Skip to main content

Piemonte. Høst. Vinmesse. 30. Oktober var tidlig juleaften for alle vin-entusiaster som er glad i viner laget på Nebbiolo, Barbera og Dolcetto-druer og hele 470 viner fra regionen var klare for smaking under årets Piemonte-messen 2018. Her kan du lese om messen og noen utvalgte smaksnotater. 

Det er SMAK og Dagens nærlingsliv som arrangerer messen der 140 Piemonte-produsenter var representert da 500 gjester koste seg i Oslo konserthus denne mandagskvelden. 43 vin-importører hadde meldt sin ankomst og arrangøren måtte til slutt stenge for påmelding på grunn av den store pågangen.

For vinentusiasten som foretrekker viner fra Piemonte er dette årets vinmesse. Du må reise et godt stykke ut fra landet for å kunne finne en lik mulighet til å smake så mange ulike viner fra regionen. Arrangementet er såpass vel-organsiert at det er verdt å komme langveisfra for å besøke messen.

Topp stemning under Piemontemessen! Foto: Botti.no

Det positive med messen er selvfølgelig den rike muligheten til å smake så mange forskjellige viner fra kjente og ukjente produsenter. Flere besøkende gikk ut fra messen og snakket om ukjente viner de hadde likt og ville bestille når de kom hjem. Det er et godt tegn.

Mange oppdaget nok de flotte vinene fra La Ca´Nova under smakingen. Foto: Botti.no

Idag er det en tendens til at vinene fra de mer ettertraktede vinene fra Barolo og Barbaresco-appellasjonen er mindre tilgjengelig for folk flest og har begynt å få en relativt eksklusiv pris. Det er derfor prisverdig at noen importører hadde tatt med noen av disse eksklusive sakene, herunder vinene fra Roagna, Gaja, Paolo Scavino og Giacomo Conterno.

Flere av enkeltvinmarks-vinene til Paolo Scavino var tilgjengelig for smaking. Foto: Botti.no

Roagna var blant annet representert med alle sine svært ettertraktede enkeltvinmarker fra Montefico, Paje, Asili og Pira som ble lansert noen dager etter at Piemonte-messen. At vinentusiasten kunne smake disse vinene (det er laget ca 2500 flasker hver av disse vinene som er priset til 1500 kroner stk) var verdt inngangsbilletten i seg selv og det er svært prisverdig at importøren tok med disse.

Roagnas svært ettertraktede enkeltvinmarks-viner var med på messen. Foto: Botti.no

Oslo Konserthus er også ideell plass for en messe av slik størrelse. Det var flere etasjer og store rom mellom bordene. For en sjelden gang føltes det ikke for trangt i lokalet.  Ja, det var til tider mye folk ved de ulike bordene, men det skyldes at importørene burde ha hatt flere ansatte tilstede og kan lite lastes arrangøren.

Stor pass for vin-entusiastene under messen. Foto: Botti.no

Det er noen få forbedringspunkter av mindre format. Flere vingårds-eiere eller vinmakere kunne ha tatt turen, det gir litt ekstra sjel til messen. I tillegg hadde flere hvite viner og flere toppviner vært å foretrekke. Men for all del, det var allerede nok av vin på messen. Uansett – her var det topp stemning!

OVERSIKT OVER MESSEN

Arrangert: 30. Oktober 2018 – Oslo Konserthus, i tidsrommet 1800 – 2100.

Arrangør: SMAK og Dagens næringsliv. Over 43 importører tilstede og viner fra over 140 vingårder representert.

Pris: 550 kr (450kr hvis DN fordel)

Positivt

+ Her var viner fra store og små vingårder tilgjengelig

+ Svært mange viner kunne testes

+ Generelt høy kvalitet på vinene

+ Viner fra flere årganger

+ Topp stemning – Positive vibber

+ Gode luftige lokaler – mye plass

+ Engasjerte importører og produsenter

+  Noen produsenter hadde tatt turen fra Piemonte

+ Hele rekken av viner fra Roagna var med – inkludert enkeltvinmarksvinene. Imponerende. Verdt inngangsbilletten i seg selv.

Utviklingspotensiale

Det burde ha vært flere glass tilgjengelig i flere etasjer

Flere (sjeldne) toppviner burde ha vært presentert

Noe flere hvite viner hadde vært å foretrekke

Enda flere produsenter kunne ha tatt turen. Det gir litt ekstra sjel.

Karakter over messen: 6 –

Dette er vinmessen du ikke går glipp av hvis du er glad i Dolcetto, Barbera og ikke minst viner laget på Nebbiolo-druen.

Smaksnotater

Her vil du finne smaksnotater på 15 utvalgte viner som var å finne blant de 470 ulike vinene tilgjengelig for smaking under messen.

Smaksnotater – Piemontemessen 2018

Legg igjen et svar