Skip to main content

Nyhetslanseringen av viner på bestillingsutvalget for mars leverer meget godt og flere kjente og ettertraktede viner vil på nytt teste kapasiteten til Vinmonopolets nettbutikk. I tillegg har en rekke spennende viner positive årgangsendringer som trolig også vil skape bra med interesse.

Til sammen er det testet ca 150 viner der over halvparten absolutt fortjener et smaksnotat. Her finner du 80 smaksnotater derav 23 hvite viner og 57 røde viner.

2013 var et godt år for Piemonte og mange har ventet på baroloene fra Elio Altare, Aldo Conterno og G.Mascarello som nå blir lansert. Kvaliteten på vinene er meget gode, men årgangen krever tålmodighet da tanninene er ganske framtredende i vinene. Også barolo-vinene til Massolino, Sobrero, Pecchenino og Palladino er verdt å trekke fram i lyset.

Magiske Piemonte! Foto: Eget

Spesiallanseringen av viner fra den magiske 2015-årgangen i Burgund var mildt sagt en suksess for Vinmonopolet, og hos flere spesialbutikker var det knapt en rød burgunder igjen når dagslyset var på vei ned. Da er det å forvente at det vil være rift om vinene fra anerkjente D´Angerville som nå lanseres. Både Clos des Ducs og Champans leverer meget godt i 2015-årgangen, men som nesten alltid vil vinene kreve ganske lang tid i kjelleren. Når det gjelder de hvite vinene er det verdt å merke seg Meursaultene til Angerville, Benjamin Leroux og Pierre Ponnelle.

Fantastiske vinmarker i Burgund. Foto: Rune Wasshaug.

Det var ikke bare i Burgund at 2015-årgangen var spesielt strålende. Også i Rhône-dalen ble det laget glimrende viner, dog kanskje litt vel sødmefulle utgaver spesielt i søndre del. Men ikke hos Ch.Beaucastel. Deres flotte Chateauneuf-du-pape leverer som jeg aldri har smakt før, og oser høy kvalitet. Også deres to hvite viner fra området leverer noe helt spesielle viner mer ytterste særpreg.

Fra USA lanseres det flere viner på Pinot Noir fra kultprodusenten Domaine La Côte som den eksentriske Rajat Parr står bak. Vinene kommer fra Santa Barbara County i California, og vinområdene ligger relativt høyt oppe som hjelper betraktelig med kjølige vinder fra havet og kaldere netter. Vinene gir en flott delikat frukt, og det er oppsiktsvekkende lite varm følelse i disse vinene.

I tillegg ble de to etternølerne fra Ridge lansert – nemlig Chardonnay Monte Bello og Zinfandel Geyserville. Monte Bello-ryggen i Santa Cruz ligger også fint til i høyden og vinene blir stort sett aldri for varme i uttrykket. Chardonnayen er herlig presis og elegant, og med det nesten sedvanlige fine eiketonen. Geyserville leverer som alltids strålende og bedre vin på Zinfandel-druer skal du lete lenge etter.

Tørt, villt og vakkert – nesten litt månelandskap ved Los Olivos, Santa Barbara County. Foto: Eget

Mange nordmenn har et kjært forhold til Veneto-produsenten Allegrini. Kanskje er produsenten mer knyttet til rimeligere og enklere viner, men viser med Allegrini Fieramonte Amarone Classico Riserva  fra den flotte 2011-årgangen at de også har en vin som kan nevnes i samme åndedrag som maestroene Dal Forno og Giuseppe Quintarelli.

Vinene fra flotte Zind-Humbrecht, som ligger fint til rett utenfor den koselige byen Colmar i Alsace, er også attraktive. Av praktiske årsaker har jeg ikke smakt alle årgangene som lanseres på fredag, men tidligere erfaringer og de vinene jeg faktisk har smakt er meget bra. Zind Humbrecht Risesling Brand 2015 lanseres utrolig nok i basisutvalget med den oppsiktsvekkende prisen 300 kroner. Omtale av denne vinen kan du lese i artikkelen som tar for vinene som lansers på basis, parti og testvalget i Mars. Linken finner du HER.

Dette var bare et utdrag – det er mange andre flotte viner fra gode produsenter som lanseres. De vinene jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har fått betegnelsen «Spesielt anbefalt».

Merk – Når det gjelder de anerkjente enkelvinmarksvinene fra kooperativet Produttori del Barbaresco har dessverre importøren meddelt at de ikke arrangerer pressesmaking av disse vinene før lansering. Det er bare å beklage importørens beslutning.

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på Botti kan du like facebook-siden som du finner HER.

Smaksnotater 

Bestillingsutvalget mars 2018 – Hvite viner

 

Bestillingsutvalget mars 2018 – Røde viner

Legg igjen et svar