangen. Zind-Humbrecht, en av Alsaces aller beste produsenter, lager en utmerket Clos Windsbuhl i 2020.

Uthevede hvite viner:
  • Zind-Humbrecht Riesling Clos Windsbuhl 2020. 599,90kr. Alsace, Frankrike. 93 poeng
  • Leitz Berg Kaisersteinfels Riesling GG 2019. 510 kr. Tyskland. 93 poeng.
  • Joyce Wines Escolle Vineyard Chardonnay 2018. 369,90 kr. Santa Barbara. 91 poeng.
Røde viner

Det er mange strålende røde viner som lanseres denne gang og det er nesten umulig å trekke frem noen spesielle.

Roberto Voerzios sublime viner lansres i full bredde, og hans nye flaggskip – RV350 – med bare 350 gram druemateriale pr plante legger seg i toppen som en av verdens beste viner og får velfortjent 100 poeng av Botti.no. Vinen lanseres for første gang og det i topp-årgangen 2016. Dette er vinen for den som har alt. I tillegg kommer G.Conternos Barberaer og Barolo. Dette er urkraft og håndverk. Merk også at Rocche Costamagnas viner endelig blir lansert på det norske markedet igjen etter mange års fravær.Det er viner verdt å samle på.

Denne lanseringen er også et uthevet Toscana-slipp. Mange vin-entusiaster samler på Fontodis Vigna del Sorbo og Flaccianello og  i 2019 er vinene rike og tiltalende. Merk også de ettertraktede vinene fra Castello dei Rampolla, Bibi Gratz, Isole e Olena, Montevertine, og Brunello-produsenten Le Ragnaie som lager områdets aller beste Sangiovese-viner.

For de med tykk lommebok kommer det også ikon-viner denne gang med lansering av både Ch.Pingus og Ch.Rayas. Men ikoner trenger ikke å koste penger – Gonons St.Joseph har blitt svært ettertraktet for vinsamleren og nok en år lanseres den for under 600 kroner. Merk også at Cornas-toppen Franck Baltazar lanserer entryvinen Cotes-du-Rhône til under 300 kr også.

Til sist – merk også vinene fra Brunia i Sør-Afrika. Litt skjørt, men virkelig deilig. Dette er mikro-produsent som lager svært få viner fra hver cuvee. Verdt å følge med på!

PS: Det lanseres også viner fra Roagna, Kistler og Ridge. Dessverre har Botti.no ikke fått anledning til å smake disse vinene før lansering.

UTHEVEDE RØDE VINER:
  • Brunia Pinot Noir 2019. 349,90 kr. Sør-Afrika. 1200 flasker produsert. 92 poeng. 
  • Yann Bertrand Chaos Suprême Olivia 2020. 329,90 kr. Beaujolais. 92 poeng.
  • Rocche Costamagna Bricco Francesco Barolo Rocche dell´Annunziata 2016. 715kr. Barolo, Piemonte. 94 poeng. 

Ca.250 SMAKSNOTATER FINNER DU HER

Lanseringen skjer onsdag 2.november 2022 kl 0800 i Vinmonopolets nettbutikk.

Her kan alle vinglade lese ca. 250 smaksnotater på viner som lanserer eller har årgangsendring i november. (TRYKK PÅ BILDENE)

Musserende og hvite viner

Rosé, port og røde viner

2 kommentarer

Legg igjen et svar