Skip to main content

Vinmonopolet ser våren komme i anmarsj og lanserer viner som vil passe vårsolen og påskens tradisjonsrike matretter. Marslanseringen er kanskje ikke vågal, men kvaliteten på vinene er meget gode og vil skape glede for mange vininteresserte utover våren. 

Vinmonopolet fortsetter med å sette både ukjente og mer kjente områder på kartet med sine nøye utvalgte fagteamer. Under denne lanseringen er det viner fra Wairarapa på New Zealand, Alsace, italienske fjellviner, noe småmodne erkefranske viner og et par godbiter fra marker utenfor Madrid som skaper spesielt interesse.

Wairarapa står kun for 1% av den totale vinproduksjonen på New Zealand, men området ligger fint til sør på nordøya, ikke langt unna hovedstaden Wellington. Det ligger fjellsider på begge sider av vinområdet og det er også en kystlinje ikke langt unna som hjelper til å holde området kjølig med vinder fra havet. Det er også tørt i området og druene får en lang vekstsesong. Det er også tre forskjellige sub-områder i Wairarapa – Gladstone, Masterton og Martinborough som har ulik jordsmonn, med blant annet leire og grus/karrig jord. Druene er heller ikke akkurat noe nyplanting her, da Pinot Noir-druen har spor tilbake til 1880-tallet.

Vinmonopolet lanserer også viner laget på ren Nebbiolo eller med lite innslag av den lokale druen Vespolina som kommer fra vinområder nord for Piemonte. Vinmarkene har påvirkning fra de italienske alpene som gir kjølige vinder innover markene. Det hjelper  i den litt varmere 2015-årgangen som de lanserte vinene kommer ifra.

Alsace er jo en av de vakreste områdene for vin i Europa og spesielt vinene på Riesling-druen gir et helt spesielt uttrykk preget av flott mineralitet fra vinmarker med svært ulik jordsmonn. I Alsace er det nå 51 vinmarker som har statusen Grand Cru, derav 1 Grand Cru vinmark der det også dyrkes den litt ukjente, men akk så morsomme Sylvaner-druen. Grand Cru vinmarken Brand er en av de større Grand Cru vinmarkene i Alsace der jordsmonnet er preget av granittholdig jord.

Flotte Alsace – fra storbyen Strasbourg til vinmarkene til Trimbach i Ribeauville. Foto: Eget

Flotte Strasbourg. Foto: Eget

Kvaliteten på de hvite vinene som lanseres varierer noe, men spesielt et par av vinene på Sylvaner fra Alsace og et par referanseviner fra Wairarapa var av meget god kvalitet. Med helhetsinntrykket øker voldsomt med at Vinmonopolet lanserer sannsynligvis den beste hvite vinen som noen gang er gjort tilgjengelig i basisutvalget! (til og med i Kat.2). Ca 1800 flasker av Zind-Humbrecht Brand Riesling Grand Cru lanseres i over 300 utsalg og har fått den svært oppsiktsvekkende prisen 300 kroner. Kvaliteten er skyhøy og dette er en vin som du fint kan ha i kjelleren de neste 10 årene.

Bilder tatt under mitt besøk hos Zind Humbrecht i 2016. På nederste bildet viser granittholdig jord i Brand-vinmarken. Foto: Eget

Når det gjelder de røde vinene som lanseres er kvaliteten generelt høy. Vinene fra det som Vinmonopolet kaller italienske fjellviner vil være utmerket substitutt til deg som er glad i Nebbiolo-druen men synes at tanninene blir vel grove. Disse vinene vil passe perfekt til vårens påskelam. De spanske vinene fra Madrid var også av god kvalitet, og viser at spansk vin trenger ikke å være druknet i vanilje. Jeg synes også de to vinene på den litt anstrengte druen Malbec med litt alder var meget gode til prisen. Disse vinene vil passe til en tung utgave av biff utover sommeren.

Kort oppsummert

Nok en meget bra lansering fra Vinmonopolet som står seg fint til våren som en dag kommer, og i tillegg kudos for lanseringen av Zind-Humbrecht og deres Riesling Brand Grand Cru som jeg antar er tidenes flotteste lansering av en vin på basisutvalget.

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER.

Smaksnotater

Basis, Parti og Testutvalget – Mars 2018 – musserende og hvite viner

Basis, Parti og Testutvalget – Mars 2018 – røde viner

Legg igjen et svar